Slovenija

Stres se je v zadnjih 30 letih podvojil: medicinske sestre med najbolj obremenjenimi v zdravstvu

Ljubljana, 09. 04. 2015 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Lambergar/STA
Komentarji
159

Medtem ko se obrambni mehanizmi telesa na stres niso bistveno spremenili, pa se je stres v zadnjih 30 letih podvojil, ugotavlja Matej Tušek s Fakultete za šport. V raziskavi, ki so jo opravili med zdravstvenimi delavci, so imunološki in biološki markerji pokazali na visoko stopnjo stresa pri medicinskih sestrah.

Stres in druge obremenitve na delovnem mestu vplivajo na delovno uspešnost zaposlenega, dolgotrajna izpostavljenost stresu pa se lahko razvije v poklicno izgorelost. To je pokazala tudi slovenska raziskava, ki je bila izvedena med delavci v zdravstvu. Njene rezultate je na tretjem Mednarodnem simpoziju o zdravem življenjskem slogu predstavil Alojz Ihan, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinske fakulteti Univerze v Ljubljani.

Čeprav so medicinske sestre in družinske zdravnice podobno obremenjene po številu ur, pa biološki in imunološki markerji kažejo na večjo stopnjo stresa pri medicinskih sestrah.
Čeprav so medicinske sestre in družinske zdravnice podobno obremenjene po številu ur, pa biološki in imunološki markerji kažejo na večjo stopnjo stresa pri medicinskih sestrah. FOTO: Thinkstock

’Krepitev zdravja delavcev v zdravstvu’ je prva bolj obsežna raziskava obremenjenosti slovenskih delavcev v zdravstvu. Raziskava, ki so jo izvedli, se je opirala na raziskavo, ki je bila izvedena v ZDA na Mayo kliniki med anesteziologi, ki so začeli svoj staž. V slovenski raziskavi je sodelovalo 80 zdravstvenih delavcev, od tega 40 zdravnikov - družinski zdravniki in anesteziologi - ter medicinske sestre, ki delajo na kirurgiji.

Kot je pojasnil Ihan, so bili povod za izvedbo raziskave podatki o izgorelosti in prezgodnji umrljivosti pri zdravnikih. Zdravniki so tudi bolj izpostavljeni tveganju za samomorilnost, med zdravniki je namreč kar dvakrat več samomorov kot med običajno populacijo, je pojasnil Ihan.

Ihan poudarja, da rezultati raziskave niso alarmantni, so pa indikativni. Raziskava je namreč razkrila, da je obremenitev z delom povezana s pogostostjo napak, ki jih delajo zdravniki. Pri tem pa je izredno pomembno fizično stanje posameznega zdravnika – zdravniki, ki so obremenjeni, a so hkrati v dobri fizični kondiciji, niso poročali o napakah na delovnem mestu. Stopnja stresa je torej povezana tudi s tem, koliko je posameznik aktiven.

Obremenitev z delom je povezana s pogostostjo napak, ki jih delajo zdravniki.
Obremenitev z delom je povezana s pogostostjo napak, ki jih delajo zdravniki. FOTO: Thinkstock

Večja stopnja stresa pri medicinskih sestrah

Po izsledkih raziskave so medicinske sestre in družinske zdravnice podobno obremenjene po številu ur, ki jih opravijo, a biološki in imunološki markerji kažejo na večjo stopnjo stresa pri medicinskih sestrah.

Ugotavlja, da je to po eni strani povezano tako s tem, da imajo medicinske sestre manj avtonomije pri svojem delu, so v slabšem ekonomskem položaju, nimajo možnosti, da bi se odmaknile od naporov, manj imajo tudi možnosti za določanje aktivnosti zunaj delovnega časa, kar je povezano z njihovim ekonomskim položajem. Posameznik lahko sicer določene napore uspešno premaguje v mladosti, a če se na isti ravni napori vlečejo do 50. ali 60. leta, bo verjetno zbolel, pojasnjuje Ihan.

Stres se je v zadnjih 30 letih podvojil

Tudi Matej Tušek s Fakultete za šport ugotavlja, da se je stres v zadnjih 30 letih podvojil, medtem ko se obrambni mehanizmi telesa na stres niso bistveno spremenili. Tako trdi, da moramo v novem okolju, kjer je posameznik podvržen večjemu stresu, spreminjati svojo obrambo. Ker je stres stvar subjektivne percepcija, je treba vplivati na okolje tako, da bo ta percepcija stresa manjša.

Po njegovih besedah so delovne organizacije tiste, ki je v veliki meri vplivajo na to, da "vsota stresov ni tako velika, da bi lahko to vplivalo na učinkovitost, delo, zadovoljstvo in razvoj bolezni".

Stres
Stres FOTO: Thinkstock

'Redna telesna aktivnost je pravzaprav preventivna medicina'

Vseeno pa lahko vsak posameznik z gibanjem pomembno vpliva na zmanjševanje stresa. Ali kot pravi direktor oddelka za kardio-rehabilitacijo in wellnes na ameriški Mayo kliniki Robert Scales, je redna telesna dejavnost pravzaprav preventivna medicina. Telesno aktivni ljudje podaljšujejo svoje življenje in doživijo več zdravih let življenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

libka
10. 04. 2015 13.33
+8
Nekatere bi jaz dala delat v bolnico na intenzivno nego,pa bi videli kaj se pravi delat pod stalnim psihičnim stresom,ko imaš pred sabo naprimer človeka 100kg in več ti pa tehtaš borih 50 kil,pa ga moraš uredit,menjat plenico,aspirirat,previt rano,hranit in se ti zaradi slabega požiralnega refleksa skoraj zaduši-si čisto paf ob tem in pulz ti nabije na 200.To je vsakdanja praksa,da o drugih stvareh sploh ne govorim.Menjavanje umazane plenice,bruhanje-to je še najmanj.Huje je ko človek nenadoma neha dihat,krvavet.....ko si v bistvu sam in moraš takoj pravilno ukrepat.Hudo je,ko dobiš v nego mladega hudo poškodovanega človeka,ki dobesedno visi na nitki,ki ima še celo življenje pred sabo,ti pa iz prakse veš ,da se mu slabo piše.Gledaš potrte starše,otroke pa jim moraš dajat upanje,čeprav veš kaj sledi.Grozno je to in s časoma se to pokaže tudi na tvojem zdravju.Jokaš doma,non stop premišljuješ o teh ubogih ljudeh......Skratka poklic medicinske sestre je zelo lep,če rad pomagaš,je pa zelo,zelo stresen kar se na dolgi rok oziroma v teh razmerah,ki vladajo sedaj v zdravstvu,pozna na tvojem zdravju.Pač nekateri damo vse od sebe,pa bi mogli še več in več.Več kot so naše zmožnosti.Tudi stroj pregori,če ga vsaj za nekaj časa ne ustaviš,servisiraš na novo....Žalostni so komentarji nekaterih tukajle in to me kot medicinsko sesto,ki res dela s srcem za ljudi, zelo boli.Se pa strinjam,da je veliko poklicev stresnih,tudi trgovski,vendar le ti delajo z zdravimi ljudmi,kar pa je velika razlika.Mi vse to kar doživljajo trgovke,doživlamo v dvojni meri-od nekaterih pacientov,velikokrat svojcev in nadrejenih,ki hočejo nemogoče,ker tudi on imajo nad sabo nekoga,ki pritiska na njih.Prej bi v tej sferi izpostavila ljudi,ki delajo z strupenimi snovmi vsak dan-to pa je verjetno veliko huje kot karkoli.
borut pouh 1
10. 04. 2015 16.36
+4
lp, se strinjam s tabo.sam sem delal v slo zdravstvu 21 let, pa nimam drucga kot velik puf za hišo....ampak lej, sem šel v tujino, pri 44, da bodo moje punce lahko lepše živele. IN ja, tisti ki bo šel zadnji iz slo...naj ugasne luč...da se politična banda požre med sabo
Super Huey
10. 04. 2015 17.06
+1
Libka...se popolnoma strinjam z vami...ampak za vašo plačo delajo ljudje kateri so na stopnji sužnjev. Vi ste samo mali del 250 000 glavega aparata, kateri je zasužnjil gospodarstvo. Zatorej smatram da vaše razmišljanje usmerite na tiste zgoraj, namesto v obrambo obupancev spodaj, kateri delajo za vas in vseh ostalih 250 000 državnih...od katerih je 90% samo Balast in stroški, pufi, davki! Vam in vam podobnim pa dam kapo dol, PREMALO ste plačani za vaše herojstvo!
strel?ek
10. 04. 2015 12.55
Slovenija je pod stresom!!!
kemuri
10. 04. 2015 11.09
+4
Manj diplomiranih sester, več srednjih in bolničarjev..problem bi se dalo hitro rešit, ampak kaj ko je v igri denar..kaj fakultete ? Od bodoče diplomirane sestre šolski sistem do diplome posrka 14.000 €..predavatelji pa nekateri istočasno predavajo na fakulteti in izvajajo prakso kje na oddelku za študente..neverjetno kaj ?
pami21
10. 04. 2015 10.20
+3
Niso obremenjene samo medicinske sestre, vprašajte zaposlene v gospodarstvu in družinskih podjetjih.. Zaposleni imajo priavco delati in biti tiho!
ONniON
10. 04. 2015 10.17
+3
podpiram vse tiste ki so se ali se nameravajo seliti in delati severno od karawank
brank1
10. 04. 2015 06.09
+20
Obremenjene so sestre, plačo si bodo pa zvišali zdravniki.
murate
10. 04. 2015 05.50
+4
Če kaj vem je dr.Matej Tušak in ne Tušek ,sm prvo mislu,da se je pisun zmotu ,ampak dvakrat je pa preveč
petra_5
09. 04. 2015 22.22
+11
Naredite teste pri prodajalcih...pa da se vidijo rezultati! Stres iz vseh koncev - od delodajalca do kupca, stranke...kot da so zadna smet na svetu. Psihično uničevanje človeka ki ni nič vreden ker se ima kupec dobesedno za kralja in lahko reče in naredi kar mu paše ter se dobesedno izživlja nad njimi...
mipemi
10. 04. 2015 08.51
+1
ni kaj drugače pri sestrah veš..delam v zasebni koncesijski ambulanti.,
ONniON
10. 04. 2015 10.18
+5
delavec v republiki sloveniji ni vreden praktično nič
petra_5
18. 04. 2015 08.20
Tu nisem mislila da so porodajalci bolj psihicno uničeni da nebo pomote..tudi sama sem zdravstveni delavec ampak trenutno delam kot prodajalka...verjemi mi da bi rajši menjavala plenice kot pa delala v trgovini...v zdravstvu so ti pacijenti hvaležni že z lepo besedo v trgovini pa moreš pazit komu boš rekel dober dan...primir ko je kupec dal pritožbo na prodajalko ker je preveč prijazna...adio pamet... ljudje so žleht in si ne predstavlajo koliko energije, truda nekateri uložijo da se bo drug človek počutil bolje in bo zadovoljen..ko pa naredimo eno napako smo pa najslabši pa naj bo to prodajalec ali pa zdravstveni delavec
Tone 12345
09. 04. 2015 22.15
+0
kaj pa ostali v sloveniji?A nimamo stresa- gotovo živimo v idili!!!!
ahmadinedzad
09. 04. 2015 21.24
+17
Znižajmo prispevke, davke, pa bo ostalo več neto od bruto. Če dohodninski sistem približamo naprimer avstrijskemu, bo imela vsaka medicinska sestra v Sloveniji najmanj 200€ več v žepu. Kdo že zagovarja proletariat v tej državi, razen socialističnih sindikatov? Aha, ZL in SD. In ravno ti dve stranki, na čelu s socialističnimi sindikati, ki se borijo za lastne privilegije, za delavce pa jim je prav malo mar, sta tisti, ki zagovarjata višje davke, prispevke. Pa živel socialistični kalifat!
ahmadinedzad
09. 04. 2015 21.30
+6
Da ne bo pomote. Za delovnega in prdvsem poštenega državljana Slovenije, tudi SMC, SDS, NSI, ZAB, DESUS in mnoge druge, boli k u r a c. Pa kdor zadnji zapusti Slovenijo, naj prosim ugasne luč.
tornadotex
09. 04. 2015 21.32
-3
Prvič slišim da ZL zagovarja višje prispevke?
ahmadinedzad
09. 04. 2015 21.59
+7
ZL je pradlagala 50% dohodninski razred za cenzus 37.000€ letnega zaslužka. V Avstriji je ta cenzus pri 60.000€. Glede na to, da v predlogu nisem zaznal, da bi se zavzemali za razbremenitev najnižjih dohodkov absurdno visokih davkov in prispevkov, sem mnenja da le te podpirajo.
Victorinox
09. 04. 2015 21.09
+8
Veliko poklicev in del je stresnih. V normalni državi tisti, ki denar ustvarja tj. v gospodarstvu dobi več od tistega, ki denar porablja, tj. v javni upravi. V gospodarstvu lahko tudi veliko hitreje izgubiš službo, pa še dokazovati se moraš iz dneva v dan. Tam ni nobenih plač iz proračuna, če izvzamemo kakšne subvencije drave.
Ost1234
09. 04. 2015 21.12
-4
Boš govoril tudi, ko ti bodo čreva nazaj tlačil ? Mislim da ne ....
Victorinox
09. 04. 2015 21.34
+4
Čreva nazaj tlačijo zdravniki, ne medicinski sestre. Oni imajo že tako dovolj prejemkov. Kaj meniš od kod bo prišel denar, če bo gospodarstvo še padlo, posojil pa nam ne bo nihče dal, ali bomo celo bankrotirali? Bo prišla čarobna vila zamahnila s paličico in denarja bo kot jabolčnih pešk. Daj strezni se!
tornadotex
09. 04. 2015 20.58
+9
Zdravniški lobi je začel nabijati v meglo,se ve zakaj,ob plačah 3,4,6,10 tisoč evrov se nimajo kaj bunit,,,
periot22
09. 04. 2015 20.48
+9
Še veliko drugih poklicev je ki izgorevajo delavci,pa se o tem nikjer ne piše vedno se izpostavlja samo eno in iste poklice!!!!!!!!!!!!
pridn skos
09. 04. 2015 20.54
+1
kaj pa trgovke v živilskih trgovinah, tam je šele stres, pri hrani se vse konča.
Ost1234
09. 04. 2015 21.09
-6
Trgovke v današnjih živilskih štacunah večinoma filajo police. Nič stresnega. Malo drugače je za pulti - pri mesu. kruhu. delikatesah. Pa tzudi tam ni nič stresnega. Če se odreže malo več mesa ali salamce, gre višek v vitrino. Malo bolj naježkajo na blagajnah. Izgorela od stresa in dela pa ni še nobena ...
tornadotex
09. 04. 2015 21.17
-4
Pojma nimaš kolk so tiste ženske obremenjene ,izžete in z strani delodajalca vsakodnevno maltretirane,imam sosedo,zakaj pa misliš da so izdali interventni zakon o zaposlitvi v trgovini?Ker očitno vsi bežijo proč od tega dela...Povej mi koliko dohtarjev ali pa sester je izstopilo ali pa odšlo od lepe ,dobro plačane državne službe?
petra_5
09. 04. 2015 22.27
+0
Ost123... pa da te vidim kok dovg bi zdržu delat v trgovini bilo keri....ko te psihično uničujejo stranke , ko nisi več človek, ko si vse dovolijo ...
Roman Hren
09. 04. 2015 20.40
+16
Medicinske sestre ne znajo živeti in so premalo aktivne, zato jih stres najbolj prizadene!? (tako je razumeti raziskavo!) Ne, imajo največji problem, kako preživeti mesec in otrokom zagotoviti vsaj osnovne pogoje preživetja!
Tone 12345
09. 04. 2015 20.31
+9
ma folk je nor- na splošno in na vseh področjih!!
Ost1234
09. 04. 2015 18.17
+25
Medicinski srednji kader je preobremenjen v vseh pogledih. Posebej še v primarnih ambulantah! Poleg svojega mora opravljati še del administrativnega in strokovnega dela, ki bi ga morali opraviti zdravniki! Tudi v sprejemnih pisarnah jim ni luštno! So prvi na udaru in premnogokrat skritizirani za vse slabosti našega zdravstva, na katere pa nimajo prav nobenega vpliva!! In da ne pozabim - vsak dan so izpostavljeni vsem mogočim okužbam !! Seveda pa so vsi med najbolj slabo plačanimi v državi!!
sverc
09. 04. 2015 18.25
+15
odvisno kak kje. Enim medicinskim sestram ni hudo, drugim pa je zelo in sočustvujem z njimi. Svinjarija je edino da imajo tiste ki malo delajo enako plačo kot tiste ki veliko.
Ost1234
09. 04. 2015 18.38
+10
Verrjem. Poznam zadeve. Le redke se čohajo tam nekje! 99% pa jih dela kot zamorčki na plantaži!
pormasina50
09. 04. 2015 18.06
+8
DEJTE SE ZAVEDAT DA BREZ TEHNIŠKIH POKLICEV STROJNIKOV ELEKTRIČARJEV INŽENIRJEV......ŠE ZDRAVNIKI NEBI MOGLI DELAT OZ. BI BREZ NAS SVET OBSTAL! ZAČNITE NAS CENIT!
sverc
09. 04. 2015 18.09
+7
ne pozabit GRADBENIKOV. Zelo pomemben inženirski poklic.
Ost1234
09. 04. 2015 18.21
-5
Še tako dober tehnični inženir ni sposoben kakršne koli operacije . In noben tehnik strojništva ne aplikacije anti šok kompleta!
sverc
09. 04. 2015 18.24
+6
Ost123.. to kar si zdaj napisal nima smisla. Kaj ima tehnični inženir skupnega z operacijo? Nič. Kaj pa ima zdravnik/medicinska sestra skupnega z dinamičnimi / statičnimi preračuni in simulacijami? Prav tako nič. To se ne da primerjat, ker je vsak za svoje izobražen.
Ost1234
09. 04. 2015 18.36
+4
sverc moj komentar je namenjen bolj " pormasini" , toda - če statik naredi napako, potem se gradnja sesuje. Vemo, da se to dogaja. Če arhitekt naredi načrt hiše brez vhodnih vrat in oken, nihče ne umre... Še nobena simulacija pa ni bila stoodstotna. Je le študija brez usodnih posledic. Je pa malo drugače, če ti sestra predpisano zdravilno substanco vbrizga intravenozno namesto v mišičevje .. In če zdravnik popolnoma zgreši diagnozo!! Mimogrede pa mora biti tudi vsak kirurg, ki menja kolena, kolke, ..... vešč tudi po tehnični plati! Poznavanje materialov, tehnik vrtanja in vijačenja pa sploh! Da o aparaturah sploh ne govorimo!!
FrancRodeVKristusu
09. 04. 2015 18.42
+0
Če elektrikar naredi napako ti crkne žarnica.... Če pa zdravstveni delavec naredi napako pa crkne.......
psihoded
09. 04. 2015 18.59
-8
in kaj če crkne pacient...a se ker od dohterjev sekira pa večina sester tud ne da o negovalcih sploh ne govorim ka samo iživljajo svoje frustracije na neoubogljenih. Tako elegantno zatuškat malomarnost pri delu kot ga zna medicinska stroka in tako vehementno ščitenje svojega ceha nima nobena drug branža. V medicini se napake iz malomarnosti dogajajo vsakodnevno po vseh ustanovah in to večkrat dnevno in odgovarja nihče, morda dobi kako upozorilo in to je to potem pa veselo na šišmarsko delo naprej! Medicina ljudeki moji ni ljubezen do sočloveka pač pa ljubezen do denarja in statusa. In ne mi jamrat kok mizerne plače imajo ker to ni res. So nadure, izobraževanja, nočne, izredne vse to je prekleto dobro plačano.
Ost1234
09. 04. 2015 19.06
+3
Ma ti si res PSIHOded ... Tukaj tolčeš vse povprek, ko pa te malo zašraufa, pa trk k dohtarju. S pršutom v torbi za njega, in nasmeškom za sestro!!
FrancRodeVKristusu
09. 04. 2015 19.07
+6
psihoded: Očitno nikoli nisi delal v zdravstvu (kot trdiš), če imaš tako mišljenje! Nikomur ni vseeno za človeško življenje, razen če je sociopat. Nihče ne bo ostal čustveno nezaznamovan, če bo nekdo zaradi njega umrl, razen če si sociopat. Nihče ne bo to delo delal neodgovorno in neprofesionalno, ker se vsak zaveda pravnih in čustvenih posledic, če naredi napako, razen sociopatov seveda... In očitno moraš biti res sociopat, da ti delo v zdravstvu ne povzroča stresa!
pormasina50
09. 04. 2015 19.09
+0
psihoded ++++++++++++++++++++ danes si v bolnišnici v porodnišnici na kirurški mizi........ko pralnistroj v gorenju na trako.
tornadotex
09. 04. 2015 21.05
+1
Nikar ne primerjajte poklice med seboj,mogoče pa tudi,ko mi je mehanikar premalo zašraufal kolo ,sem skoraj podrl avtobusno postajo.....glb
Victorinox
09. 04. 2015 21.13
+1
pormasina50 ima po svoje prav. V Sloveniji so veliko premalo cenjeni in plačani tehnični strokovnjaki. Zato pa smo tako nizko padli ko se stimulira javno upravo, ki ne ustvarja dodane vrednosti tj. denarja.
Tone 12345
10. 04. 2015 00.06
nisem vedel da zna kirug polagati inštalacije!!
sverc
09. 04. 2015 17.51
+22
Med eno medicinsko sestro in drugo medicinsko sestro je lahko ogromna razlika. Ene morajo zelo delat, druge pa lepo čičkajo na recepciji cel delavnik po možnosti na katerem manj izpostavljenem oddelku.
Hugh_Mungus
09. 04. 2015 19.08
+5
Izbrali so sestre s kirurgije. Dela ki jih lahko medicinska sestra opravlja se precej razlikujejo, a le malo sester se na svojem delu dolgočasi, velika večina jih pridno dela, pa še med vikendi + nadure, itd. Rezultati so kar ustrezni glede na trenutno situacijo. Na dolgi rok tako ne bo šlo.
anjerd
09. 04. 2015 20.18
+4
ne pozabite, da jim nadur sploh ne plačujejo, so kot Ukrajinske plesalke, ki jim vzamejo dokumente, plačajo pa nič.
laycan
09. 04. 2015 17.45
+7
nekaj morejo napisat,ker bele halje aprila stavkajo
anjerd
09. 04. 2015 20.18
+1
Bele halje so si že zdavnaj umazali z rjavo barvo
Joker3
09. 04. 2015 17.16
+6
Zdravniki in medicinske sestre so tim. Morda bi zdravniki lahko pomislili na to, da jih razbremenijo.
Kwaj
09. 04. 2015 17.23
+7
Ost1234
09. 04. 2015 18.26
+10
Ja res ... Le kdo bo zdravnikom riti odnašal, kuhal in nosil kofetke, previjal, meril pretočnost ožilja, injekciral, opravljal vsemogoče meritve, naročal, .....Brez srednjega kadra so povsem mrzli!!