Slovenija

Stranke obžalujejo neusklajenost rebalansa s socialnimi partnerji

Ljubljana, 06. 04. 2012 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijske stranke podpirajo predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, vendar obžalujejo, da ni bil usklajen s socialnimi partnerji. V opozicijskih strankah Pozitivni Sloveniji in SD pa poleg tega obžalujejo tudi nesprejetje ukrepov, ki so jih predlagali oni.

O rebalansu bodo na koncu odločali poslanci.
O rebalansu bodo na koncu odločali poslanci. FOTO: Damjan Žibert

Vlada je na četrtkovi seji sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, vendar pa ta ni bil usklajen s socialnimi partnerji. V postopku njegovega sprejemanja bo sicer še možno vlagati dopolnila. S predlogom rebalansa, ki ga je vlada poslala v DZ, naj bi porabo glede na tisto v veljavnem proračunu znižali za več kot milijardo evrov in tako omogočili znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).

Koalicijske stranke rebalans podpirajo

V SDS podpirajo predlog rebalansa in ukrepe za zmanjševanje javne porabe ter vladna prizadevanja za uravnoteženje javnih financ. Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc pa je ob sprejetju rebalansa izrazil obžalovanje, da ni prišlo do popolnega soglasja s socialnimi partnerji, vendar pa verjame, da bo tudi v naslednjih tednih še čas za zbližanje stališč. V okviru pogajanj se sicer po njegovem mnenju preveč osredotoča na javni sektor, premalo pa na gospodarstvo. Prepričan je, da bi z višjimi davki in prispevki gospodarstvu še zaostrili pogoje poslovanja in konkurenčnost, začasno znižanje plač pa je trenutno najmanj slaba možnost.

V NSi ob predlogu varčevalnih ukrepov menijo, da druge možnosti nimamo. Če hočemo v prihodnjih letih imeti socialno državo, moramo namreč ukrepati danes, ker bo jutri prepozno, je dejal vodja poslanske skupine Matej Tonin, ki še ocenjuje, da je še nekaj manevrskega prostora za dogovor, tudi za socialni dialog in pogajanja v parlamentarni proceduri. NSi si bo prizadevala za milejše ukrepe na področju družinske politike. So pa v koaliciji dogovorjeni, da bodo tudi morebitne popravke ukrepov predlagali le usklajeno. DeSUS še ni podal mnenja o predlogu rebalansa.

V SD rebalansa ne bodo podprli, v PS bodo zagovarjali ukrepe, ki dolgoročno prinašajo gospodarski napredek

V Pozitivni Sloveniji še niso prejeli predloga rebalansa proračuna, vendar pa obžalujejo, da predlog ni usklajen s socialnimi partnerji, kot tudi, da vlada ni prisluhnila njihovim predlogom za iskanje proračunskih virov na prihodkovni strani, kot sta zvišanje zgornje stopnje DDV in ukrepi za zmanjšanje sive ekonomije. Poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek je ob tem še zagotovila, da bodo v stranki še naprej zagovarjali ukrepe, ki dolgoročno prinašajo gospodarski in družbeni napredek ter razvoj.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa meni, da bo neusklajen predlog rebalansa proračuna Sloveniji prinesel več težav kot rešitev. "Zelo slabo je, da vlada pošilja neusklajen predlog rebalansa v DZ. Naša pričakovanja so bila uprta predvsem v socialni dialog in da bo ta dialog prinesel rešitve, ki jih je mogoče sprejeti v DZ," je dejal. Skrbi jih, ker namerava vlada varčevati pri upokojencih, socialnih transferjih in na področju šolstva, po drugi strani pa namerava znižati nekatere davke. Rebalansa proračuna v SD zato ne bodo podprli, je še povedal Veber.

Oglasil se je tudi poslanec SD Dejan Židan, ki meni, da javni sektor potrebuje pregled stroškovnika in da je nekje neracionalen, nekje pa tudi podhranjen. "Ni pa res, da je javni sektor krivec za krizo," je poudaril. Ob tem prelaga dvig zgornje stopnje DDV za dva odstotka in pospešitev upravnih postopkov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
06. 04. 2012 21.42
-1
Težka bo! Delovanje Majerja preveč zaudarja
zaenotnost
06. 04. 2012 21.17
-3
Janši človek ne more verjeti nič več. Krizo izrablja za nastavljanje svojih ljudi na ključna mesta. Ne vem kako se bo vse to končalo. Upam, da bo na koncu dobil tisto kar je sejal? Vedno bom proti dvoličnežem in lažnjivcem
titovka
06. 04. 2012 19.08
-2
janša pravi, da nam je zadnja priložnost da izidemo iz krize...zanimivo, pa bi podprl pahorjeve ukrepe pa bi bili že iz krize!!!!DOL Z JANŠISTIČNO VLADO...HOČEMO NOVE VOLITVE!!!!
botjabotja
06. 04. 2012 20.48
+4
hanoveranec
06. 04. 2012 22.33
+2
kaj pomagajo nove volitve, ko bo zopet Janša zmagal.....
hanoveranec
06. 04. 2012 22.33
+0
botjabotja
07. 04. 2012 09.25
+3
hanoveranec, ne rabi zmagat. Zadostuje mu 2 mesto...
botjabotja
07. 04. 2012 09.25
+2
Janša je čarovnik, srebro spreminja v zlato