Slovenija

'Strinjamo se z vlado'

Ljubljana, 06. 05. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stranka v zadnje dogodke na meji s Hrvaško ni vpletena, je poudaril predsednik NSi Bajuk.

Pričakujemo, da se bo Hrvaška enkrat za vselej odpovedala enostranskim potezam, ki ne rešujejo mejne problematike. Zavzemamo se za sporazumno rešitev upravičenih zahtev Slovenije, je danes dejal predsednik NSi Andrej Bajuk. "V nasprotnem primeru bomo za rešitev odprtih vprašanj uporabili vsa pravna sredstva, vključno z arbitražo," pravi.

Če sporazuma s Hrvaško ne bo, je možna tudi arbitraža, je povedal Bajuk.
Če sporazuma s Hrvaško ne bo, je možna tudi arbitraža, je povedal Bajuk. FOTO: Dare Čekeliš

Bajuk je na novinarski konferenci poudaril, da pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško v NSi zahtevajo doslednost spoštovanja temeljne ustavne listine in načela, da se pri razmejitvi upošteva stanje, kot je bilo ob osamosvojitvi Slovenije. "Če sporazum s Hrvaško ne bo dosežen in če ne bo prišlo do spoštovanja načel, ki so bila zapisana v ustavno listino obeh držav, Slovenija ne bo izhajala iz stanja ob osamosvojitvi obeh držav, temveč iz stanja ob odpravi Svobodnega tržaškega ozemlja in določitvi meje med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo," je povedal predsednik NSi.

Po Bajukovih besedah si NSi prizadeva, da bo politika do Hrvaške mirna in uravnotežena, za kar pričakujejo tudi ustrezna povratna dejanja. "Zahtevam, da vsi pogovori med Hrvaško in Slovenijo potekajo na enakopravni ravni ob upoštevanju dejstva, da je Slovenija že prehodila pot do enakopravnega članstva v EU, Hrvaško pa to še čaka," je dejal. Po njegovem je treba pri stikih s Hrvaško poudariti, da se morajo vsa odprta vprašanja reševati v duhu evropskega sodelovanja. Le tako se bo po njegovem mnenju krepilo sodelovanje med državama in v korist obeh narodov.

Bajuk je poudaril, da NSi v zadnje dogodke na meji s Hrvaško ni vpletena. V stranki pa se strinjajo s potezami vlade oziroma zunanjega ministrstva pri tej problematiki.
Bajuk je poudaril, da NSi v zadnje dogodke na meji s Hrvaško ni vpletena. V stranki pa se strinjajo s potezami vlade oziroma zunanjega ministrstva pri tej problematiki. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik NSi je poudaril, da NSi v zadnje dogodke na meji s Hrvaško ni vpletena. "Ti dogodki niso pravi pristop k reševanju problemov, temveč so zapletanje razmer," je prepričan Bajuk. Poudaril je še, da se NSi strinja s potezami vlade oziroma zunanjega ministrstva pri tej problematiki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
12. 05. 2008 14.20
Izgleda, da naši lideri so nesposobni misliti z dvema polovicama glave. Z eno bi lahko za EU z drugo pa za CRO, vendar z to drugo le mislijo kako si napolniti žepe.
jozeaudi
06. 05. 2008 21.30
Bajuk je povedal tisto, kar bi Janša moral že zdavnaj...Janša pa tišči glavo v pesek..
Tonček Balonček
06. 05. 2008 19.16
Dokler naš vodja Janez Janša ne pove, kao se lotit tega, se ne vtikajmo v te zadeve. Jutri bo na Ljubljanskem gradu pričeval o podnebnih spremembah in nujnostih sodelovana na teh usodnh zadevah, zakaj zdaj motite ta proces, če smo se dogovorili, da v času predsedovanja teh liderjev ne bomo motili z mejami in plačam, sdaj se ukvarjajo s klimo, vremenom in medkulturnim dialogom, zdaleč pomembnejšimi in usodnejšimi temami, kot so neke smrtne kazni, sapori n podobne banalnosti, mi smo pošteni n se nas to ne tiče, vreme pa! Zakaj množice ne dojemajo vizionarskih isli, npr. našega Janeza, nočejo vremenskih prognoz , terjajo le plače! Tako ne gre ljubi moji, mi smo Evropa, zdaj pa delat in molit!
vladimir_gajsek@yahoo.com
06. 05. 2008 14.54
Če sporazuma s Hrvaško ne bo, je možna tudi arbitraža, je povedal predsednik NSi Andrej Bajuk - slednja je potrebna takoj, z arbitri vred. Predsednik NSi Andrej Bajuk je na novinarski konferenci poudaril, da pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško v NSi zahtevajo doslednost spoštovanja temeljne ustavne listine in načela, da se pri razmejitvi upošteva stanje, kot je bilo ob osamosvojitvi Slovenije. "Če sporazum s Hrvaško ne bo dosežen in če ne bo prišlo do spoštovanja načel, ki so bila zapisana v ustavno listino obeh držav, Slovenija ne bo izhajala iz stanja ob osamosvojitvi obeh držav, temveč iz stanja ob odpravi Svobodnega tržaškega ozemlja in določitvi meje med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo," je povedal predsednik NSi Andrej Bajuk. Poleg spoštovanja je treba vsaj zaznati suverenost zunanje slovenske in hrvaške politike transnacionalno in univerzalno - v pravnem smislu. Vladimir Gajšek
opozicija
06. 05. 2008 14.29
Bajuk je eden redkih, ki trezno razmišlja. Z raznimi predvolilnimi divrezantskimi akcijami podobnika in jorasa, ne bomo nič pridobili. Hrvaško je treba prijeti na vrhu injo držati za grlo pri vstopanju v EU. Neko napenjanje mišic ob dvigovanju korit je čisto brez veze. Samo roke jih bolijo, pa na BBCju se nam smejijo
Tojrsu
06. 05. 2008 13.51
Bravo Bajuk! Mejo na Mirno.
politik70
06. 05. 2008 13.24
Ja tale Argentinc se pa res mora strinjat z vlado! Tehle štirinajst dni ko je še v vladi se pa res ne splača kregat. Ja kufre ma pa že zapakirane.Odletel bo z Pučnika(joj kako patetično) na obisk pa se bo vrnil (če mu bomo izdali vizo) na Brnik!
vinadap
06. 05. 2008 13.10
Bajuk,ti se kar strinjaj z vlado,samo še do jeseni,potem pa Adios Amigos!
Foen
06. 05. 2008 13.08
Dej raj kej koristnga za državo nared namest da daješ butaste izjave.