Slovenija

Strokovnjaki: Slovenija ni ogrožena

Ljubljana, 14. 03. 2011 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
62

Na Japonskem zaradi eksplozij v jedrski elektrarni vladajo izredne razmere. Jedrska elektrarna Krško se lahko pri največjih možnih potresih varno ustavi, kot se je tudi leta 1989, ko so zabeležili najhujši potres na območju.

Jedrska elektrarna Krško je projektirana v skladu z ameriško regulativo in standardi za protipotresno varnost, kar ji zagotavlja, da se tudi pri največjih možnih potresih lahko varno zaustavi, so sporočili iz Jek.
Jedrska elektrarna Krško je projektirana v skladu z ameriško regulativo in standardi za protipotresno varnost, kar ji zagotavlja, da se tudi pri največjih možnih potresih lahko varno zaustavi, so sporočili iz Jek. FOTO: Reuters
Načrt zaščite in reševanja za Jek opredeljuje 10-kilometrski pas, kjer se vnaprej načrtujejo zaščitni ukrepi (zaklanjanje, jodna profilaksa, evakuacija).

Po katastrofalnem potresu na Japonskem poročajo o težavah v tamkajšnjih jedrskih elektrarnah. Zato so tudi na slovenski Upravi za jedrsko varnost oblikovali strokovno ekipo, ki spremlja razvoj dogodkov. Ocenjujejo, da glede na znane informacije o izpustih in upoštevajoč oddaljenost Japonske ni nevarnosti kontaminacije slovenskega ozemlja.

Po sedaj znanih podatkih je sevanje v okolici japonske elektrarne le nekoliko povečano zaradi kontroliranih izpustov radioaktivnosti. Če ne bo prišlo do večjih nenadzorovanih izpustov in bodo ostali nivoji sevanja na sedanjih vrednostih, ne bo znatnih radioloških posledic na okolje. Po ocenah slovenskih strokovnjakov bi lahko do povečanja izpustov v okolje prišlo ob talitvi reaktorske posode oziroma ob zlomu zadrževalnega hrama, po trenutnih informacijah iz Japonske pa je celovitost reaktorske posode in zadrževalnega hrama v ogroženih elektrarnah še vedno zagotovljena.

Jek je grajena za dve vrsti potresnih pospeškov:

- vrednosti 0,15 g (obratovalni projektni pospešek), kar pomeni, da lahko pri potresu s takšnim pospeškom še naprej varno obratuje in

- vrednosti 0,3 g (varna ustavitev elektrarne), kar pomeni, da se lahko pri potresu s takšnim pospeškom varno ustavi.

Po besedah direktorja uprave Andreja Stritarja doslej na Japonskem ni bilo večjega izpusta radioaktivnega oblaka, saj so v elektrarnah izvajali zgolj kontrolirane izpuste v okolje skozi filtre. ''Če bi prišlo do večjega izpusta, bi oblak potoval skladno z vremenskimi razmerami, ki so na višinah. Radioaktivni oblak bi vplival predvsem na Japonsko, v omejenem območju okoli poškodovanih elektrarn. Glede na vremenske razmere lahko radioaktivni oblak potuje proti zahodu, na Tihi ocean, kjer bi se koncentracija radioaktivnih snovi s potovanjem razredčila in bi se izotopi usedali na gladino oceana. Po oceni naših meteoroloških služb bi oblak dosegel zahodno obalo Amerike v treh do petih dneh, vendar bi se na svoji poti premešal ter razredčil, tako da večjih radioloških vplivov ne bi bilo. Do Evrope glede na trenutne razmere oblak ne bi prišel.''

Jek je protipotresno zgrajena in varna

Po njegovih zagotovilih je v Sloveniji dobro poskrbljeno za varnost. Jedrska elektrarna Krško (Jek) je projektirana in protipotresno zgrajena v skladu z vsemi zahtevami predpisanih standardov, tako domačih kot mednarodnih, kar so pokazale tudi študije in analize med varnostnimi pregledi. Ob hudem potresu bi se tako lahko varno ustavila.

Ni pravilo, da pride ob potresu do pregrevanja reaktorja. Do pregrevanja reaktorske sredice pride, ko odpovedo sistemi za odvajanje toplote iz reaktorja in nezmožnosti hlajenja reaktorske sredice, kot na primer v primeru japonske nesreče. Andrej Stritar

V Jek so pojasnili, da se tako kot večina elektrarn v ZDA in v Evropi, ne zaustavi avtomatično, ampak je odločitev za zaustavitev prepuščena operativnemu osebju, ki se odloča za zaustavitev na osnovi stanja elektrarne in izmerjenega potresnega nihanja na lokaciji. Za merjenje potresnega nihanja je elektrarna opremljena z najsodobnejšo seizmično inštrumentacijo, posodobljeno lani, ki v realnem času zagotavlja podatke operativnemu osebju v glavni kontrolni sobi. Obratovalno osebje v primeru potresa postopa v skladu z obratovalnimi postopki.

V Jek so med leti 1992 in 2004 izvedli celovito in sistematično verjetnostno varnostno analizo, ki vključuje vse možne notranje in zunanje začetne dogodke. Med možnimi zunanjimi dogodki so bili tudi največji možni potresi. Verjetnostna varnostna analiza in ocena potresne varnosti je pokazala, da so vgrajene znatne varnostne rezerve v seizmičnem projektu elektrarne in da je seizmično tveganje sprejemljivo majhno. Izvedeno analizo in oceno varnosti je pregledala in ugodno ocenila mednarodna misija MAAE. Analiza je pokazala, da je Jek najmočneje potresno projektirana elektrarna v Evropi.

Evakuacijo odredi civilna zaščita

Načrt zaščite in reševanja za Jek opredeljuje 10-kilometrski pas, kjer se vnaprej načrtujejo zaščitni ukrepi (zaklanjanje, jodna profilaksa, evakuacija).

Tako močan potres, devete stopnje, na območju Krškega po ocenah urada ne bi mogel biti. Bi pa Jek varno prestala potrese nižje stopnje, ki so pričakovani na območju, je zatrdil Stritar. Ob izrednem dogodku je sicer izdelan državni načrt, ki natančno določa ravnanje in ukrepanje vseh vpletenih.

Jek ima obenem izdelan lasten podrobnejši načrt zaščite in reševanja ob izrednem dogodku, tudi v primeru močnega potresa, ki vključuje zaznanje potresov in aktivacijo sistemov za zagotovitev varovanja elektrarne oziroma blažitev posledic dogodka. Za primer potresa je Jek varovan predvsem s pasivno zaščito, z ustrezno robustnim projektom varnostnih sistemov za obvladovanje elektrarne v primeru nesreče, z nameščenimi blažilniki sunkov in tudi s potresnim projektom varnostno pomembnih zgradb.

Razglasitev evakuacije prebivalstva je odvisna od stopnje izrednega dogodka in jo odredi štab civilne zaščite. Določitev stopnje izrednega dogodka je določena v okviru načrta ukrepov, ki jih izvaja Jek, potrebne zaščitne ukrepe na predlog uprave izvaja štab civilne zaščite. Območja evakuacije so določena v načrtu ukrepov ob jedrski in radiološki nesreči. V primeru splošne nevarnosti Jek, ki se razglasi, ko grozi oziroma je prišlo do poškodbe ali taljenja sredice z možnostjo poškodovanja zadrževalnega hrama in obstaja možnost ali je prišlo do izpusta radioaktivnih snovi v okolje v tolikšnem obsegu, ki zahteva zaščitne ukrepe na območju zunaj jedrske elektrarne, se preventivno evakuira trikilometrski pas. Širša evakuacija se odredi glede na izmerjene vrednosti radioaktivne kontaminacije.

Hladilne tekočine je dovolj

Zaradi težav na Japonskem prosijo prebivalce, naj varčujejo z elektriko, govorijo tudi o redukciji. V Jek so pojasnili, da je treba elektriko uvoziti ali zmanjšati porabo vedno - ne glede na vzrok -, ko povpraševanje preseže možno proizvodnjo v energetskih virih.
Zaradi težav na Japonskem prosijo prebivalce, naj varčujejo z elektriko, govorijo tudi o redukciji. V Jek so pojasnili, da je treba elektriko uvoziti ali zmanjšati porabo vedno - ne glede na vzrok -, ko povpraševanje preseže možno proizvodnjo v energetskih virih. FOTO: Reuters
V Stranki mladih – zeleni Evrope opozarjajo, da je čas, da v Sloveniji ustavimo spodbujanje izgradnje Jek 2. Zavzemajo se za 100-odstotno energetsko odvisnost Slovenije od obnovljivih virov energije do 2040 in za učinkovitejšo rabo energije. Menijo, da se morajo iz hude lekcije narave na Japonskem veliko naučiti tudi v Sloveniji. ''Kot zagovorniki zelene politike čutimo dolžnost, da odpremo v javnosti razpravo o potencialni nevarnosti, ki nad Slovenijo in slovenstvom preži na krškem polju (NEK I in potencialna NEK II), za katero lahko odgovornost prevzame le človek sam.''

Jezu Jek na Savi zagotavlja rezervo hladila oziroma dolgoročni vir hlajenja v primeru nesreče. Tako je v Jek dovolj snovi za hlajenje reaktorjev tudi v primeru potresa. Hlajenje reaktorja v primeru nesreče se izvaja z borirano vodo, ki je voda z borovo kislino. Velika količina takšnega hladila je pripravljena v posebnem rezervoarju, po potrebi se lahko proizvaja še dodatna količina takšnega hladila. Prenos zaostale toplote do končnega ponora toplote, ki je reka Sava, se izvaja z izoliranim sistemom za hlajenje komponent. Za jezom na reki Savi, ki je tudi seizmično projektiran, je vzpostavljen bazen, v katerem je na voljo dovolj velika količina hladila, da omogoča ohlajanje v primeru nesreče za vsaj 30 dni. Tudi, če bi bil tok Save prekinjen.

Najmočnejši potres leta 1989

Najmočnejši potres na lokaciji Jek je bil leta 1989, ki pa je bil manjši od projektnega pospeška 0,15 grama. Elektrarna je bila zaustavljena, vplivov na okolje ni bilo. "Ni bilo potrebnih zaščitnih ukrepov v okolju, saj se je elektrarna zaustavila v skladu s postopki," so pojasnili v Jek. Ker ni prišlo do večje stopnje nevarnosti, evakuacija osebja elektrarne ali prebivalstva ni bila potrebna. Evakuacija osebja Jek bi bila v primeru razglasitve objektne nevarnosti, ki se razglasi pri nastanku ali razvoju dogodkov, ki imajo ali bi lahko imeli za posledico večjo odpoved varnostnih funkcij elektrarne, evakuacija prebivalstva pa praviloma šele v primeru razglasitve splošne nevarnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperVeloce
16. 03. 2011 08.15
+1
upam, da ne bo stranke mladih in zelenih (v glavah) poslušal kateri od odločilnih ljudi... kako imajo poštimane JE drugje po svetu, mi res ne moremo vplivati... vendar lahko vplivamo pri nas. In pri nas imamo očitno visok standard. Z novo elektrarno (s 50 let vmesnega razvoja in takšnih in drugačnih izkušenj s tega področja) se pa res nimamo potem nič bati...
paulista
15. 03. 2011 23.38
Elektrarna v Krškem ne da je samo najbolj varno grajena v Evropi ampak je kar predimnzionirana tako da nič bat ...smo pa to drago plačali v sedemdesetih letih..... Kar se pa tiče stresnih testiranj je to neumnost v bistvu je vsak del na varnosti opremi v Krškem že bil stresno testiran od ventila, črpalke...pa do brejkerja ali varovalke pred vgradnjo in ima za to ustrezen certifikat. je kdo tu tako pameten da mi bo povedal kako bi elektrarno stresno stestiral pred mednarodno komisijo:-)))) to je ena velika neumnost!!!!!
marjanka9
15. 03. 2011 21.00
Strokovnjak Andrej Stritar je pred leti v intervjuu izjavil, da je odlagališče radioaktivnih odpadkov tako varno, da bi ga imel pod svojo spalnico. Strokovnjak:-)
marjanka9
15. 03. 2011 20.57
jesus12 Torej, zakaj se takoj ne odzovejo, da stresne teste naredijo pred mednarodno komisijo? Resda je bil 1989 v Krškem potres 6. stopnje pa se je nuklearka varno ustavila. Vidimo, da so sedaj vremenske razmere dosti bolj divje in nepredvidljive in da bi bila nuklearka relativno varna za sedanji čas bi morala zdržati vsaj potres 8. stopnje.
jozes12
15. 03. 2011 20.13
Vsi iz jedrske sfere so za stresne teste. Ti se delajo že sedaj. Vse se testira in dela posebne varnostne analize. Zato tudi direktor uprave za jedrsko varnost pravi, da ni to nič novega in da je za izvedbo tega. Jedrski industriji je kljuni cilj, da elektrarne obratujejo varno!
Tomozuki
15. 03. 2011 12.46
Kateri obnovljivi viri? Veter, sonce, voda? Vetrnice niso primerne za kras (žled, burja, možnost izlitja olj v primeru zloma) in dajejo premalo energije, sončnih dni imamo zgolj za 2/3 (poleg tega nas ogroža še toča vsako leto po nekajkrat, kar ni zdravo za solarne panele), vodni potencial je pa izkoriščen že v 99%. Kateri obnovljivi viri torej? Da ne omenjam, da bi ob zaprtju TE in JE imeli še več brezposelnih. In to ne za nekaj 100, pač pa za nekaj 10.000.
marjanka9
15. 03. 2011 12.05
Strokovnjak Andrej Stritar je pred leti v intervjuu izjavil, da je odlagališče radioaktivnih odpadkov tako varno, da bi ga imel pod svojo spalnico. Nehigienična izjava!
jurjur
15. 03. 2011 11.58
"Po besedah direktorja uprave Andreja Stritarja doslej na Japonskem ni bilo večjega izpusta radioaktivnega oblaka, saj so v elektrarnah izvajali zgolj kontrolirane izpuste v okolje skozi filtre. " Dva eksplozijsko odpihnjena objekta, od tega en z velikim rdečim (gobastim) oblakom... Nenavaden način kontroliranega izpusta skozi filtre.
exaglikojot
15. 03. 2011 10.09
Prosim, če Stranka mladih-Zeleni Slovenije, z pravilnimi izračuni prikaže, kako mislijo z obnovljivimi viri energije pokriti vedno večjo porabo električne energije? 1x sem se sprehajal po prestplnici in sem naletel na avtobus od Greenpeaca, ravno so ga zagnali... par metrov okoli je bilo vse v dimu, potem pa oni pametujejo o ekologiji. Res me zanima kako se te mladi zeleni Slovenije ekološko vedejo v zasebnem času...
marjanka9
15. 03. 2011 10.03
Aleš Kerin Že dejstvo da je ena od najvarnejših elektraren v evropi pove da bojazni pred kakšnim incidentom ob potresu ni! Saj zato bodo dali pobudo da se stresno testira s strani mednarodne komisije, rezultate javno objavi in potem bo v miru delala naprej. In ljudje bomo tudi bolj mirni.
marjanka9
15. 03. 2011 09.57
Krški župan bo v DZ predlagal, da Slovenija podpre pobudo za stresno testiranje evropskih nuklearnih elektrarn in takoj pognal priprave na akcijo NNNP za primer jedrske nesreče, ki ni bila nikoli izvedena. Kapo dol županu, ki si je edini od velikih glav upal pred kamere in javno spregovori. Nobenega od politikov niti vodilnih iz NEK nismo slišali niti videli.
Jan Sekav?nik 1
15. 03. 2011 08.22
Enim res ni jasno kaj je magnituda, kje se meri, kaj je inteziteta, kaj so pospeški tal... Če hočes vsaj približen razumet okol seizmike morš te pojme razumet!
Aleš Kerin 1
14. 03. 2011 23.09
Že dejstvo da je ena od najvarnejših elektraren v evropi pove da bojazni pred kakšnim incidentom ob potresu ni!
major1
14. 03. 2011 23.09
Lahko je narediti paniko, težko pa je panične obvladovati. Ste to upoštevali, ko ste začeli neargumentirano širit informacije o eksploziji v atomski centrali na Japonskem.
marjanka9
14. 03. 2011 22.52
Lahko prosim električarji prevedete - pri kateri stopnji potresa po Rihterju se NEK še varno ustavi?
T_one
14. 03. 2011 21.50
Ja pa ja; glih na tele naše "storkovnjake" se zanesem. .. Jeseni in naslednje leto, ko se bo pa še začelo pri nas, tudi 9 po Rihterju in preko, pa bomo skupaj jokali. Govoriti kar si želiš, da bi bilo oz. ne bi bilo, in kar želiš, da bi ljudje verjeli, še ne pomeni, da si stokovnjak. Upam, da bodo vsaj takrat pravočasno reagirali, ko bodo videli kaj se dogaja po ZDA, ko bo Kalifornia šla dol, pa ko bo izbruhnil supervulkan Yellowstone, ali pa če že takrat ne, pa vsaj ko se bo začela Italija tresti, preden se bo potopila do polovice "škornja", upam da bo vsaj takrat začela našim politikom delati kakšna možganska celica, pa da bodo pravočasno ugasnili našo nuklearko. Pa no, kej velik ne računam na to, ker naši politiki še NIKOLI niso naradilki nič pametnega.
_jager_
14. 03. 2011 21.49
prvič: zeleni bi itak vse pozaprli, vozijo se z električnim skuterjem na sestanke...KJE JIH PA NAPOLNIJO???... drugič: vetrne elektrarne pa ne pustijo zgraditi pri nanosu, kjer je dokaj konstanten veter....da ne govorimo o naturi 2000....še marsikje bi lahko bila mala hidroelektrarna, pa tut ne pustijo tretjič:ne zastopm, kak je lahko naša NEK zgrajena da zdrži 9,5 richterja, medtem ko na japonskem, drugem največjem potresnem območju pa 8,5 (Fukušima) četrtič:jedrska energija je še vedno najbolj čista....
Aleš Kerin 1
14. 03. 2011 21.43
Doma sem v krškem in nuklearka dejanskih vplivov v okolje oziroma ljudi nima! Glede njene varnosti je prav dobro poskrbljeno!
jezek_dirka
14. 03. 2011 21.26
V bistvu se motite vi 24 ur in ti Energetik.. Težnostni pospešek na površini Zemlje znaša 10m/s² oz. g=10m/s², g - stoji za gravity of the earth in ni noben gram..
kleopatra-1
14. 03. 2011 21.20
marjanka914.03.2011, 19:381 Vsaka druga ženska v Krškem ima obolelo ščitnico. --- na obali tudi. nadpovprečna obolelost ščitnice že pri dvajsetletnicah. ni samo NEK kriva, je še marsikaj drugega v zraku in hrani ...