Slovenija

Strah pred slovenskimi medvedi

Ljubljana, 31. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je največji evropski izvoznik – medvedov. Vendar nad našim izvoznim artiklom niso vsi navdušeni.

Trend medvedje populacije v Sloveniji je pozitiven, kar pomeni, da se medvedje pri nas dobro počutijo.
Trend medvedje populacije v Sloveniji je pozitiven, kar pomeni, da se medvedje pri nas dobro počutijo. FOTO:
Kot piše New York Times, Slovenija za posameznega medveda dobi 7.500 evrov. V nekaterih primerih pa lahko medvede tudi podari kot gesto dobre volje.

Kot piše časopis The New York Times, je Slovenija zaradi izvoza medvedov v evropske države, ki želijo ohraniti svojo populacijo rjavega medveda, postala to, kar je Japonska nekoč bila za tranzistorje.

Časnik je objavil obširno reportažo o skrbeh, ki tarejo francoske ovčarje pod Pireneji, ker želi vlada v Parizu iz Slovenije uvoziti šest medvedk. Francija namreč namerava na tem področju obnoviti populacijo rjavega medveda, ovčarji pa se bojijo za svoje črede. Pravijo namreč, da so medvedi že večkrat napadli in poklali njihove ovce.

Kot je za 24ur.com povedal Peter Škoberne iz Agencije RS za okolje, Slovenija namerava prihodnje leto v Francijo preseliti 5 medvedov. Ni še znano, ali bodo tja preselili pet medvedk ali pa štiri medvedke in enega medveda. Konec septembra bo Slovenijo obiskala tudi francoska ministrica za okolje in ob tej priložnosti bosta državi sklenili sporazum o preselitvi slovenskih medvedov na območje francoskih Pirenejev.

Sicer je Slovenija s Francijo prvič sodelovala na tem področju že v letih 1996 in 1997, ko so v Francijo preselili prve slovenske medvede. Sicer pa je naša država medvede izvozila tudi v Italijo in Avstrijo.

Za preseljevanje medvedov mora obstajati več pogojev, med njimi je pomembna tudi genska skladnost medvedov. Ker je Slovenija alpska država, so za preselitev njenih medvedov najbolj primerne države ob Alpah, in ker ima Slovenija med alpskimi državami največ medvedov, je seveda tudi 'glavni izvoznik' na tem območju.

Število medvedov, ki jih Slovenija letno preseli za popolnjevanje ali ohranjanje populacij v drugih državah, pa je seveda odvisno tudi od številčnosti slovenske populacije medvedov in kvote določajo vsako leto posebej.

Ocene o tem, koliko je medvedov v Sloveniji, so različne in nihajo v razponu od 300 do 700. Sicer pa po smernicah Evropske komisije države ne ugotavljajo več števila medvedov, pač pa trende medvedje populacije.

Kot pravi Peter Škoberne, trenutni podatki kažejo, da je ta trend v Sloveniji pozitiven, kar pomeni, da populacija medvedov pri nas narašča. To se med drugim kaže tudi v tem, da prihaja do pogostejših stikov med medvedom in človekom, kaže pa tudi na to, da imajo medvedke več kot enega mladiča in da je hrane za njihovo preživetje dovolj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni