Slovenija

'Dovolj je varčevanja na plečih policistov'

Ljubljana, 24. 02. 2012 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Raičevič/V.L./STA/G.G.
Komentarji
1228

Po šolnikih so v zrak skočili tudi policisti. Dovolj imajo varčevanja na svojih plečih, zato bodo ob morebitnih neusklajenih ukrepih vlade ostro nasprotovali. Premier Janša je sicer napovedal, da bodo znižali tudi funkcionarske plače. A nekaterim zaposlenim na ministrstvih se je plača zvišala.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je včeraj opozorila, da brez odpuščanj ne bo dovolj sredstev za plače policistov in učiteljev. Slednji so vlado že pozvali, naj zniža plače funkcionarjev, kar je premier Janez Janša za tem tudi že napovedal.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj pravi, da je napoved rezanja plač funkcionarjev vzpodbudna, pri tem pa upa, da to ne bodo le simbolna znižanja. "Če ni denarja za plače učiteljev in policistov, potem bi morali funkcionarji k temu, da do tega ne pride, prispevati veliko," pravi in ugotavlja, da je potem država v skrajno dramatičnem položaju. Zato za funkcionarje predlaga, da si plače znižajo na raven minimalne plače.

Vlada je ravno včeraj, kljub napovedi rigoroznih ukrepov, zvišala plače nekaterim sodelavcem. Med njimi sta Valentin Hajdinjak, nekdaj prvi piarovec Janeza Janše, zdaj šef kabineta na obrambnem ministrstvu, in Vlasta Vivod, do zdaj šefinja protokola na obrambnem ministrstvu, zdaj pa šefinja kabineta ministra Karla Erjavca. To vladi sicer omogoča zakon, po katerem lahko kabinetnim zaposlenim dvignejo plačo za 20 odstotkov, so poročali v oddaji 24UR POPOLDNE.

Štrukelj sicer meni, da se na ta predlog ne bodo resno odzvali, pri tem pa pojasnjuje, da gre pri vseh teh napovedih vlade bolj za pripravljanje terena za pogajanja s sindikati, za poskus zastraševanja in glede na številke tudi za pretiravanja. "Dvomim, da v nekdanjem ministrstvu za šolstvo, kamor spadajo osnovne in srednje šole, res manjka 180 milijonov evrov za plače. Če je tako, potem je treba potegniti še druge dramatične poteze. Fantje naj prodajo avtomobile, naj kolegom v Natu povedo, da ni več denarja za misije, saj država policistov in učiteljev ne more pustiti brez plač," je pojasnil.

V ponedeljek se bo sestal ekonomsko-socialni svet. Štrukelj si želi, da bi bil to vsebinski in enakopraven pogovor, ne pa branje maše, in da ne bo šlo zgolj za fototermin, "glede na eksotično in všečno okolje, v katerem se bomo sestali". Sestanek bo namreč potekal na Brdu pri Kranju. Pravi, da gre njegov sindikat na pogovore brez vnaprejšnjih stališč in z željo, da poiščejo kompromise, ki bodo sprejemljivi za vse.

Ob tem pa je spomnil, da stranka predsednika vlade 22. decembra ni podpisala izjave, ki pravi, da parlamentarne stranke ne bodo enostransko posegale v položaj zaposlenih v javnem sektorju, upokojencev in v socialne transferje. Skrbi tudi to, da se predsednik vlade izogiba javni pojasnitvi, zakaj tega njegova stranka ni podpisala, čeprav je glede tega obstajal konsenz vseh drugih parlamentarnih strank in obeh predstavnikov manjšin.

Predsednik vlade Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša FOTO: Damjan Žibert

Pergam: Videli bomo, ali se bomo pogovarjali ali pa bomo le poslušali

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi, ki je pred dvema tednoma čestital novi vladi za izvolitev in ji ponudil sodelovanje, pa je dejal, da za ponedeljek nekatere stvari še pripravljajo. Pravi, da bodo imeli za ključne stvari že pripravljena svoje odgovore, vendar pa ni povsem prepričan, v kakšnem tonu bo tekel pogovor. Pergam je namreč pred enim tednom sprejel akcijski načrt, zato so na pogovore pripravljeni.

Sicer pa Posedi opozarja, da kot glavni vzrok za luknjo v javnih financah vidi v tem, da ni bil spoštovan dogovor, ki ga je prejšnja vlada sklenila jeseni 2010. Takrat naj bi namreč vlada sprejela sklep, da morajo proračunski porabniki za pet odstotkov znižati stroške dela. Nekatera ministrstva so to upoštevala, druga spet ne, pojasnjuje Posedi in ugotavlja, da je ravno zaradi tega nastala luknja. Zato tudi predvideva, da je verjetno položaj letos še težji in bi se lahko po njegovih besedah zalomilo že v sredini oktobra.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi
Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi FOTO: POP TV

Glede napovedi o odpuščanjih je dejal, da ne gre za zanemarljive stroške. Za primer je dal svojo pogodbo, po kateri bi moral dobiti več kot enoletno plačo. Problem pri odpuščanjih vidi tudi v kolektivnih pogodbah, saj bi se lahko zgodilo, da bi ostajali kadri, ki so zaščiteni. Zato predlaga, da se pred sprejemanjem ukrepov opravijo analize, se ugotovi dejansko stanje in se potem odločijo, kako naprej.

Ščernjavič: Kdo ugotavlja dejansko stanje?

Vlada mora natančno opredeliti javnofinančno stanje v državi, saj v zadnjih dneh od različnih virov prihajajo različne informacije, je o pričakovanjih pred ponedeljkovo razširjeno sejo ekonomsko-socialnega sveta povedal sekretar odbora sindikata državnih organov Drago Ščernjavič. Sam ugotavlja, da gre pri ugotovitvah o javnofinančnem stanju v državi s strani Janše in prejšnjega predsednika vlade Boruta Pahorja za velik razkorak. "Gre za zelo velik temeljni dvom, o kakšnem javnofinančnem okviru se sploh pogovarjamo in kakšen je naš primanjkljaj," je povedal in dodal, da so od tega odvisna tudi izhodišča za socialni sporazum. Ščernjavič je povedal tudi, da je treba pri javnofinančni konsolidaciji na odhodkovni strani proračuna pogledati vse odhodke. "Vprašali bomo, ali so tu zajeta tudi javna naročila, ker denar izginja preko razpisov," je dejal.

 

Denar za zaposlene ne sme biti državni problem številka ena

 

Na napovedi o odpuščanju in varčevalnih ukrepih med uslužbenci na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji so se ostro odzvali tudi v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS). Predsednik PSS Radivoj Uroševič je zapisal, da jim notranji minister Vinko Gorenak doslej še ni poslal konkretnih načrtov o racionalizaciji oziroma zmanjšanju števila delovnih mest. Zato so tudi kakršne koli izjave posameznikov, da se PSS strinja z varčevalnimi ukrepi, lažnive in zavajajoče, poudarjajo v PSS, kjer se ne čutijo odgovorne za težko situacijo na policiji.

"Nikakor se ne moremo strinjati, da bo varčevanje ponovno izvedeno le na račun članov PSS," so zapisali v izjavi za javnost. Po njihovem je bilo varčevanja na plečih zaposlenih v policiji in MNZ dovolj, zato bodo vsem neusklajenim ukrepom vlade ostro nasprotovali z vsemi oblikami pravnega in sindikalnega boja. V PSS tako ponavljajo, da denar za zaposlene ne sme biti državni problem številka ena. V sindikatu pa so zagotovili, da bodo za vse člane nudili pravno zaščito, če bodo zasledili posege v njihove pravice iz delovnega razmerja.

 

Krčenje v vojski na račun varnosti?

Predsednik sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak pa je povedal, da je pričakovati tudi krčenje števila vojakov, pri čemer pa opozarja, da bo šlo to na škodo obrambe države. Z novim obrambnim ministrom Alešem Hojsom sicer o tem še ni govoril. Sam bo prihodnji teden vladi oziroma njenemu predsedniku podal predlog, s katerim bi olajšali odpuščanja oziroma bi se jim nekako izognili. Predlog sicer še nekako oblikuje, bistvo pa je, da bi vladi predlagali, da bi sprejela zakonodajo, ki bi omogočala prehode javnih uslužbencev v gospodarske družbe, ki so v večinski lasti države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LiuMb
29. 02. 2012 13.35
Pri Semoliču naj začnejo!
detict
27. 02. 2012 09.01
+0
Pa ka bo ta Semolič. Kučanov hlapec. Svojo plačilno listo naj raje pokaže svojim članom, pa bo videl kak bo še kdo na proteste prišel.
simevlado
26. 02. 2012 13.14
+1
ta teden gre 20% gor nasledni teden pa drasticno znizanje -10% jah biznis je biznis...
dostmam9
26. 02. 2012 09.23
+5
Policisti in tudi ostali zaposleni v javni upravi, ne pustite se pretentati vašim sindikalistom, kajti oni ščitijo interese vaših "kolegov", ki hodijo v službo samo po plačo, ki so neke vrste nadljudje, ki jih je na ta delovna mesta nastavilo združeno listje bivše KPS. Malo se ozrite nazaj, kdo je nastradal v zadnjih 20 letih poleg delavcev??? Izvajali so reorganizacije, zniževali plače in poviševali zahteve tistim policistom na terenu in tistim delavcem v javni upravi, ki so imeli že itak slabe pogoje dela in nizke plače, medtem pa so zaposlovali nove in nove kvazi strokovnjake, direktorje in svetovalce, ustanavljali agencije in urade za zaposlovanje svojih kadrov, ki niso prišli delat ampak so prišli zaslužit-kasirat visoke plače. Tokrat je potrebno vlado podpreti, da počisti s to navlako, verjemite, potem bo lažje tudi vam in delovna mesta tistih, ki delajo, ne bodo ogrožena. Sedanji sindikati in še posebno vodje teh sindikatov so v bistvu veliki "sovražniki" delovnega ljudstva.
theykilledKenny
26. 02. 2012 18.06
-2
Rosi4
26. 02. 2012 09.05
-1
Prva veliko delo vade JJ, kateri bo verjetno trajalo vsaj 2 leti je nižanje plač. Kaj nismo govorili, da nam "novi"obrazi prinesejo ideje in ukrepe za gospodarsko rast, razvoj...itd. In ker so polni idej in nabiti z znanjem, so se seveda odločili za enostavnejšo potezo in najslabšo med slabimi. Povprečnemu Slovencu bodo vzeli še nekaj od plače in s tem privarčevali?? Verjetni niti pomislili niso, da bo ta slovenec potem posledično manj porabil, plačal manj davka, in ker se bo tako kot njegovi poslanski kolegi nekako znašel z delom na sivo črnem trgu. Gospodarsk rast je vse prej kot nižanje plač v javnem sektorju, je pa res da bi ga bilo smiselno skrčiti.
M_teorija
25. 02. 2012 22.57
+0
A je JJ zato po hitrem postopku zamenjal taglavnega pri vojski!?
M_teorija
25. 02. 2012 22.56
+0
JJ je obljubljal socialni dialog. Pa zgleda, da ga bo lahko izvedel le s svojimi trojanskimi konji med sindikati, kot je novopečeni vodja Pergama, pa seveda stalni zavezniki na ajzenponarskem sindikatu!
MERDE-AVE-MERDE
25. 02. 2012 21.04
+5
Janša je napovedal, da bodo znižali funkcionarske plače. A nekaterim zaposlenim na ministrstvih se je plača zvišala. - HOHOHOHOHO !!
theykilledKenny
26. 02. 2012 18.34
+4
Gre za višjo matematiko, ki je tlačani davkoplačevalci ne (smemo) razumeti.
aojz
25. 02. 2012 18.46
+10
Koliko pa stane varovanje romov. Celi teden so na dolenjskem policisti iz cele Slovenije. Plače, prevozi.....
Luka 1
25. 02. 2012 13.51
+15
Dandanes imamo tolk občin da glava boli. vsaka vas ima že skoraj svojo občino in posledično župana in ostale ki jih je treba plačevati! Zakaj že? Ta zadeva se lahko hitro reši. Tista občina ki ni sposobna oz nima financ za reševanje svojih problemov v svojem kraju in za funkcioniranje potrebuje državo, se preprosto ukine. Pa da vidmo koliko jih še ostane, 10?
franceljtancelj
25. 02. 2012 12.57
+8
Ja naši župani pa res znajo varčevati. Takoj, ko pridejo na županski stolček zaposlijo najprej svoje otroke kot je primer v Novem mestu, Črnomlju i.t.d.
Flux55
25. 02. 2012 12.01
+11
Povprečna županska plača znaša 3250 evrov. Imamo 193 občin. Če jih ukinemo 150. Prišparamo. 6 miljonov na leto sam na županskih plačah. In vi boste šparal na naši varnosti!
Tonček Balonček
25. 02. 2012 13.52
-7
Pahor je kriv, da imamo toliko občn! Janaš bo zdaj spet vse zreduciral na prejšnjo količino! Bravo, tako se dela! Začelo se je, treba je bilo udariti po mizi! PA pokojninsko reformo bo uresničil, nek gumpec je bil leto in pol nazaj zelo proti, en Tomaž MAjer se mi zdi! Ni bila dodelana, ta pa bo!
sandolin71
25. 02. 2012 12.00
+16
prokleta banda pozresna ,moja je pa zamrznjena ze leta 635 eurov ,ma prokleta banda na bruhanje mi gre ko vidim kako nas jebejo u glavo dokler se nam ne bo usem zmesal sam pol vam bo narod sodil na ulici ne na sodiscih ker bi use spet zastaralo
kr ena 1
25. 02. 2012 11.43
+4
ze nazadnje ste govorli,da ne boste popustili, da bo stavka, pa na koncu ni bilo nic od tega!!! vse je politika
hubertfast
25. 02. 2012 11.36
-2
Kar naj jim znižajo plače na minimalca, naj vidijo kako je biti brez denarja, ko nekomu napišeš krepko kazen. Lahko bi ga pa samo opozoril. Naj trpijo tudi oni, skupaj z vsemi, vsi smo na isti ladji.
kr ena 1
25. 02. 2012 11.43
-2
ne nimas ti, naj nima nihce????? slovenska zavist al kako ze
kr ena 1
25. 02. 2012 11.44
-4
Flux55
25. 02. 2012 11.44
+9
Ja sploh tiste, ki dirkajo po mestu razbijejo rešilca potem še svoj avto in na koncu še napadejo policiste! Kaka kazen rečeš mu ne več tega počet in ne bo.
bca
25. 02. 2012 11.21
+12
S sredstvi od tistih 440 policistov, ki imajo pogoje za pokoj, bi lahko pokrili luknjo in ne bi bilo treba varčevati.
kawboy
25. 02. 2012 11.18
+3
Predlagam vesoljni Sloveniji, da se ukinejo policija, vojska, sodišča,tožilstva, odvetniki, razni inšpektorji. Predlaga še kdo kaj drugega, kar ne rabimo in je samo nepotreben strošek in ni servis državljanom ter njihovi varnosti v pošteni obliki in skladno z zakonodajo ?
hubertfast
25. 02. 2012 11.36
-1
Flux55
25. 02. 2012 11.41
+8
Seveda odpustimo še gasilce, reševalce. Potem bo denar tudi za nove stacionarne računalnike ter recimo nove slike za na grad Brdo
kr ena 1
25. 02. 2012 11.48
+1
kavboj, ne pol jokat , ko ti bo nekdo avto vsipal al pa kaj podobnega, pa klicat policajev, pa se pritozevat
kleopatra-1
25. 02. 2012 13.28
+5
kavboj, če bi bil narod v osnovi pošten, bi bilo to možno ...
M_teorija
25. 02. 2012 23.03
+1
hubertfast
25. 02. 2012 23.19
+1
saj bo prišel komunizem nazaj, vendar zdaj narod še ni zrel, to bo po revoluciji, recimo čez 20-30 let
kawboy
25. 02. 2012 11.10
+10
Saj bodo naredili v pisarnah red in ne pri policistih na terenu, ta slednje bodo pustili pri miru.
firewall
25. 02. 2012 10.53
+12
Berem komentarje in se čudim o nevednosti večine. A se nekateri zavedate, da policisti na terenu zaslužijo 700-800 EUR za delo v 4 izmenah. Vsak dan nosijo glavo naprodaj in čakajo kdaj bodo naleteli na kakšnega psihopata. Definitivno imajo policisti na terenu premajhno plačo za svoje delo. Drugače pa je s pisarniškimi molji. Tam naj naredijo red.
BaGr67
25. 02. 2012 11.19
-1
Ne nezavedajo se in se tudi nikoli nebodo. Tu vsi mislijo ,da je policisko delo samo kasiranje ,da se pa ukvarjajo z razno raznimi kriminalci pa
Flux55
25. 02. 2012 11.48
+6
Čuden folk res. Nikakor se ne sme šparat na naši varnosti. Te nove notebooke naj pa lepo dajo policiji. Pa namesto preproge bi lahko kupl 2 nova rešilca...
theykilledKenny
26. 02. 2012 18.35
+0
Pa kaj bo murjak s prenosnikom? Rehenšiber, pa poštevanko, kakšen prenosnik neki.
noire
29. 02. 2012 11.37
firewall25.02.2012 10:53:04, 700-800 evrov? pokaži plačilno listo, če upaš
BananaBlues
25. 02. 2012 10.39
+0
Policija je do relativno visokega standarda napram ostalemu narodu prilezla s pomočjo močnega sindikata. Ima enega najmočnejših sindikatov zato že 20 let izsiljuje vlado. Kmalu se bo pokazalo kaj si policija misli o narodu, ki bi ga morala ščitii. 99% jim dol visi, samo da oni za čimmanj dela dobre plače dobivajo. Izživljajo pa se samo na tistih revežih, ki že itak ne upajo niti migniti, ker jih je mafija že zdavnaj pritisnila v kot. Morda nekateri ne verjamete, da v Sloveniji obstaja determiniran sloj, to so tisti reveži, ki so "dežurni krivci" za vse. Nobenih dokazov ne rabijo, da jih kaznujejo in zapirajo. Nekoga pač morajo!
2Shy
25. 02. 2012 10.54
+6
visok standard?? kje pa ti živiš? Policijski sindikat izsiljuje vlado, s čim? Da policistom za rajo dol visi...tega ni bi rekel...vedno pridejo in nudijo pomoč, ko jih potrebujemo...
BaGr67
25. 02. 2012 11.23
+2