Slovenija

'Kot da bi se zamrznili v času, se vrtimo kot veverica v svoji kletki in ne gremo nikamor naprej'

Ljubljana, 19. 11. 2014 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako sindikalist Štrukelj opisuje pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja. Očitno se nam 3. decembra obeta protest, saj glede varčevalnih ukrepov nobena stran ne misli popustiti. Zobe so znova pokazali policisti.

Vlada in sindikati javnega sektorja so tudi današnja pogajanja o varčevalnih ukrepih za leto 2015 končali brez napredka. Pogajanja se nadaljujejo v četrtek prihodnji teden, pred tem pa bodo vladni pogajalci pridobili še stališče vlade.

Kaj so se sploh dogovorili?

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja so se danes dogovorili, da bodo predloge natančno ovrednotili, da se bo do njih lahko opredelila tudi vlada. Ker za to potrebujejo nekaj časa, v četrtek ta točka še ne bo uvrščena na vladno sejo, naj bi pa vlada o tem vprašanju predvidoma odločala pred nadaljevanjem pogajanj, ki bodo v četrtek prihodnji teden.

Koprivnikar priznava, da časa za dogovor ni veliko. Kot pravi, so s sindikati še zelo narazen, zato je prav, da se vlada opredeli, do katere meje lahko glede na javno-finančno stanje v državi popusti. A po Koprivnikarjevih besedah pričakovanja vladne strani bistveno presegajo letos veljavne varčevalne ukrepe, tako da bodo morali iskati kompromis.

Sindikalisti razburjeni

Štrukelj Mramorju: Ne bomo mi iz svojih žepov financirali gospodarstva.
Štrukelj Mramorju: Ne bomo mi iz svojih žepov financirali gospodarstva. FOTO: Damjan Žibert

V sindikalnih vrstah so razburjeni, ker vlada danes prednje ni prišla s pisnim predlogom novih ukrepov. "Danes smo mnogo preveč časa porabili za razčiščevanje vladne pozicije. Sindikati smo namreč ugotovili, da vlada ni naredila tistega, kar je obljubila nazadnje, torej da se bo opredelila do sindikalnega predloga in posredovala svoj predlog," je v izjavi medijem po pogajanjih poudaril predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Ob tem je pojasnil, da stališče sindikatov ostaja isto in da ni mogoče iti naprej, če se vlada do njihovih stališč ne opredeli. Očitno pa imajo prav s tem težave, je ocenil.

Štrukelj obžaluje, da je vlada zdaj za dober teden dni zavrla pogajanja. "Čas se nam izteka in s tem hkrati raste nervoza. Upam, da bo vlada do nadaljevanja pogajanj prihodnji četrtek storila, kar je obljubila," je dejal. Kot je spomnil, bodo pri sindikatih v tem času potekale različne aktivnosti, ki lahko tudi že pomenijo dodatna zaostrovanja v samih pogajanjih.

Šolski sindikat Sviz se bo namreč v četrtek opredeljeval do protestnega shoda, ki bi potekal 3. decembra, prav tako v četrtek se bosta oba policijska sindikata dogovorila o poteku nadaljnjega sindikalnega boja ter uskladila stališča in zahteve do vlade.

Štrukelj je sicer še pred začetkom pogajanj povedal, da je v tem trenutku skoraj prepričan, da se bodo sindikati dogovorili za skupen protestni shod 3. decembra. Dvomi namreč, da bo vlada pristala na sindikalne zahteve. "Če sem čisto odkrit, nismo naredili nobenega napredka. Kot da bi se zamrznili v času, se vrtimo kot veverica v svoji kletki in ne gremo nikamor naprej. Za to v tem primeru nosi odgovornost vlada, v celoti," je bil po pogajanjih še oster Štrukelj.

'Vladna stran je prišla nepripravljena'

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov Drago Ščernjavič je po pogajanjih ugotavljal, da so izgubili tri ure z dešifriranjem zapisnika, ker je bilo vladno razumevanje nekaterih točk popolnoma nasprotno njihovemu. Po njegovem mnenju je vladna stran danes prišla nepripravljena in ni imela protipredlogov.

Kot je poudaril, pa pri iskanju prihrankov masa za plače ni edina možnost, ki jo vlada ima. Sami so ji posredovali vrsto predlogov – med drugi Ščernjavič vidi možnosti pri javnih naročilih, boljšem obvladovanju materialnih stroškov, ravnanju s stvarnim premoženjem. Vlada, tudi aktualna, pa bi lahko več naredila tudi na prihodkovni strani, dodaja.

Mramor: Primanjkljaj moramo zmanjšati pod tri odstotke BDP

Mramor je sindikatom pojasnil, da je potrebno z vsemi ukrepi doseči, da se primanjkljaj zmanjša pod tri odstotke BDP.
Mramor je sindikatom pojasnil, da je potrebno z vsemi ukrepi doseči, da se primanjkljaj zmanjša pod tri odstotke BDP. FOTO: Damjan Žibert

Pogajanj se je udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor. Ob odhodu je pojasnil, da gre za predvidevanja, kaj se bo zgodilo, če ne izpolnimo zavez, ki smo jih dali Evropski komisiji. Poudaril je, da moramo z vsemi ukrepi doseči, da se primanjkljaj zmanjša pod tri odstotke BDP. "V kolikor nam to ne uspe, zelo verjetno sledijo ukrepi Evropske komisije, dodatne zahteve in med temi zahtevami so lahko tudi take po znižanju plač, na kar bi lahko vlada odgovorila le tako, da sprejme zakon o znižanju plač," je dodal.

'Vlada naj postane vlada'

Mimogrede, če ne bi 600 milijonov na Tešu vrgli v zrak in v zasebne žepe, bi si lahko mi štiri leta dvigovali plače. Ampak to nikogar ne zanima. Branimir Štrukelj

Je pa tudi Štruklju jasno, da vlada ta sredstva mora najti. Zato ji predlaga, naj "postane vlada". "Naj se stepejo v Bruslju in si izboljšajo pogoje, po katerih moramo doseči ta odstotek. In naj prisilijo banke, ki sedijo na denarju, da bodo začele posojati denar slovenskim podjetjem. Da bomo mi iz svojih žepov financirali gospodarstvo, je neumno," je bil oster Štrukelj.

Petrovič Mramorjeve napovedi označil za 'grozilni manever'

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je glede Mramorjevih napovedi o morebitnem znižanju plač z zakonom danes dejal, da gre za "grozilni manever, ki so ga že vajeni iz preteklosti". Take napovedi po njegovem mnenju povzročajo še večji nemir in jezo med zaposlenimi v policiji in tudi širše v javnem sektorju. Takšne izjave bi na četrtkovi skupni seji sveta obeh policijskih sindikatov pomenile zelo lahko odločitev, je ocenil, torej se lahko zgodi tudi formiranje stavkovnih odborov in takojšen konflikt z vlado.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (923)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
20. 11. 2014 19.00
Res je da je vse to dvoumno a nihče od teh glasnih sindikalistov ne pove koliko imajo plače a posebej SEMOLIČ sigurno preko tri tisoč če ne več a za sestre v bolnišnicah si zaslužijo več ker brez njih ni bolnišnice a delajo vse in ali je že urejeno z vračanjem denarja sester v Ljubljani jaz povem da ne smejo ga vračati saj niso same krive krivo je voctvo bolnišnice ma naj je dovolj...............
Stjepans
20. 11. 2014 12.29
+3
Vladni predstavniki bi morali povedati, da varčevalne ukrepe ne bodo izvajali za policiste, gasilce in med. sestre; sedaj se vsi pisarniški tipi po javni upravi tlačijo v en koš. To je krivično!
25letluzerjev
20. 11. 2014 11.27
+3
Najprej znižat plače Mramorju in Štruklju ter vsej vladni ekipi in vsem parlamentarcem. Ko bo to zgledno urejeno se bomo pogovarjali dalje. Vsak minister vidi problem in preveliko plačo le pri drugih, zase je pa še pre nizka.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
20. 11. 2014 08.08
+4
Sindikalisti so razburjeni, Solniki so VZBURJENI, Vladniki RAZKURJENI........NAROD PA VDANO GLEDA KAKO MU KURIJO DAVKOPLACEVALSKE OJRE .........
korintos22
20. 11. 2014 08.58
-2
revirji
20. 11. 2014 06.27
+11
Će odpuščajo v gospodarstvu lahko tudi v javnem sektorju. Preveč so se razmnožili. V službi imajo čas za vse. Razne kavice, brskanje po internetu..... Tako službo si verjetno vsak želi. Vprašajte kdo si to upa v gospodarstvu. Banda.
Stjepans
20. 11. 2014 12.35
+2
Javna uprava je širok pojem za katerim se skrivajo množice birokratov po raznih ministrstvih, vedno pa povdarjajo samo gasilce, medicinske sestre in policiste, katerih delo ljudje zelo cenijo.
Biofanatik
20. 11. 2014 03.29
+5
Ponovno osamosvojit itd...
iGURT
20. 11. 2014 05.31
-2
... a da bi šli iz EU in postali samostojni ?
pkorosec
19. 11. 2014 23.47
+9
Priznam da sem šokantno začuden, da 24ur nikoli ni naslovil svojih člankov, v katerih je glavna oseba Štrukelj, kot "Šokantno neumen Štrukelj, podal šokantne izjave".
zek
19. 11. 2014 23.18
+1
he he DRAGI KVAZI LEVAKI! -- Cerar in njegov finančni minister nekaj omenjata TROJKO he he he he ---- Neki JANEZ je to omenjal že pred 3 leti he he he PA STE GA NEKAKO SPLUVALI he he he ---------------
srebrnibreg
20. 11. 2014 14.58
S tem, da si jo je neki Janez želel, Cerar pa ne.
zek
19. 11. 2014 23.14
-1
Dragi KVAZI LEVAKI! --- Ko je pred časom vladal neki Janez ste temu rekli STRAŠENJE he he he he he hehe he he---------------------------- !
mikumi
20. 11. 2014 08.43
+2
točno to hočejo, da se delimo na leve in desne. DELI IN VLADAJ samo da butalci tega ne razumejo
+5
Protestirali bodo le reveži, upam, da v čim manjšem številu.
+4
So tudi Policisti, ki dobijo več kot 5000€ prevoznih stroškov. Takšni ne bojo protestirali.
IvanZapornik
19. 11. 2014 22.11
-7
Prvo javnemu uslužbencu Mramorju zmanjšat plačo za 50%, pol se pa nej gre pogajat ......... rit dvolična!!!
soba666
19. 11. 2014 22.10
+10
jaz tudi bere in berem in berem, pa se ne morem več čudit, pa dajte jim vse kaj zahtevajo, pa še več, samo pol ne bo otrok v vrtcih, šolah, kaj šele na srednjih, ker niti do tja ne bodo mogli priti, meni v mesecu in pol ne morejo izdati pravilne odločbe za otr. dodatek in štipendijo, ker ne dobiš vseh informacij, da bi jim jaz osebno evidence rihtala, danes sem zvedela, da otrok ni mogel narediti sistematskega pregleda, ker sem jaz zavarovana po možu, ona pa je bila do avgusta letos po meni, dokler sem dobivala nadomestilo, pa so rekli kako je vse avtomatsko urejeno, da ne rabiš več potrdil o šolanju pošiljat, vpisan na fakulteto že mesec in pol, pa dobi od zdrav. zav. nek poziv, da si naj zrihta zavarovanje, moral osebno iti na borzo dela po papir, da ga je nesel na soc. v Mb, pa še nič, pa to ni res, vse jim dajte, še več, pa da vidimo, kako dolgo se bodo še petelinili
soba666
19. 11. 2014 22.20
+3
še to malo energije, ki jo imamo, nam jemljejo, super res, vsak dan je bolje, bravo
Puroistrian
19. 11. 2014 21.57
+2
frajerji te policjoti gremo mi njih lemat kot so oni nas pa da vidijo kaku je naj grejo kaj delat ker si ne zasluzijo se tisto kar dobijo
donat323
19. 11. 2014 21.33
+8
hehehe, policaji bodo štrajkal, zadnč nej bi štrajkal, pa so po vrhniki in okolico ustavljal kod da se jim je zmešal, aja, na rajo se upajo spravljat, če mu pa kej rečeš, pa oviraš postopek oz. napad na uradno osebo, banda
Kritik19
19. 11. 2014 21.25
+9
Kako ste ljudje neumni!!! Kako vam ni jasno, da je Štrukelj vladni človek. Še v vseh pogajanjih je zaradi Štruklja in njegove bande, vlada bila uspešna v nižanju plač v JS. Vsi v JS bi se morali odreči vsem sindikalistom in začeti iskati katere so tiste službe, ki za delovanje države niso nujno potreben ter jih ukiniti, ne pa zganjati sindikalne uravnilovke, ki ščiti lenobe in prevarante in s tem meče slabo luč na celoten JS.
Ope?enka
19. 11. 2014 21.14
+8
Štrukelj prosi, da jih damo v kletko, kot veverice, najboljš.
belaovca
19. 11. 2014 21.05
+0
meni je bilo všeč ko je Violeta zatolkla breznika....hi hi hi...včeraj....danes pa nihče ni podprl predloga Luke Mesca da se postavi vprašanje avtocest....cccccc.....jote..
.jest
19. 11. 2014 21.03
+11
Glede na pisanje v časnikih. Dve kavici na dan po pol ure, pol ure malice, uro sestankov, pol ure klepeta, eno uro seksa in ostane samo še polovični delovni čas. Neprecenljivo.
Poisonivy
19. 11. 2014 21.02
+23
v mojem podjetju smo si 2009 vsi znižali plače za 10%, vključno z direktorjem, dve leti kasneje še za 10%, dve leti kasneje smo morali odpustiti 30% zaposlenih in se odpovedat pomembni investiciji, da smo preživeli. In smo jo še dobro odnesli, podejtje je preživelo (komaj) in gre zdaj malo bolje. Ko boste v JS (predvsem JU) sprejeli -20% plače in -30% zaposelnih, potem se lahko oglasite!
hodulja
19. 11. 2014 21.01
+7
štrukelj se bori za svoj obstoj, ne za učitle. me zanima kdaj je on nazadnje učilnico vidu