Slovenija

Strojno čitljivi potni listi za ZDA

Washington/Ljubljana, 13. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters, STA, K.L.
Komentarji
0

Slovenski državljani, ki bodo po 26. juniju želeli vstopiti v ZDA, bodo ob vstopu morali imeti strojno čitljiv potni list.

Slovenskih državljanov ukrep ne bo prizadel.
Slovenskih državljanov ukrep ne bo prizadel. FOTO:

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je sporočilo, da morajo obiskovalci iz 27-ih držav, vključenih v program Visa Waiver (med njimi je tudi Slovenija), imeti potni list, ki ima strojno odčitljive biografske podatke. To pomeni, da mora biti potni list prirejen tako, da lahko ameriški mejni organi s strojnim čitalcem odčitajo osnovne biografske podatke (ime, priimek, datum rojstva, državljanstvo).

Kot so sporočili iz ameriške ambasade v Ljubljani, ukrep ne bo prizadel slovenskih državljanov, ki bodo lahko v ZDA tudi po tem datumu potovali brez vize. Neuradno so nam to potrdili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Slovenija namreč ima strojno čitljive potne liste že od leta 1991.

'Tako stari modri potni list iz leta 1991 in novi rdeči potni list, ki smo jih začeli izdajati leta 2001, imata strojno čitljivo kodo oziroma strojni čitljivi zapis potnega lista,' je zatrdil Bojan Trnovšek z Ministrstva za notranje zadeve.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so nam povedali, da gre za t.i. OCR-B zapis, ki je namenjen strojnemu preverjanju dokumenta na mejnem prehodu. Gre za dvovrstični zapis podatkov na trši, polikarbonatni strani potnega lista in obsega dve vrstici.

Sicer so strojno čitljivi potni listi pogoj za vstop v ZDA že od oktobra 2003, vendar so ZDA ta rok podaljšale.

Po 26. juniju vstop v ZDA brez strojno čitljivega potnega lista za državljane držav iz programa Visa Waiver ne bo mogoč, ameriške oblasti pa bodo s kaznijo v višini 3.300 dolarjev kaznovale tudi letalske in ladijske ter ostale prevoznike, ki bodo na svojem krovu imele potnika iz držav programa Visa Wiver, ki ne bo imel ustreznega potnega lista. Kot pravijo na ministrstvu za domovinsko varnost v ZDA dnevno pride okoli 42.000 potnikov iz držav članic programa Visa Waiver, od tega jih priblizno 150 nima ustreznih potnih listov.

Kmalu potreben tudi biometrični potni list

Biometrični podatki
Biometrični podatki FOTO: POP TV

Ta ukrep ni enak zahtevi po biometričnem potnem listu, ki ga ZDA zahtevajo od omenjenih 27-ih držav od oktobra. Biometrični potni listi bodo namreč morali vsebovati ‘biometričen’ element, kot sta digitalna fotografija ali prstni odtis.

Imetniki slovenskih potnih listov, izdanih pred tem datumom, bodo še naprej lahko vstopili v ZDA brez vizuma. Tisti slovenski državljani, ki bodo potovali v ZDA s potnim listom, izdanim po 26. oktobru 2005, bodo morali za vstop v ZDA brez vizuma v svojem potnem listu imeti tudi zapis svojih biometričnih podatkov na posebnem elektronskem nosilcu. V nasprotnem primeru bodo morali za vstop v ZDA predhodno pridobiti ustrezen vizum. V Sloveniji se trenutno izvaja postopek za začetek izdelovanja biometričnih potnih listov, vendar zaenkrat še ni znano, ali se bo ta postopek zaključil v ustreznem času.

Prstni odtis
Prstni odtis FOTO: POP TV

Slovenski državljani lahko tako v ZDA sedaj potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim je dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. Po 30. septembru 2004 je začela pristojna imigracijska služba ZDA slovenskim državljanom ob vstopu v ZDA tudi odvzemati prstni odtis in jih digitalno fotografirati.

V skupino 27-ih držav, ki so vključene v Visa Waiver program in katerih državljani lahko brez vize potujejo v ZDA, poleg Slovenije sodijo še: Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Danska, Finska, Francija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Lichtenstein, Monaco, Nemčiha, Nizozemska, Norveška, Nova Zelandija, Portugalska, San Marino, Singapur, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja