Slovenija

Strožje tudi na Brniku

Brnik, 08. 10. 2006 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tudi na Brniku bodo novembra začela veljati strožja pravila o tem, kaj lahko potniki nesejo na letalo.

Na Brniku bodo strožje pregledovali potnike
Na Brniku bodo strožje pregledovali potnike FOTO: POP TV
Od novembra dalje bodo potniki na letališčih v Evropski uniji na letala lahko nesli le manjše količine tekočine, in to v embalažah, ki ne bodo večje od 100 mililitrov. Na kontrolnih točkah jih bo treba zložiti v največ eno prozorno vrečko s prostornino enega litra. To velja tudi za toaletne izdelke, kot so zobne paste, parfumi in šamponi.

Na nadzornih točkah bodo morali potniki tudi sleči plašče in jakne, iz torb pa vzeti prenosne računalnike in večje električne aparate.

Čet pol leta bodo začeli veljati tudi novi predpisi o velikosti ročne prtljage. Dolga bo lahko največ 56 centimetrov, široka 45 in visoka 25 centimetrov. Izjeme bodo dovoljene le v primeru glasbenih instrumentov in kamer.

Evropska komisija zaradi vse večjega strahu pred terorističnimi napadi izboljšuje in poostruje varnostne ukrepe na letališčih. Novim predpisom sledijo tudi na Brniku, čeprav stopnja ogroženosti tam tudi po avgustovskem razkritju načrtov terorističnega napada na letala nad Atlantikom ni bila povečana.

"Na letališču Ljubljana sicer nismo obravnavali nobenih tovrstnih varnostnih dogodkov, vendar pa smo varnostno kontrolo prilagajali varnostnim dogodkom na drugih letališčih v svetu,"
v poročilu za prvo letošnje polletje pojasnjujejo kranjski policisti.

Tudi po razkritju terorističnih načrtov mirno

Brniškega letališča se niso bistveno dotaknili niti avgustovski dogodki, ko je britanska policija sporočila, da je razkrila in preprečila teroristično zaroto. Na dan dogodka je bil odpovedan le en let v London, drugo letalo pa je vzletelo z dveurno zamudo.

Po Evropi bodo veljala nova pravila o ročni prtljagi
Po Evropi bodo veljala nova pravila o ročni prtljagi FOTO: POP TV

Ostrejše ukrepe so v Sloveniji, ki velja za manj izpostavljeno državo, sprejeli le za lete v Združene države in na druga velika letališča, teh pa je z Brnika le malo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.