Slovenija

Štormanovi delavci zamrznili stavko

Šempeter v Savinjski dolini, 31. 03. 2014 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci gostinca Zvoneta Štormana so do nadaljnjega zamrznili stavko, ki se je začela sredi prejšnjega tedna. Varnostniki so jim namreč zaprli dostop do parkirišča pred Štormanovim gostiščem v Šempetru, kjer so ta teden nameravali stavko razširiti iz dveh na štiri ure.

Delavci gostinca Zvoneta Štormana so do nadaljnjega zamrznili stavko, ki se je začela sredi prejšnjega tedna. Predsednik stavkovnega odbora Maksimir Hrovatič je povedal, da so jim varnostniki v petek zaprli dostop do parkirišča pred Štormanovim gostiščem v Šempetru, kjer so ta teden nameravali stavko razširiti iz dveh na štiri ure. Dejal je tudi, da je pred stavkajoče takrat stopila Štormanova hči Elizabeta, ki jim je predlagala, da stavkajo za gostiščem, na prostoru, kjer so nekoč imeli gosi. Za stavkajoče pa je to nesprejemljivo.

Glede napovedi, da bodo danes vložili predlog za stečaj, pa je Hrovatič pojasnil, da bodo počakali na odločitev celjskega okrožnega sodišča, ki naj bi ta teden odločalo o Štormanovem predlogu za uvedbo prisilne poravnave.

Poudaril je tudi, da so zaposleni v Gostinskem podjetju Trojane za stavkajoče delavce zbrali 4.000 evrov. Hrovatič je sicer zelo kritičen do odziva delovne inšpektorice, ki je delavcem sporočila, da so bili že poplačani. "Res je, dobili smo plačilne liste, vendar brez nakazil na transakcijske račune," pravi Hrovatič.

Stavka
Stavka FOTO: V.B.

Zahtevajo plače in poravnavo prispevkov

Delavci od Štormana zahtevajo izplačilo vseh zaostalih plač, nekaterim dolguje tudi do 11 plač, in poravnavo vseh obveznih prispevkov, saj že štiri leta nimajo plačanega pokojninskega zavarovanja.

Stavkovni odbor je v petek na Štormana naslovil nekaj vprašanj. Od njega zahtevajo, da pojasni, zakaj je v načrtu finančnega prestrukturiranja podal zavajajoče podatke, zakaj insolventnost ni priznal že prej, in kako naj bi jih poplačal glede na prezadolženost.

Vprašanja so naslovili tudi na državne organe. Od inšpektorata za delo zahtevajo pojasnilo, zakaj je predstavnica inšpektorata javno izjavila, da delovna inšpekcija do konca leta 2013 pri Štormanovem poslovanju ni opazila nič nenavadnega in ni ukrepala. Davčno upravo sprašujejo, ali bi se jim pridružila pri predlogu za stečaj, saj Štorman že daljše obdobje na plačuje davkov in prispevkov, ob koncu lanskega leta pa je bil dolžan več kot 2,5 milijona evrov. Od tržnega inšpektorata pa terjajo odgovor na vprašanje, ali so bili inšpektorji prvi dan stavke v gostišču na inšpekcijskem nadzoru ali na malici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pozitivno
01. 04. 2014 07.52
+5
v soboto se peljem mimo gostišče Štorman v Šempetru,..in vidim velik napis..MI NE STAVKAMO AMPAK DELAMO ZA VAS?!? Kako zdaj gre to skupaj???? Lopvo so pa itak vsi zaščiteni s strani države.
BŠK
31. 03. 2014 23.57
+4
Je ta gostinec tako dobro napital vse, da je sedaj zaščiten ?
tronkodak
31. 03. 2014 14.52
+20
Če kod državljan zamudim s plačilom dohodnime me najdejo takoj in zarubijo če je potrebno. Tukaj pa država 4 leta ni opazila neplačanih prispevkov - res čudno. Kolikor vem je po zakonu to definirano kot kriminalno dejanja - pa do danes še nobenega niso ustrezne inštitucije prijavile ali celo zaprle in preganjale na sodišču. Zakaj imamo potem zakone - prekličimo jih takoj, če se jih še država ne drži.
nejc_o
31. 03. 2014 14.48
+12
naj ustrezne inšpekcijske službe (mogoče celo KPK) javno povejo kdo je Zvoneta ščitil, da si je vse to lahko privoščil - finančno izigraanje?
PS2Xministri
31. 03. 2014 15.09
+14
ti raje predlagaj zakaj države ne dela kar mora za to so vsi dobro plačani.
myworld
31. 03. 2014 18.19
+6
Na ministrstvih, upravah nic ne delajo. Kdo bi ga le scitil? Ce si v JU gres delat v sluzbo in te za jurja mesecno briga kdo se okorisca. Vazd da je jurja pa zihr sluzba