Slovenija

Strokovna direktorica UKC Ljubljana dobila podporo strokovnega sveta

Ljubljana, 04. 09. 2017 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po sporih glede otroške kirurgije je strokovni svet ljubljanskega kliničnega centra odločal o podpori delu strokovne direktorice Marije Pfeifer. In njeno delo so podprli. Ta podpora bo tudi podlaga za glasovanje o njeni usodi kot direktorici UKC. Na seji je bil tudi Rajko Kenda, ki se mu je mandat na pediatriji sicer iztekel.

Marija Pfeifer je dobila podporo.
Marija Pfeifer je dobila podporo. FOTO: POP TV

Strokovni svet UKC Ljubljana je podprl delo strokovne direktorice Marije Pfeifer na področju otroške kardiologije, je po izredni seji sveta povedal Adolf Lukanović. Izjavo, ki so jo danes oblikovali strokovni direktorji klinik, bodo tudi poslali svet UKC, ki bo odločal o usodi Pfeiferjeve. Seja sveta UKC bo predvidoma prihodnji teden.

Po besedah strokovnega direktorja ginekološke klinike Lukanovića, ki je danes vodil sejo strokovnega sveta, je bila podpora Pfeiferjevi soglasna.

Pferiferjeva pa je dejala, da jo je odločitev, da mora odgovarjati za program otroške srčne kirurgije, nekoliko začudila, "ker sem prva od zaposlenih v UKC, ki je bil sploh poklican, da odgovarja za ta program". Tako bi prej pričakovala, da bi odgovarjali akterji, ki so bili udeleženi v "starem" programu otroške srčne kirurgije, ki se je izvajal med letoma 2007 in 2014 in je mednarodna nadzorna komisija pri Zdravniški zbornici Slovenije ugotovila kar nekaj pomanjkljivosti.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sledil mnenju strokovnega sveta pri odločanju o njeni odgovornosti, pa je Pfeiferjeva dejala, da je to enigma. Kot je pojasnila, so se na treh sejah sveta pogovarjali zelo strokovno o tej temi, nato pa so želeli še mnenje strokovnega sveta. "Kaj pa se bo politika odločila, je odvisno od njih in tistih, ki so morda v ozadju," je dejala.

"Stojim za svojim dobrim delom. V programu otroške srčne kirurgije sem naredila nekaj pozitivnih korakov," je dejala na novinarski konferenci. Tako je lani ustanovila aritmološki konzilij za cel UKC, ki je po njenih navedbah dodana vrednost in ga vsi strokovnjaki s tega področja pozdravljajo in hvalijo, saj je sedaj obravnava timska.

Prav tako se je pod njenim vodstvom ustanovil center za obravnavo bolnikov s prirojeno srčno napako. Ustanovitev sicer še ni dokončna, saj mora zadnjo besedo dati še zdravstveni svet. So pa imeli "konstruktivne debate, izboljšujemo komunikacijo med zdravniki različnih specialnosti, ki delujejo v tem centru". Po njenem mnenju so tudi tukaj na zelo dobri poti.

Se je pa zaradi ustanavljanja projektnega sveta, ki bo bdel nad vzpostavitvijo sodelovanja UKC s tujim centrom za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, nekoliko spet oddaljil podpis pogodbe s tujim centrom, je pojasnila in dodala, da komaj čaka na podpis pogodbe. Projektni svet se bo po njenih navedbah prvič sestal čez dva dneva.

Pfeiferjeva trdi, da dela vse v dobro bolnikov

Pfeiferjeva je tudi dejala, da sedi na mestu strokovne direktorice, ker so jo k temu povabili nekateri sodelavci, ki so želeli spremembe v smeri izboljšave tako v obravnavi bolnikov kot tudi organizacijske spremembe in izboljšanje pogojev dela. Tako se je, kot je poudarila, pustila prepričati h kandidaturi in ni šla v to iz karierističnih ambicij.

"Vse, kar sem počela v tem času, je bilo predvsem v dobro bolnikov, v konkretnem programu v dobro otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Predvsem sem pa delala na tem, da bi si nazaj priborili zaupanje staršev," je dejala in poudarila, da se sedaj dobro dela v službi za kardiologijo pediatrične klinike, kjer so bile sicer krizne razmere dolga leta.

Škode za zdravje bolnikov, ki so bili obravnavani od decembra lani, ko se je zamenjalo vodstvo tega oddelka, do danes praktično ni bilo, trdi Pfeiferejva. "Bili so neki manjši odkloni, ampak takšni se lahko dogajajo dnevno na drugih oddelkih, a noben ne naleti na tako dramatičen odziv kot na tem oddelku," je dejala.

"Odkar ni motečih faktorjev, tim deluje izjemno homogeno. Diskutirajo o problemih in iščejo rešitve. Vključujejo tudi strokovnjake iz obeh centrov, s katerimi sodelujemo," je dejala in dodala: "Razmere na otroški kardiologiji so zelo dobre. V zadnjem času smo dobili nekaj spontanih pisem pohval staršev, kar je znak, da tim dobro obravnava otroke."

Dogajanje sprožila analiza smrti dojenčka

Tako Lukanović kot Pfeiferjeva sta bila kritična do tega, da je v javnost prišla analiza primera smrti dojenčka oktobra 2015. "Nerazumljivo in nesprejemljivo, da podatki, ki niso do konca ovrednoteni, pridejo v javnost in se z njimi manipulira," je dejal Lukanović. Tako pričakuje, da se bo "zaščitilo kolege pred medijskim linčem za napake, ki še niso bile dokazane".

Poleg tega bodo šli v revizijo, da bi našli tistega, ki je dal dokument v javnost, čeprav se zaveda, da bo to težko. "Ni nezanemarljivo dejstvo, da je bila vložena ovadba zoper dva od treh zdravnikov, ki delujejo na oddelku," je dejal. Po njegovem mnenju bi bila ovadba podpisana z imenom in priimkom, če bi bila vsebinska.

Pfeiferjeva pa je dodala, da je v analizi veliko zavajajočih podatkov, poleg tega v okviru analize ni bil opravljen niti en intervju s sodelujočimi v obravnavi. Kje je po njenem mnenju vzrok za to, pa ni želela komentirati. Zaradi tega primera in ker je tudi v primeru smrti 14-letnega dečka septembra lani prišlo do razhajanj med zapisnikom in poročilom analize, se je Pfeiferjeva odločila, da bo odbor za pravno-etična vprašanja pri zdravniški zbornici prosila za razsojo o tem, ali je varnostna analiza potekala v redu.

Zatrdila je, da o analizi ni vedela nič, dokler o tem ni prebrala v medijih. O tem, zakaj pa je trajalo skoraj dve leti od smrti otroka za pripravo analize, pa je rekla, da lahko ugiba, da so morda na osnovi obdukcijskega izvida ugotovili, da bi bilo življenje tega dojenčka končano tako ali tako.

Glede sistemskih pomanjkljivosti, na katere opozarja analiza, pa je Pfeiferjeva dejala, da so v UKC šele v fazi nakupa CT-aparata, ki bi omogočil poseg brez anastezije. Takoj, ko je prevzela funkcijo, je začela s projektom adaptacije in širitve katetrskega laboratorija, sedaj je na ministrstvu projektni predlog.

Na seji tudi Kenda

Na sejo strokovnega sveta je prišel tudi Rajko Kenda, ki se mu je v četrtek iztekel mandat strokovnega direktorja pediatrične klinike, a jo je še pred začetkom moral zapustiti. To mu je, kot je dejal medijem, zaukazala Pfeiferjeva. Kenda se je sicer Pfeiferjevi javno zoperstavil, potem ko ga je želela razrešiti s položaja zaradi objektivne odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji, a se je razrešitvi izognil, saj se mu je prej iztekel mandat.

Kot je dejal danes, je bila ta seja posledica poziva sveta UKC kot tudi njegove pobude na prejšnji seji strokovnega sveta, ko je še bil strokovni direktor, da bi glasovali o nezaupnici Pfeiferjevi. A so takrat sklenili, da bodo to razpravo opravili na naslednji seji, je pojasnil. Zato je danes tudi želel pojasniti razloge, zakaj je predlagal glasovanje o njeni nezaupnici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
04. 09. 2017 20.02
Pa kaj si nor, kaka gnila samozaščitniška klika! Situacijo na bolje lahko spremenijo samo posledice revolucije, v kateri pa morajo sodelovati vsi izigrani, oropani, potlačeni, prevarani in drugače opetnajsteni ljudje. Razrešitev direktorice z izgledom pariške kurtizane ne bi prinesla nič konkretnega. V tem leglu, ki mu pravimo zdravstvo, je nujno treba zamenjati nekaj tisoč ljudi. Na njihova mesta postaviti druge, bolj poštene in kompetentne z občutkom za malega človeka in take, ki se v popolnosti zavedajo pomena Hipokratove zaprisege. Pa še nekaj: ČE BI GLASOVALI ZA OBSTOJ MALEGA ČLOVEKA, BI GLASOVANJE NEDVOMNO BILO TAJNO.
skorumpiranpolitik
04. 09. 2017 18.21
+6
Danes imate pa veliko novic o slovenski mafiji, černigoj, smc na bledu, zdravniki,,,,,,,,
bojer
04. 09. 2017 18.26
+2
skorumpiranpolitik
04. 09. 2017 18.20
+6
Zgodba o tej sovastih očalah. Bilo je v mavčarni ta gospa pa je pripeljala mlajšega sorodnika z najnovejšo protezo na nogi. No ostali so morali čakatio na stari dobri beli alabaster. In to je zdravniška korupcija. kaj še ostalega ne vemo!
misterbin
04. 09. 2017 18.11
+7
Podprli so jo takšni ,ki so isti kot ona lopvi
macek_garfield
04. 09. 2017 17.56
+2
za lepo vsoto eurckof bi jo malo popeglal pa to, pa se prej bi bil na vrsti, ko bi dohtarja rabil pa to
FAUSTOS1
04. 09. 2017 17.55
+4
zato pa je vse za honduras,ko pa vsaki dajo glasove ti meni jaz tebi-v tujini bi taka oseba sama odstopila a mi smo v sloveniji,kjer nisi kriv dokler sam tako ne odločiš seveda na nikolovo
_endrug
04. 09. 2017 17.09
+1
Ona pa njih potrjuje, mar ne?
sinhron
04. 09. 2017 17.09
+3
Vrana vrani ne izkljuje oči , pravi preizkušeni star pregovor !
1airbus
04. 09. 2017 16.57
-2
kolk plače je izsilila?
bb5a
04. 09. 2017 16.52
+5
V Sloveniji je vedno krivo samo ljudstvo...
dr.dare
04. 09. 2017 16.39
+0
hahahaha ahahhaaha