Slovenija

Ravnateljica vrtca Zarja: Nasilja ne toleriramo

Kamnik, 11. 04. 2013 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
205

Na dogajanje v kamniškem vrtcu Zarja se je s pojasnili končno odzvala ravnateljica vrtca, ki je dejala, da v vrtcu zagovarjajo ničelno toleranco do nasilja. Strokovnjak Marko Juhant pa opozarja, da nemiren otrok potrebuje pomoč pri umirjanju, kar zaradi premalo kadra ni vedno izvedljivo.

S stavkom "želimo, da bi se prav vsak otrok v Vrtcu Zarja počutil varnega in sprejetega", je ravnateljica vrtca Jelka Golob začela svoje pojasnjevanje dogajanja v skupini Sonček, ko naj bi vzgojiteljica in njena pomočnica nemirnega otroka večkrat poslali na ohlajanje na balkon, prav tako naj bi otrokom med kosilom dejali, da če ne bodo tiho, da bosta morali usta zalepiti. Golobova v sporočilu medijem pojasnjuje, da sta delavki vodstvu in staršem dogodek potrdili, hkrati pa sta na sestanku dogodek obžalovali in se zaradi groženj staršem opravičili.

Ravnateljica je zaposleni poslala na dopust, a sta se nato sami odločili, da raje podata odpovedi.
Ravnateljica je zaposleni poslala na dopust, a sta se nato sami odločili, da raje podata odpovedi. FOTO: Kanal A

Golobova pravi, da je vsakršno nasilje nad otroki nesprejemljivo. Zato so do razjasnitve vseh okoliščin vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice napotili na dopust, za otroke skupine Sonček pa začasno skrbita pomočnica vzgojiteljice, ki jo otroci in starši že poznajo, in njena sodelavka. Med tem sta obe zaposleni, ki sta potrdili prijavljeni dogodek, podali odpoved delovnega razmerja, zato so v vrtcu že objavili razpis za prosti delovni mesti.

Golobova dodaja, da v vrtcu intenzivno sodelujejo v pogovorih s starši, zaposlenimi, lokalno skupnostjo, regulatorji in drugimi organi, da bi končno razjasnili vse okoliščine dogodka, ko naj bi bil otrok v zimskem času umirjan z izločanjem na teraso, kot so dogodek prijavili starši. "Razumemo, da so bili prizadeti otroci in starši ob tem vznemirjeni in da je dogajanje vznemirilo širšo javnost. Vsem prizadetim se iskreno opravičujemo," pravi Golobova in dodaja, da razumejo želje staršev, ki so bili z delom vzgojiteljice in njene pomočnice zadovoljni, da se zaposleni vrneta. "Temu tudi sami, v kolikor bi preiskava pokazala, da otrok ni utrpel nasilja, ne nasprotujemo."

Vzgojiteljice bodo dobile pomoč

Mnogi strokovnjaki zagovarjajo prepoved kaznovanja in osamitev v vrtcih. A praksa kaže, da so vzgojiteljice velikokrat prisiljene problematične otroke poslati na t. i. stol za umirjanje.
Mnogi strokovnjaki zagovarjajo prepoved kaznovanja in osamitev v vrtcih. A praksa kaže, da so vzgojiteljice velikokrat prisiljene problematične otroke poslati na t. i. stol za umirjanje. FOTO: iStockphoto

Žal je v Sloveniji pogosto tako, da se zadeve rešujejo šele, ko se zaplete. V vrtcu Zarja bodo tako "vsem zaposlenim, tudi sodelavkama na dopustu, ki sta podali odpoved delovnega razmerja, omogočili usposabljanje za učinkovito soočanje z izzivi, ki jih v predšolski vzgoji ne manjka".

Strokovnjak: Nemiren otrok potrebuje pomoč pri umirjanju

Jasno je namreč, da nemirni otroci zahtevajo veliko več pozornosti, mnogi pedagogi pa se strinjajo, da kaznovanje in grožnje nikakor niso primeren način reševanja težav. Otrok, ki je nemiren, potrebuje pomoč pri umirjanju. Kot pojasnjuje specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant, so za umiritev primerni tisti ukrepi, ki otroka negujejo, ga umirjajo, potolažijo, mu porabijo odvečno energijo, ga limitirajo na legalen način.

Juhant opozarja, da bi nemiren otrok potreboval t. i. varovalni objem, a takoj nastane problem, saj bi se marsikomu to zdelo neprimerno v smislu, nikar se ne dotikaj mojega otroka.
Juhant opozarja, da bi nemiren otrok potreboval t. i. varovalni objem, a takoj nastane problem, saj bi se marsikomu to zdelo neprimerno v smislu, nikar se ne dotikaj mojega otroka. FOTO: iStockphoto

Juhant opozarja, da se vzgojiteljica po pomoč vedno lahko obrne na svetovalno službo v vrtcu. Idealno bi bilo, da se nemirnemu, agresivnemu otroku zagotovi miren in varen prostor za umiritev. A to, po Juhantovih besedah, ni vedno mogoče oziroma je nerealno, "saj prostor v vrtcu še najdeš, a potrebuješ tudi osebo, ki je le z njim. Pa mislite, da jo ministrstvo plača, tako osebo," opozarja Juhant, ki dodaja, da so vzgojitelji kljub študiju slabo pripravljeni na vzgojo tako zahtevnih otrok. "Konkretni ukrepi, ki so lahko tudi fizične narave, kot je ’varovalni objem’, niso zapisani kot nekaj normalnega. Dotikati se ne sme. Ajs, pusti mojega otroka pri miru!"

Juhant opozarja, da starši slabih stvari o svojem otroku nočejo slišati, ima pa vzgojitelj v vrtcu na voljo vprašalnik in navodila za delo z njim, o tem, kako to staršu sporočiti. "Starše je potrebno naučiti, kako naj rešujejo svoje probleme, jim omogočiti, da doživijo, da je vredno poslušati nasvet vzgojiteljice. Dajati jim je potrebno ustrezna, popolna sporočila. Ne samo slabo in ne samo dobro, jim omogočiti, da se počutijo skrbni, dobri starši, tudi kadar otrok ni ravno tak, kot so si ga želeli."

Marko Juhant je komentiral tudi vedno pogostejše nasilje v naših osnovnih šolah in problem pomanjkanja avtoritete med učitelji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lonyy
12. 04. 2013 18.39
kamničanka od kje tebi take informacije? Kdo ni dovolil staršem na tiskovno konferenco? Pa če že imaš toliko informacij jih saj prej preveri..
doro13
12. 04. 2013 09.56
jaz pa mislim , da bo ta bogi otrok nekoč v nekakšnem takem videu, kot ga lahko vidimo tu gor.Skakanje po klopeh, kričanje, pa bo spet kriva vzgojiteljica iz vrtca .Marko Juhant je komentiral tudi vedno pogostejše nasilje v naših osnovnih šolah in problem pomanjkanja avtoritete med učitelji.
odpisan2x
12. 04. 2013 09.02
+1
otroke je potrebno samo ven pelat pa jih zmatrat bodo samo dol popadal.vidim vse tete na enem kupu pa blabla,otroci pa vsak po svoje
drugnben
12. 04. 2013 21.52
lets go
11. 04. 2013 21.24
+11
Ne vem komu se pa mi lahko tožimo, ki delamo v vrtcih. Otroci nas lahko tolčejo, kričijo na nas, se neprimerno vedejo in kaj lahko storimo? Da o besednem nasilju in grožnjah, ki jih izrekajo starši, raje sploh ne govorim.
kamni?anka
11. 04. 2013 21.40
-18
Prvo vprašanje zakaj se z vami to dogaja in ne z vsemi vzgojitelji/cami? Drugo vprašanje zakaj delate v vrtcu, če vam je težko, hudo, prenaporno, zakaj ne izberete druge službe?
kamni?anka
11. 04. 2013 22.48
-6
sicer pa za strokovno pomoč in nasvete lahko zaprosite pedagoško vodjo, mentorje, socialne pedagoge, pedopsihologe,....skratka strokovnjake z različnih področij, ki vam bodo znali svetovati kako ukrepati v kritičnih situacijah.
pety82
11. 04. 2013 22.56
+9
oprostite kamničanka.. tole je malo neprimero ali pa nimate svojih otrok.. otroci imajo vse možne pravice in so zaščiteni iz vseh možnih virov, vzgojiteljice nobene, kakor je rekla lets go, lahko jih pluvajo, tolčejo, jezikajo, pa so nemočne, kje je tu problem?? včasih je padla kakšna vzgojna, danes otroka tudi pogledat ne smeš grdo,
arhimed_33
12. 04. 2013 07.07
+7
kamničanka,bi vprašal starše nemirnih otrok,koliko časa si sami vzamejo za svoje otroke in kakšno vzgojo imajo doma...,kmalu bi bil rezultat znan
SevenEleven
11. 04. 2013 19.10
-9
Nemiren otrok v vrtcu potrebuje skrbnejse nadzorstvo zaposlenih v vrtcu in kazen vrtcu, ce so otrok npr razbije zobe na stopnicah - iz lastnih izkusenj; okriviti starse in sistem v takih primerih je milo receno neresno, se hujse pa je aktivacija psihologopedov, ker potem je pa res hudo; vzdrzevanje discipline s strani zaposlenih in to je to
srebrnibreg
11. 04. 2013 19.19
+15
Kako boš vzdrževal disciplino, če se ob vsakem uveljavljanju le te s strani vzgojiteljic najde neka *fina* dama , katera nahujska novinarje, da naredijo iz tega kraval.
SevenEleven
11. 04. 2013 20.12
-8
Enostavno od vrtca z normalnimi pravnimi sredstvi zahtevas povracilo vseh stroskov, ki so nastali starsem s popravilom malih zob; se starsi sicer bojimo, da nam froca po tem ne bodo potem sokanirali v vrtcu ampak se ravnateljico opozori lepo in na sestanku vec ljudi
kamni?anka
11. 04. 2013 20.56
-7
tebi srebrnibreg ostalim damam in tudi možakarjem ni bilo dovoljeno vztopiti v skupino sonček, ker so starši-organizatorji tiskovne konference povedali, da gre le za njihovo skupino, ne za druge. Vrtec pa ima 10 skupin otrok. V naši skupini je nezadovoljnih tudi nekaj očetov, ne samo ena mama.
srebrnibreg
11. 04. 2013 21.16
+4
kamničanka- jaz sem od Kamnika oddaljen za kot pravijo avionsko postajo tako, da niti slučajno ne pomisliš, da imam za militisočinko kaj zraven. Pišem samo iz marsičesa videnega in slišanega iz tega vzgojnega sveta.
sava27
11. 04. 2013 21.27
+6
kamnicanka-vrtec lahko ima 100 skupin in ne vem koliko otro in njihovih starseh-nagajiv otrok je ta iz prve ali iz stote skupine enak.poreden,nemiren,razgrajaski,priden,cmerav...
tinya4
11. 04. 2013 19.01
+11
VPRAŠANJE: KDO JE DOBIL SELOTEJP ČEZ USTA? OTROK ALI VZGOJITELJICI?? ODPUŠČENI IN UTIŠANI...S SELOTEJPOM ČEZ USTA!
SevenEleven
11. 04. 2013 18.53
-16
Starsi otroka naj enostavno tozijo vodstvo vrtca - v casu "sihta" starsev mora biti dete enostavno na varnem brez razmisljanja starsev med sluzbo kaj dogaja
Zaboljsijutri
11. 04. 2013 18.10
+16
Se zavedam, da je zelo tezko za eno osebo krotiti 20-30 ucencev. Kolikokrat starsi pojamrajo; " sem full time mamica-oce pa otrok me izcrpa" ipd.. Seveda je zraven se ciscenje, kuhanje in se marsikaj. Ampak jaz se osredotocim na dejanja samega enega otroka: pazit moras kaj pocne, kaj prime, kaj poje, obnasanje, jezik ...........Torej koliko truda in pozornosti je potrebno samo za enega otroka. Da pa moras zadovoljiti potrebe 20ih otrok je pa res nadarjenost. Pa da je vmes se en ali vec tezavnih otrok ... Koliko mamic bi se zelelo pazit in ucit zraven se 20 otrok poleg svojega? Je pa to zelo kompleksna tematika. Namrec, sam bi tudi drugace reagiral, ce bi bil moj otrok na nek nacin oskodovan. Zatorej tega ni za posplosevat. Krivice so se tudi dogajale v mojih rosnih letih in te deloma zaznamujejo celo zivljenje. Veliko pozornosti bi moralo biti temu namenjeno kot npr; izobrazevanje, nenapovedane komisije, sestanki...in se kaj. Sam kaj ko smo v krizi in se temu ne namenja nobenih resourcov. Zalostno a na vsem tem vkljucno vzgoja s strani starsev pusca socialno posledicom, ki se siri kot virus in na dolgi rok dela ogromno skodo. Potem nic cudnega, da se pomembne stvari odraslih resuje na nacin nezrelih najstnikov. Pa se vrnemo spet na zacetek.
kamni?anka
11. 04. 2013 16.36
-5
Kako to v istem vrtcu ZARJA, isti otrok enkrat SUPER, drugič PORAZEN. Matematična spremenjivka v tem primeru je VZGOJITELJICA. Zanimiva debata o vzgojenih in nevzgojenih otrocih. Moj otrok je tudi v tem vrtcu. Za prvo vzgojiteljico je bil "zelo v redu dečko", za drugo pa neobvladliv, nemiren, nemogoč,... Je pa res, da je bila ta vzgojiteljica iskrena in se je dalo z njo normalno komunicirati. Tudi otrok je bil pri njej in njeni pomočnici zelo zadovoljen. A glej ga zlomka, ko je vodstvo sklenilo, da je treba na novo formirati skupine otok in razbiti time vzgojitelj:pomočnik, so se pri nas začele hude težave: jok, kadar koli je nanesla beseda na vrtec in na bližajoči 1. september in da tja pa res ne, razen, če sme iti k prvi vzgojiteljici. Ko smo se po novem letu nekako utirili v novo skupino (pred tem je bil namreč zaradi nenehnih bolezni odsoten), me je vzgojiteljica povabila na govorilne ure, da mi pove, da je moj otrok divji, neobvladljiv in da je v tej skupini še en tako problematičen. Rekla je tudi, da večkrat kriči, pa sem to pripisovala temu, da tudi njegov oče kdaj kriči. Čeprav taktat otrok najprej opozori in sicer na očetovo kričanje se odzove najprej tako, da reče: "A želiš, da zakričim?" S tem stavkom se običajno oba pomirita, se pa zgodi tudi , da kako minuto ali 2 kričita oba. Vzgojiteljica mi je povedala tudi, da se mojega otroka nikakor ne da umiriti, praktično da je v vrtcu nemogoč. Vse to me je precej šokiralo in si nisem znala razložiti, kajti ko sem sama z otrokom običajno nimam nekih hudih problemov, vse se da z njim dogovoriti brez kričanja, groženj ali pretepanja. Veliko se z njim pogovarjam, ve da ga spoštujem kot človeka, čeprav je še otrok, ve pa tudi kje so meje, kaj sme in kaj ne. Predvsem pa zelo dobro ve, če nekaj rečem oz. mu obljubim to potem tudi storim, pa naj gre za nagrado ali "ukrep" (to besedo uporabljam za kazen). Po kake pol leta, ki ga je preživel v novi skupini me je enkrat vprašal: "Mami, zakaj nas XXXXXXXX ne mara?" "Kako to misliš, da vas XXXXXXXX ne mara?" "Ker skoz kriči na nas." "Zakaj pa kriči?" "Ne vem" Po tem pogovoru mi je bil jasen njegov jok preden je k njej sploh prišel, kajti bil je jok strahu in groze, ne pa razvajenega otroka. Jasno mi je bilo tudi, zakaj mi je ona rekla, da otrok v skupini kriči in da je zelo glasen, na njeno kričanje se je očitno tudi on začel odzivati s kričanjem, ker pač mora hoditi v vrtec, če je zdrav, tako kot jaz v službo. Zato je otrok razvil svoj obrambni mehanizem, če hoče nekako preživeti.
srebrnibreg
11. 04. 2013 16.41
+11
V tem primeru se je res treba vprašati zakaj se enemu otroku v skupini godi krivica za vse ostale so pa vzgojiteljice dobre.
sava27
11. 04. 2013 17.44
+17
KAMNICANKA-oprosti-vendar si napisala en kup nesmiselnih bedarij ze skoraj smesnih...pa,ce skrajsam-tvoj malcek se je nalezel kricanja od vzgojiteljice-ceprav omenjas,da tvoj moz krici-se bi ti lahko nastevala te tvoje nesmisle.v tvojem primeru kot ga opisujes je vzgojiteljica tista,ki mora preziveti-bodisi z tvojim sinom ali pa z teboj.veddi,da to ni misljeno kot zaljivka-se posebej ne za tvojga malcka.bi ti pa priporocala,da se malo zbrihtaj...
tinya4
11. 04. 2013 18.57
+9
vse kričijo ker je hrup dddooohhh..najbolje da šepetajo da boste zadovoljni:D...ja doma je zihr pridkan, sam v vrtcu se jim pa strga kkšnim in jha vzgojitelj nima časa samo za ENEGA
ronami
11. 04. 2013 23.43
+3
Cisti razvajenček...No ja, za mamico seveda ne... So vsi drugi krivi, sam on ne
Predrag Tonta
11. 04. 2013 16.33
+11
sem pristaš da moške otroke treba v vojaški rok spet vzpostaviti da opravi delo ki ga mu naročijo neglede na to če je prav ali ne ga bo mogu narest če neželi kazne in to je bistvo ko bo zrel da prevzame svojo odgovornost do družbe dela staršev bo dojel zakaj je to dobro -za ženske pa vsako žensko na tečaj kuhanja pospravljanja in odnosa do tašće - pa do vzgoje sinov pa bodo dojele da nekatere stvari do otrok morajo stati pokonci za dobro otrok ko bojo to dojele potem bo manj maminih sinov in tatinih hčerk -
srebrnibreg
11. 04. 2013 16.29
+13
Od te ravnateljice, katera ima že veliko kilometrino pri tem delu in tudi od župana bi pričakoval več zdrave pameti in logike. Zakaj so namreč ostali starši zadovoljni le eden ne. Je tako težko premisliti ali so pa starši neki vplivneži ali pa bližnji tema dvema.
stella83
11. 04. 2013 18.13
-6
ali ima učitelj v šoli (profesor na faksu) na piki enega človeka ali celo skupino?
srebrnibreg
11. 04. 2013 19.07
+1
Zaboljsijutri
11. 04. 2013 16.15
+8
Dandanes je zanimivo,da so pogoste problemi otrok upravicene za disleksijo, hiperaktivnost, nemirnost, obcutljivost... In na podlagi tega so jim dane posebne ugodnosti. Poznam ze odrasle osebe, ki upravicujejo v sluzbi svoje napake na podlagi teh teh tezav. Bi precej dobro skozi prisel sam, ce bi se lahko izgovarjal za nekaj taksnega v svoji mladosti. Ampak takrat se o tem ni govorilo :)
Zaboljsijutri
11. 04. 2013 16.31
+3
Mogoce sem pa disleksik tudi jaz :), ko prebiram moje napake
Jeanus1
11. 04. 2013 15.57
+22
S čim pa naj si potem učitelji ustvarjajo avtoriteto med učenci? Prepovedano je fizično nasilje, verbalno nasilje, skratke vse, kar učitelju ostane za ustvarjanje avtoritete. In če bo učitelj kdaj dvgnil glas, ga bo mamica takšnega tipa, kot je v tej zgodbi, šla takoj tožit, ravnateljica pa takoj vrgla ven.. Bojim se, da boste novodobni strokovnjaki totalno izpridili naše otroke. Niste več daleč, pa sicer nasilja ne odobravam. Tudi ravnateljičevo ukrepanje se mi ne zdi sprejemljivo, raje bo vrgla ved dve, recimo temu dobri delavki, kot pa reševala zadevo na pametnejši način. Vse za sloves vrtca in za dober denar!
srebrnibreg
11. 04. 2013 15.54
+35
Nasilje otrok nad vzgojitelji in učitelji je pa dovoljeno? Ti namreč nimajo nobene pravice otroku nekaj za kazen naložiti kot opravilo. Nekateri otroci celo pljuvajo po vzgojiteljih pa ti ne smejo nič ukreniti. Vsi od staršev do otrok so preveč razvajeni in to je katastrofa za družbo.
Jeanus1
11. 04. 2013 15.58
+14
Predrag Tonta
11. 04. 2013 16.25
+12
tako je srebrni -še da dodam ves sitem je narobe brez etike i morale -otroći so pa dobri učenci -če je straš razvajen otrok njegov bo še enkrat razvajen - do kam to pelje vidimo -po šolah ali vrtcih kako otroci vodijo vrtce pljuvajo po vzgojiteljicah -žalost
Kritik31
11. 04. 2013 15.43
-2
Vidim da ste tu sami specialisti za vzgojo otrok, verjetno pa svojih še nimate, ali pa so dejansko slabo vzgojeni. Danes se otrok naj nebi vzgajalo z nasiljem, ker nismo primitivna družba. Fizično nasilje nad otrokom je v bistvu odpoved vaše vzgoje. Otroka se da drugače kaznovat, prepoveš mu nekaj kar ima rad, ga postaviš na določen prostor, kjer mora sedeti in premišljevati kaj je naredil, ne pa da mu stisneš klofuto in misliš kako dobro zgojno potezo si naredil.
srebrnibreg
11. 04. 2013 15.56
+25
Tako je, če bi ta mulc bil doma pravilno vzgojen bi vzgojiteljco ubogal in nobenih groženj ne bi bilo. Sedaj je pa šminkerca užaljena, ker je nekdo upal njenemu mulcu pokazati krivi prst.
modelx
11. 04. 2013 15.58
+10
ja, pa ja. a misliš, če ga postaviš v kot, da pa ti bo tam stal, če ga nisi prej vzgojil, da ti ne skače več po živcihm ko rečeš, da je dovolj. zaenkrat še vedno v takih primerih tesarska še največ odtehta. pa naj bo to nasilje, ali ne. kaj pa nasilje otrok nad okolico, ki ga izvajajo, ker ne zanjo nehati, ali zaradi svojega značaja, ali zaradi nevzgoje staršev.
KopulacijskiO
11. 04. 2013 16.01
+19
ampak za dotično mamico je bilo nasilje tudi to, da je mulec moral sedeti pri miru!
Zaboljsijutri
11. 04. 2013 15.34
+18
Ogromno otrok je razvajenih. Najbolj pomebno je, da otrok nosi draga oblacila in da se pozornost vrti le okrog njih. Kot je ze nekdo napisal, da so mamice na telefonu ali zasedene s cem drugim pa naj si bo to na plocniku ali pa javni ustanovi in njihovi tekajo vsepovsod brez kontrole. Preredko slisis, da bi stars na krotili svojega otroka ali ga celo v javnosti okarali. Vglavnem vecino starsev vzgaja svojega otroka v smislu gladiatorja in necustev. Torej otroku je vse dovoljeno in ce slucajno kdo temu oporeka bo zaropotalo. Ne podpiram nikakersnega nasilja. A vendar dandanes te lahko ze najstnik brcne na ulici ali pljune in nimas pravice nicesar narest. Seveda so tudi v mojih rosnih letih bili tezavni otroci "trouble makerji". A z razliko procentualnost le teh je bila zelo majhna in krivda da so bili taksni je bila na strani starsev. Spostovali smo odrasle ali so to bili poznani ali pa popolni tujci vsakega si vedno pozdravil. Vglavne ogromno vrednot je zabrisanih. In necustva se prenasajo iz starejsih na mlajse.
dajbev
11. 04. 2013 15.13
+8
Vsak misli, da bo znal otroka kar vzgojiti. Pa me zanima od kod bi ga znal, sploh v primeru, da tudi sam ni imel pravilne vzgoje. Definitivno ne bi škodilo, da bi moral vsak bodoči starš naredit kakšen tečaj vzgoje otroka ali nekaj, kjer bi mu bile vsaj osnove o vzgoji jasne. Malo je tako samoangažiranih, da bodo vzeli v roke čtivo in prebrali kaj na temo vzgoje. Tako pa so starši in otroci čedalje bolj odtujeni, otroci čedalje bolj izgubljeni. Starš bi moral biti bolj pameten od otroka. Ne pa da jih otroci popolnoma šolajo, starši ne znajo mej postavit, naredijo vse za božji mir, ko pa imajo vsega vrh glave, pa otroka celo udarijo. Pametnemu človeku ne bo potrebno udarit.
IvanLendl
11. 04. 2013 14.33
+17
NEMIREN = NEVZGOJEN. Opis otrokovega obnašnja kot ''nemiren'' so si izmislili starši, ki se jim ne ljubi ukvarjati s svojimi otroci.
Eos30
11. 04. 2013 14.52
+3
to sta dve ločeni stvari .... saj so še zame rekli da imam "črve v riti", pa sem imela zelo dobro vzgojo, potrpežljivo mami, ki mi je bila 24 ur/dan na razpolago.... če si nemiren, nimaš obstanka.... danes pravijo da so taki otroci hiper....
I G N O R A N T
11. 04. 2013 14.30
+2
To je v genih.
IvanLendl
11. 04. 2013 14.35
-4
Lepa fotka. Da ni mogoče tvoj otrok ta iz vrtca Zarja - glede na gene seveda?
waris
11. 04. 2013 14.23
+39
Prva vzgoja je vzgoja doma...Ponavadi so najbolj glasni tisti starši, ki imajo nevzgojene otroke..Žal..je tako..Pa kaj če so jih dali malo na hladno? Je to tak greh? Lepo vas prosim!!!
Jeanus1
11. 04. 2013 16.02
+6
Kako pa bo potekala vzgoja doma, če sta starša po cele dneve v službi, mamica mora ob večerih na fitnes in v solarij, pa s prijateljicami, oče pa na fuzbal ali s prijatelji na drink. To se tudi običajno dogaja v naših mladih družinah, seveda z redkimi izjemami, predvsem na podeželju.
mali.rudar
11. 04. 2013 16.20
+1
predvsem na podeželju? torej smo podeželani potem takem slabše vzgojeni kot meščani?
Jeanus1
11. 04. 2013 16.47
+2
Očitno nisi razumel, mišljeno je ravno obratno.
mali.rudar
11. 04. 2013 17.05
+1