Slovenija

Strožje na letališčih

Brnik, 26. 10. 2006 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na letališčih EU, tudi na Brniku, bodo s 6. novembrom začeli veljati strožji varnostni ukrepi.

Po zagotovilih vodje področja za varnost in zaščito na brniškem letališču, bodo na nov režim do dneva, ko začne veljati uredba, pripravljeni.
Po zagotovilih vodje področja za varnost in zaščito na brniškem letališču, bodo na nov režim do dneva, ko začne veljati uredba, pripravljeni. FOTO: POP TV

Zaradi groženj s terorističnimi napadi v civilnem letalstvu je Evropska komisija 4. oktobra sprejela uredbo, ki na vseh letališčih Evropske unije, tudi na slovenskem letališču Aerodrom Ljubljana, omejuje vnos tekočin na letala.

Da bi na letališčih preprečili nevarnost podobnih napadov, kot so ga teroristi skušali izvesti avgusta letos na letu med Veliko Britanijo in ZDA s tekočim eksplozivom, bodo potniki v ročni prtljagi na letalo lahko vzeli le tekočine v sto mililitrskih embalažah, ki jih bodo spravili v prozorne plastične vrečke, ki ne presega volumna enega litra ter je primerno zapolnjena in popolnoma zaprta.

Na Aerodromu Ljubljana se na kadrovski, materialni in operativni ravni intenzivno pripravljajo na novo uredbo.
Na Aerodromu Ljubljana se na kadrovski, materialni in operativni ravni intenzivno pripravljajo na novo uredbo. FOTO: Dare Čekeliš

Omejitev se nanaša na različne vrste tekočin, od gelov, past, lasjonov in zobnih past do pijač, juh in sirupov. Omejitev se nanaša na različne vrste tekočin, od gelov, past, lasjonov in zobnih past do pijač, juh in sirupov. Izjeme pa so tekočine, ki jih potniki med letenjem uporabljajo zaradi zdravstvenih razlogov ali posebnih prehranjevalnih zahtev, pa tudi tekočine, ki so jih potniki kupili v nadzorovanem delu letališča ali na območju omejenega gibanja.

Na uredbo, ki bo začela veljati 6. novembra, se na brniškem letališču že temeljito pripravljajo, še posebej pa skušajo o tem pravočasno informirati potnike. Predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može je poudaril, da bo treba spremeniti miselnost tako zaposlenih na letališču kot tudi potnikov, ki se bodo morali že doma pripraviti in vedeti, kaj bodo lahko vzeli v ročno prtljago in česa ne.

Potniki bodo lahko tekočine na letalo prinesli le v posebni embalaži.
Potniki bodo lahko tekočine na letalo prinesli le v posebni embalaži. FOTO: Reuters

Vodja področja za varnost in zaščito na Aerodromu Ljubljana Dušan Sofrič pa je povedal, da je čas za prilagoditev zelo kratek, za kar je kriva tudi pozna objava uredbe. Kljub temu pa se po njegovih besedah na letališču dobro pripravljajo na nove varnostne ukrepe in bodo po praznikih že pripravljeni na ustrezno pregledovanje prtljage.

Stroške novih ukrepov bodo nosila letališča in letalski prevozniki, vendar v slovenskem letalskem prevozniku Adrii Airways ne razmišljajo o povišanju cen letalski kart. Kot je povedal predstavnik Adrie Urban Blaznik, podražitev ne bo potrebna, saj je bodo po njegovem prepričanju potniki privadili na nove ukrepe in jih bodo tudi upoštevali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.