Slovenija

Strokovnjakinji o potezah ministrstva: Učne pomoči, kot take, ne bo več. Ukradli so jo otrokom!

Ljubljana, 12. 01. 2015 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
138

O tem kakšne bodo posledice začasne ukinitve financiranja učne pomoči v šolah, smo povprašali zdravnico, ki ima ambulanto za avtizem, ter specialno pedagoginjo. Obe opozarjata, da gre za radikalne reze v pomoč učencem s posebnimi potrebami.

Ukrep ministrstva za izobraževanje, ki začasno ukinja financiranje učne pomoči otrokom s posebnimi potrebami, je po besedah zdravnice dr. Marte Macedoni Lukšič škandal, ki opozarja, da je z zmanjševanjem dodatne strokovne pomoči začelo že ministrstvo za izobraževanje v prejšnji sestavi. Kot pravi, sta Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami in nato sprejet pravilnik določila, da mora biti najmanj ena ura dodatne strokovne pomoči v obliki svetovalne storitve. "Ker pa ministrstvo ni zagotovilo zanjo plačila, se v glavnem ne izvaja in se tudi ne ve točno, kaj s to uro. Enako se bo zgodilo zdaj z učno pomočjo," je prepričana Macedoni Lukšičeva. "Gre torej za radikalne reze v pomoč učencem s posebnimi potrebami in bistveno poslabšane pogoje za vključevanje teh otrok v redno osnovno šolo."

Da se bo učna pomoč otrokom nadaljevala kljub ukinitvi financiranja, je po mnenju Macedoni Lukšičeve metanje peska v oči.
Da se bo učna pomoč otrokom nadaljevala kljub ukinitvi financiranja, je po mnenju Macedoni Lukšičeve metanje peska v oči. FOTO: Thinkstock
Zagotovila ministrice Stanislave Setnikar Cankar, da se bo učna pomoč nadaljevala kljub ukinitvi financiranja, so po mnenju Macedoni Lukšičeve metanje peska v oči. Psihologinja, ki ima ambulanto za avtizem, opozarja, da evropske deklaracije in smernice čedalje bolj poudarjajo potrebo po čim boljši inkluziji otrok s posebnimi potrebami, vlada pa s tem ukrepom tem smernicam ne sledi. Zato je prepričana, da bi se morali temu, tako starši kot vsa strokovna javnost, upreti.

Podobnega mnenja je tudi specialna pedagoginja mag. Katarina Kesič Dimic, ki je ena prvih, ki je javnost opozorila na ukrep ministrstva za izobraževanje, in sicer z objavo na svojem blogu. Na vprašanje, ali se država sploh zave, kakšno nepopravljivo škodo dela našim otrokom, Kesič Dimiceva odgovarja: "Otroke s posebnimi potrebami opredeljuje in ščiti Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami (ZUOPP). Opredeljuje jih še vedno, koliko pa jih ščiti, se je ta teden postavilo pod velik vprašaj."

Otroci, ki so prepoznani in usmerjeni kot otroci s posebnimi potrebami, imajo v rednih oblikah izobraževanja pravico do prejemanja dodatne strokovne pomoči s strani specialnega/socialnega pedagoga (pomoč za premagovanje primanjkljajev, ovir in motenj) in/ali učitelja ustrezne strokovnosti (učna pomoč). V začetku tega tedna so šole dobile okrožnico ministrstva za šolstvo, da se ukinja plačevanje ur učne pomoči učiteljem (ki se je do zdaj plačevala po realizaciji). Kot dodatno pojasnilo je bilo navedeno, 'da morajo šole te ure kljub temu izvajati na podlagi odločb o usmeritvi' in da naj se učna pomoč začne izvajati 'čim več skupinsko, če odločbe to dopuščajo'. To konkretno pomeni, da bodo otroci, ki imajo v odločbah zapisano pod obliko dela individualno ali skupinsko v manjših skupinah, avtomatično pristali v skupinah. Kako majhne bodo, bo odvisno od 'zagotavljanja v skladu s šolsko organizacijo dela'," opozarja Kesič Dimiceva in dodaja, da si bo to zdaj lahko vsaka šola razlagala po svoje. "Nekateri učenci bodo pristali v dvojicah, trojicah, spet drugje pa kar v manjšem razredu. Kakšne so težave posameznega otroka, tokrat ne bo najbolj merodajno, saj se bo skušalo brezplačno delo razumljivo optimizirati."

"Zanimivo bo tudi opazovati, kako heterogene skupinice bodo nastajale. Učna pomoč je namenjena individualnim pristopom ravno zaradi heterogenosti otrok s posebnimi potrebami. Večje šole bodo verjetno skušale zagotoviti homogenost vsaj po starosti otrok, manjše pa bodo morale v skupine vključiti tudi otroke različnih starosti," opozarja specialna pedagoginja.

Otrokom se jemlje z veliko žlico

"Da so otroci s posebnimi potrebami posebni, jim priznava sam zakon. Okrožnica z ministrstva ohranja načelo, da se ne bo nič jemalo, kar pa je čista neresnica. Strašansko velika razlika je, če se učitelj eno uro posveča samo tebi ali pa še trem, štirim poleg tebe. Zato se v realnosti otrokom jemlje – z veliko žlico," opozarja Kesič Dimiceva in dodaja: "Tudi, če bodo šole na svoj način nekako uspele reorganizirati učno pomoč, je, kot take, ne bo več. Ukradli so jo otrokom."

Kako združiti nezdružljivo?

Kesič Dimiceva opozarja, da bi lahko bile po sprejetem ukrepu o zaustavitvi financiranja v praksi male skupinice videti tako: "Jurček, Špelca in Janezek so vsi učenci zadnje triade manjše primestne šole in vsi po odločbi o usmerjanju prejemajo eno uro učne pomoči učitelja matematike. Do zdaj je vsak imel pri taistem učitelju individualno uro, zdaj bodo delali v trojicah."

"Bi avtorji te okrožnice ravnali tako, če bi jim bilo mar za otroke s posebnimi potrebami? Bi sprejeli enak sklep, če bi šlo za njihove sinove in hčerke," se sprašuje specialna pedagoginja mag. Katarina Kesič Dimic.
"Bi avtorji te okrožnice ravnali tako, če bi jim bilo mar za otroke s posebnimi potrebami? Bi sprejeli enak sklep, če bi šlo za njihove sinove in hčerke," se sprašuje specialna pedagoginja mag. Katarina Kesič Dimic. FOTO: Thinkstock

"Jurček je učenec 7. razreda. Zaradi cerebralne paralize hodi s pomočjo hodulje. Ima epileptične napade in je usmerjen kot dolgotrajno bolan učenec. Predpisano ima močno medikamentozno terapijo. Kot posledica terapije je vsako jutro bolj neodziven, počasen, utrujen. Hitro izgubi rdečo nit dogajanja, zaradi pogostih hospitalizacij je večkrat odsoten in ima pojmovne vrzeli. Je bister, a za razumevanje potrebuje počasno razlago, veliko skic in prikazov. Pri delu se hitro utrudi. Špelca je učenka 8. razreda. Ima disleksijo. Težave ima pri določanju odnosov, pri sledenju vrstnemu redu ali postopkom pravil (zaporedja, pisno računanje), težko si zapomni nepovezana dejstva (neavtomatizirana poštevanka), zmedena je pri rokovanju z desetiškim sistemom. Je slabo organizirana, še vedno ima težave z analogno uro, obrača števke, pod časovnim pritiskom slabše računa. Janezek je učenec 9. razreda. Je učenec z motnjo ADHD. Zelo slabo je organiziran, njegov zvezek je neurejen. Je impulziven, prehitro rešuje in slabo prebere navodila. Še posebej pri matematiki uporablja bližnjice in izpušča zapis postopkov, zaradi česar rezultat na koncu ni ustrezen. Svojega rezultata nikoli ne preveri. Je pogosto nestrpen, težko počaka. Hitro se odklopi, ne posveča se drobnim detajlom, kar pri matematiki pomeni, da – (minus) lahko postane + (plus). Delovni spomin je šibak, notranji govor je slabo razvit."

Trije popolnoma različni otroci, ki so upravičeni do iste stvari - kakovostne učne pomoči. Pa jo bodo v primeru združevanja dobili? "Kako bodo v isti skupini delali Jurček, Janezek in Špelca? Mislim tako, da bodo imeli od dela neko korist, ne le zabeležke v šolskem dnevniku, da je izvedba opravljena. Izvedba ure z otrokom s posebnimi potrebami ne pomeni, da samo predavamo. Uro smo izvedli, če nas je otrok razumel. Če prihaja na pot razumevanja in samostojnega reševanja," pravi Kesič Dimiceva, ki se sprašuje: "Ali je koristno, da bi od teh treh učencev vsak imel sam pravico delati matematiko z učiteljem? Ali je prav, da enkrat na teden dobijo oseben stik z učiteljem? Ali je prav, da tudi učitelj dobi oseben stik z njimi? Biti učitelj v razredu ni isto, kot poučevati otroka s posebnimi potrebami na individualni ravni. Ko enkrat spoznaš, kako se ti otroci odzivajo, koliko truda vložijo in kako malo lahko potem pokažejo, jih začneš lažje razumeti tudi kot učitelj v razredu. In ne samo njih, vse druge. Tudi kot učitelj, osebnost, obogatiš. Zdaj bo vse stlačeno in pomečkano ter konfuzno. Vsi bodo še bolj pod časovnimi pritiski. In tudi učitelji se bodo počutili neuspešne."

Strokovnjaki so prepričani, da ministrstvo s tem ukrepom, s katerim bo privarčevalo 3,3 milijona evrov, dolgoročno škodijo razvoju otrok in s tem razvoju družbe.
Strokovnjaki so prepričani, da ministrstvo s tem ukrepom, s katerim bo privarčevalo 3,3 milijona evrov, dolgoročno škodijo razvoju otrok in s tem razvoju družbe. FOTO: Thinkstock

Kaj bodo učenci s posebnimi potrebami s tem ukrepom poželi?

"Veliko odpora, zgražanja in negativne nastrojenosti. V teh zadnjih letih se je veliko delalo na izobraževanju in senzibilizaciji učiteljev za delo z učenci s posebnimi potrebami. Marsikdo bo svojo jezo nehote prevalil na otroke, ker jo na avtorje okrožnice ne more. In najšibkejši bodo postali še bolj ranljivi. Kaj pa se dogaja z ranljivimi osebki v družbi, pa vemo. Kaj hitro zaidejo po poteh, ki žal niso perspektivne," je prepričana Kesič Dimiceva. Ta ukrep bo imel dolgoročne posledice, ki bodo državi prinesli veliko večje stroške. Privarčevanih 3,3 milijona evrov, kolikor si od zaustavitve financiranja obeta ministrstvo, je le kapljica v morje stroškov, ki jih bo ta ukrep prinesel s seboj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesen?ica
13. 01. 2015 08.06
+12
MULC 113 res ne veš kaj govoriš oziroma imaš kot tak srečo , da imaš zdrave otroke. Jaz te sreče nimam in imam otroka s posebnimi potrebami in koristi dodatne ure pomoči, ki mu ogromno pomagajo, da lahko izdeluje redno osnovno šolo. Ti učitelji so srčni in inovativni. Pa tudi sošolci v razredu pridobivajo na čustveni inteligenci. Prvič, da smo vsi drugačni, da eni rabijo pomoč, ki jo drugi lahko nudi. In tudi otrok s posebnimi potrebami ima svoje kvalitete, ki ugodno vplivajo na njegovo okolico. Kot vidiš v življenju ni vse idealno, zato se pač moramo prilagajati, je prav da se tega naučijo tudi otroci in ne postanejo totalno egoistično naravnani osebki.
bbbccc
12. 01. 2015 22.53
+3
Kako je SMC lohk 36% dobil, volil ga je JS , kaj zdaj jamrate, imate svojga Mirka, da vas ye- na polno.
bbbccc
12. 01. 2015 22.51
+7
Zdaj pa pošteno povejte, kaj bi se zgodil, da je tak ukrep napovedal J.J., šolniki bi bli takoj na cesti, novinarji mainstrem medijov bi vsako minuto poročal, Štruca bi s trajno paradiral pred kamerami, vstajniki bi zasedli Kongresni Trg, zdaj vidite v kakšni Hudbovsko komunistični državi živite, VSI MI SMO CHARLI.
xeler
13. 01. 2015 07.17
-2
charli-beri hlapci v prevodu. Štalo nam delajo "sindikati". Spuščajo se samo, ko ni tvegano. Ob velikih odpustitvah delavcev se ni niti eden dvignil s fotelja.
bbbccc
12. 01. 2015 21.48
+3
Kaj se tolk komplicira, Merc je lepo rekel. učitelj mora v tednu opraviti 40h in basta, ne pa da je opravil 28h za redno plačo, 4h dodatnega pouka so mu pa posebej plačal, halo, 12h mu je pa že tko manjkal.
vdolinitihi
12. 01. 2015 22.00
+1
119. člen ZOFVI, Merc ga dobro pozna, malo provocira ... če njegovi učitelji ne bi delali 40 in več ur, ne bi bil že toliko let ravnatelj ...
matej-a
12. 01. 2015 22.39
+4
Merc ma že prav. Le v ospredju mu ni 119. člen ampak posamezen učenec. In nimam žal besede za g. Merca, ki je ob pol sedmih zjutraj sprejemal otroke v podaljšanem bivanju. Ve kje so prioritete.
vdolinitihi
12. 01. 2015 22.52
-2
In ni edini, brez skrbi, ki gleda na posameznega učenca. In - nima prav, ker ni realen - to je moja izkušnja, če imaš pa ti drugačno, pa povej.
proletarec1
12. 01. 2015 19.37
+3
TITO VRNI SE!!!!!!!!!!
funi
13. 01. 2015 07.29
-3
Nataya
12. 01. 2015 19.21
+2
Kaj vse si javni sektor še ne izmisli, da se pod ( pajsko ) nenehno zaposluje, še mal pa bo več učiteljev kot učencev v razredu. To je groza izkoriščanje otrok na podli način.
vdolinitihi
12. 01. 2015 22.02
-1
Oh, kaj pišete, Nataya ... poglejte malo podatke o odpuščanjih v šolstvu in o zaprtjih šol ali ukinitvah programov ... pa normative malo preletite, ki se varčevanju zelo spoštujejo - več dijakov na enega učitelja.
sprint
13. 01. 2015 06.26
-4
Ah vdolonitihi. To pišejo ljudje nastrojeni proti kakršnikoli obliki JU in popolni analfalbeti. Ljudje, ki se brez kakršnegakoli vedenja vtikajo v stvari o ktaerih ne vedo nič in so o njih popolnoma neseznanjeni. Tale Nataya je samo posplošila to kar je slišala od drugih analfabetov in govori nesmisle, saj sama pojma nima in ni seznanjena z dejanskim stanjem kaj se v JU dogaja.
xeler
13. 01. 2015 07.25
-3
Je pa res v JU veliko na novo zaposlenih, ki bajagi delajo z rooomi. Ampak uspeha nimajo nobenega. Stanje je veliko slabše, kot pred tem. Njim ne bodo vzeli nič. Svojim! Grem stavit.
VSEZNALECno1
12. 01. 2015 19.19
+4
otrok krade ta vlada tudi na racun kraje ex. predsednika SD: Kraja skozi nabave drzavnih sluzb se nadaljuje tokrat z zares grdimi ograjami, operacijske postle so vsaj uporabne, patrie strelajo in so vozne, udzbenik drzavljanske vzgoje pa je total neuporaben...... pol pa ni, jasno
VSEZNALECno1
12. 01. 2015 19.22
+4
lnterReflections
12. 01. 2015 18.47
+22
Raje vzame otrokom, namesto, da bi prepolovili število občin in uradov, znižali plače birokratom in uvedli verski davek za financiranje verskih skupnosti, kjer bi ga plačevali samo verniki tako kot v Nemčiji in Avstriji. Hlapci smo, drugih besed nimam za tiste, ki podpirajo to vlado.
xeler
13. 01. 2015 07.30
+1
"Otroci ogrožajo državo". Jo veliko stanejo. Razumljivo, možgani hlapca, programirani na varčevanje po splošni kraji pač tako delujejo. Ministri so zgubili kompas. To je hudo.
Krta?a 21
12. 01. 2015 18.15
+0
Bolje bo samo ko izstopimo iz eu ali pa popolnoma spremenimo eu politiko.
xeler
13. 01. 2015 07.33
Ni eu krivec našim "politikom s posebnimi potrebami" ki nas tiščijo k tlom.
Fujito1
12. 01. 2015 17.59
+5
kako bi bilo vam da bi vas posiljali v privatno solo to kar dela drzava je prevec! ucna pomoc oz strokovna je za tiste ki imajo disleksijo a na druge sole naj pa dajo otroke ki so prizadeti! to ni ista stvar biti dislektik ali pa prizadet! razlika je v tem da otrok ima problem ali z razumevanjem,ucenjem,branjem... to so normalni ljudje kot mi sam pac imajo problem z ucenjem oz razumevanjem pri soli seveda pa v zivljenju!
xeler
13. 01. 2015 07.35
Vso pomoč takim ki si jo želijo. To pa tudi ni nič, če se pomoč vsiljuje.
?akula
12. 01. 2015 17.13
+0
v privatne šole naj jih pošljejo, saj lahko gredo mar ne?
peT99
12. 01. 2015 15.05
+10
Vse bo vredu. Važno da so javni uslužbenci dobro plačani :) !
peT99
12. 01. 2015 15.06
+7
borzojoj
12. 01. 2015 17.30
+3
Netajkun
12. 01. 2015 14.24
+0
Mislim , da ni skoraj nikogar , ki bi zagovarjal odvzem sredstev za zgoraj naštete pomoči . Če bi slučajno kdo predlagal prerazporeditev sredstev ( pomoč se zagotovi na račun majhnega znižanja normativov in standardov vseh preostalih šolajočih - solidarnost večine s prikrajšano in pomoči potrebno manjšino - takrat bi se hitro našli našli nasprotniki take rešitve . . . da je potrebno sredstva zagotoviti iz drugih ( zunanjih virov )
Roxy79
12. 01. 2015 14.00
+3
NO ja........ Slovenija ima 2 vrste strokovnjakov....takšne ki so Za in takšne ki so proti (primer Janša mar ne)... pa da slišim še drugo stran strokovnjakov..kaj si mislijo o ukinitvi dodatka za te učne ure........ NJIHOVO MNENJE.......
iGURT
12. 01. 2015 15.57
+0
janša je strokovnjak? .. od kdaj je on strokovnjak?, ima primerno izobrazbo da ga lahko imenujemo strokovnjak na tem področju ? Nima.
Netajkun
12. 01. 2015 13.58
+12
Spodaj je kar nekaj zagovornikov " zlatih " socialističnih časov . Takrat nismo poznali zgornjega problema . Kakšna učna pomoč ? Kdor je imel težave v šoli ( ali jih povzročal ) so ga po hitrem postopku premestili v šolo s prilagojenim programom .
Netajkun
12. 01. 2015 14.02
+6
Kakšni asistenti ? Kakšni pomočniki ? Kolikor smo si pomagali med sabo , drugače pa . . . . , kot sem napisal zgoraj .
belaovca
12. 01. 2015 14.05
-3
misliš da je bilo res tako....kaj pa če ni bilo tako....kolikor vem je bil dopolnilni pouk v šoli....lahko si se učil ob pomoči učitelja....in naloge napisal.....tudi to če ne veš........
Anatina
12. 01. 2015 16.07
+8
Tocno tako. Kaksna ucna pomoc neki, za vsak cvek en teden "hausaresta" pa smo se hitri znali nauciti za pozitivno, pa tudi vec, ce je bilo treba. Nekaj sosolcev smo pustili zadaj (v vsakem razredu je kaksen, ki programa zal res ne zmore), nekaj smo jih pobrali iz predhodnih letnikov, na koncu pa vsi dokoncali nekaksne sole, pridobili poklic in nasli sluzbe. Niso samo odlicnjaki diplomirali. Tudi nekaj cisto povprecnih iz razreda ima danes visoko izobrazbo in celo boljse sluzbe, kot nekdanji odlicnjaki.
Anatina
12. 01. 2015 16.09
+5
crnaovca - dopolnilni pouk iz matematike sem redno spricala, domace naloge iz anglescine sem prepisala od sosolke. Danes imam visoko izobrazbo, sem redno zaposlena kot programerka v tujini in govorim stiri tuje jezike.
borzojoj
12. 01. 2015 17.37
+1
xeler
13. 01. 2015 07.40
+1
Sej taki so na vodilnih mestih. Ati pa diplomo kupi. Ni blema.
AtaAufbiks
12. 01. 2015 13.02
+1
Še ena zmaga "demokracije" in zlatega kapitalizma!
VSEZNALECno1
12. 01. 2015 13.25
+4
drugje je ok, ni problem v pojmih ampak ljudeh
kosomak
12. 01. 2015 12.43
+6
Sami ste jih volili !!! kaj pa hodite na volitve? k vas ne bo na volišča se ne bodo imeli na kaj sklicevati, da so zmagal...
Nataya
12. 01. 2015 12.32
+2
Tu sploh ne gre za otroke za zaposlene pet se jih lomasti okol enega problematičnega otroka katerega so ustvarli sami za nijh gre, za otroci se skriva umazana politika, Profesorji, Učiietlji, sociologi ( cela LEVICA ) in to z edinim namenom polnjenja lastnih žepov Otroci so tu samo drek na palci..
Nataya
12. 01. 2015 12.35
+10
Za enako ali boljšo kvaliteto pouka je bilo pred 20 leti in več pol manj učiteljev, pol manj šol in 2x manj Fakultet...Danes ima skoraj vsaka vas Fakulteto, Občinsko tablo, župana tri podžupane, Kulturo, Policiji, Inšpektorat, varuha zelja,TV postajo, socialno službo zavod nimajo pa niti SEMAFORJA..
pikiflongi
12. 01. 2015 13.14
-11
Točno tukaj tiči problem. Vedno so vprašanje učitelji in ne učenci. In res je učitelji sami sproducirajo debilne učence, da jih lahko potem pred in po pouku učijo za dodatek.
bibagre
12. 01. 2015 13.50
+24
fak off s takimi!!! Moj otrok ima avtizem, so ga razvili učitelji??? je nadpovprečno intiligenten, vendar potrebuje pomoč, pri svojem izražanju, bralno podporo in še marsikaj drugega. In vidva pravita da jih učitelji ustvarjajo?! se vidi da nimasta svojih otrok...
Ramzess
12. 01. 2015 14.23
-13
Veliko otrok z oznako avtista, to sploh niso. Učitelji jih nehote ustvarjao, ker težijo zgolj k povprečju, vse kar je drugače, je za uradno šolo nesprejemljivo. Veliko otrok niso avtisti, v avtizem se umaknejo zato ker ta svet je preveč omejen zanje.
bibagre
12. 01. 2015 14.32
+18
glej, ko boš imel otroka s pp boš vedel da si kaj takega nihče ne more izmislit... K otrok še kosila ne more pojesti v miru sede, ko ne gleda v oči, ko je ves čas v svojem svetu, ko ne piše, ko sredi pouka vstane in gre na mizo in se vrti, ko zaradi pritiska učiteljev otrok razvije tike, ki gredo učiteljem na živce in še bolj nanj pritisnejo in začne otrok govorit o svoji smrti... Želim si, srčno si želim da moj otrok nebi imel teh težav... Srčno si želim, da bi bil lahko moj sin v povprečju otrok, sicer malo nagajiv ampak nebi izstopal. Srčno si želim da moj otrok nebi potreboval pedagoginje, da moj otrok nebi ptoreboval psihologinje. kaj bi mi bilo lepšega, kot to da vem da je moj otrok sposoben sam v trgovini si naročit sendvič, ne pa da ga 3t učim kako si v delikatesi kaj naroči, kako naj izgubi strah in paranojo pred ljudmi.... zelo si želim, da bo lahko nekoč sam živel vendar z vsemi temi omejitvami ki jih ima že od dojenčka nič kaj ne kaže.... Ni ga starša, ki bi si kaj takega izmislil, še manj pa da bi učitelj to načrtno naredil... ker težave otrok z avtizmom presegajo šolo in šolski sistem. gre se za motnje, ki vplivajo na vsako minutko njihovega življenja....
CandySkull
12. 01. 2015 12.17
+10
Tolk radi pišete mediji o muslimanskih teroristih. A o katoliškem finančnem terorizmu, zaradi katerega zmanjšujejo otrokom pravice pa ne.
Nataya
12. 01. 2015 12.36
-1
Jasno Nacisti, Komunisti, Islamisti za SLOVENCE isti.
belaovca
12. 01. 2015 13.52
-2
janšist misliš....al ne upaš napisat....bi brez honorarja ostala....
borzojoj
12. 01. 2015 17.42
+2
tajna Nekbudetajna
12. 01. 2015 12.13
+5
če ne zmanjšajo plač zaposlenim, je opcija kratenje pravic otrokom, katerim je ta denar namenjen, oziroma za kar se trošijo najeti krediti...., res čudno
pikiflongi
12. 01. 2015 13.12
-5
Sej ne gre za učence, spet gre za učitelje !!!