Slovenija

Vozniki tovornih vozil in avtobusov so najbolj tvegani vozniki v prometu

Ljubljana, 24. 07. 2017 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti bodo v okviru vseevropske akcije poostrili nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi v Sloveniji, bdeli bodo predvsem nad najbolj pogostimi kršitvami, kot so uporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacija in goljufija.

Prometni policisti bodo v okviru akcije Evropske mreže prometnih policij (TISPOL) do nedelje izvajali poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi na slovenskih avtocestah. Evropska akcija poziv k upoštevanju prometnih predpisov in izboljšanju prometne varnosti. Spodbuja predvsem k upoštevanju predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov na daljših poteh. 

Vozniki tovornjakov na dolge proge so pogosto preutrujeni.
Vozniki tovornjakov na dolge proge so pogosto preutrujeni. FOTO: Policija

Prevozniki tovornih vozil so velikokrat izpostavljeni težkim delovnim pogojem in pritiskom delodajalcev saj morajo izredno dolge razdalje prevoziti v neprimerno kratkem času. Zato so pogosto utrujeni in nesposobni potrebne koncentracije, s čimer ogrožajo svojo ter varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. 

Med najpogostejše kršitve spada nepripetost voznikov

Policisti bodo bdeli predvsem nad najbolj pogostimi kršitvami, ki so bile ugotovljene v preteklih akcijah. Te so uporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov, so zapisali na spletni strani agencije za varnost prometa.

V lanskoletnem sistematičnem opazovanju pripetosti voznikov so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 odstotkih primerov, vozniki avtobusov pa v 36 odstotkih.

Agencija za varnost prometa voznikom tovornih vozil in avtobusov svetuje, da so vedno pripeti z varnostnim pasom ter da vedno poskrbijo za pravilno in varno pripet tovor. Prav tako pozivajo k spoštovanju omejitev hitrosti in upoštevanju ustrezne varnostne razdalje, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Vozniki avtobusov in tovornih vozila morajo upoštevati predpisane čase odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, temveč predvsem zaradi varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

Prometni policisti bodo v okviru evropske akcije TISPOL od danes do nedelje izvajali poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi na slovenskih avtocestah.
Prometni policisti bodo v okviru evropske akcije TISPOL od danes do nedelje izvajali poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi na slovenskih avtocestah. FOTO: Policija

Izobraževanja bodo potekala po celi državi. Na mejnih prehodih in najbolj prometnih bencinskih postajah pa agencija deli zloženke o ključnih prometnih informacijah v Sloveniji, ki so predvsem namenjene tujcem.Policisti bodo v akciji TISPOL preverjali tudi tehnično brezhibnost vozil, pravilnost nalaganja in pritrjevanja tovora, preobremenjenost vozil ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi.

Slovenski policisti v preteklosti že odkrili več nepravilnosti

Slovenski policisti so pri opravljanju poostrenega nadzora prometnih vozil v preteklih letih na naših cestah odkrili mnogo nepravilnosti, od prekomerno obteženih tovornih vozil, do kršenja predpisov o potrebnem počitku voznikov. Nedavno so ustavili voznika tovornega vozila, ki je močno vijugal po obeh pasovih cestišča. Čeprav so najprej sumili, da je vožnja posledica njegove utrujenosti se je izkazalo, je bil prevoznik pod vplivom alkohola.

Voznik tovornjaka je gledal film med vožnjo.
Voznik tovornjaka je gledal film med vožnjo. FOTO: PU Kranj

Gorenjski policisti pa so pred leti v tunelu na avtocesti ustavili voznika tovornega vozila, ki se med vožnjo ni mogel odločiti, ali bi raje gledal televizijo ali vozil. Promet je oviral zaradi prepočasne vožnje, s katero je kmalu pridobil tudi pozornost mož v modrem. Spomnimo pa lahko tudi na Šoferskega Božička, ki je obdaroval voznike tovornjakov, ki so bili na božič primorani stati na slovenskih počivališčih. 

Sicer gre za evropsko usklajeno akcijo, s katero voznike želijo spodbuditi k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti vseh udeležencev v prometu. Agencija za varnost prometa bo ponovno organizirala usposabljanje policistov za izvajanje učinkovitejšega nadzora pritrjevanja in nalaganja tovora ter nadzora preobremenjenosti tovornih vozil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borec21
24. 07. 2017 18.40
+2
naredt konkurenčno okolje znižajte davke pa bo vse špilalo dokler pa moramo delati za toliko lačnih ust v državi in biti konkurenčni na trgu pa ni druge kot tako kot je čeprav vemo d ani prav treba preživet sebe, familijo delodajalca in lačna usta države že iz naštetega je jasno kok je tega.............
funi
24. 07. 2017 18.17
+1
Pa kaj se temu makedončetu le tresejo hlače na agenciji, Politika ga je nastavila in sedaj ga vlačijo po vseh medijih samo da zagotovijo obstoj te nepotrebne ustanove. SLO šoferji so pa carji samo jih je premalo.
jazizola
24. 07. 2017 18.09
+2
Statistično gledano, so vozniki kamionov in avtobusov manjkrat udeleženi v prometnih nesreča, kot pa vozniki os. vozil. ( se lahko meri v promilih ). To da pa vozijo do onemoglosti, pa se naj kaznuje lastnika oz. delodajalca. Samo tako bo mir na naših cestah.In še nekajanima me koliko voznikov je bilo kaznovanih zaradi prepočasne vožnje ??!! Za prekoračitev hitrosti do 10 km/h in kazenske točke,to jim pa zelo polni proračun !
kokicas
24. 07. 2017 18.05
+3
Pa še vseeno je veliko teh vzhodnik voznikov boljših kot pa kakšen v osebnem vozilu z slovenskimi registrskimi na naših cestah.Pa tudi teli turisti s severa so svoje princeske za volanom v poletnih mesecih. Znajo tudi špediterji narediti večjo bedarijo, samo večine se jih zaveda in naredi to nekako predvidljivo medtem ko v osebnih avtomobilih nobenega predvidevanja vse na pamet in blef. Pa ne da bi jih zagovarjal, ampak take akcije so samo za polnenje proračuna.
LLLEPI
24. 07. 2017 18.05
+1
Za to je pa kriva nasa zakonodaja in inspektorji ki scitijo velike prevoznike in prejemajo od njih provizije,da lahko soferji vozijo v nedogled ceprav to presega njihove in tudi cloveske fizicne sposobnosti.Vazno da so provizije za politike in inspekcije; Soferjev je pa vsepovsod dovol da delajo za revscino
Uporabnik113089
24. 07. 2017 17.49
+6
Brez veze. Kakšen mesec nazaj ste napisali da so to vozniki kombiniranih vozil...Pričakovati kaj drugega od državne agencije, ki jo vodi direktor, ki se je kot nabasan voznik cel vikend skrival pred policisti je res malce too much.... Najbrž se mojstru bliža konec mandata...Neoliberalizem je uničil Slovenijo in jo spremenil v drugo Romunijo.....
johanca123
24. 07. 2017 18.59
+3
Ne bo Bratuškuce, da bi ga naprej porivala. Kot slab inštruktor še za vodo in kruh ne bo zaslužil
brezveze13
24. 07. 2017 17.18
+0
vozniki se tudi izgovarjajo na preutrujenost, po posnetku iz objave se tudi vidi od kod izvira utrujenost oči katera je najbistvenejšega pomena filmi telefon , takemu bi jaz takoj odvzel vozniško med upravljanjem vozila se moraš posvečati striktno samo vožnji vozilu ki ga upravljaš in sledenju prometne signalizacije
johanca123
24. 07. 2017 17.16
+2
Direktorju Agencije za varnost prometa: Pokaži svopja spričevala od osnovne šole naprej, pa bo vsa vesolčjna Slovenija videla, da ne sežeš enmu poklicnemu vozniku do kolen. Do tega položaja so ti pomagali taki kot si sam, plagiatorji in pijančki župani
johanca123
24. 07. 2017 18.24
+2
Zaposleni talajo minuse, ker imajo podobne MCDonalds fakse
butalistan
24. 07. 2017 16.38
Kaj no bi v Butalah obdavčili še kamione po številu koles, katerih je na kamijonih 100% večje kot v glavah naših uradniških butalcev!
brezveze13
24. 07. 2017 14.21
-1
kaj toliko jokate hlapčki, povejte na glas delodajalcu in špediterjem da spornega delovnega časa in tovora ne sprejemate ,naj se delodajalec kar sam spravi za volan in izvaja takšne neumne prekoračitve ,če mu je po volji sama policija pa že naj enkrat začne pisati kazni lastnikom teh vozil, oziroma vozilo ki je v takem prekršku zaplemba vozila za 3 mesece plus kazen boste videli da bodo vsi ti lastniki vozil začeli svoje šoferje tretirati da naj manj vozijo ali po potrebi dajati 2 šoferja na vozilo
flexi22
24. 07. 2017 15.23
+3
kar se tiče tovora ni tako enostavno kot si ti misliš ker če ne naložiš ti pokličejo pa hrvata,bosanca romuna oni bodo naložili še več ker jih nobeden ne kontrolira .in ponavadi so podjetja ki se tako nalaga državna tako da policija nebo drezala v osje gnezdo
brezveze13
24. 07. 2017 15.45
pa naj oni plačujejo kazen, meni so hoteli Ukrajinci pretovorit bukovino, sem jim dal jasno vedeti da mi naj dajo denar za madžarsko vago ko tega niso hoteli sem odvezal tovor in ga razložil kar pred pisarno ko sem čakal tovorne liste in se odpeljal prazen
brezveze13
24. 07. 2017 15.51
+2
pa čisto enostavno je samo je potrebno imeti j,a,j..... a pa za tstih 1000€ ki jih zaslužiš za volanom jih lahko tudi kje drugje s tem da vsak dan spiš zvečer doma in tudi kazni ti ni potrebno plačevati to ti povem iz prve roke in se lahko vsi prezapufani avtoprevozniki po domače lepo j..........jo
flexi22
24. 07. 2017 18.06
saj to ti hočem povedat ni problem ali naložim ali ne jaz bom odšev ampak pride drugi !! tega drugega bi morali in podjetje katero nalaga tovor nji bi morali da nebi mogli več izsiljevat
kaslc 1
24. 07. 2017 12.56
+8
zmeraj ko gres v trgovino se spomni kdo ti je dobrine v njo dostavil
proofreader
24. 07. 2017 14.06
+0
jokl234
24. 07. 2017 12.49
+3
To ni nič. Vnaprej napovedane akcije so sizifovo delo, še posebej pri komercialnih prevozih. Na slovenskih avtocestah bi morala bit vsaj ena stalna postaja, kjer bi non stop ustavljalu in preverjali kamione. Pred postajo se instalira senzorje za dimenzije, tehtanje med vožnjo itd in se generalno izloča neustrezna vozila...
flexi22
24. 07. 2017 13.37
to je res samo vedi da kapital narekuje prevoze čase ,teže ,višine zato ponavadi policija oglobi šoferja ki ni nič kriv .marsi kje je na papirju je ena teža v resnici je pa dosti več .tu je izsiljevanje toliko moraš naložit .recimo vfranciji ,španji me niso nikoli preveč naložili dokler podjetje ki nalage kamjon (bi moralo)bit odgovorno za naložen tovor preobremenitve
Svetec 2021
24. 07. 2017 12.48
-1
Ja pa kaj če te poostene nadzore delajo čez dan ponoči pa tak vsi vozijo na magnete itd. Pa se naprej jim povedo da bo akcjia bolano....
nik500
24. 07. 2017 11.53
+8
Ali bo kakšna firma dobila kazen zato ker silijo voznike tovrnjakov da vozijo krepko preko dovoljenega delovnega časa.
flexi22
24. 07. 2017 15.15
+1
admin zakaj brišeš resnico ?zakaj se resnice pisat? še enkrat kazni nebo ker če nočeš delat do onemoglosti pojdi jepolno Južnih ki čakajo resnično a žalostno
scipio
24. 07. 2017 11.35
+17
na cesti in na avtocesti sem vsak dan in z vozniki šleperjev in avtobusov nimam posebnih težav. Vozijo kar precej predvidljivo in odgovorno, se pa tudi sam zavedam njihove mase in inercije. Res mi je šlo že parkrat mrzlo zadaj od vratu dol po hrbtu, ko sem se na avtocesti po prehitevalnem pasu približal šleperju od zadaj in je ravno takrat začel voziti po srednji črti ali celo malo preko...a zato imam hupo in blendo auf auf auf in je bilo v desetinki sekunde vse v redu, on na svojem pasu in jaz mimo njega. Ker proti temu, kar počnejo nabijači pri nas na teh cestah, to so zakompleksani tiči tičeč in tiščeč pedalko v svojih zguranih nemških osebnih avtih, zadaj pa vse črno ali plavo iz auspufa, in kako množično vozniki amaterji (sploh pa amaterke) za volanom ne upoštevajo varnostne razdalje, o tem raje ne bi tukaj, ker je vse to dogajanje tamle zunaj na cesti ta hip in vsak dan znova in neprekinjeno in tudi hudičevo nevarno. in potem te babe "utemeljujejo" svoje ravnanje na cesti s tem, da živijo hitro, ker da vsak dan vozijo svoje otroke na dejavnosti! res fajn.
kaslc 1
24. 07. 2017 12.12
+1
Jernej šola
24. 07. 2017 10.27
+22
Primerneje bi bilo govoriti o slovenskem sistemu plač in kontrole. Šoferji tovornjakov so statistično glede na prevožene kilometre še vedno veliko varnejši kot ostali kvazi poznavalcev prometa. Kontrolirati je potrebno delodajalce, ki z nemogoče dokazljivim mobingom silijo le te v prekomerno in podcenjeno delo. V razmislek pa si pogletje voznike (tudi sebe) kako ste pozabili, kaj ve vozni in kaj prehitevalni pas na avtocesti Pavšalno napisano ampak še vedno VSI vozite po levi strani.
trdovrat
24. 07. 2017 10.36
+6
Jernej, temu kar se zadnje čase dogaja na AC bi jaz rekel bolj "drekanje po levem pasu" kot pa vožnja!
kaslc 1
24. 07. 2017 11.01
+1
ezzy5
24. 07. 2017 10.23
+15
Veliko napisanega seveda drži. Obstaja pa tudi druga plat te medalje....vozniki osebnih vozil. Nekateri so preprosto povedano smrtno nevarni. Nepredvidljivi, prepočasni, ne znajo se vključiti na ac, ne gledajo ogledal skratka vozijo proti pravilom vsake logike....to zelo ovira voznike kamionov, tudi njih je potrebno razumet da nimajo gokatr vozičkov. Nisem voznik kamiona. Lp
trdovrat
24. 07. 2017 10.27
+6
Zelo malo voznikov v osebnih se zaveda, da ima tovornjak vsaj 20 ton!
vstajnik1941
24. 07. 2017 10.22
+8
Po teh pametnih prispevkih dobi človek občutek, da smo po mnenju Agencije za varnost v prometu, policije in vsezveličavne in najpametnejše TV na svetu, vsi vozniki totalni sodno izprašani diletatni, ki se pobijajo med sabo zaradi nesposobnosti. Prejšnji teden so bili starejši, ta teden so poklicni vozniki, .... Dejte se že enkrat odločit kdo povzroči največ nesreč in preštejte mrtve motoriste! Sicer imate pa srečo, da so prometne nesreče, če ne bi bili vsi brez kšefta!
Darko32
24. 07. 2017 10.27
+10
To početje določenega števila novinarjev je zato, da sejejeo spore med ljudmi in prirkivajo pravo resnico. ŽAl opažam to že rpi čedalje več prispevkih, kjer dobronamerna opozorila piscev v forumih celo brišejo. ZAto tudi ne verjamem tem prispevkom v celoti. Kdor je poslušal zasedanje v državnem zboru - neke komisije je videl, da je glavni problem popopnoma drugje in tega v tem prispevku nihče ne omenja, ker ga prikrivajo. To pa že meji držanje sveče kriminalu.
kaslc 1
24. 07. 2017 10.22
+0
samokolnice v roke pa pojdite trgovine filat
kaslc 1
24. 07. 2017 10.19
+3
te...,saj je treba tovornjak tudi nalozit@soferji delajo po cel dan,plasurji so pa morali enkat delat 12ur pol so pa strajkali@