Slovenija

Štrukelj: Minister z okrožnico krši Ustavo RS!

Ljubljana, 16. 04. 2012 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs/M.K.
Komentarji
1096

Okrožnica, s katero minister zaposlene v šolah in vrtcih poučuje, kako naj stavkajo oziroma kako naj ne stavkajo, je vladni poskus zastraševanja, meni Branimir Štrukelj. Na ministrstvu obtožbe zavračajo in poudarjajo, da so podobno okrožnico dobili že ob stavki leta 2000, a se niso pritoževali.

Šole tudi med stavko ne smejo biti popolnoma zaprte, pravijo na ministrstvu.
Šole tudi med stavko ne smejo biti popolnoma zaprte, pravijo na ministrstvu. FOTO: Thinkstock
Na ministrstvu odločno zavračajo trditve vodstva SVIZ, da je minister z okrožnico, s katero je poskušal tolmačiti slovensko zakonodajo v smislu, da so stavke v šolstvu omejene, kršil ustavo. Kot pravijo, je ministrstvo vrtce in šole v okrožnici zgolj seznanilo s potekom stavke, kot to določa Zakon o stavki.

Kot še opozarjajo na ministrstvu, je podobno okrožnico 6. aprila 2000 poslal tudi takratni minister za šolstvo in šport Pavel Zgaga. A takrat – tako ministrstvo na podlagi takratnih zapisov iz medijev – SVIZ ni negodoval ali ministrstva obtoževal neustavnosti delovanja.

Branimir Štrukelj, glavni sindikalist SVIZ, se je danes odzval na petkovo dogajanje, ko je minister Žiga Turk na vse šole in vrtce poslal okrožnico, "s katero je poskušal na neustrezen način tolmačiti slovensko zakonodajo in trditi, da so stavke v šolstvu omejene". Kot je dejal Štrukelj, gre za čisto zavajanje, ki nima utemeljitve in meri na ustrahovanje tistih, ki so se odločili za stavko. "To je poskus, da bi ošibili in zmanjšali odločenost slovenskega učiteljstva. Gre za še en poskus vlade, da bi z manipulacijami, grožnjami in žaljenjem preprečili izražanje nasprotovanja njenim ukrepom!" pravi. 

Celotno okrožnico lahko preberete tu.

"S poskusi bodo neuspešni, ker nas ne morejo več zlomiti!"

Branimir Štrukelj (levo) meni, da je ministrova okrožnica poskus ustrahovanja.
Branimir Štrukelj (levo) meni, da je ministrova okrožnica poskus ustrahovanja. FOTO: Damjan Žibert

Kot je pojasnil, je Turk poudaril, da 7. člen zakona o stavki pravi, da so v prekršku, če ne bodo zagotovili minimuma oz. če bodo šole popolnoma zaprte. Štrukelj odgovarja s 77. členom ustave, ki pravi, da ima delavec pravico do stavke, določene omejitve pa se lahko predpiše le z zakonom, ki pa ga baje ni. "Zato ministrstvo z okrožnico krši Ustavo RS in nima nobene podlage, da spelje omejitev stavke v šolstvu," dodaja. "Kljub temu pa smo se odločili, da bomo v vrtcih zagotovili minimum." Dejal je še, da 200. člen Kazenskega zakonika pravi, da se kaznuje tudi vsak, ki delavcem prepove svobodo delovanja oz. ovira sindikalne pravice. "Mi smo to okrožnico razumeli natanko tako," pravi.

Na vprašanje, ali se bodo odločili za ovadbo Turka, je odgovoril, da so jo predali pravnikom in odvetnikom, ki bodo po stavki, ko bo po njegovih besedah več časa in bodo glave bolj trezne, videli, ali je treba to okrožnico spodbijati oziroma tudi dokazovati, da je bila izdana za ustrahovanje.

Štrukelj: Vlada na račun javnega sektorja od leta 2009 zaslužila že skoraj milijardo evrov

Koordinacija stavkovnih odborov naj bi po njegovih besedah danes na sestanku ob 12. uri pripravila pismo za Vizjaka, v katerem bodo po Štrukljevih besedah predlagali, da začne takoj, še danes po 15. uri reševati spor s sindikati javnega sektorja. V koordinaciji pričakujejo, da bo temelj pogajanj zakon o uravnoteženju javnih financ, "v katerem so vse spremembe od plač, vseh stroškov dela, vseh posegov v raven socialne države, v normative", je pojasnil Štrukelj.

Želimo vas spomniti, da je izobraževanje mednarodno priznano kot ključni element pri prizadevanjih katere koli države za izhod iz gospodarskih težav. Izobraževalna internacionala in njenih 400 članic z vsega sveta verjamejo, da strogi ekonomski ukrepi ne pomenijo rešitve gospodarske krize. Generalni sekretar Izobraževalne internacionale Fred van Leeuwen v pismu ministru Turku

Po njegovih besedah so se pripravljeni pogajati tudi v sredo, na dan stavke, vendar bo takrat Vizjak z vlado na Ptuju. Štrukelj je še navedel podatke vlade, po katerih so na račun javnega sektorja od leta 2009, ko so se javni uslužbenci odrekli delu svojih pravic, prihranili že 967 milijonov evrov.

"Predsednik vlade ne slišijo dobro!"

Komentiral je tudi besede premierja Janeza Janše glede tiskanja plakatov (da so bili plakati že davno stiskani in da je črnilo že suho). "Predsednik vlade ne slišijo dobro!" je dejal. Pravi, da so bili plakati v tisk poslani 6. aprila, odločitev za stavko pa je padla 28. marca. "Ni dobro, če predsednik vlade slišijo stvari, ki niso resnične!"

Ostro se je odzval tudi na nekatere namige, da bi se lahko pri vodstvu zavodov pojavili spiski oziroma nekakšne črne liste tistih, ki bodo stavkali. Vodstvom sporoča, naj tega nikakor ne delajo.

Za SVIZ stoji 30-milijonska Izobraževalna internacionala

Kot je danes še dodal Štrukelj, je Izobraževalna internacionala (Education International), ki zastopa in predstavlja glas več kot 30 milijonov zaposlenih v izobraževanju iz več kot 170 držav in pokrajin celega sveta, SVIZ v vednost poslala pismo, naslovljeno na slovenskega ministra Turka. V pismu Fred van Leeuwen, generalni sekretar te največje mednarodne organizacije vzgojiteljev, učiteljev in ostalih zaposlenih v izobraževanju, izrazi podporo prizadevanjem sindikata in opozarja na nesprejemljivost predlaganega zniževanja proračunskih sredstev za vzgojo in izobraževanje.

Okrožnica šolam in vrtcem
Okrožnica pred stavko šolnikov leta 2000
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1096)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
17. 04. 2012 10.41
+2
Podpiram vlado, glede na učiteljske privilegije, dobimo mladino, ki niti nima dobre vzgoje niti ne zna delati svojega poklica. Kučanov zet pa nekaj rovari.
nemarx
17. 04. 2012 09.44
+3
Štrukelj je sam po sebi čista negacija določb slovenske Ustave, seveda pa bi bil odličen napovedovalec poročil v Južni Koreji.
tian28
17. 04. 2012 00.47
+2
Želimo vas spomniti, da je izobraževanje mednarodno priznano kot ključni element pri prizadevanjih katere koli države za izhod iz gospodarskih težav. Izobraževalna internacionala in njenih 400 članic z vsega sveta verjamejo, da strogi ekonomski ukrepi ne pomenijo rešitve gospodarske krize. <<Generalni sekretar Izobraževalne internacionale Fred van Leeuwen v pismu ministru Turku<<
hanoveranec
17. 04. 2012 00.20
+1
Prof. Urban Kržan: Reporter, 16.4.2012 Po tehtnem premisleku sem se odločil, da nepreklicno izstopam iz sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, v nadaljevanju SVIZ, saj se ne strinjam s politiko, ki jo zastopa glavni tajnik omenjenega sindikata, gospod Branimir Štrukelj. Prepričan sem, da njegova ravnanja v zadnjem času celo škodujejo ugledu sindikata in vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Kljub dejstvu, da mesečno plačujem približno 10 evrov članarine, od omenjenega sindikata ne čutim nobene posebne koristi. V vseh teh letih, ko sem bil član sindikata, se ni zgodilo nič, kar bi izboljšalo položaj učiteljev ali razrednikov. V letih Pahorjeve vlade je deloval sindikat povsem apolitično, čeprav nam je tudi takratna vlada vzela kar nekaj pravic. To dokazuje, da v resnici vodijo sindikat strici iz ozadja.
narobe_svet
17. 04. 2012 10.53
+2
In njega bomo resno jemali? Naj le podpira svoje, verjetno se mu že obeta kakšno drugo delovno mesto (na ministrstvu npr.) ali pa kje drugje...
M_teorija
16. 04. 2012 22.08
+7
Štrukelj: Minister z okrožnico krši Ustavo RS! Da ne govorimo o antisocialnem paketu, ki je po drugem členu Ustave ravno tako protiustaven.
hcaine8
16. 04. 2012 21.53
-1
Pravilno, pokažimo jim, da se tudi mi ne damo! Pošljite svoje otroke v sredo v vrtce in šole, naj stavkajoče lenobe vsaj varstvo zagotovijo! Stavke uradnikov v javnu upravi pa ljudje tako ne bomo občutili - videti je, kot da že ves čas stavkajo. Smilijo se mi edino fikusi, ker ne bodo zaliti...
BRILLIEN11
16. 04. 2012 22.01
+6
sam en dan v vrtcu ti dam..da delaš en dan..pa da vidimo kdo je lenuh....:)
Vik Klas
16. 04. 2012 22.41
-1
Mr.JanHara
16. 04. 2012 23.08
+1
Mislim, glede prisotnih bi tudi lahko bil!
janjane
17. 04. 2012 08.26
Hja, lahko je rečt "pošljite otroke v vrtce in šole" in izpostavljat svoje otroke. To je isto, ko, da si bolan in zdravniku rečeš, da ne podpiraš stavke. Bi videl kakšno obravnavo bi imel.
Marija Gergar
17. 04. 2012 15.14
-1
Leta nazaj so učitelji in vzgojitelji imeli radi svoj poklic in svoje delo opravljali z srcem in veseljem, danes pa ima človek včasih občutek, kot da je marsikdo od njih zgrešil svoj poklic, otroci so pa tisti,ki potem to občutijo.
BRILLIEN11
16. 04. 2012 20.49
+9
V obrazložitev.......sem pom. vzgojiteljice v enem izmed slovenskih vrtcev......dve leti nazaj so mi zmanjšali prevozne stroške na polovico..sedaj bi mi zmanjšali plačo za 9% ( če ne več) zraven tega vzeli še preostali del prevoznih stroškov...malico MORAMO imeti v vrtcu..(torej je nimamo plačane).... po novem zakonu so mi kljub temu da sem mama samohranilka zvišali plačilo za vrtec ( 15%) in za 40 % znižali otroški dodatek.......kot vedno najbolj nastradamo tisti z najnižjim dohodkom......tako da veliko nas je takih v javnem sektorju, ki ne služimo bajno......in vemo zakaj stavkamo.......
Janko_
16. 04. 2012 20.51
+3
Shisui
16. 04. 2012 21.27
+1
Stavkate zato, ker ste preneumni, da bi dojeli, da denarja nimamo. Slovenci imamo nekako zakoreninjeno misljenje, da je v drzavni blagajni VEDNO denar, le dati ga nocejo ampak nazalost to ni res, in ce pada standard zivljenja celi Sloveniji, bo padel pa se vam, pa ce se tako izsiljujete drzavo za denar, ki ga nima. Predlagam ti samo to, da preden se odpravis na stavko, pregledas koliko letno ustvarimo, in koliko potrosimo. Potem pa se poglej, koliko izgube naredite v JS. In potem se cudite, zakaj imamo tako visoke davke. Mah, skoda besed.
BRILLIEN11
16. 04. 2012 22.04
+7
shisui...res je škoda besed..saj vsi vemo kdo je zafural državo..:) da o neumnosti ne govorim...
Mr.JanHara
16. 04. 2012 22.34
-1
Samohranilka? Od kod pa otrok? Partner pa prijavljen na maminem naslovu? TO POZNAMO IN TO NAS TEPE!!!
janjane
17. 04. 2012 08.48
+1
Kot je rekel direktor MIKa celje. Ena tretjina vas pridno dela in si zasluži več, kot dobi. (verjamem, da si med njimi). Ampak ne morem pa jaz podpirat stavke tisih iz drugih dveh tretjin. Sploh pa ne na svojih plečih. (da obrazložim: sem samozaposlen in bom moral, ker nočem izpostavljat svojih otrok, ostati doma. Mene en dan nedela stane 200€. V tem je zajeto; najemnina za delavnico, stroji, prispevki ter drugi fiksni stroški in seveda je tu še moja plača 50- 60€ na dan. Mene boste torej samo v izobraževanju direktno iz žepa obrali za 200€, potem je tu še moja bolna mama, za katero "ni nujno", da gre v sredo na pregled, pa še vse ostale malenkosti, saj je javna uprava servis državljanom. ) Kaj naj torej jaz porečem na vašo stavko. Lahko samo rećem, da sem jezen, če bi pa bilo dovoljeno, bi vam pa tudi nekaj sočnih kletvic natresel.
Prolet
17. 04. 2012 09.50
+2
Vrtec bi v tem primeru moral sprejeti tvojega otroka. Delam v vrtcu in pri nas nobenemu staršu, ki ne more vzeti dopusta nismo zaprli vrata ali odrekli varstva.
BRILLIEN11
17. 04. 2012 12.55
+1
MR. JANHARA...otroka imasta očeta......ne živi z nami..že dolgo ne.....tudi naš vrtec je odprt in ne bomo odrekli nobenemu staršu varstva....vsak nosi svojo zgodbo življenja.....
zmago56
16. 04. 2012 20.22
+8
Javni sektor so kot pijavka, v majhnem številu z njimi zdravijo, če pa jih je preneč ti izsesajo vso kri.
Mr.JanHara
16. 04. 2012 20.39
+4
Kaj bodo delali po stavki? Praskali lene riti kot pred stavko.
Mr.JanHara
16. 04. 2012 20.41
+4
Pozabljamo, da bodo na Zavodu za statistiko preštevali brezposlene in lačne!
Janko_
16. 04. 2012 20.52
-2
spet posrane plačani "vladne piarovce"... da se vam kos v grlu se ne zatakne, sami ne veste od česa ga služite!
pynch
16. 04. 2012 21.54
+3
1. Ok, logika je očitno sledeča: zmanjšajmo število uradnikov in tisti, ki bodo ostali, bodo končno opravljali svoje delo. 2. Ko zmanjšamo pravice njim, bomo postopoma zmanjšali še vsem drugim. Lažje bomo odpuščali, lažje bomo nadzirali vse, ki so v strahu za svojo prihodnost. 3. Ostal bo delavec z mizerno plačo in politično nastavljen uradnik, ki že sedaj ne počne nič ali manj kot nič. Ta politično nastavljen uradnik je neuporabna mina, slab za politiko, gospodarstvo in karkoli, razen za ogrožanje drugih uradnikov. Končni rezultat: dobre uradnike odpustijo ali sami odidejo, slabi uradniki ostanejo. 4. Nesposobna, odrezana in poslušna državna uprava pripelje do popolne liberalizacije v politiki in družbi ter privatizacije družbe po logiki svetovne banke ali mednarodnega monetarnega fonda. Slovenija namesto Triglava na zastavo dobi rumeno banano. S tem se simbolično konča še zadnje dejanje privatizacije, ki pod krinko krize in nujnih ukrepov privatizira vse kar se še da. 5. Zdravstvo in šolstvo se privatizira. Šolanje je luksuz, zaradi katerega se bomo vsi zadolževali. In jokali. 6. Bravo. Čestitam!!!!!
enasmrklja
16. 04. 2012 20.09
+5
večina, ki imamo otroke bomo imeli dražje šole- ukinitev subvencij, pa brez otroškega dodatka, pa dražji vrtec, pa dražji bencin, pa nižje plače tako v JU kot gospodarstvu, če že ne brez služb in bomo čez noč vsi na pragu revščine. povprečna družina bo težko preživela - če ima kredit za sabo) to bo res še sranje...
titovka
16. 04. 2012 19.11
+7
hahaha, pa saj ne morem verjeti...kakšna je ta vlada...še ene okrožnice ni sposobna spisati ampak se hvali, da so jo prekopirali iz leta 2000...pa saj človek ne more verjeti kako drago plačujemo to nesposobno vlado!!
Mr.JanHara
16. 04. 2012 19.28
+2
Frendica, po tvojih komentarjih sodim, da nosiš dolgo krilo (pri teh letih s kratkim tako nimaš več kaj zanimivega pokazati, tako kot tudi jaz), pod krilom pa skrivaš kakšnega špagina (7,62 mm ali škorpiona 7,65 mm) ki sta socialističnega porekla. Uzija ne bi hotela, čeprav je močnejša dolha devetka. Sem uganil?
mamica55***
16. 04. 2012 19.33
+2
titovka
16. 04. 2012 19.35
+0
tako razmišlja bela pamet.... saj to je bilo povedano na popu pri poročili....ker za vas je vse neumnost...samo janša je nekaj pametnega za vas!!!!
Mr.JanHara
16. 04. 2012 19.42
+3
Ja of koz POP TV in Kanalizacija A , to so dbest levajzarski mediji.
mamica55***
16. 04. 2012 19.49
+5
Mr.JanHara
16. 04. 2012 19.10
+2
Epitaf Štruklju: "Volk srajco menja, suknjiča nikoli!" (:-)))
Janko_
16. 04. 2012 20.54
+0
SimonaHamer
16. 04. 2012 18.57
+0
OČITNO JE MOGOČE Očitno je mogoče biti človek. Očitno je mogoče reči ne. Hkrati na cesti, hkrati, vsakomur, in za vsakokrat, ko to ni bilo mogoče. Očitno je pomembno biti živ. Očitno je pomembno, da celo krivična moč, odvisna od naših življenj, potrebuje tista najmanj pomembna dejanja, ki jih na cesti dan za dnem stori vsak od nas. In treba bo misliti na lekcijo: zavedati se, vsak trenutek, da je v storjenem dejanju skrito orožje, zavedati se, da smo še živi. In da je življenje, očitno, še mogoče. Jaime Gil de Biedma (prevod: Ciril Bergles)
tirolec
16. 04. 2012 17.46
+4
A ti sindikalisti upajo, da bo po enodnevni stavki kaj drugače???? Večje škode ti sindikalisti itak ne morejo narediti, kot je klic k stavki! Zato bomo še naprej v krizi, zadolženi, nesrečni in na robu revščine....., nihče se danes več ne vpraša po odgovornosti tistih, ki so nakazovali denar bogati in neobdavčeni Grčiji....., kjer s polno ritjo serjejo še naprej....reveži so pa na robu preživetja....ŽIVELA EVROPA in vsa naša nesposobnost!
gizadlinka
16. 04. 2012 17.35
-6
učitelji so pa res ubogi, gredo ob 8.v razred, ob 12 ali 13. pa že domov. Ja se pa prevvlečem šele ob 18.uri domov, pa mora biti moje delo tudi učinkovito, sicer sem brez plače. Zdaj bodo pa oni štrajkali, jaz pa delala. A ni to neki narobe svet.
vetlan
16. 04. 2012 17.47
+2
* Napisal sem, da se mora učitelj tudi pripraviti k pouku, kar zavzema precej časa. Pa tudi mora pisati vsa možna poročila. *
vetlan
16. 04. 2012 17.50
+9
gozdalinka, zakaj ne greš učiti, če je to tako lahko delo? "
vetlan
16. 04. 2012 17.50
+3
Mr.JanHara
16. 04. 2012 19.38
+1
Vetlan, po vojni nas je učil neki učitelj (šnelziderkurzar) z imenom Zupanc. Med poukom je nosil jahalne hlače, škornje in usnjen suknič. Bil je opasan s slavno "Walterico" (
Spetsnaz
16. 04. 2012 22.04
+1
vetlan Zanimivo ! Ucitelj se mora pripravit za ta napor, da vsak dan vsa leta razlaga eno in isto ! Zdaj vem zakaj so tako neumni !
gizadlinka
16. 04. 2012 17.33
+0
ubogi otroci, namesto da bi učitelji v šoli učili, pa otroke pitajo z zgodbicami, kako so malo plačani ipd. Pa vprašam otroka, kdaj pridem jaz domov iz dela. Ko vidi da grem ob 7. v službo, pridem pa vsak dan ob 6.uri zvečer ali še pozneje, ga vprašam, kdaj pa ima učitelj konec pouka, pa reče da ob 12.uri. Torej kje je še pa 6 in več ur na dan, ko jih moram jaz naredit, pa še domov si nesem delo. Plačo pa imam če si zaslužim, ne pa kako dolgo tam sedim.
Mirsad Miro Muharemovi?
16. 04. 2012 17.29
+9
to kar dela Janša zaenkrat JS,JE ENAKO KOT DA BI SPUSTIL SLONA V TRGOVINO Z PORCELANEM
SL0VENSK0
16. 04. 2012 17.19
+4
varčevalni ukrepi so nujni, to je že skoraj vsem jasno, nisem pa še zasledil načina izvedbe ukrepov glede odprave nesorazmernosti plačnih razredov, rezati se mora predvsem glede na opravljeno delo in pa stopnjo storilnosti,...
gizadlinka
16. 04. 2012 17.30
+2
točno tako. tisti, ki delajo dovolj in so učinkoviti, naj več zaslužijo. TREBA bi bilo veliko javnih uslužbencev odpustiti, pa bi bilo. Vsak predstojnik naj naredi novo sistemizacijo in ukine ali združi delovna mesta. Nima veze, koliko je kdo star in kako izobrazbo ima. Mora biti in se videti učinek.
MMAXXIMUSS
16. 04. 2012 17.19
+1
toliko časa se bodo prepucavali s temi političnimi igricami ta bodo prišli bruselj&co. potem pa vsi v jok in da niso oni krivi pa weeeeeeeee,weeeeeeeeeee,...OTROŠKI VRTEC NA KUBIK
etul
16. 04. 2012 17.18
-3
Končno bo tudi javna uprava začutila kaj je to 8 urni delavnik v sredo bodo morali bit 8 ur na svojih delovnih mestih me prav zanima koliko jih bo zdržalo 8 ur v službi?
KisloZelje333
16. 04. 2012 17.11
+0
oprostite sodržavljani, ker vas motim, ampak resnično vam priporočam, da si pogledate par člankov na we are change slovenia in začnete malce bolj razmišljat, ne samo kako se bo stavkalo, kako so krivi levi, kako so krivi desni, vsi so isti, dejte si to že dopovedat! Lp
Mirsad Miro Muharemovi?
16. 04. 2012 17.17
+7
hehe Roko 24 Danes se pod pretvezo globalne krize, vojne proti terorju in primanjkjajev v državnih blagajnah, ki so mimo grede nastali zaradi reševanja povsem neodgovornega finančnega sektorja, začenja druga faza, faza demontaže socialne države in krčenja človekovih pravic in svoboščin
KisloZelje333
16. 04. 2012 17.35
+2
mirsad, ti si naš in če govoriš o janši, reci še kako o tistim ki so nad njim.
Mirsad Miro Muharemovi?
16. 04. 2012 17.48
+7
Roko24 ni problemov,če misliš na Musamelija,Merklovo,stričke iz Bruslja,in še koga iz NATO,vprašaj kateri te najbolj zanima
KisloZelje333
16. 04. 2012 21.36
+1
rothschild family recimo...pa angleška kraljica, vatikan morda....te ki si jih naštel, so le lutke zgoraj omenjenih....lp