Slovenija

Rotnik: V tem tednu bi morali podpisati ključne pogodbe

Ljubljana, 15. 11. 2010 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica Radićeva pravi, da odstavljeni direktor Rotnik projekta Teš 6 ni vodil transparentno in učinkovito. Sam to zanika in pravi, da bo ta teden za projekt ključen.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor je po sestanku s stavkovnim odborom v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) zatrdil, da nadzorni sveti v družbah v državni lasti niso več odgovorni vladi oziroma posameznim ministrom, ampak novoustanovljeni agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami.

Nadzorni svet Teša bo moral zato račune glede četrtkove menjave prvega moža elektrarne Uroša Rotnika položiti agenciji, če bo ta tako želela. Če se je menjava res izvedla mimo vedenja agencije, bo to morala povedati agencija sama.

Pahor je tako predstavil zgolj svoj osebni občutek, in sicer bi bilo po njegovi oceni postopke pri tako občutljivem vprašanju treba voditi premišljeno. Sam je opozarjal, da bi hitenje z odločitvami porušilo zaupanje, kar se je sedaj zgodilo. Kot pravi premier, je treba zato to zaupanje obnoviti, a to je naloga agencije.

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik FOTO: POP TV

Z ustanovitvijo agencije se je po Pahorjevih trditvah strankam in politiki pri kadrovanju v podjetjih v državni lasti vzelo tisto, s čimer so se vse obdobje tranzicije igrale v peskovniku. Huda kri glede Rotnikove menjave je zato po njegovi oceni izraz starih navad v slovenski politiki, ko je bilo državno premoženje predmet strankarskega plenjenja, njihovih interesov in hotenj.

Nova paradigma na čelu z agencijo je po Pahorjevem prepričanju izjemno pomemben korak pri korporativnem upravljanju v državnih družbah, ki je doživel pohvale tudi znotraj Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

Radičeva: Teš 6 bo, a ga je treba še preučiti

Darja Radić
Darja Radić FOTO: Blaž Garbajs

Izvedba projekta gradnje Teš 6 ni pod vprašajem, ga je pa treba "resno premisliti" ter znova pregledati finančno konstrukcijo in pospešiti pridobivanje vseh dovoljenj, pravi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Menjava Rotnika je po njenem mnenju upravičena, saj projekta ni vodil učinkovito, dodaja. Po njenih besedah investicije v Teš 6 ni vodil transparentno in učinkovito, saj da je s projektom začel, ne da bi bila finančna konstrukcija zaprta in ne da bi pridobil vsa potrebna gradbena dovoljenja in okoljevarstveno dovoljenje, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala Radićeva. Prepričana je, da je zato odločitev nadzornega sveta o njegovi zamenjavi utemeljena in je v interesu nadaljnje izvedbe projetka. Če pa je bil sam postopek izveden na pravilen način, pa bodo po njenih besedah presojali pravniki.

Reakcije na Rotnikovo zamenjavo so "nedopusten pritisk politike na strokovno upravljanje Teša", pravi Radićeva. "Glede na informacije v medijih in informacije, ki jih je podalo poslovodstvo HSE, lahko z gotovostjo trdim, da tovrstno ravnanje Rotnika ogroža izvedbo projekta Teš 6, da ravnanje sindikatov ogroža socialno varnost delavcev in da aktivnosti lobijev, ki tako branijo Rotnika, predstavljajo nedopusten pritisk politike na strokovno upravljanje Teša in tudi na ta način ogrožajo projekt Teš 6," je strnila Radićeva.

Dogajanje po menjavi Rotnika na čelu Teša po njenem mnenju kaže na "izredno hude posege v delovanje pravne države in v spoštovanje pravil korporacijskega upravljanja". Ravnanje sindikata v družbi, ki je zaradi Rotnikove menjave v petek že izvedel dveurno opozorilno stavko in v končni fazi grozi z ustavitvijo proizvodnje v Tešu ter na delovno mesto ne spusti novega direktorja Simona Tota, "ogroža socialno varnost delavcev" in je "slaba manipulacija z delavci", meni ministrica.

Interpelacije se ne boji

Zanikala je tudi, da Tot ni prepovedal izplačila plač, temveč jih po njenih besedah ni mogel izplačati, ker ga niso spustili na delovno mesto; dal je namreč navodilo, da se transakcij ne izvaja, dokler ne prevzame poslov, je pojasnila. Vprašljiva se ji zdi tudi podpora sindikata Rotniku, kar jo spominja na ravnanje sindikata v Vegradu, ki naj bi ščitill nekdanjo direktorico Hildo Tovšak. Zato je kot državljanka sindikat pozvala, naj se pogovori s poslovodstvom HSE in Totom ter prekliče stavko.

Groženj, da bo zaradi menjav nadzornega sveta HSE in Rotnika interpelirana, pa se ne boji. Po njenih besedah so prejšnji nadzorniki kršili zakon, ko so od nekdanjega vodje HSE Boruta Meha zahtevali, da v informaciji za vlado glede Teš 6 (ki da je kazala na določene nepravilnosti) prilagodi podatke.

Rotnik: Ta teden ključen za projek Teš 6

Odstavljeni Rotnik pa je v oddaji Svet povedal, da je predsednik stranke Zares Gregor Golobič v oddaji TV Klub v nedeljo lagal oziroma se sprenevedal, ko je trdil, da podjetje Ultra, katere delni lastnik je bil tudi Golobič, ne sodeluje s Termoelektrarno Šoštanj. Pojasnil je, da je Ultra že v 90. letih poslovala s Tešem in kot dodaja vse do lani. Pri tem je dodal, da je Ultra korektno opravila svoj posel.

Rotnik povezave med projektom Teš 6 in Golobičem ne vidi, moti pa ga, da je ta projekt blatil, da je netransparenten in negospodaren. Odstavljeni direktor trdi, da je za vodenje projekta imenoval posebnega vodjo in da za njim stoji tudi 40 strokovnjakov termoelektrarne. Prepričan je, da gre za zelo dober projekt.

Na vprašanje, zakaj je bil odstavljen prav zdaj, saj je namreč direktor elektrarne že od leta 2001, pa je odgovoril, da se zgodba vleče že deset let. Izpostavil je, da bi morali v tem tednu podpisati pogodbe, ki bi omogočale evropske kredite. S tem dejanjem je bil po besedah Rotnika močno upočasnjen finančni potek projekta, zaradi česar je ta pod vse večjim vprašajem.

Rotnik tudi opozarja, da so roki za pridobivanje evropskih sredstev kratki. "Če se do konca tega tedna celotna situacija ne razvije v prid projekta, potem projekta ne bo," je dodal.

Sindikat zadovoljen z zagotovilom, da Teš 6 bo

Predsednik sindikata v Tešu Branko Sevčnikar je medtem zatrdil, da je Pahorjevo zagotovilo, da gre projekt šestega bloka Teša naprej, zelo dobra informacija. Glede usode stavke, ki naj bi se začela v sredo, bo sicer odločal torkov zbor delavcev, Sevčnikar pa je zatrdil, da v Tešu uživajo tudi podporo v energetskem sektorju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

R57
16. 11. 2010 11.14
Oranžna katastrofa bo spravila Slovenijo na kolena.!!!
OrodniK
16. 11. 2010 10.19
Najboljša stvar ki smo jo kdajkoli dobili od naše južne sosede je bil Zagajski. Ta vlada je kot pijavka, ki jo žrtev (država-državljani) stalno prigovarja naj ji neha piti kri. (Država je namreč brez rok, s katerimi bi si tega škodljivca odstranila).... Koalicija se stalno ukvarja le s seboj in s kreganjem, kdo bo kaj pokradu in kaj od pokradenega komu pripada. Tako očitnega rušenja Države Slovenije in demokracije, ki se dogaja pred očmi javnosti, v 20letih še ni bilo. Uboga Slovenija
zdrava.pamet
16. 11. 2010 09.49
Pa še to, samo oskrba z hrano je v 10 letih padla iz 80 procentov na 10, sem nekje zasledila- kaj bi radi zdaj to naredili še z elektriko?
Nauders
16. 11. 2010 08.58
Velika razlika je, če primerjaš g. Rotnika, ki je oseba, ki zna biti vodja, ki se ne uklanja pritiskom določenih oseb in pa g. Tota, ki je človek brez hrbtenice in kot tak odlična marioneta v rokah "Ljubljane" kot je to tudi Pahor, samo je očitno preveč neumen da bi se tega zavedel
Jurek Jurek
16. 11. 2010 08.33
Radičeva ima prav. Transparentno dela samo Golobič in njegova "company".
Peter Kralj 1
16. 11. 2010 08.22
Mene pa zanima ZA KAJ SO PORABILI 300 MILIJONOV €, saj še niti polovice dokumentacije niso skup spravili, lopate pa še zasadili niso. TA PAPIR PA JE RES DRAG, SPLOH ČE UPOŠTEVAMO DA BI NAJ NA PROJEKTU DELALO 40 LJUDI = 4,5 MILIJONA NA DELAVCA! LAŽEJO IN KR... PA TAKO ALI TAKO OBOJI. VLJUDNO PROSIM, NAJ TO POČNEJO V MALO BOLJ RAZUMNIH MEJAH!
korintos1
16. 11. 2010 08.19
Včeraj je pa Rotnik bil malo prizemljen od direktorja HSE:
Simpa Veder
16. 11. 2010 08.15
kaksenPavliha je ta ministrica:)Prvo za odstop urosa rotnika ni vedela,zdaj pa razlaga zakaj so ga odstavili,ja za laganje ljudem je potreben dober spominin pahorcek ti in tvoja garnitura,ste izgubili zaupanje Slovenija ze prvi teden po prevzemu vlade,tako se ni treba sekirati glede nezaupanja
zdrava.pamet
16. 11. 2010 08.01
Očitno bo vlada zapravila še en evropski kredit
zdrava.pamet
16. 11. 2010 07.56
ugasnite to reklamo, ker je moteča, ali pa je to namerno
zdrava.pamet
16. 11. 2010 07.53
Primerjava z Vegradom je nedopustna,ker tam so delavci bili proti direktorici, tu pa za direktorja. Vlada manipulira z novinarji...
zdrava.pamet
16. 11. 2010 07.50
Radičeva je mislila povedati, da je to nedopusten vpliv javnosti na političen vpliv na gospodarsko vodenje- se meni zdi, pa kako razburjena je bila.....
MOSSAD001
16. 11. 2010 07.38
Vlado bo pokopala lastna POŽREŠNOST!!
LXG
16. 11. 2010 07.29
Rdeči in Oranžni bodo med sabo "preučili" kdo bo kradel in koliko bo kradel. Ko se bodo hijene med sabo zmenile za plen bo vse v redu in po zakonih.
CSI-Morost
16. 11. 2010 07.05
Ta menjava ni nič drugačna od menedžerskih prevzemov. Izvede eden, izgovori se na drugega, podprta pa je zadeva nekje iz sivin ozadja....Nihče pa v resnici ne ve kako se bo stvar končala. Nadrajsali so pa delavci...
Buena Vita
16. 11. 2010 03.52
chicago.bears
16. 11. 2010 03.40
se danes se mi kolca za hrvatom ki so ga na vlaku ujeli verjetno je danes policaju ki ga je ujel zelo zal!!!
York
16. 11. 2010 02.26
Kaj naj rečem......ena velika lumparija....pa sedaj še komu kaj verjemi. Mislim, da imajo prav vsi glasnogovorniki "neke svoje računice". Tudi Rotnik ni od včeraj. Trgajo se za ta TEŠ kakor hijene za plen in obenem vsi zatrjujejo, da vse to počno za dobrobit slovenskega naroda. A, ta narod se od vseh teh dobrobiti že duši in diha že na škrge, oni še vedno s polnimi pljuči. In na koncu bodo delavci, ki jih prav gotovo negdo spodbuja, izpadli kot največje ovce.
.eu.
16. 11. 2010 01.33
Pa hudiiča kaj vam ni jasen pol slovenije ne da se vam smeje ampak joka. Fantje mladi 20 let so umiral za demokracijo ::: bitka za normandijo,Al alimen , stalingrad,pacifik ....idt Kaj vam ni jasno neki micro vladi svetovno gledano :((((( Za vas je vrjetno potrebna 3 svetovna vojna. Mladi v Sloveniji 20-35 let ne vejo kaj je svetovna vojna še manj pa vlada ki HALO usliši me Prosim delajte za Slovenijo. ::((((((( Žalosten sem
dolgi992
16. 11. 2010 00.49
Pa še to: Ministrica naj pogleda kej se dogaja v ex-preventu !! v Slovenjgradcu kar naenkrat ne šivajo več, v radljah kjer imajo tudi obrat, pa je dalo odpoved preko 30 delavk in delavcev ! Nebi raje za takšne stvari se brigali in opravljali svoje delo, da nebo tam kdo na ministrstvu "po mojem mnenju" zalužil krivdno odpoved !! Me zanima kako si igledalo če bi bil Jankovič župan velenja :)