Gospodarstvo

Stroji bodo spet obratovali

Radeče, 23. 11. 2011 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Tovarni Radeče papir bodo znova pognali del proizvodnje, saj bo začel obratovati papirni stroj pet, na katerem so potekala nujna vzdrževalna dela. V NKBM verjamejo, da je družba sposobna preživeti, a bo za to nujno prestrukturiranje.

Po zagonu papirnega stroja pet, ki so ga v podjetju Radeče papir pognali pred letom dni, vrednost naložbe pa je znašala 20 milijonov evrov, bodo na njem v naslednjih dneh opravili delo, ki je bilo načrtovano za neko drugo obdobje. Od septembra je izven pogona tudi papirni stroj štiri, na katerem se proizvaja beli papir, v tovarni pa v teh dneh opravljajo le dodelavne posle, kar pomeni, da pakirajo že proizveden papir.

V Tovarni Radeče papir bodo znova pognali del proizvodnje.
V Tovarni Radeče papir bodo znova pognali del proizvodnje. FOTO: Kanal A

Kmalu po zagonu novega stroja pet, ki je začel z dobičkom obratovati šele v letošnjem oktobru, je radeška papirnica, ki mora vrniti 11 milijonov evrov kredita, pridobila posle v Indiji in Indoneziji, vendar pa z novega stroja ni prihajal papir želene kakovosti.

Zato je morala tovarna novo naložbo takoj posodobiti. Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska.

Obveznosti do dobaviteljev pa so se izredno povečale in prvič od leta 1999 niso pravočasno izplačali plač. Za izplačilo plač bi namreč podjetje potrebovalo 450.000 evrov.

Lastnik podjetja Peter Tevž je pojasnil, da mora tovarna, ki je v hudih likvidnostnih težavah, za pridobitev posojila ponuditi jamstvo s hipotekarnimi vpisi na premoženje podjetja, SID banka pa bo odločala o zavarovanju morebitnih posojil. Opozoril je, da so doslej zaradi ustavitve proizvodnje utrpeli izpad prihodkov v višini pet milijon evrov. Po njegovih besedah še ni znano, ali jim je kreditni odbor NKBM odobril šestmilijonsko posojilo.

Izvršni direktor za področje poslovanja z gospodarskimi družbami v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) Slavko Jarc pa je sporočil, da poslovna odločitev banke glede družbe Radeče papir še ni bila sprejeta. Potrdil pa je, da se bo kreditni odbor banke na to temo srečal še ta teden.

V NKBM sicer verjamejo, da je družba Radeče papir sposobna preživeti in se razvijati. "Vendar bo za to nujno prestrukturiranje družbe. Za kakšen model prestrukturiranja se bodo odločili lastniki in uprava tovarne, ne moremo ugibati. Kot upnik pa bomo pri sprejemanju poslovnih odločitev zasledovali dva ključna cilja – podpirali bomo ukrepe, ki bomo omogočali maksimalno povrnitev naših vloženih sredstev, ter ukrepe, ki bodo omogočali dolgoročno preživetje družbe," ocenjuje Jarc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haarpo
24. 11. 2011 14.21
+1
prestrukruriranje, reorganizacija.... to je vse znanje ki ga imajo novodobni bančniki in MBA kvazi poslovneži....
sotopa
24. 11. 2011 07.11
+2
Se je kdo vprašal, zakaj je morala papirnica novo naložbo takoj posodobiti!?? Zakaj je z novega stroja prihajal papir slabe kvalite!? Kaj so storili s papirjem slabe kvalitete?!
odbogaposlan
23. 11. 2011 17.31
+9
dokler jo bo cuzal glavni lds lastnik, ne bo preživela! kaj je pa zastavu? menico?