Slovenija

'Obtožba neresnična in žaljiva do institucije predsednika'

Ljubljana, 28. 01. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik je s podelitvijo državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije Ertlu kršil ustavo, pravi Janša. V kabinetu Türka pa menijo, da je predlog za ustavno obtožbo neutemeljen.

Poslanci SDS in SLS so danes vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika republike Danila Türka, ki je po mnenju prvega moža SDS Janeza Janše s podelitvijo državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije Tomažu Ertlu kršil ustavo.

Po omenjenem predlogu naj državni zbor predlaga ustavnemu sodišču, da ugotovi, da je predsednik republike s podelitvijo odlikovanja nekdanjemu šefu Službe državne varnosti oz. Udbe ne samo kršil ustavo, ampak tudi huje kršil zakon. Državni zbor naj predlaga ustavnemu sodišču, da Türku preneha funkcija predsednika republike, je dejal Janša.

Po mnenju vrhovnega sodišča iz leta 2002 je bila Služba državne varnosti kriminalna združba, je še opozoril.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Aljoša Kravanja

'Kršil pravico do dostojanstva'

V obrazložitvi in 22 prilogah k predlagani ustavni obtožbi je po njegovih besedah dokazano, da je podelitev odlikovanja Ertlu groba kršitev ustavnega reda in neposredna kršitev večine členov drugega poglavja ustave.

Türk je po njegovih besedah s podelitvijo odlikovanja nekdanjemu šefu Udbe "neposredno kršil pravico do osebnega dostojanstva vsem žrtvam te represivne institucije, tako živim kot mrtvim".

Kot je poudaril, je Ertl "dokazano odgovoren za mednarodne teroristične aktivnosti, s katerimi so bila ogrožena nedolžna človeška življenja". Odgovoren pa je tudi za množične kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je dejal Janša.

Predlog ustavne obtožbe predsednika Türka je po mnenju premierja Boruta Pahorja v času, ko je v ospredju izhod iz krize, manj pomembno vprašanje. Kot je pojasnil premier, "ima predsednik republike pravico do svojega stališča in njegovo stališče, tudi če se jaz z njim ne strinjam, v ničemer ne ogroža ustavnega reda in zakonitosti".

"Mislim, da se tukaj opozicija odloča za korak, ki ga težko razumem, ker je pretežak za neko odločitev, s katero se pač ni mogoče strinjati," je dejal Pahor. Ob tem je poudaril, da ima opozicija v času, ko je vlada osredotočena na pripravo ukrepov za izhod iz krize, sicer pravico izbrati tudi druga vprašanja.

Poleg tega gre po njegovem opozorilu za osebo, ki je odgovorna za veleizdajo, ker pristojnim organom Republike Slovenije niso bile posredovane informacije o razorožitvi Teritorialne obrambe.

Odgovoren je za uničenje velikega dela slovenske kulturne in nacionalne dediščine v obliki arhivskih zapisov, pa tudi za ogrožanje procesov demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, je opozoril Janša. Po njegovih besedah je Ertl namreč odrejal represivne ukrepe zoper njene nosilce ter pozival predstavnike jugoslovanskih represivnih organov k ukrepanju za zatrtje porajajočih se demokratičnih procesov.

Žerjav: Podelitev pomeni posmeh

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je dejal, da je podelitev odlikovanja v temeljnem nasprotju z osnovnimi vrednotami slovenske demokratične družbe in osamosvojitve Slovenije ter pomeni "posmeh in hudo kršitev z ustavo varovanih človekovih pravic in temeljnih svoboščin. S tem odlikovanjem se zanika obstoj žrtev tajne policije in represivnih metod totalitarističnega režima," je poudaril.

Kabinet predsednika: Predlog neutemeljen

V pisnem odzivu kabineta predsednika, ki se sicer mudi v Davosu, so ocenili, da je predlog za ustavno obtožbo neutemeljen. Predsednik namreč ni kršil nobene določbe ustave in nobenega zakona. O predlogu skupine poslancev za ustavno obtožbo zoper predsednika republike bo odločal državni zbor, ki se bo moral opredeliti do tega, ali naj ustavno obtožbo sploh vloži ali ne. "Predsednik republike bo predlog komentiral, ko ga bo prejel in se z njim podrobno seznanil. Že sedaj pa opozarja na njegovo očitno neutemeljenost. Sicer je res, da je v demokratičnem pravnem sistemu vselej dopustno uporabiti ustavne mehanizme, vendar se je treba izogibati njihovi neutemeljeni uporabi," so zapisali.

Slovenska ustava daje predsedniku republike pristojnost podeljevanja odlikovanj. Predsednik republike, ki je izvoljen na splošnih in neposrednih volitvah, spoštuje ustavni red Republike Slovenije in svoje dolžnosti opravlja skladno s podano prisego ob nastopu funkcije. "Predsednik je že večkrat pojasnil razloge za podelitev odlikovanj zaslužnim za izvedbo akcije Sever, ki je zavarovala Slovenijo pred agresivnim velikosrbskim nacionalizmom Slobodana Miloševića. Odlikovanje, podeljeno za konkretno akcijo, je priznanje za konkretne zasluge na področju varnosti in obrambe in ga preprosto ni mogoče razlagati kot kršitev človekovih pravic. Obtožba o simbolnem zaničevanju človekovih pravic je tako neresnična in zato žaljiva do institucije predsednika republike," so še zapisali v odzivu.

Gantar: Predlog v DZ nima veliko možnosti

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Dz-rs.si

Predlog ustavne obtožbe sicer v DZ nima veliko možnosti za uspeh, je prepričan predsednik DZ Pavel Gantar. To, da so predlagatelji v svoji obrazložitvi vloge navedli kršitev 34 členov ustave, po njegovem mnenju kaže na zadrego predlagateljev o tem, kaj je ključna kršitev.

Gre za popolnoma legitimen, poslovniško in zakonsko možen predlog, ki pa ima svojo politično konotacijo, pravi Gantar. Kot je prepričan, se bo o tem na tak način tudi razpravljalo v DZ, predvidoma na februarski redni seji, ki bo potekala v začetku marca.

Predlog ustavne obtožbe sicer v DZ nima veliko možnosti za uspeh, je prepričan predsednik DZ Pavel Gantar. To, da so predlagatelji v svoji obrazložitvi vloge navedli kršitev 34 členov ustave, po njegovem mnenju kaže na zadrego predlagateljev o tem, kaj je ključna kršitev.

Gre za popolnoma legitimen, poslovniško in zakonsko možen predlog, ki pa ima svojo politično konotacijo, pravi Gantar. Kot je prepričan, se bo o tem na tak način tudi razpravljalo v DZ, predvidoma na februarski redni seji, ki bo potekala v začetku marca.

Predlog bodo takoj poslali predsedniku republike, ki se lahko pisno ali ustno na seji zbora izjasni oz. odgovori na očitke. Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo Türk udeležil omenjene seje DZ, je Gantar dejal, da bo predsednik republike vabilo dobil, od njega pa je odvisno, ali se bo za to odločil ali ne.

Kot še pravi Gantar, mu o neuspehu vloženega predloga obtožbe govori tudi politični instinkt, saj je prepričan, da "zadeve, ki so v samem obtožnem predlogu, ne zdržijo resne pravne in politične presoje". Ne verjame, da bi bila podelitev odlikovanja predsednika republike Tomažu Ertlu tako huda kršitev ustave, da bi se DZ odločil, da sproži postopek obtožbe pred ustavnim sodiščem.

DZ mora odločati v 60 dneh

Predlog za sprožitev postopka ustavne obtožbe pred ustavnim sodiščem mora DZ vložiti najmanj 30 poslancev, kar se je zgodilo, vsebovati pa mora opis očitane kršitve ustave ali hujše kršitve zakona ter predloge dokazov o očitani kršitvi. Z vidika ustreznosti ga mora pregledati zakonodajnopravna služba, DZ pa mora o njem odločiti v 60 dneh, sicer šteje, da je predlog zavrnjen, pojasnjuje Gantar.

Kot dodaja, DZ o predlogu odloči z absolutno večino 46 poslancev. "Če bi bil takšen sklep sprejet, kar jaz ne verjamem, DZ toži predsednika republike pred ustavnim sodiščem in imenuje svojega zastopnika," je še pojasnil Gantar.

Spomnimo

Predsednik Danilo Türk je 30. novembra lani poleg Tomaža Časa in Leopolda Jesenka s srebrnim redom za zasluge odlikoval tudi Tomaža Ertla, ki je v času priprav na preprečitev t. i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever. Proti temu so dan po odlikovanju protestirali poslanci SDS, ki so v pismu predsednika republike pozvali, naj spremeni odločitev ali pa odstopi s funkcije.

Predlog za ustavno obtožbo zoper Türka je sicer prvi takšen predlog v zgodovini samostojne Slovenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

segustan
03. 03. 2010 18.10
Janševo delovanje sledi delovasnju kakšnega psihopata z zelo jasnimi osebnimi cilji ne oziraje na uporabljena SREDSTVA;prosto po Machiavelliju. Žene ga huda žeja po maščevanju , v situaciji kot je pa vidi možnost hitrega ponovnega vzpona na tron. Dejstvo pa je, dA MI DRŽAVE KOT INSTITUCIJE NE POTREBUJEMO;POTREBNA JE POT V BREZVLADJE OZ. ANARHIJO, V TOTALNI RED IN V SVOBODO DRUŽBE IN POSAMEZNIKA v skladu s filozofijo anarhizma in libertizma;odličen predstavnik je lahko Noam Chomsky.
Harigast
01. 02. 2010 15.51
Na sliki pa izgleda kot me Bean na tripu
mac4_m
30. 01. 2010 18.11
vance - a ti veš, kaj je državni udar?? - janša je šenkal rusom slovensko industrijo jekla, težko bo to vplivalo na poslabšanje odnosov - del naše zgodovine so na žalost tudi umori udbe - tajne policije, ki so se izvajali nad civilisti po koncu druge vojne. Obujanje teh dogodkov ni poskus spremembe zgodovine temveč oplemenitenja zgodovine..
Goky
30. 01. 2010 02.08
korosecSLO 29.01.2010, 10:11 12 bolj userjes slovensko osamosvojitev,jo ponizas,jo negiras, itd,,,,,, bolj ga bodo branili da ima prav,,kje je bil leta 91,kkje,lobiral je za YU,v ZN,,bara/ba Tűrkova,rdeca lisica,katera se nikoli ni spremenila,pa nam rozice sadi z svojimi komentarji,,spokajta ze z ba*bo nazaj,v tiste kroge kjer sta dobrodosla,,nas pa pustite pri miru, L 91 nisem slisal za cas osamosvojitve za tega g.Umlauta da bi kaj storil za osamosvojitev,ob prigriskih in koktejlih se je sprehajal po hisi ZN,fuckalo se mu je kaj se bo zgodilo,tu je tak Ertel delal po ukazu rdeckarjev,,, prav da so dali taksen predlog,,bomo vsaj videli kdo je kje na kateri strani,slovenski ali na strani okupatorejev l 91,,bomo vsaj vedeli koga podpret,ali komu kaksen jogurt v dvolicni fris poslat. Taki, ki pišete take poste se imate za Slovence sram naj vas bo! Ste pozabili komu ste prisegli !
yazz33
29. 01. 2010 16.59
Saj niso normalni. Pri vseh teh aktualnih problemih se kregajo zaradi preteklosti, ki ni več nobenemu mar, vsaj tem ne, ki dandanes za kruh nimajo! Mladina rabi službe in prihodnost spoštovana gospoda. Stopite že enkrat skupaj in naredite nehaj za Slovenijo!!!!!!!!
Vance
29. 01. 2010 12.19
Janša in njegova SDS dela intrige vsepovsod: -Na vsak način skuša napraviti državni udar. -Skuša poslabšat odnose z Rusijo,ki je naš pomemben gospodarski partner,kjer slovenska podjetja prodajajo svoje proizvode z dodano vrednostjo,gradil se bo plinovod Južni tok,interesantna je njihova surovinska baza. -Na vse načine se trudi ponarediti zgodovino in napravit heroje tiste,ki so izdali in izdajali slovenski narod. Sicer pa je to politika,kakor trgovci iščejo svojo tržno nišo, tako tudi politiki-SDS jo je očitno našel v najbolj reakcionarnih krogih.
El Diablo 2013
29. 01. 2010 12.07
bukefal....in to praviš ti, ki si med bolj primitivnimi posti, da o tem da se smejiš sam svojim šalam niti ne govorimo.....a ti je pajtlerca mati pri kateri še vedno živiš, da jo tako braniš?!
bukefal
29. 01. 2010 11.45
pajtlerblanka 29.01.2010, 00:16 Unglaublich. Neverjetno, koliko asociacij na tega Turka z Umlautom.
bukefal
29. 01. 2010 11.36
Ulikses 29.01.2010, 00:04 - get a life, ženska...kupi si vibrator Izjava, ki si jo namenil Pajtlerblanki, kateri ne sežeš niti do kolen. Si pa izkazal svojo primitivnost!!!
tovarišinajuriš
29. 01. 2010 10.35
...takšni kot je janšesku povzročajo vojne...
Sharkln
29. 01. 2010 10.29
Hinavska-dvolična SDS in domobranska NSI ...dejte že odpeketat ....
Sharkln
29. 01. 2010 10.25
"Evropa se zgraža nad podelitvijo priznanja"...in kaj je fuc..ing Evropa vas vprašam ? A če v Evropi nekdo, ki sploh ne ve, kje je Slovenija nekaj neumnega zine moramo pa mi to pohlevno sprejeti. Nehite capljati za Evropo in jo poveličevati , dokler plač ne bo Evropskih. Janša zahteva 1,5 mio € za odškodnino!!??...Žrtev večkratnega posiljevanja-pedofilije s strani RKC pa zahteva 150.000€... JJ lahko kvečjemu zahteva 10€ za svoje gnilo pokvarjeno ime in si teh 10€ vtak..nekam !! Če si domobranci "zaslužijo priznanja" potem si ga Ertl 1000x bolj...Edino Slovencev je sram svoje lastne zgodovine - Evropejci so na svojo ponosni..TURK KAR TAKO NAPREJ....minusi pa mi dol visijo...
korosec_SLO
29. 01. 2010 10.11
bolj userjes slovensko osamosvojitev,jo ponizas,jo negiras, itd,,,,,, bolj ga bodo branili da ima prav,,kje je bil leta 91,kkje,lobiral je za YU,v ZN,,bara/ba Tűrkova,rdeca lisica,katera se nikoli ni spremenila,pa nam rozice sadi z svojimi komentarji,,spokajta ze z ba*bo nazaj,v tiste kroge kjer sta dobrodosla,,nas pa pustite pri miru, L 91 nisem slisal za cas osamosvojitve za tega g.Umlauta da bi kaj storil za osamosvojitev,ob prigriskih in koktejlih se je sprehajal po hisi ZN,fuckalo se mu je kaj se bo zgodilo,tu je tak Ertel delal po ukazu rdeckarjev,,, prav da so dali taksen predlog,,bomo vsaj videli kdo je kje na kateri strani,slovenski ali na strani okupatorejev l 91,,bomo vsaj vedeli koga podpret,ali komu kaksen jogurt v dvolicni fris poslat.
vsevid
29. 01. 2010 10.01
TI PUKLAVI JANŠA PA ŽALIŠ MOJE OSEBNO DOSTOJANSTVO in s tem DOSTOJANSTVO 70.%vseh državljanov, ki niso tvojegamnenja. * ŽALIŠ NAŠEGA PREDSEDNIKA DRŽAVE ,ki je bil izvoljen z 65% vseh SLOVENSKIH glasov. GOSPOD TUERK JE ZA TEBE res pravi gospod na nivoju KAMOR TI NEBOŠ NIGDAR SEGEL.
justinijan
29. 01. 2010 09.09
ni mi jasno kdo je tega nebodigatreba turka izvolil za predsednika države.same neumnosti dela in jih po potrebi še podkrepi z kakšnimi veleneumnimi besedami, čudi me samo, da tokrat, pa čeprav ta tema nima zveze z zapisanim, ni vzel zopet golobiča v bran oz.pardon tokrat bi moral vzeti v bran janšo, ker je finski kriminolog včeraj za dnevnik izjavil, da janša sploh ni nikoli bil predmet preiskave o patriah.v razmislek gopsod PREDSEDNIK!!!!!!!!
Ledseni
29. 01. 2010 09.08
Če nisi opazil je ta članek od včeraj, novice se pa ponavadi menjajo vsak dan. Da ne bo še kakšne teorije zarote.
Belisar
29. 01. 2010 07.59
Vidim, da je novica že pod preprogo in zakopana v arhiv, vsekakor je bolj pomemben članek z naslovom: Varčujte z elektriko. Ustvna obtožba Tureka je drugorazredna tema o kateri danes ne bi, ali kako?
timius
29. 01. 2010 07.24
Janša je to naredo samo zato, ker ga je Tomaž Ertl dav zapret , ker je domobranc.
Buena Vita
29. 01. 2010 07.18
seveda falcona imaš na razpolago za nedoločen čas
Buena Vita
29. 01. 2010 07.17
še neki boš naredil CCCAR PRODAJAL ŠPRANJICE ,,toliko časa da boš zakrpal proračunsko luknjo,,,perspektiva te čaka na juhej,he,he,he