Slovenija

Stres: Čez noč so postali ogroženi napori in dosežki vladne koalicije

Ljubljana, 16. 01. 2013 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadškof Anton Stres pravi, da politična kriza, ki je zajela Slovenijo, zbuja resno zaskrbljenost. Za Janšo in Jankovića pa pravi, da je edina pot, po kateri lahko pokažeta neutemeljenost obtožb v poročilu KPK, sodna pot.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je v izjavi z naslovom Politična kriza ogroža našo skupno prihodnost zapisal, da politična kriza zbuja resno zaskrbljenost. Pravi, da je vse kazalo, da smo stopili na pot gospodarskega okrevanja in družbene stabilizacije, nato pa so "čez noč postali ogroženi napori in dosežki vladne koalicije." "S tem pa so ogrožene tudi reforme, za katere vemo vsi, da so nujno potrebne," je zapisal Stres.

Stres je zapisal, da številni ekonomisti svarijo pred hudimi posledicami, ki jih bomo utrpeli kot posamezniki in kot država, če se bosta verodostojnost gospodarskih reform in politična stabilnost v državi spet zamajali. "Zato pozivamo vse politične dejavnike, ki v teh dneh sprejemajo usodne odločitve, da postavijo skupno dobro državljank in državljanov ter vse narodne in politične skupnosti odločno na prvo mesto," je zapisal Stres. Omenjene je pozval, naj takoj poiščejo takšen izid iz krize, ki bo ohranjal doseženo raven reform in jih razvijal naprej v začrtani smeri. "Edino ta nas lahko izpelje iz negativnega stanja, ki je nastalo kot posledica dve desetletji trajajočega, a le deloma uspešnega prehoda iz totalitarne družbene ureditve v demokratično, pravno varno in socialno pravično državo," je dodal Stres.

Stres je vse verne državljane pozval, da se združijo v goreči molitvi za domovino.

Ljubljanski nadškof Anton Stres
Ljubljanski nadškof Anton Stres FOTO: Miro Majcen

Stres meni, da ni razloga, da Cerkev ne bi predstavljala svojih stališč

Stres sicer ne meni, da se Cerkev s takšno izjavo spušča na področje, na katerega se ne bi smela. Kot je dejal, so del civilne družbe in ni razloga, da ne bi predstavila svojih stališč. Opozarjajo na resnost položaja ter pozivajo k odločitvam za skupno dobro.

Kot pravi Stres, gre tu za moralno in ne politično kategorijo. Ne more pa Cerkev dajati poduka političnim strankam ali razsojati med njimi. Zato se tudi ni opredeljeval o tem, kako bi morali v konkretni situaciji ravnati posamezne stranke in predsednik vlade Janez Janša.

'Vsak velja za nedolžnega, dokler se mu pravnomočno ne dokaže nasprotno'

Je pa Stres ob ugotovitvah protikorupcijske komisije, ki Janši ter ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita kršenje zakonodaje, dejal, da vsakdo velja za nedolžnega, dokler mu ni v sodnem postopku, s pravnomočno obsodbo dokazano nasprotno.

Komisija za preprečevanje korupcije izdaja mnenje, ki je družbeno odmevno, edina pot, po kateri lahko Janša in Janković dokončno pokažeta neutemeljenost obtožb, pa je sodna pot, je menil Stres. Dokler do tega ne pride, gre za stvar njune osebne odločitve, njune vesti, ali se čutita kriva ali ne. Njima je prepuščeno, kaj bosta naredila, "mi ju bomo pa potem lahko sodili na volitvah," je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1931)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
18. 01. 2013 07.48
+1
saj je lahko zaskrbljen. sedaj,ko njegov prjatu janša kufre poka, se bo mogoče mal pipca zaprla.
EUROS2
17. 01. 2013 13.50
+7
Gospod Stres se mora zavedati, da ko govori, NE govori v imenu vseh vernikov, temveč le v svojem OSEBNEM imenu....namreč VELIKA VEČINA vernikov se NE STRINJA s tem kar je povedal nadškof. Velika večina vernikov ne podpira korupcije, laži in stavkov "ne spomnim se"..."pozabil sem"...."nisem opazil spremembe zakonodaje", še posebej ne od predsednika vlade NE. Gospod nadškof se mora zavedati, da večina vernikov ne podpira uničevanja socijalne države, ukinjanja njihovih težko in z delom pridobljenih pravic, ukinjanja socijalnih pomoči dojenčkom, otrokom, mladim družinam, ...vsaj to NIKAKOR NE BI SMEL PODPIRATI g. nadškof. Večina vernikov se ne strinja tudi z ukinjanjem že pridobljenih pravic upokojencem, ki so že plačali svoje prispevke z delom in med delom.... In zakaj ta vlada in ta predsednik vlade jemlje svojim ljudem, svojim otrokom, celo dojenčkom, da da tujim mafijskim bankirskim klanom, ki so leta in leta vsiljevali posojila preko IMF, svetovne banke in ostalih mafijskih institucij svetovnega mafijskega HUDIČEVEGA kapitala hudičevih skritih klanov in tako tudi prali denar od hudičevih nezakonitih del kot so nelegalne prodaje orožja, mamil, prostitucije.....A ta dejanja g. nadškof podpira..... A g. nadškof spremlja s čem se je DOLGA LETA ukvarjala tudi in celo VATIKANSKA BANKA.... Zakaj o tem kaj ne pove g. nadškof..... G. nadškof, z vsem dostojnim spoštovanjem do vas osebno in vašega naslova, verniki, ljudje, so pametnejši kot si vi predstavljate in NISO OVCE ki jih boste vi in vam slični vlekli za nos.... Ne več.... Gospod nadškof, nič osebnega v tem pisnju, in lepo se imejte.... pa drugič mogoče še mal več premislite, kaj si mislijo verniki, ko govorite v njihovem imenu....
Pivojevoda
17. 01. 2013 13.13
-2
Ob vsej tej splošni korupciji in raznih zlorabah v naši totalitarni družbi, smo lahko veseli, da lahko cerkev pojasni izvor celotnega voznega parka in nepremičnin, vse investicije, do zadnjega evra natančno, saj pri njih protikorupcijska komisija ni (še) nikoli odkrila niti najmanjše nepravilnosti. Abnormalen dolg so najbrž ustvarili grešni krščanski podjetniki, ampak le zato, ker so popravili predvidene obrestne mere za dobičke, denar se je naenkrat podražil in niso več zmogli vračati kreditov. Sicer tudi, zakaj bi jih, če ni bilo treba Šrotu in Bavčarju oziroma njunim stricem iz ozadja, ki so jima podarili milijarde, pri nas imamo pač tak legalni sistem, ki jim to omogoča. Lahko bi rekli tudi, naj prvi vrne kredit, kdor misli, da je brez dolga.
brsankovi 1
17. 01. 2013 12.42
+3
katoliška cerkev v svojem bistvu uči dobre stvari,samo kaj če so na vodilnih položajih podobni ljudje kot v politiki.
sanya10
17. 01. 2013 11.23
+7
Ta cerkev že povsod steguje svoje lovke. Kdor veruje ne rabi posrednika, okitenega v zlato.
ivan.z Doba
17. 01. 2013 11.20
+7
Tole je zanimivo--peticija za ločitev države in cerkve! Bi pa predlagal referendum, če peticija ne uspe! Pojdite na stran Koalicija za ločitev države in cerkve. Mi admin ne pusti, da bi objavil link!! :)) Cerkev se je zažrla v vse pore !!
Tonček Balonček
17. 01. 2013 11.06
+2
Ne zdi s emi pravično, da se Sters nič ne zavzenama za svojega soseda na Ciril Metodovem trgu,m Torana JAnkovića! A njega bo pa kar prepustil na milost in nemilost teh komunistov?!
odpisan2x
17. 01. 2013 11.00
+4
sem ateist ampak edina cerkev ki je bila v najtežjih trenutkih na strani naroda je bila srbska pravoslavna cerkev,pošteno pošteno
JanezNovakJohn
17. 01. 2013 10.54
+5
Urška in janez sta kot običajna državljana zapufana do grla. Za sprotno življenje kapne kaj iz Hondurasa, Gabona, Kenije, Konga…. Pa ne da bi s tem državam opravljal j. kake orožarske posle. Bog ne daj. Te posle se opravlja na Balkanu in doma. Tam so samo kapljice od tega. Raspršene. Na neznanih imenih kot so Abdih Hamzimin in podobno ki so skrbniki kapljic. Koliko je kapljica težka? Toliko kot je potrebno. In zakaj so kapljice tam in ne v davčnih oazah? Ker ne gre za igrice, ki se jih grejo brezvezniški tajkuni ala Hilda, Zidar, Šrot, Pvček … da se izogibajo davkariji in to. Tako je to. Butalci in Zombiji pa blejejo
JanezNovakJohn
17. 01. 2013 10.58
+4
sanya10
17. 01. 2013 10.51
+4
Saj ni nič čudnega, da daje take izjave. Sami niso nič bolšji, pa še JJ podpirajo.
mimozica
17. 01. 2013 10.47
+4
Žalostno, da cerkev daje take izjave, saj tako poudarjajo da so za ljudi, saj vem bla bla ... - se pravi da kršijo 10 božjih zapovedi... pa še kaj zraven To se pravi da podpiirajo, laži , krajo, pokvarjenost saj ni več niti besed kar počne naša vlada . Saj vse to lahko počne tudi cerkev....
Antikapitalist
17. 01. 2013 10.42
+1
tudi jaz bi molil, da na ablasti ostanejo tisit, ki mi dajo vse kar hočem: denar, priviligije in poseben status, če me to ne velja nič več, lot nekaj lepih misli in navodil ovčkam, kdo je "naš"!
hisne
17. 01. 2013 10.34
+12
JAZ SEM TAKOJ ZA POPOLO OBDAVČITEV CERKE SAJ TUDI MALI LJUDJE PLAČUJEJO DAVKE .IN LOČITI CERKEV OD DRAŽAVE.
ivan.z Doba
17. 01. 2013 10.32
+7
Na moralo je Cerkev pozabila! Nič ni moralno spornega pri kraji (podkupnine, investicijski skladi...), če krade \"naš človek\"! Takrat se o morali ne govori. Prav tako ne, ko gre za spolne delikte cerkvenih uslužbencev. Z verovanjem ni nič narobe, Cerkev je pa že davno tega hudič vzel pod svoje okrilje!
serolod
17. 01. 2013 10.34
+4
med božjimi zapovedmi je: NE KRADI, kaj ne velja več????
blažka Blaževi?
17. 01. 2013 10.39
+2
ivan.z Doba
17. 01. 2013 10.47
+2
..ja, pa ne želi svojega bližnjega blaga....
serolod
17. 01. 2013 10.59
ivan.z Doba
17. 01. 2013 11.13
+2
saj ni važno...daj kar daš (ukradi kar se da!!)
SLObunkeljn
17. 01. 2013 10.27
+6
Dajmo goreče moliti, saj bi se čez noč lahko zgodilo, da bi cerkev morala začeti plačevati davek, vrniti 1.3 milijarde, pa še vračanje premoženja cerkvi lahko zapade pod kako revizijo ... pošteni možje v zlatu in kiklah se čutijo ogrožene ;)
SLObunkeljn
17. 01. 2013 10.30
+7
Brezposelni morajo po novem plačevati 185 EUR mesečno za pokojninsko, koliko pa morajo po novem plačevati duhovniki in redovnice?
ivan.z Doba
17. 01. 2013 10.35
+5
Uvesti je treba cerkveni davek, ki naj ga plačujejo verni! Cerkev pa naj plačuje davke in prispevke za svoje uslužbence, ne pa da gre vse v breme proračuna.
blažka Blaževi?
17. 01. 2013 10.39
+2
serolod
17. 01. 2013 11.00
+1
malaraja
17. 01. 2013 10.13
+7
Se kdo spomni, če se je kdaj v zgodovini cerkev postavila na stran malega in revnega človeka? Jaz ne. Vedno so na napačni strani, potem pa jok in stok in popravljanje "krivic" in zgodovine. Da bi se kdaj opravičili za gorje, ki so ga povzročili, pa itak ni šans. So preveč vzvišeni nad rajo.
serolod
17. 01. 2013 10.20
+4
serolod
17. 01. 2013 10.07
+12
Kam smo prišli, cerkev, ne plačuje davkov, so ogrnjeni v zlato, velika premoženjska stanja - no dejmo. Najprej naj uredijo zadeve v notranjosti cerkvenih zidov, plačajo davke in naj bodo poštenjaki, potem naj se vtikajo v stvari ki se jih sploh ne tičejo. Nas državljane z obljubami slepijo, saj bi morala Protikorupcijska komisija pogledati tudi cerkev, tako se bo država mogoče vsaj malo pobrala. Anton Stres naj opravlja svoje poslanstvo za katerega je bil postavljen, drugače naj odstopi iz cerkvenega kraljestva in se pridruži politični eliti, saj je itak navajen samo obljubljanja, da se njihovi mošnjički polnijo.
odpisan2x
17. 01. 2013 10.03
+7
kaj je največji problem nekih eminenc-da so pozabljeni,cerkve v slo se je zaradi barabij še vatikan odreku
pesnitev
17. 01. 2013 09.53
+13
Zelo močne vezi so med RKC in Janšo. Če en člen popusti, je za RKC veliko izgubljenega,prav tako JJ ne sme izgubiti svoje volilne baze! Protikorupcijska komisija vsaj zna pisati številke, JJ pa se "zmoti" in napiše ceno starega avtomobila namesto novega, hahaha še vrabci se smejijo, Stres pa si želi zavlačevanja, toliko da se mandat JJ izteče in RKC pridobi še več na bogastvu, da se lahko še bolj našemi in odene v zlato (da ljudstvo vidi, kako vzvišeni so njegovi maliki!). Dobro, da ima JJ brata, ki je depo skritih financ JJ. Če tokrat pri samem vrhu naše politike ne bomo razčistili, potem se nam poleg vrabcev lahko smeji in s prstom kaže na nas, nesposobneže, vsa Evropa!
malaraja
17. 01. 2013 10.10
+10
Janša brez Štuhca lahko pozabi volitve, Štuhec pa brez Janše lahko pozabi, da se bo izmazal s svojimi dolgovi. Najbolj žalostno je, da je milijone dolžan tudi svojim najbolj zvestim vernikom in temu on pravi manjši lokalni spodrsljaj. Ne pove pa na glas, kako je Uran preprečil isto pohlepno plenjenje v Ljubljanski nadškofiji in si zaslužil izgnanstvo, kljub obsojenim pedofilom najhujšo kazen kakemu cerkvenemu dostojanstveniku. Vse bo prišlo na dan, barabija se nikoli ne splača. Molitev tu ne bo pomagala, če je Bog, bodo vse plačali.
mate08
17. 01. 2013 09.50
+18
TI, STRES, KI Z MOJO VERO NIMAŠ NIČ SKUPNEGA, RAJE MOLČI..... KRISTUS JE BIL OGRNJEN V RJUHO IN JAHAL (VERJETNO SPOSOJENEGA) OSLA! NI BIL OKIČEN V RDEČ ŽAMET IN ZLATO TER JAHAL TABOLJŠEGA ŽREBCA!!