Slovenija

Stroški letal za državni vrh letijo v nebo

Ljubljana, 05. 12. 2008 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./D.L.
Komentarji
87

Predsednika vlade in republike potujeta tudi z najetimi letali. Če bi predsednik v Sarajevo letel z redno linijo, bi za ceno najetega letala to lahko storil kar 172-krat.

Bomo davkoplačevalci, ki smo kupili vladno letalo, kaj na boljšem, če ga bodo začeli uporabljati?
Bomo davkoplačevalci, ki smo kupili vladno letalo, kaj na boljšem, če ga bodo začeli uporabljati? FOTO: POP TV

Stroški poletov najvišjih slovenskih predstavnikov so izjemno visoki. Najem letala za predsednika republike Danila Türka za oktobrski obisk v Sarajevu je stal 89.100 evrov, od tega je urad predsednika plačal 63.642,86 evra, preostalo pa člani delegacije iz drugih državnih organov. Zadnji polet predsednika vlade Boruta Pahorja v Bruselj z najetim letalom pa naj bi predvidoma stal 15.860 evrov oziroma 1750 evrov na potnika. Končnega računa v njegovem kabinetu še niso prejeli. Kot so pojasnili za 24ur.com, stroške za posameznega člana delegacije krije organ, iz katerega ta prihaja.

Cena povratne letalske vozovnice za Sarajevo na redni liniji z Adria Airways, ki sicer nikakor ni med najcenejšimi evropskimi letalskimi prevozniki, stane za dva dni od 319 do 369 evrov. Povratna vozovnica za Bruselj v istih pogojih pa stane od 260 do 793 evrov. Predsednik države bi tako lahko za enkratno pot z najetim letalom v Sarajevo z redno linijo potoval najmanj 172-krat, Pahor pa v Bruselj 20-krat, če upoštevamo dražjo vozovnico.

Pa bodimo prizanesljivi. Predsednik Türk je v Bosno in Hercegovino potoval s še dvanajstimi spremljevalci, leteli pa so z luksuznim letalom Global Express, ki ga je urad najel pri švicarski drzžbi Jet Aviation. Tudi če bi vseh 13 letelo z redno linijo, bi še vedno vsi lahko odpotovali v Sarajevo najmanj 13-krat. Predsednik je sicer v okviru obiska z najetim letalom obiskal tudi Mostar in Banjaluko, kar je že zajeto v omenjeno ceno.

Premier Pahor je v Bruselj potoval z letalom podjetja Gio, ki ima v svoji floti največ devetsedežna letala. Če je torej premier napolnil njihovo največje letalo, bi za isto ceno še vedno vseh devet lahko v Bruselj in nazaj potovalo najmanj dvakrat.

Pri predsedniku pravijo, da najeto letalo zahteva protokol.
Pri predsedniku pravijo, da najeto letalo zahteva protokol. FOTO: Reuters

Kot so za 24ur.com pojasnili v uradu predsednika republike, predsednik ''vedno uporablja najeto letalo, ko se odpravi na uradni ali državniški obisk v tujo državo, saj to zahtevajo meddržavni običaji in s tem povezan protokol'". Doslej je bila edina izjema pot na Hrvaško, kamor je predsednik Türk potoval z avtomobilom. Pri drugih letih, ki jih opravi predsednik za delovne obiske in podobno, uporablja redne linije, najeto letalo pa takrat, ko ni ustreznih rednih letalskih povezav glede na čas in destinacijo potovanja, so še pojasnili.

Na vprašanje o morebitnih zniževanjih tovrstnih stroškov v času gospodarske krize pa v uradu predsednika odgovarjajo, da si ''ves čas prizadevamo in tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bi predsednik republike opravljal svoje uradne dolžnosti, povezane z obiski tujih držav, s čim manjšimi stroški in obremenitvami davkoplačevalcev in upamo, da bo kmalu tudi pri letalskih prevozih mogoče najti čim cenejšo rešitev''. V kabinetu predsednika vlade pa so na isto vprašanje odgovorili takole: "Vlada Republike Slovenije in tudi njen predsednik si bosta vseskozi prizadevala za čim pogostejšo uporabo rednih letalskih povezav pri potovanjih v tujino. Enako bosta predsednik vlade in tudi njegov kabinet ravnala, ko bo šlo za nočitve v tujini.

Sicer pa naj bi bil pri stroških za najeta letala rekorder nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Ena od najdražjih poti (iz Ljubljane v Armenijo in nato v Kirgizijo, nazaj v Erevan in potem še v Gruzijo in Azerbajdžan) za 37-člansko delegacijo je po poročanju časnika Večer stala 85.000 evrov.

Kot zanimivost pa še to: v letošnjem letu je kabinet predsednika vlade za stroške letalskih prevozov namenil 132.169 evrov, pri čemer je treba upoštevati, da je takratni premier Janez Janša zaradi predsedovanja Evropski uniji pogosto potoval v tujino. Türk je slabo polovico te vsote porabil samo za dvodnevni obisk Bosne. Eden najdražjih obiskov na ravni predsednika vlade v letu 2008 je bila pot v Peru, kjer se je Janša udeležil vrha EU (Latinska Amerika). Pot je stala 38.572 EUR, so za 24ur.com pojasnili v kabinetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
08. 12. 2008 07.08
če se spomnimo reka \"skromnost je lepa čednost\" to vsekakor ne valja za našega samodržca g. tuirka, izbranca in zastopnika ljudsva RS, počasi prihaja na svetlo njegova senca
thc_4u
06. 12. 2008 21.46
mislimmmm..........nekateri morajo delati 14 let da zasluzijo to kar je \"nas predsednik\" porabil v 2 dneh SRAMOTA,SRAMOTA
Holobček
06. 12. 2008 21.10
Ja g.predsednik je včasih delal v OZN,tam se pa itak pije in žre na veliko,plačajo pa manj razviti.Kot zgleda se še ni odvadil .
morski_sadez
06. 12. 2008 19.44
Je pa zanimivo, da je vsak dan več razočaranih volivcev, tako predsednika države kot predsednika vlade!!! Kaj, ste končno spregledali, da so vam lagali?
morski_sadez
06. 12. 2008 19.42
samaki, cena 90 000 € za en let do Sarajeva je pač prevelika četudi za svetovljanskega predsednika! Spusti se na realna tla!
samaki
06. 12. 2008 16.05
Neverjetno, kako vsi kritizirate našega predsedika! Končno imamo enega, ki je svetovljan in se nam ga ni treba sramovati. Pravkar je bila ustanovljena civilna iniciativa: Državljani Slovenije za predsedniško rezidenco. Pridružite se nam! Predlagamo, da ljubljanski grad spremenimo v slovenske Hradčane!!!!
istra1
06. 12. 2008 15.56
G. predsednik morda vam za to ugodnost narekuje protokol in imate pravico kar ste izkoristili vendar ste zelo nemoralen človek. To vam očita vaš volilec, ki vas je volil kar tri krat, prvič, zadnjič in nikoli več.
quantum
06. 12. 2008 13.07
Strinjam se z predhodnikom. Švicarski Jet Aviation je eden najblj prestižnih evropskih operaterjev, Global Expressa pa ponavadi uporabljajo za \"transcontinent\" lete, in je v tem primeru skoraj da absurden. Predsednik nima s tem nič, kaže pa na to, da ima popolnoma neprimerno osebje, ki mu organizira lete. V sloveniji imamo najmanj dva t.i. corporate letalska prevoznika; prvi je Linxair, drugi pa je GIO. Linxair je trenutno bolj primeren, v floti ima celo Legacyja. Če je imel večjo delegacijo, bi lahko pri Adriji najel CRJ ja ali pa celo Airbusa. Ne vem zakaj je pred leti vladna služba objavila razpis za t.i. izvedbo prevozov. Adrija je bila vsekakor izbrana, drugi pa je bil mislim da GIO. Dvomim da je z Global Expressom letel na Mostar. Če se že ne morate zmenit kaj in kako bi, potem letite z Adrijo ali pa si najemite svetovalce, ki bodo delali v javno dobro.
tiknik
06. 12. 2008 11.36
Verjetno me boste popluvali, vendar mislim, da predsednik s tem nima veliko opraviti. Za takšno razsipanje denarja so krive službe predsednika, ki takšna potovanja pripravljajo (res je, predsednik odgovarja za delo teh služb :)). Te službe so pred leti tudi kupile Falcona 2000 in ne, za Slovenijo bolj rentabolno letalo. Tokrat so službe najele (če trditev v prispevku drži Global Express) popolnoma neprimerno letalo, izjemno prestižno, ki se običajno uporablja za dolge lete. Za svoj obisk je porabil 3 ure naleta. Vsekakor pa so Švicarji zaračunali tudi prelet iz Švice do Ljubljane in nazaj, okoli 3 ure v obe smeri. Če bi vlada uporabljala svoje letalo, in ne da ga je dala v najem za nizko najemnino, bi strošek potovanja tega predsedniškega obiska bil vsaj pol nižji. Da so pa ta letala opremljena zelo dobro se pa ni čuditi. Pa kaj če ima usnene sedeže in drag les. To že ima vsak drug avto na naših cestah ... . Še enkrat : za takšno razsipanje denarja so odgovorne službe, ki živijo v oblakih in so povsem izgubile občutek za realnost.
jan333
06. 12. 2008 11.35
Sem mislil, da so bili zadnjič predsedniki \"velikih treh\" potratni (Ford, GM, Chrysler), ki so leteli vsak za po 15.000 USD v Washington in jih je potem kongres raztrgal. Naš kljukec pa si privošči let za 90.000 EUR na krajši razdalji.
tilus@email.si
06. 12. 2008 11.00
Slovenski Robert Mugabe veliki prevarant volivcev. Volili so ga zato, ker se je pretvarjal s skromnostjo. Sedaj, ko pa je izvoljen si je zaželel stalno parado vojske pred bivališčem po vzoru Tuđmana in presedniško palačo. Za pričakovati je ,da bo predlagal spremembo ustave in se ga razglasi za kralja. Saj zagovornikov ima kar precej kot se je pokazalo v eni tv odaji, ko so nekateri nastopajoči tako zagreto zagovarjali njegove želje po palači. zagovarjali so stem, da bo zrasel ugled Slovenije če bo Tuerk imel palačo. Tiste zagovornike sprašujem, kako je zrasel ugled Zimbabveja zaradi Roberta Mugabeja, kateri se valja v zlatu narod pa umira od lakote in bolezni? Tega Tuerka so verjetno nagnali iz Amerike zaradi njegovih kraljevskih želja. Nam so pa prikazovali, da je demonstrativno zapustil OZN.
depuc
06. 12. 2008 10.26
Ni kej,KOMUNISTIČNA PARTIJA SLOVENIJE je pršla na oblast in spet lepo delajo po starem kot so pred 20 leti,jebe se jim za nas male slovenčke z povprečno plačo 5oo €. ,,,,,SAMO DA SE TROŠI,,,,,,
DODGE-RAM
06. 12. 2008 10.14
kdo pa to plača ? mi navadni ljudje ko nas je itq cela slovenija razn tistih 940 politikov. pelao bi ga dol z limuzino ameriško LINCOLN ko prie v sloveniji okoli 25.000€ pa je fain zrihtana
slosap@yahoo.de
06. 12. 2008 10.10
s finančno krizo seveda...da ne boste živčni:)
slosap@yahoo.de
06. 12. 2008 10.10
no, zdaj so končno obdelali svoje otroške travme in leteli z zasebnimi letali... Tako fantje, zdaj bo pa dosti...Redne linije, ajde dovolimo jim business cclas, ampak to je to. Ne se preseravat, ker se da vsako tako letalo z lahkoto sklatit...
kapitalist
06. 12. 2008 09.46
-1
zanima me kdo mu je odobril tako razkošen let oziroma to je zelo žalostno da kot predsednik turk ( škoda da ni predsednik turčije - saj se potem ne bi sekiral kako nam zapravlja denar ) nima toliko moralne etike in da se tega ne zaveda da enostavno ni primerno in odgovorno da na tak preseratorski način razsipava z denarjem ( če bi svojega naj ga kar - ker pa našega pa upam da bo nekdo to oziroma bi to moral plačati ) tudi direktorji avtomobilskih firm v ameriki so se pripeljali v washington po miloščino z vsak svojim avionom - rezultat -brca v rit in so šli z dolgim nosom - vrnili so se z avtomobili naš TURK pa kar z NAJETIM letalom da se vidi RASKOŠ bednik
tapravslovenc
06. 12. 2008 09.30
saj sedaj pa ja ne bo več problemov, ko pa se lahko dragi Tone in dragi Borut kar interno zdilata, kaj naj naredita s falconom. predlagam, da ga uporablja novi Slovenski monarh Turk ali pa tamali upokojeni monarh , ki se nikakor ne more sprijazniti s tem ,da je odfukal svoje
lahec
06. 12. 2008 07.54
kaj sem vam rekel -država to sem JAZ ,sem cesar,kralj najpametnejši,najboljši govorec izd.......Sedaj si bom kupil letalo kot ga ima Buš,saj se mora videti kdo je VAŠ DANILO TURK
User300173
06. 12. 2008 00.51
Na Švedskem po ulici z biciklom! Pokojni premier Švedske se je peljal is kolesom in vidi hudiča, ustreli ga je Jugoslovan. Predsednik države in predsednik vlade sta mi vsak dan manj simpatična. Kdo ve za kaj? Mogoče bi se morala prevažati z kolesom.
vincester
06. 12. 2008 00.38
Živ dokaz ,kako se človek spremeni,ko pride do oblasti.