Slovenija

Strah in trepet Vrhničanov kmalu v polnem obratovanju

Vrhnika, 18. 01. 2019 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.Š./STA
Komentarji
14

Potem ko je maja 2017 izbruhnil požar v Kemisu, ki je povzročil precejšnjo okoljsko škodo, so iz vrhniškega podjetja sporočili, da nameravajo do konca tega meseca zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Temu pa nasprotujejo tako prebivalci kot občinski veljaki, saj menijo, da takšen obrat ne sodi v bližino naselja.

Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis je napovedal ponoven zagon proizvodnje v polnem obsegu. Predstavniki podjetja so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo.

Kemis je proizvodnjo zaustavil po požaru maja 2017. Danes so iz podjetja sporočili, da so v sredini januarja 2019 zaključili drugo fazo sanacije, ki je poleg sanacije v požaru najbolj poškodovanih objektov zaobsegala predvsem izvedbo novih protipožarnih ukrepov na tehničnem, organizacijskem in kadrovskem področju. "Izpolnili smo vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja in glede na to, da inšpekcijski pregledi med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje, bomo v sklopu naše dejavnosti začeli dovažati na lokacijo Kemisa tudi trdne odpadke, ki jih bomo pripravili za prevzem pri končnih predelovalcih in odstranjevalcih odpadkov," so zapisali.

Občina pravi, da vodstvu Kemisa ne zaupa več.
Občina pravi, da vodstvu Kemisa ne zaupa več. FOTO: Miro Majcen

Ob ponovnem začetku delovanja Kemisa bodo pripravili novinarsko konferenco ter ogled njihovega objekta in nadgrajene požarne varnosti. Dogodek bo 1. februarja. Že v začetku januarja so v Kemisu zapisali, da bodo na dogodek povabili tudi župana občine Vrhnika, člane občinskega sveta in svetov krajevnih skupnosti, Gasilsko zvezo občine Vrhnika ter prostovoljna gasilska društva z območja Vrhnike.

S poslovanjem Kemisa v enakem obsegu kot pred požarom pa se ne strinjajo prebivalci Vrhnike in njihov župan, piše današnji Dnevnik. "Nasprotno. Cukjati pravi, da je na sestanku ponovil, da takšen obrat ne sodi v bližino naselja in da jim ne zaupa," so poudarili v časniku.

Proti ostaja tudi civilna iniciativa Ekovrh, Vrhničani pa naj bi se na temo Kemisa kmalu sestali z ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom. Za sestanek je prosila občina. V civilni iniciativi Ekovrh Lebnu sicer očitajo, da se je, "ne da bi prišel na Vrhniko in slišal ljudi, ki so bili prizadeti zaradi požara ... odločil, da Kemis lahko ostane," je za Dnevnik povedal predstavnik iniciative Andrej Marković.

Kemis se je sicer znašel tudi pod plazom obtožb Občine Moravče, da je na območje Termita v Moravško dolino dovažal nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara leta 2017. "Kemis je vse nevarne odpadke, ki so nastali v požaru, in nevarne odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino. Kemis ima vso dokumentacijo, ki je lahko dostopna vsem zainteresiranim, s katero lahko dokažemo, da smo nevarne odpadke prepeljali na odstranitev v tujino in ne na območje podjetja Termit," so se v podjetju odzvali pred dobrim tednom dni.

Leben je v tem primeru odredil inšpekcijski pregled terena in nova merjenja, rezultati naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
19. 01. 2019 08.33
-1
seveda je odpadke treba pospravljati vendar ne na mojem dvorišču
caspera1
18. 01. 2019 18.17
+1
Odpadke je potrebno pravilno skladiščit, predelovat, uničevat.... To je v javno dobro. Zato potrebujemo obrate, kot je Kemis. Eno je stalna kontrola njihovega poslovanja, drugo pa nagajanje nerazgledanih posameznikov. V glavnem se gre za kaprico in občutek, da so pomembni.
caspera1
18. 01. 2019 17.59
+0
Zakaj pa je avtor zapisan samo s kraticami? Ker naslov je hujskaški.
+1
a je direktor ze videl kako gori avto?..ali samo v filmih?..v kaksnem zgorijo celo hise...
deltex
18. 01. 2019 17.08
-2
Kemis je na tej isti lokaciji že nekaj časa, nikoli se nihče ni pritoževal, zdaj je pa kar naenkrat vse narobe. Fondovi bloki?
Dbist
18. 01. 2019 16.33
-1
Ko so zaprli IUV katera je zasmrajala celotno Vrhniko, ob ugodnem vetru pa tudi jug Ljubljane, so se pa vsi taisti tako zelo pritoževali! No, zdaj pa bodi pameten!??!
Pan1
19. 01. 2019 12.23
-2
Hja, če bi se v Jugi bunil nad tovarno, te je uzela magla.
and1302
18. 01. 2019 16.28
+1
a prej pred pozarom ni pa noben domacin jamru da mu smrdi .
flojdi
18. 01. 2019 16.27
+1
. VSE SMETI NAJ UNIČI IN IZNIČI VSAK , KI JIH KUPI, SAM. pol pa bo kej.
butalistan
18. 01. 2019 16.00
+3
Smeti in strup v vsako slovensko vas. Vasi levaki .
borec91
18. 01. 2019 15.58
+2
res je dobra novica dejstvo je ,da nevarni odpadki so in jih je treba primerno unicit je pa tu tuf veliko denarja nimajo pa se vrhnicani kaj usajat pac tako je in pika nikjer ni vec idealnega okolja
zurc
18. 01. 2019 15.33
+12
zdaj bodo šele pod drobnogledom,bo ena najbol varnih firm ki spoštujejo pravila!Ja edem pa mora to predelat kar mi potrošniki proizvedemo nevarnih odpadkov,al je bolje zakopat tako kot se včasih delalo?
Nightrider
18. 01. 2019 15.30
+16
Vsi proizvajamo odpadke, vozili bi jih pa k drugemu pod nos. Dobra novica, da bo kemis spet obratoval :)
Apostol1
18. 01. 2019 15.55
+11
Nightrider..........Res je in z veseljem te tule podprem z enim debelim plusom➕➕➕➕➕➕👍, sicer jih je videti več velja pa žal samo eden.