Slovenija

Štrukelj je protestno vstal in zapustil pogovore

Ljubljana, 09. 07. 2012 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Branimir Štrukelj je protestno zapustil pogajanja z vladno stranjo, ker ni dobil opravičila predstavnika finančnega ministra Živkoviča. Na ministrstvu so prepričani, da opravičilo ni potrebno.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je danes protestno zapustil pogajanja o besedilu poglavja o javnih financah za sklenitev socialnega sporazuma. Štrukelj je namreč zahteval opravičilo za "nedopustno in podcenjujoče zavajanje predstavnikov sindikatov", kar pa je državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič zavrnil. Za tem je Štrukelj vstal in zapustil pogajanja.

Na KSJS, ki zastopa okoli 74.000 članov in članic, menijo, da so prejšnji teden na pogajanjih o poglavju socialnega sporazuma predstavniki ministrstva za finance grobo zavajali socialne partnerje, ko so trdili, da zakona o državnem holdingu ne morejo dati, ker se še piše. "Šlo je za očitno laž, saj je minister za finance trdil, da je bil zakon celo javno objavljen med vladnimi gradivi," so zapisali na sindikatu.

Dodali so, da se je sicer pozneje izkazalo, da ministrove besede ne držijo, vendar pa so prepričani, da je bil zakon pripravljen v času sestanka delovne skupine, zato je po mnenju konfederacije sindikatov Živkovič zavajal socialne partnerje. Očitajo mu, da bi lahko le pošteno povedal, da predloga zakona pred sprejetjem na vladi ne bodo posredovali socialnim partnerjem.

Za odziv smo prosili tudi ministrstvo za finance, kjer so Štrukljeve navedbe zavrnili. Zapisali so, da so predstavnikom sindikatov povedali, da zakon še ni pripravljen, hkrati pa so pričakovali, da bodo to razumeli. "Gradivo se je namreč do konca prejšnjega tedna vsebinsko dograjevalo ter bilo nato posredovano v medresorsko usklajevanje in bo javnosti dostopno, ko bo predlog zakona usklajen," so sporočili in pojasnili, da so bili vsi osnutki le delovne verzije in ne dokončno besedilo zakona.

Menijo tudi, da so konstruktivnost do socialnih partnerjev dokazali s tem, da so v času priprave zakona upoštevali mnenja in pomisleke, ki so jih sindikati izrazili na pogajanjih za socialni sporazum.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitalist
09. 07. 2012 19.19
+1
če je kdo parazit je štrukelj sigurno največji
butro
09. 07. 2012 19.23
-3
To pa je čista resnica, tako kot solza otroka. 100%.
HooplaToopla
10. 07. 2012 07.34
+4
Če ne bi bilo takih Štrukljev Slovenci še za žgance ne bi več dobili plače. A res kdo misli, da se bosta J.J. in Šuštaršič borila za večje plače. Če bi bilo po Janševo, bi bili vsi razen njega na minimalcu.
tito-idol
09. 07. 2012 17.17
-3
A zdaj bo vsak pameten kako bo z javnimi financami?Štrukelj ustanovi stranko pa na volitve.
Justice1
09. 07. 2012 15.45
+15
Sindikati, ne dajte svojih pošteno zasluženih plač! Kakršnokoli odrekanje z vaše strani je popolnoma nesmiselno, ker vladujoča mafija pleni naprej.....to čemur se boste odrekli samo povečuje razpoložljivi plen....Jansen dokaz za to je sklad, ki bo za 40 mio davkoplačevalskega denarja odkupoval nefunkcionalna stanovanja po napihnjenih cenah od "naših" nepremičniskih špekulantov ( z veliko verjetnostjo podkupnin in provizij, namesto, da bi gradili sami, zaposlili gradbenike in delavce in dobili stanovanja po za 50% nižji ceni). Ta sklad skrbi tudi zato, da cene ne padejo na pošteno raven in, da tisti , ki se odrekate, še vedno plačujete pri nakupu svoje strehe nad glavo vsaj 100% davka mafiji.
tomi.passion@gmail.com
09. 07. 2012 15.23
-10
ŠE VSAKA VLADA, KI SE JE POGAJALA S SINDIKATI JE VSE ZAFURALA. SINDIKATI SO JAVNI PARAZIT, KI NA ENI STRANI KRADE DELAVCEM, NA DRUGI PA DRŽAVI. POSLEDIČNO PREDLAGAM VLADI, DA NEMUDOMA UKINE VSA POGAJANJA S SINDIKATI IN NA HITRO SPREJME VSE REFORME, SINDIKATI PA NAJ SE ŽALIJO KOMUR HOČEJO.
Garin?a
09. 07. 2012 14.57
+4
najlažje se je skregati ali pa zapustiti sejo. to zna vsak *...
Ja, najtežje pa je poslušat neumnosti in netolerantnost na drugi strani. Je vsaj mel jajca in odšel. Ker če se nimaš s kom pogovarjat se pač umakneš.
No to isto bi včasih morali narediti tudi politiki s tako nesposobnimi sindikati.
Buena Vita
09. 07. 2012 23.23
+1
dej se še ti umakni,podporniki parazitov so še huji paraziti