Slovenija

Štrukelj in Semolič proti zmanjšanju socialnih transferjev

Ljubljana, 09. 12. 2011 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Branimir Štrukelj ocenjuje, da bi se s sklenitvijo fiskalnega pakta samo odložila "najbolj dramatična možnost razpada evroobmočja". Dušan Semolič pa: zmanjševanje primanjkljaja "ni napačno", vendar pa ne sme iti na račun zmanjševanja socialnih transferjev.

Štrukelj ocenjuje, da se s fiskalnim paktom le odlaga možnost razpada evroobmočja.
Štrukelj ocenjuje, da se s fiskalnim paktom le odlaga možnost razpada evroobmočja. FOTO: POP TV

Potem ko so evropski voditelji utrdili zavezo fiskalnega pakta za krepitev proračunske discipline in reševanje evra, sindikati nasprotujejo manjšanju socialnih transferjev. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da sklenitev pakta zbližuje države oziroma jih povezuje v tesnejšo denarno povezavo, kar je po njegovem mnenju "najbrž pot do združevanja evropskih držav".

Vendar pa bistven problem tudi po tokratnem vrhu EU ostaja nerešen, je poudaril Štrukelj. "Dokler ne bo prevladal koncept socialne Evrope v odnosu do sedaj prevladujoče dominacije kapitala in finančnih inštitucij, ni mogoče govoriti o stabilni Evropi," je dejal. Po njegovem mnenju je samo povezana Evropa lahko tudi stabilna Evropa, ki omogoča perspektivo, je poudaril.

Štrukelj je spregovoril tudi o pozivu premierja Pahorja, ki je v Bruslju poudaril, da je oblikovanje nacionalnega konsenza za prizadevanje za članstvo Slovenije v fiskalni uniji podobno pomembno, kot je bilo v času osamosvojitve. Pri tem je izpostavil pomen sprejetja interventnega zakona in zakona o javnih financah.

Semolič zmanjševanje primanjkljaja pozdravlja, a ne na račun socialnih transferjev in najbolj ranljivih.
Semolič zmanjševanje primanjkljaja pozdravlja, a ne na račun socialnih transferjev in najbolj ranljivih. FOTO: Miro Majcen

Štrukelj je dejal, da bo treba do razrešitve vprašanja javnih financ in stroškov javnega sektorja priti s tistimi, ki imajo sedaj večino v parlamentu. "Kar se tiče naše konfederacije, je to trkanje na odprta vrata. Če bo večinska politika v parlamentu zagotovila, da ne bo enostranskih posegov v plače in število zaposlenih mimo že podpisanih dogovorov, potem je pogovor o interventnem zakonu relevanten," je pojasnil.

Manjši proračunski primanjkljaj – da, a ne na račun sociale

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je poudaril, da znižanje proračunskega primanjkljaja "ni napačen cilj", vendar pa se ga lažje doseže v času gospodarske rasti, ne pa v trenutku recesije. Sindikati se po njegovem mnenju bojijo, da bodo ukrepi šli v smeri zmanjševanja sredstev, namenjenih sociali.

Celotni dialog med voditelji evropskih držav po mnenju Semoliča kaže na to, da niso zamenjali strategije, ki sloni na omejevanju, namesto da bi bila usmerjena na prihodkovno stran. Poudaril je, da bi nedvomno morali bolj omejiti kapital, vendar pa za to ni dovolj moči in volje.

Ob tem je Semolič še poudaril, da bi sindikati radi dočakali dan, ko si bodo "gospodje v Bruslju" kot glavni problem izpostavili zmanjševanje brezposelnosti. ZSSS se v zvezi s Pahorjevim pozivom strinja, da je to področje treba urediti, vendar pa obstajajo primernejša področja za varčevanje z denarjem. Nasprotujejo zamrznitvi pokojnin in socialnih transferjev, saj gre za najbolj ranljivo skupino ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 16.32
KDO SPOH PLAČUJE SEMOLČIČA A NI PREVEČ PLAČAN PO NAŠI NE BI SMEL VEČ DOBIT KOT 680E NETO VRH GLAVE PREVEČ
Jože Zaplati?
16. 12. 2011 12.21
SEMULIČ ŽE KAR NEKAJ ČASA VAS SINDAKALISTOV NI VIDET V JAVNOSTI NITI MEDIJIH ZBRKE STE NAJVEČ NAREDILI VI SEDAJ SE SKRIVATE ZANIUMA NAS KDO VAS PLAČUJE OD KATEREGA FONDA PREJEMATE MESEČNE PLAče, ki niti niso tako majhne proti delavcem, ki morajo tudi v zimskih razmerah delat, če hočejo preživet A VAS BO TUDI JANKOVIČ GLEDAL KOT PAHOR, VERJAMEMO DA NE SAMI LENUHI STE PRI SINDIKALISTIH
ivo55
11. 12. 2011 17.57
Dva manipulatorja in dvoličneža nastopata v tandemu....
Aaron-Heydar
10. 12. 2011 22.48
+11
Iz posušenih ostankov sprešanega sadja, hočejo dobiti še en kozarec nektarja.
sonas
10. 12. 2011 21.51
+14
ko je bila gospodarska rast slovenski delavec ni bil deležen zvišanja plač, pač dobiček se ne more "deliti" s plebejci. no izguba pa lahko gre na škodo delavca, kot znižanje plač ali dodatka k plači. ko pa ta revež zgubi službo, potem pa dajmo še znižat socialne transferje, da mu res popije zadnjo kapljo krvi... hvala za vse!
nash.fido
10. 12. 2011 12.02
+21
Naša države je samo socialna za lopove, za povprečen folk jim ni mar.
Aaron-Heydar
10. 12. 2011 22.40
+7
nash.fido
10. 12. 2011 11.58
+10
Ta zakon na področju socialne pomoči je neustaven. Nekdo bi to moral dati v presojo ustavnemu sodišču. V bistvu vsak človek plačuje davke za šolstvo, delovanje državne uprave itd. in tudi za socialo. Po tem takem Slovenija ni več socialna država. Ker cilj takih, ki so na oblasti je le še močnejša moč nad ljudstvom.
nash.fido
10. 12. 2011 11.48
+3
Levičarji so največji turbokapitalisti.
liskub
10. 12. 2011 11.32
+8
Res je kje je tukaj socjalna država ki nekaj daje potem pa vzame.Kje so bili tukaj sindikatiko je Svtlik sprejemal ta zakon.To je zakon pisan na kožo tajkunom ki imajo dosti nakradenega denarja da bodo prišli do poceni še tistih nekaj kmetij ki jih bodo pobrali tistim revežem ki komaj preživijo.Za tiste ki so pa pokradli miljone pa nemorejo spravit skupaj zakona da bi jim porali nezakonito pridobljeno premoženje.To je pa zato ker so vsi nesposobni saj je lažje vzeti tistemu ki zakonov ne pozna prav dobro.Zato bi se ljudje takim nečloveškim zakonom morali upreti,kajti pešcipa pokvarjencev nebi smela imeti toliko moči da dela kar hoče z ljudmi.Zakaj ne upajo vprašat odkod nekateri miljoni drugi pa nimajo za preživetje.Slbo se vam bo pisalo gospodje ko bo narod imel dovolj teh barabij
gost859d1
10. 12. 2011 10.15
+0
Nezaposlenost se da kar hitro zmanjšati. Dovolj je sprejeti zakon, da če odkloniš delo za katerega si fizično sposoben in usposobljen, kar seveda ne velja za enostavna dela, avtomatično zgubiš pravico do socialne in ostalih pomoči. Samo poglejte koliko delovnih dovoljenj se letno izda tujcem, ker so naši nezaposleni kao preveč izobraženi da bi obirali sadje in podobno. Prav nič ne bi škodilo (razen njegovemu egoizmu), če bi nezaposlen (nezaposljiv) umetnostni kritik in kar je še podobnih cvetov slovenskega intelektualizma, šel prekrivat strehe in podobno, za kar delodajalci ne najdejo delavcev.
nash.fido
10. 12. 2011 11.53
+8
Samo me zanima, zakaj pa ti izobraženi ne dobijo službe. Zato, ker je noter veliko tistih, ki imajo službo preko vez, a sploh nimajo izobrazbe za to. Zakaj pa ti ne bi šel pobirat sadja. Janša je najbolje odgovoril na vprašanje o mladih brezposelnih. Dejal je, da dvomi v to, da bi mladi raje bili na socialni in še dejal, da se mora ljudem zrihtati službe z dobro plačo. Nekateri od vas pa bi radi, da bi spet uveljavilo sužnjelastništvo.
nash.fido
10. 12. 2011 11.54
+7
gost859d1 Pa veš kateri take cvetke govorijo. Tisti, ki so že vso življenje v službi in niti niso kaj izobraženi.
gost859d1
10. 12. 2011 13.10
-5
Da te potolažim (ali pa razočaram) ti povem, da sem do sedaj vedno delal v gospodarskem sektorju. Zamenjal sem kar nekaj poklicov, tako da vem kaj govorim in ne tako kot nekateri ki niso še nikoli nič delali. Krize se ne bojim kliju temu, da sem v letih ko se večina upokojuje. Obvladam kar več poklicev, kar je preizkušeno na trgu (ne samo gobcanjue kot pri večini) tako da mi je vseeno kako bo. Moj znanec, ki ima krovstvo mi je povedal, da v času kakšnih deset let odkar je obrtnik še ni prišel nihče k njemu če bi lahko dobil delo. To pove o naših iskalcih zaposlitev več kot tisoč (bogovsko plačanih) študij.
gost859d1
10. 12. 2011 13.28
+0
Pa še to, izobrazbo si pa kar nekam vtakni, če ne znaš nič delati. Na zahodu so vsakega kandidata za delo najprej vprašali kaj zna delat, diploma je lahko bolj za okras. Ne vem če veš, da je bil na naši železnici zaposlen kot operativni vodja nek Šimenc (bivši policaj), ki je imel ponarejeno diplomo, pa so železnice edino takrat pozitivno poslovale. Takoj ko so ga zamenjali z pravilno diplomiranim, je imela po svoji navadi spet izgubo, kar se vleče še do sedaj!
nash.fido
10. 12. 2011 16.29
+3
gost859d1 Aha torej te daje sindrom, da smo nekateri višje izobraženi.
nash.fido
10. 12. 2011 16.32
+2
gost859d1 "Moj znanec, ki ima krovstvo mi je povedal, da v času kakšnih deset let odkar je obrtnik še ni prišel nihče k njemu če bi lahko dobil delo." Ne to pove, da so iskalcem zaposlitve odsvetovali zaposlitev pri njemu zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Sicer pa na bodi tak živčen, da ti tvoja nestrpnost ne bo udarila na zdravje.
nash.fido
10. 12. 2011 16.35
+5
"Ne vem če veš, da je bil na naši železnici zaposlen kot operativni vodja nek Šimenc (bivši policaj), ki je imel ponarejeno diplomo, pa so železnice edino takrat pozitivno poslovale. Takoj ko so ga zamenjali z pravilno diplomiranim, je imela po svoji navadi spet izgubo, kar se vleče še do sedaj!" Kolkr jaz vem ste vi bili v plusu samo takrat, ko vam je država primaknila kakšen večji znesek kot običajno.
nash.fido
10. 12. 2011 16.37
+6
Pa veš kdo je najbolj glasen pri temu, kako je treba delat. Ravno tisti, katerim je bilo vse postlano.
nash.fido
10. 12. 2011 16.48
+3
gost859d1 "Na zahodu so vsakega kandidata za delo najprej vprašali kaj zna delat, diploma je lahko bolj za okras." A zakaj pa te potem ti recimo ne greš delat kot zdravnik ali pa inžiner. Ti moram povedati, da sem že velikokrat slišal izgovor:"važno, da znaš delat". To morda obstoji v proizvodnji, ampak kje drugje, ko rabiš konkretno znanje, ki ga lahko pridobiš z izobrazbo, pa ne.
gost859d1
10. 12. 2011 18.13
-5
Očitno sem uganil, da se ti še sanja ne kako se zasluži denar. Takim nobena izobrazba ne koristi. Za začetek prični doma nositi smeti v kanto, da boš vsaj za nekaj koristen.
nash.fido
10. 12. 2011 18.57
+3
gost859d1 In kako se zasluži, razen da si zaposlen na železnicah, ki imajo stalno izgubo.
nash.fido
10. 12. 2011 19.01
+4
Pa še nekaj. Z obiranjem sadja Slovenija ne bo prišla iz krize, ampak le z delovnimi mesti z visoko dodano vrednostjo. Zapomni si to.
Aaron-Heydar
10. 12. 2011 22.44
+3
Raztezje
10. 12. 2011 02.04
+14
Vsak delavec se mora najprej zavedati, da se lahko v nekaj sekundah zameri napačni osebi, zaradi česar ne bo ostal le trajno brez službe ampka mu bo javna uprava, sodišča in ostala organizirana združba, pobrali še marsikaj, včasih vse in tudi še več, da še sto generacij tega ne bi mogle odplačati. Ni nujno, da boste takoj dobili socilano podporo ali sploh en sam cent, lahko se založi kako potrdilo o sprejeti pošiljki in bo šele čez kak mesec, odvisno od župana in ostalega tropa, če vam bo subvencioniral najemnino ter plačal elektriko in vodo, sodišča vas lahko spoznajo za krive in obsodijo tudi brez vaše prisotnosti. Včasih celo, V imenu ljudstva in ne da bi to vi sploh vedeli! Niso pri zdravi pameti, resno, vedo pa kaj delajo, ne nujno tudi za koga in da jih bo ščitila policija, sodišča ter vse ostale javne službe in birokracija. Socialne pravice padajo vse odkar je nastala 1.Republika Slovenija, revežem in nemočnim so pobrali že toliko, da če vzamejo še en sam tolar, nima vse skupaj več nobenega smisla, tako resno je. Ne kratiti in jemati, to se lahko gre Pahor in ostali, dajati in dvigniti bo treba, ljudem je treba pomagati, da zopet postanemo sila na poti!
marinkofranc
09. 12. 2011 21.05
-7
Dusanikis Semolikis naj se vrne domov v Grčijo,kjer naj vztraja pri najkrajši delovni dobi na svetu
titancic
10. 12. 2011 11.57
+8
ti pa garaj do smrti, če ti je to smisel življenja
Aaron-Heydar
10. 12. 2011 22.45
+2
Strelja?ko
11. 12. 2011 14.41
+1
Bravo titancic. Kaj za vraga si slabšamo standard življenja, lol...?!?! Moral bi bit veseli, ne pa čemerni zarad nizkih penzij, plač... a madona narod...
steiermark1918
09. 12. 2011 20.51
+8
Kaj bluzi Strukelj (kučanov zet) o Evropi. Ali bi nas tudi on raje videl na balkanski sceni? Od kdaj je pa on ekspert za evropske zadeve.
klekipetra
09. 12. 2011 20.44
+16
Semolič, ta največi sindikalni licemer naj bo kar tiho, kajti, ko se je začelo s prakso neplačevanja prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavar. bi morali sindikati, če že ni vlada in parlament, zagnati vik in krik in iti na ulico, ter tako dati vedeti oblasti da se tako ne dela z delaci, ampak je bil kar tiho kot tudi ostala "sindikalna elita", pa se danes nebi dogajalo to kar se. Ta ni sindikalist ampak politična jegulja ki skrbi za svojo predobro plačano rit in to še iz časov prejšnje države Jugoslavije.
steiermark1918
09. 12. 2011 21.03
+12
ja res je, in zakaj sploh govori o "socialnih transferjih" če ti to niso ampak so samo "posojilo", ki ga bo nekdo vrnil, za razliko od tistih (tajkunov, ki so izropali naš denar oz. našo deželo Slovenijo in denarja nikoliveč nebodo vrnili, celo njihovi otroci in celotna žlahta bo preskrbljena. Protestirati proti Janševi vladi ter ščuvati ljudi je znal, in to takrat, ko je ljudem oz. celotni državi šlo na boljše, ter je vodil ljudi - ovce na cesto, da so hodili do kolen po snegu ter vihteli jugoslovansko zastavo z rdečo zvezdo. Mislim, da sta tako Štrukelj kot Semulič navadna komunistična agitatorja, ki po naročilu svojih "šefov" delata zmedo in se borita samo za svoje privilegije, kar lahko opazi vsak, ki četudi samo površno opazuje njuno delovanje.
pa dobr no
09. 12. 2011 20.05
+2
Ne pozabimo tudi, da je Slovenija precej socialna država. V ZDA, ki ima višji standard in plače imajo samo 2 tedna plačane bolniške. itd... Pri nas ni takih revežev kot jih vidiš tam. Nekaterim pri nas še krast ni več potrebno. Včasih je več bakra in žlebov zmanjkalo, sedaj pa imajo več otrok. Vsak mesec 1000 EUR socialne za 6 otrok pa je zadeva rešena. Že sedaj zaposleni vzdržujejo 2x več upokojencev, študentov in dijakov. Le kam to gre? Nisem proti zmanjševanju revščine, ampak vsi bi radi samo nekaj prejemali. Kdo bo pa kaj dal?
gost859d1
10. 12. 2011 10.57
+3
Se spomnim ciganov izpred 50 let, ko so še hodili po terenu in popravljali dežnike ali brusili nože, sekire ali škarje. Ciganke pa so običajno prosjačile z dojenčki v naročju. Malo je bilo treba paziti, da se niso skrivaj splazili v hišo in kaj ukradli, skratka nič posebnega. Danes pa je problematika dobila povsem druge razsežnosti, ko postajajo nasilni in so v nekaterih naseljih postali država v državi. V njihova naselja ne upa niti navadna policija, največkrat tja pridejo do zob oborožene specialne enote. Če pogledate kakšen vozni park imajo se resno postavi vprašanje, kako so do njega prišli, ker dela nihče ne. Me prav zanima kaj piše v njihovih davčnih napovedih. Pravzaprav pa se to mene čisto nič ne tiče, žalostno pa je da to ne zanima niti tistih ki so plačani za to.
nash.fido
10. 12. 2011 12.00
+3
FPVSLO A boš človeka pustil umreti, če ne dobi dela. Janša je rekel, da bo zagotovil delovna mesta, vi pa ste Zokija volili. Sicer se strinjam, da so tudi zlorabe, ampak tega ne boš videl pri Slovencih, ampak pri drugih narodnostih, ki živijo v Sloveniji.
gost859d1
10. 12. 2011 12.44
+2
Verjetno se bo marsikdo strinjal, da bi mamrsikdo dobil delo, če bi podelili manj začasnih delovnih dovoljenj za tujce. Ne moremo pa podpirati nekoga ki živi od socialne pomoči ker noče delati fizičnih del. V času krize v tridesetih letih prejšnjega stoletja so naši predniki marsikdaj hodili delati po svetu, med drugim v rudnike v Franciji. Če so hoteli preživeti družino so poprijeli za vsako delo. Sedaj pa imamo tako politiko, da je razlika med borzo dela in minimalno plačo le kakšnih 50€. Skoraj butec je torej tisti ki hodi delat za tako plačo, če lahko za malo manj denarja lepo leži doma. Da je temu tako je kriva politika, ki hoče obdržati levo usmerjene volilce, pa če se je treba za ta luksus še bolj zadolžiti. Sedaj pa je prišel čas polaganja računov na mizo, zato se je antijanševski trojček raje skregal med sabo in povzročil politično krizo, samo zato, ker ni hotel ljudem naliti čistega vina. Dejstvo je pač, da vedno manj zaposlenih v gospodarskem sektorju ne more več preživeti vse bolj pogoltne države, z množico nepotrebnih služb(ic), ki služijo samo temu da se imajo dobro tisti, ki imajo zveze in poznanstva. Lahko pa ugibamo kdo od teh kategorij prebivalstva je volil Jankoviča. Sicer se pa nimamo kaj bati, ker je zmagal človek, ki bo (po svojih besedah), ki bo "zrihtal" da bo standard rastel po 4% na leto - kanede.
nash.fido
10. 12. 2011 17.10
+2
Da ti nekaj objasnim. Za take plače so krivi direktorji , tajkuni v glavnem elita. Za tvoje težave ni krivih 100.000 brezposelnih, ki bi ravno tako hoteli delat. Pa to, da so take visoke plače za pobiranje sadja je velika laž. Kako boš ti pričakoval od enega, da bo šel na slabši položaj. Sicer pa je socialno tak treba vračat, zato mislim, da bi vsi raje šli delat, če bi bilo to delo primerno plačano. V glavnem jaz sem proti vsakemu sužnjelastništvu, ti pa temu pojavu zgleda daješ potuho.
sonas
10. 12. 2011 21.57
+1
FPVSLO ne moreš primerjati SLO in ZDA... drug sistem. tam imaš toliko večjo plačo, sicer tudi obveznosti, da sam skrbiš za svoje zdravje (tudi tako, da hraniš denar za morebitno bolezen). pri nas pa vsakič, ko je bilo govora o višji plači, so raje primaknili eno socialno pravico. no sedaj pa delodajalci in država pozablja kako je prišlo do vseh teh pravic in hoče še ti pravice vzeti (seveda, brez višanja plač).