Slovenija

'Stroške nakupa agregata in goriva morajo odjemalci poravnati sami'

Ljubljana, 19. 02. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
127

Izpad električne energije je v času ledene ujme po denarnici močno udaril gospodinjstva, ki so kupovala agregate in se na ta način oskrbovala z elektriko. Elektro podjetja so jasna: stroške nabave goriva za agregate, ki so jih odjemalci kupovali sami, morajo tudi sami poravnati. Ob tem pa odjemalcem svetujejo, naj sporočijo stanje števca.

Žledolom je na električnem omrežju po grobih ocenah povzročil za 75,5 milijona evrov škode. Brez električne energije je skupno ostalo okoli 147.000 gospodinjstev.

Dobra dva tedna po ledeni ujmi se je življenje v večjem delu Slovenije vrnilo v ustaljene tirnice. Sanacija škode, ki jo je povzročil žledolom, je v polnem teku, večina prebivalstva pa je že dobila elektriko. A v času, ko je bila Slovenija ujeta v ledeni oklep, so mnogi kupovali agregate in se na ta način oskrbovali z električno energijo. Stroški nakupa agregata in goriva pa so precej visoki. Če navedemo samo en primer - v Mercatorju pravijo, da so cene odvisne od zmogljivosti agregata, recimo cena za močnejše oziroma dizelske agregate se giblje okoli 1400 evrov, medtem ko 2kW agregat dobite za nekaj več kot 260 evrov, 2,6 kW pa za dobrih 318 evrov.

Pod težo žleda in snega so popustili številni električni daljnovodi po državi.
Pod težo žleda in snega so popustili številni električni daljnovodi po državi. FOTO: Drago Peršl

Med tistimi, ki so se oskrbovali z agregati, je tudi naša bralka, ki prihaja in Logatca. Sprašuje se, ali lahko pričakuje kakšen solidarnostni ukrep, saj je bil nakup agregata zaradi skrajnih vremenskih pogojev nujen. Njeno vprašanje smo naslovili na Občino Logatec. Župan Berto Menard pojasnjuje, da je za kritje stroškov za porabljeno gorivo za agregate pristojna in odgovorna Elektro Ljubljana. Kot dodaja župan, je distributer električne energije, ki zagotavlja dobavo in jo mesečno zaračuna, dolžan poravnati stroške, ki so posledica izpada elektrike. Občina je že prejšnji teden na omenjeno distribucijsko podjetje naslovila prošnjo po kritju stroškov za gorivo, ki se je in se še uporablja za agregate na območju celotne občine.

Po pojasnila smo se zato obrnili na Elektro Ljubljana in tudi njih povprašali, ali lahko posamezni odjemalci pričakujejo kakšen solidarnostni ukrep. Iz njihove službe za odnose z javnostmi so sporočili, da zaenkrat tovrstna pomoč ni predvidena, bodo pa pokrili stroške agregatov moči nad 100 kW. "Do okvar na omrežju in izpada električne energije je prišlo zaradi višje sile, zato nismo z ničemer zavezani k povračilu škode, ki je nastala zaradi izpada," so zapisali. Vsem odjemalcem pa svetujejo, da svojemu dobavitelju sporočijo dejansko stanje števca. Tako bodo račun za električno energijo prejeli po dejanski porabi, ki bi morala biti zaradi izpada seveda nižja.

Na Občini Logatec pravijo, da se zavedajo, da je tako sanacija kot kritje stroškov za Elektro Ljubljana velik zalogaj. Dodajajo, da imajo v proračunu določene rezerve, a stroškov ne bodo mogli pokriti v celoti. Občanom sporočajo, da jim bodo prisluhnili in pomagali, v kolikor bodo finančna sredstva to dopuščala.

Sistemski operater prenosnega elektroenergetskega sistema Eles je zabeležil za 12 milijonov evrov škode, elektrodistribucijska podjetja pa za 63,5 milijona evrov.
Sistemski operater prenosnega elektroenergetskega sistema Eles je zabeležil za 12 milijonov evrov škode, elektrodistribucijska podjetja pa za 63,5 milijona evrov. FOTO: Reuters

Elektro podjetja pozivajo: Javite stanje števca

Poleg Elektra Ljubljana imamo v Sloveniji še štiri distribucijska podjetja, ki gospodinjstvom dobavljajo energijo. Tudi na njih smo naslovili isto vprašanje, saj je ledena ujma zajela vso Slovenijo.

V Elektru Maribor pravijo, da morajo stroške nabave goriva za agregate, ki so jih nabavili posamezni odjemalci, kriti odjemalci sami. Za agregate, ki so v lasti Elektro Maribor ali jih je ta nabavili ter za agregate, ki so prispeli z mednarodno pomočjo in agregate Slovenske vojske, pa krije stroške goriva Elektro Maribor. Menijo pa, da bi morale pri odpravi posledic naravne nesreče lokalne skupnosti in država sprejeti solidarnostne ukrepe za tiste, ki so bili prizadeti zaradi izpada električne energije.

Tudi v Elektru Celje pravijo, da mora stroške za poravnavo agregata poravnati lastnik, ki je agregat uporabljal. Elektro Celje stroške za gorivo poravna le v primeru, da so sami namestili agregat. Odjemalcem svetujejo, da se za vse informacije glede možnosti za povrnitev stroškov goriva pri uporabi agregatov obrnejo na civilno iniciativo.

V njihovi hčerinski družbi Elektro Celje Energija pojasnjujejo, da bodo odjemalci na mesečnem pavšalu za februar prejeli položnico z nespremenjenim zneskom za energijo, razlika med porabo pa se bo obračunala ob letnem poračunu. Dodali so še, da kljub temu, da so utrpeli izpad dohodkov in poslovno škodo ne bodo podražili energenta.

Generator elektrike
Generator elektrike FOTO: POP TV

V Elektru Gorenjska so pojasnili, da so težave v času ujme reševali s pomočjo agregatov, ki so bili priključeni na transformatorske postaje, končni uporabniki pa so bili tako oskrbljeni z električno energijo na enak način, kot bi bili priključeni na distribucijsko omrežje. Stroške nafte za te agregate krije Elektro Gorenjska.

Na posameznih lokacijah so se sicer gospodinjstva oskrbovala s samostojnimi agregati, ki so bili priključeni v okviru hišne inštalacije oziroma neposredno na uporabnike (skrinja, pralni stroj, TV, ..). A s tem se števec ni obračal in posledično ni prišlo do rabe električne energije. Stroške goriva za agregate pa morajo pokriti sami. Odjemalcem pa svetujejo, da od 1. do 5. v mesecu sporočajo števčno stanje in se tako izognejo visokim letnim poračunom.

Iz Elektra Primorska so sporočili, da so v izrednih razmerah, ki so vladale na Postojnskem in Pivškem, agregate prioritetno nameščali na transformacijske postaje, ki so oskrbovala gospodinjstva. V dogovoru z medobčinskim kriznim štabom občin Postojna in Pivka so pomagali tistim poslovnim subjektom na lastnih transformacijskih postajah, ki so ostali brez elektrike. Poudarjajo pa, da gre za prehodni solidarnostni ukrep, saj so se stroški delovanja družbe izjemno povečali.

Preko agregatov, ki so nameščeni na transformatorske postaje, se še vedno napaja približno 3300 odjemalcev. Stroške goriva teh agregatov krije Elektro Primorska, so pojasnili. Dodajajo pa, da navodila glede obračuna omrežnine pričakujejo s strani Javne agencije Republike Slovenije za energijo in pa seveda vlade.

Po podatkih elektrodistribucijskih podjetij je bilo zaradi posledic vremenske ujme včeraj brez elektrike še vedno 1211 odjemalcev, od tega 900 odjemalcev na območju Elektra Ljubljana in 311 na območju Elektra Primorske.
Po podatkih elektrodistribucijskih podjetij je bilo zaradi posledic vremenske ujme včeraj brez elektrike še vedno 1211 odjemalcev, od tega 900 odjemalcev na območju Elektra Ljubljana in 311 na območju Elektra Primorske. FOTO: Miro Majcen

Več odgovorov bo dal interventni zakon

Naša vprašanja smo naslovili tudi na vlado. Kot je že znano, vladna delovna skupina, ki jo vodi minister za infrastrukturo Samo Omerzel, preučuje potrebne spremembe zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic ledene ujme. Kot so nam pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, bodo na naša vprašanja o solidarnostnih ukrepih lahko odgovorili šele, ko bo sprejet interventni zakon. Minister Omerzel je že izrazil željo, da bi se to zgodilo marca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajno
20. 02. 2014 11.42
+3
Dobro da plačujemo prispevke na položnicah za vse mogoče, ki presegajo porabo.. denar pa gre seveda v 13 plače, božičnice in več še v žepe! Da bi ta denar namenili za zarjavete daljnovode, ki jih še barvajo ne več kot včasih, kje paaa! Bodo pa sedaj sigurno znali dvignisti kakšen prispevek!
Jeanus1
19. 02. 2014 23.01
+1
LOPOVI, tatovi!
Terezinka
20. 02. 2014 09.46
+3
Če bi to plačala elektro podjetja ali država bi plačali vsi državljani pri naslednjih dobavah. Kaj bi s tem dejansko dali dobavitelji? Solidarnost bi bila v tem primeru samo obvezna in ne prostovoljna. Za take primere bi moral biti nek fond, ki se ustvarja leta in po nekem programu. Pri nas s takim načinom in tako kontrolo in požrešnostjo kot jo imajo podjetja in država bi si fond sigurno polastninili tudi, če bi ga imeli.
Alenko Jankovi? 5
19. 02. 2014 21.15
+13
Za nastalo katastrofo so kriva elektrodistribucijska podjetja! Zadnjih 20 let so samo računala str. vzdrževanaj omrežja, delali pa niso nič na temu. Zdaj bodo pa še ceno elektrike povišal, da bodo lahko še več pokradli narodu.
hotchilipoper
20. 02. 2014 09.56
+7
Vsako leto pokasirajo 350 mil za omrežnine,kar v 22letih znaša 7miljard.700,000 evrov.In sedaj pravijo,da tega denarja nimajo.
Mr. Muskolo
19. 02. 2014 20.50
+2
Vsi o tem koliko je draga elektrika. Pa ni! Vzamite primer 4 članske družine. Recimo da si kuha, pere, sveti, gleda TV, RAČUNALNIKI... no položnica za elektriko okoli 80€(primer pač). Vsak član v hiši ima svoj mobitel - naročnina ki pokriva klice, internet in SMS-MMS pride okoli 20€. Skupaj družina da za mobitele 80€. Potem pa še internet in TV preko omrežja cca 30€. Družina da 110€ za telekomunikacije. Pa je elektika res tako draga? Šele potem se vidi da je DRAGOCENA, ko je ni. Vsak ima svoje mnenje, jaz sem samo povedal svojega. Aja, pa delavec ki dela na terenu ni kriv da so stari drogovi. Pač dela s tem kar dobi. Pa tud če bi bili drogovi novi bi lomilo, razumite da taki vremenski pojavi niso normalni.
hotchilipoper
19. 02. 2014 19.42
+9
Blagor državi,ki ima tako neumen folk
bombanderkrokodil
19. 02. 2014 19.23
+3
ne sekirat Alenčica vse poravnala ---PA ZOKI TUT----
jutranjisij
19. 02. 2014 18.40
+3
Kakopak sami. Vsekakor pa so plačane razne požrtije v imenu reprezetance, ki se dogajajo v občinskih stavbah in na državnem nivoju in seveda njihovih tisoče nastavljencev, ki mešajo meglo, toda lezejo vodstvu v ..., da ta klientela, ki bi že zdavnaj morala iti, še naprej ostaja pri koritih.
kaj te briga vume
19. 02. 2014 17.09
+11
Samo cakam izgovor,da morajo zaradi katastrofe dvignit ceno elek. energije
slovenc001
19. 02. 2014 15.57
+9
Ja kdo pa bo plačal? Vlada mora falkona tankat, da se roman lohk fura. Elektro podjetja pa so itak pod botrstvom vlade, da se evrčki v prave žepe valijo. Takle mamo!
Thetrain18
19. 02. 2014 15.35
+24
15 let plačujem položnice za elektro, popravljali ste edino takrtat ko je bilo kakšno neurje itd., drugače niste čisto nič vzdževali, dalnovodi sploh leseni so bili vsi gnili, ni čudno da so padli, me prav zanima kam gre ves denar ki ga plačujemo elektro podjetjem v obnovo in vzdrževanje ga gre bolj malo, sam naj probajo podražiti položnice z izgovorom, da je nastala velika škoda in nimajo denarja da jo popravijo!
Tromblon
19. 02. 2014 16.12
-11
moj kolega štromar ma 1300€ plače z tehnično izobrazbo za 8ur zdj bo dobu zih cez 1500€ pač razmere pa nadure pa to,......... tko da se ve kam gre denar.
Ivan janez
19. 02. 2014 16.25
+13
zakaj pa nisi v tistem žledu šel reševat in plezat po drogovih -tokrat si pa rit držal na toplem -luštno je komentirat da te ni sram
Wurz
19. 02. 2014 16.43
+8
Vidim, da si nekateri želijo, da celotna nacija dela za minimalca...
hrabrimisek40
19. 02. 2014 19.15
+7
Resno se sprašujem, če je vredno cele dneve čepeti v službi in odpravljati napake, zato da te na koncu na vseh forumih poščijejo do amena. No če imamo tako bajne plače, bom pa prav vesel, da naslednjič rešujete zadevo pametnjakoviči s foruma.
Ustavimo-IPCC
19. 02. 2014 20.43
+10
Srednješolec iz Elektro Ljublljana pride zamenjati glavno varolavko (je pod "eletro" ključem,pa ne moreš (ne smeš) sam.....).. ... ... Za 10 minut oz.za zamenjavo računa 55 EUR..... !!!! Pa čeprav je po NJIHOVEM LASTNEM TOLMAČENJU.... vse, kar je pred števcem V NJIHOVI LASTI in je vzdrževanje tega že plačano znotraj RAČUNA !!!!! ... .... ... ... Tako da.... GOLJUFAJO, kjerkoli morejo... Pa da ne bo pomote... vsaka čast TERENCEM..... najvišje plače pa imajo itak pisarniške podgane !!!!!!
Koffetka
19. 02. 2014 15.16
+10
Še dobro, da javna Uprava nI kontrolirala ali agregate ne poganja kurjač in primerno temu UKREPALA... GLOBGA ( KAZEN ) PLUS ODVZEM AGREGATA..
JanezNovakJohn
19. 02. 2014 14.40
-1
Nemcem se kaj takega ne more zgoditi saj imajo lokalne fotovoltajične vire.
JanezNovakJohn
19. 02. 2014 14.41
+1
Pa še vinjete ne potrebujejo in še kaj. Al se nebi malo učili.
Crvena zvezda
19. 02. 2014 17.41
+2
Janez, fotovoltajika je trakrat počivala tako kot verjetno tudi ti...
laznivec
19. 02. 2014 14.31
+7
Prekleta, tisočkrat prekleta mačeha Slovenija....
iGURT
19. 02. 2014 14.13
+5
V Elektropodjetjih, v Holdingu Dravskih elektrarn, HSE......... ......je večina zgrupirana po strankarski pripadnosti
Transformerji
19. 02. 2014 13.39
+4
No, končno je napočil čas, da se vidi, kako se obračunava elektrika. Tisti, ki ste bili dalj časa brez in tisti, ki jo še vedno nimate - ko jo dobite, oddajte stanje števca in ugotovite, koliko ste prihranili (brez upoštevanja agregata in goriva) pri elektriki, ki jo niste uporabljali!
Ramzess
19. 02. 2014 12.45
+4
"Stroške nakupa agregata in goriva morajo odjemalci poravnati sami" Kaj je tu nelogično, če si je nekdo kupil agregat (ki je poslej njegova last) in gorivo zanj, jasno da je to, (ne šele bo, razen če so vzeli na kredit, na obroke) plačal sam.
Ramzess
19. 02. 2014 12.48
-4
Ali pa bodo morali ljudje plačevati 'najem' agregata in goriva zanj, čeprav je agregat bi priklopljen na transformator, kar pomeni da se bodo deleži razdelili na odjemalce priklopljene nanj, razen če ne izkažejo drugače. Tak 'najem' agregata je nekaj čisto drugega kot lastništvo agregata.
Ramzess
19. 02. 2014 12.51
+3
Ne vem zakaj elektropodjetja sploh ukvarjajo z zasebnimi agregati in gorivom zanje, ...ti so povsem v domeni lastnikov, ki so jih sami kupili, in gorivo tudi.
higgsov bozon
19. 02. 2014 12.58
+24
če si odjemalec elektrike,se pravi da plačuješ elektriko in s tem tudi vzdrževanje in obnovo 20 let stare konstrukcije ,tudi pričakuješ da boš elektriko čimprej imel v slučaju ujm in to po ceni ki si jo do sedaj plačeval ane...položnise ti MORAŠ plačevat ! zato oni ti MORAJO zagotovit energijo ,pa mene en K briga kje jo dobojo,makar na roke vrtijo agregate !!
Ramzess
19. 02. 2014 12.42
-2
Katastrofa ker se števci niso obračali, ...
Ramzess
19. 02. 2014 12.52
-2
Zdaj pa elektropodjetja iščejo nekaj s čimer bo kompenzirale stanje, ker števci niso obračali, in nastali minus na računu.
santamaura
19. 02. 2014 12.07
+7
Trgovci z elektriko nam sporočajo, da smo sami krivi, ker smo uporabljali agregate, čeprav smo njihove stranke
Ramzess
19. 02. 2014 12.43
-3
In mislijo, da lahko računajo nekaj, kar sploh ni v njihovi domeni, namreč elektriko iz agregata.
batom@pinkponk.com
19. 02. 2014 12.50
-1
ne mešat stvari... s tole ujmo in z omrežjem imajo težave distributerji elektrike, ne trgovci.
Ramzess
19. 02. 2014 12.54
-3
majorb
19. 02. 2014 11.29
+8
Živela drugarica Lenka!!!
majorb
19. 02. 2014 11.28
+5
Živela slovenija!!!