Slovenija

Stiska umirajočih in poziv k učinkoviti paliativni oskrbi: 'Naj socialna smrt ne prehiti telesne smrti'

Ljubljana, 27. 10. 2017 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
41

Dejstvo je, da nam smrt ne uide, vsi pa si želimo, da bi umrli na dostojen način. Razprava o iztekanju življenja je odstrla nekaj tančic med življenjem in smrtjo. Pravniki so pojasnili, zakaj naš pravni sistem ne dovoljuje evtanazije, zdravstveno osebje pa je predstavilo vse prednosti paliativne oskrbe in pozvalo državo k zagotovitvi ustreznih sredstev. Stiske umirajočih so velike, pa je opozorila zaposlena v edini slovenski hiši hospic.

Smrti nihče od nas ne bo ušel. To je neizpodbitno dejstvo. Je pa jasno, da si vsi želimo, da bi umrli na dostojen način, brez dolgotrajnega trpljenja, večina pa tudi v zavetju domačega okolja. Govoriti o paliativni oskrbi in evtanaziji je v naši družbi še vedno tabu tema. Na splošno je razprava o smrti in iztekanju življenja nekaj, čemur se vztrajno izogibamo, dokler nismo postavljeni pred dejstvo. A takrat govoriti o paliativni oskrbi je seveda prepozno.

Na temo paliativne oskrbe in evtanazije je v četrtek v Državnem svetu potekal posvet, na katerem so svoja razmišljanja predstavili predavatelji s humanističnega, pravnega in medicinskega področja. Posvet z naslovom Razmišljanja o vprašanjih ob iztekanju življenja so organizirali v uradu varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki je dejala, da gre za občutljivo področje in da je prav, da o tem spregovorimo. "Veselim se odstiranja številnih tančic med življenjem in smrtjo," je dejala Nussdorferjeva.

V družbi je razprava o umiranju in smrti še vedno tabu tema, čeprav je smrt biološko dejstvo.
V družbi je razprava o umiranju in smrti še vedno tabu tema, čeprav je smrt biološko dejstvo. FOTO: iStock

V prvem delu posveta so humanistično-pravni vidik paliativne oskrbe in evtanazije predstavili Damjan Korošec in Viktorija Žnidaršič Skubic z ljubljanske pravne fakultete, Anton Mlinar z Univerze na Primorskem in Borut Ošlaj s filozofske fakultete v Ljubljani. Pojasnili so, zakaj naš pravni red ne dovoljuje evtanazije, prav tako so opozorili, da paliativna oskrba ni pravno urejena.

Evtanazija kot izraz v slovenskem pravu ne obstaja

Korošec je dejal, da slovensko kazensko pravo pri usmrtitvenih deliktih izhaja iz kategorične enakovrednosti vseh življenj. Proti kazenskemu pravu so tako, po besedah Korošca, tudi vsake oblike privilegiranih ubojev zgolj na podlagi osebnih okoliščin posameznika, kamor uvrščamo tudi zdravstveno stanje in morebiten uboj iz usmiljenja. Evtanazija kot izraz ne obstaja v slovenskem pravu, opozarja Korošec, ki dodaja, da pa po zakonu obstaja možnost opustitvenega uboja, ko bolnik zavrne kakršno koli zdravstveno oskrbo.

Tudi paliativna oskrba ni pravno urejena

Žnidaršič Skubičeva je pojasnila, da je evtanazija že legalna na Nizozemskem, v Belgiji, Švici, Kanadi in v nekaterih ameriških zveznih državah. Poudarila je, da v zdravstvu že ostajajo različni postopki, ki pacientom pomagajo pri trpljenju v predsmrtnem obdobju, ki pa lahko privedejo tudi do krajšega življenja, je izpostavila Žnidaršič Skubičeva. Za njo je paliativna oskrba, ki prav tako ni pravno urejena, opustitev nesmiselnega zdravljenja, evtanazija pa aktivno ravnanje zdravnika. Kot pravi, pravica do smrti ne obstaja, o čemer se je izreklo tudi evropsko sodišče za človekove pravice.

Z bolnikovo pravico do evtanazije posežemo v dostojanstvo tistega, ki bi jo moral izvršiti

Mlinar je dejal, da evtanazija ni politično pač pa kulturno vprašanje, Ošlaj z ljubljanske filozofske fakultete pa meni, da je smrt biološko dejstvo in je zato pravica do smrti nesmiselna ter ne more postati del pravnega reda. Pravica do smrti bi namreč imela posledice za tiste, ki bi bili dolžni smrt izvršiti. Če bi bila želja osebe po smrti za drugo osebo zavezujoča, bi to izničilo dostojanstvo slednjega, je dejal Ošlaj, ki se sicer zavzema za celovito sistemsko rešitev pomoči neozdravljivo bolnim.

Večina na smrt bolnih si želi umreti doma.
Večina na smrt bolnih si želi umreti doma. FOTO: iStock

Ob učinkoviti paliativni oskrbi evtanazija ni potrebna

V drugem delu so svoja stališča in videnja paliativne oskrbe predstavii strokovnjaki s področja medicine. Načeloma so se strinjali, da cilj medicine ne more in ne sme biti evtanazija, pač pa učinkovita paliativna oskrba. Pojasnili so, vsak s svojega zornega kota, kaj sploh je paliativna oskrba, kako jo zagotoviti, kdaj jo nuditi na smrt bolnemu in njegovim svojcem, izpostavili so potrebe po izobraževanju zdravstvenega kadra, potrebe po tem, da se strokovno pomoč nudi tudi medicinskemu osebju, ki ob smrti bolnika doživlja stres. Še najbolj so na udaru prav medicinske sestre. Jasen pa je bil tudi apel državi in pristojnim, da je potrebno zagotoviti denar, ustrezne kadre in seveda sprožiti razpravo v družbi o umiranju, saj se prebivalstvo stara, ljudje umirajo pozneje, torej starejši in z več kroničnimi boleznimi.

Voljč: Avtonomija bolnikov ni absolutna

Stališče Komisije RS za medicinsko etiko o evtanaziji je predstavil Božidar Voljč, ki je dejal, da se pobudniki evtanazije sklicujejo na avtonomijo bolnikov ter pozivajo zdravnike, da naj takšna želje izpolnjujejo v skladu s svojimi poklicnimi dolžnostmi. "Avtonomijo bolnikov je potrebno spoštovati, ni pa absolutna," opozarja Voljč, ki dodaja, da se usklajuje z drugimi vrednotami in pravicami. Bolnikova pravica, da odloča o svojem življenju, ne vključuje dolžnosti zdravnika, da bolniku na njegovo zahtevo prekine življenje, saj bi jo zdravnik lahko zavrnil s pravico do ugovora vesti. "Evtanazija ne more odvezati zdravnikov od spoštovanja pradavnega načela o nedotakljivosti človeškega življenja," pravi Voljč, k temu pa zdravnika zavezuje tudi Hipokratova prisega.

Voljč dodaja, da je v prenovljenem slovenskem kodeksu medicinske deontologije zapisano, da zdravnik zavrača evtanazijo in pomoč pri samomoru, oboje pa se v Sloveniji obravnava kot kaznivo dejanje. Tudi Svet Evrope ne podpira evtanazije, pač pa se raje usmerja k učinkoviti paliativni oskrbi umirajočih, še dodaja Voljč, ki se je dotaknil tudi številk.

Nizozemska: Štiri odstotke vseh umrlih je bilo evtaniziranih

Če bi pri nas uzakonili evtanazijo, bi to spremenilo položaj in vlogo zdravniška v naši družbi, opozarja Voljč. Lani je v Sloveniji umrlo 16.689 oseb, glede na nizozemske razmere bi tako pri nas lani evtanizirali 788 oseb.

Na Nizozemskem, kjer je evtanazija uzakonjena, so lansko leto evtanazirali 6091 oseb, kar predstavlja štiri odstotke vseh smrti. 85 odstotkov vseh posegov so na domovih izvedli zdravniki splošne medicine, ostale v bolnišnicah in domovih hospic. V 73 odstotkih je bil vzrok rak, so pa med bolniki tudi tisti z demenco in duševnimi težavami. Deset evtanazij ni potekalo v skladu s pravili. Voljč poudarja, da se vedno znova izkaže, da je izvajanje evtanazije po tem, ko je dovoljena, težko nadzorovati. Vseh primerov namreč ne prijavijo. V odnosu med bolnikom in zdravnikom pa evtanazija da večjo moč slednjemu, ki lahko začne vrednostno presojati življenja drugega, opozarja.

’Določanje načina in časa umiranja ni in ne more biti cilj medicine’

Komisija se strinja, da je neetično vztrajati pri medicinskem ukrepanju, ko zdravljenje nima več učinka oziroma ne more premagati napredujoče bolezni. "Pride čas, ko je prenehanje aktivnega zdravljenja edina etična odločitev, vendar je neetično, če zdravnik umirajočemu ne pomaga blažiti bolečine in stisk ter če v umiranju in smrti ne ohranja njegovega dostojanstva," navaja Voljč.

Komisija opozarja, da evtanazija spreminja tako razmerje med zdravnikom in bolnikom, kot temeljno zdravnikovo poslanstvo, ki je ohranjanje življenja. Spreminja zdravnikov odnos do življenja bolnikov in odpira prostor za zlorabo. Posredno pa ogroža tudi najšibkejše med nami.

Komisija za medicinsko etiko je že leta 1997 izpostavila paliativno ukrepanje, ki naj bo dostopno vsakemu kot eno najpomembnejših nalog zdravstva. "Ponovno opozarjamo na potrebo, da bi v naši družbi več pozornosti namenjali zmanjševanju trpljenja, potrebam bolnikov in njihovih družin ter bolj spodbujali paliativno oskrbo ter dejavnost hospicov. Določanje načina in časa umiranja ni in ne more biti cilj medicine," je bil jasen Voljč in pozval državo, naj zagotovi sredstva za učinkovito paliativno oskrbo. "Želimo si več naravnih in manj medicinskih smrti."

Pirtošek: Zdravniki zre v bolečino in zlom dostojanstva umrlega

Zvezdan Pirtošek z Nevrološke klinike v Ljubljani pa je predstavil predvsem izkušnje zdravstvenega osebja v njihovih ambulantah. Osebje bolniki sprašujejo o tem, ali se da napisati napotnico za Švico za vsak slučaj, prav tako so imeli vprašanje bolnika, ki jih je vprašal, ali mu bodo pomagali, če bodo zelo trpel, kot je on pomagal svoji psički. Poudaril je, da je uvedba paliativne medicine ena najbolj učinkovitih stvari, ki je bila dana zdravnikom in da bi si idejni vodje zaslužili Nobelovo nagrado. Tudi on je poudaril, da mora biti paliativna oskrba dosegljiva vsem, ki se približujejo koncu življenja. Dodaja, da so pomembna skupina bolnikov, ki potrebujejo učinkovito in dolgotrajno paliativno oskrbo, prav nevrološki bolniki. Hude nevrološke bolezni so večinoma neozdravljive, povzročajo hude bolečine, breme bolezni za skrbnika in družino pa je primerljivo z rakavimi bolniki, opozarja Pirtošek in dodaja, da so še hujši primeri bolniki z demenco.

Izpostavil je, da zdravnik zre v bolečino in zlom dostojanstva umrlega, da pa imajo zdravniki težave predvsem zato, ker je znanje nevrologije umiranja, bolečine in zavesti nepopolno. Prav tako živimo v družbi, ki se o tem nerada pogovarja. Veliko nevrologov pri svojem bolniku ne začne teme vnaprejšnji volji, umiranju in smrti. Eni zato, ker se ob tem sami grozno počutijo, eni zato, ker jih o tem nihče ni poučil, jih pripravil na to. Zdravniki zato potrebujejo čim več znanja o biologiji umiranja, o tem, kaj je to bolečina, prav tako več znanja o administrativnih postopkih, zavedanje, da ga kot zdravnika vodi bolnikovo dobro ter etiko, ki ne bo v nasprotjih s temeljnimi vidiki njegove osebne in poklicne etike.

Pozivi k uzakonitvi evtanazije obstajajo, a govorci na tokratni razpravi so enotni, da je ne potrebujemo, če imamo učinkovito paliativno oskrbo.
Pozivi k uzakonitvi evtanazije obstajajo, a govorci na tokratni razpravi so enotni, da je ne potrebujemo, če imamo učinkovito paliativno oskrbo. FOTO: iStock

Zgodnja paliativna oskrba se je izkazala za učinkovito

Maja Ebert Moltara z Onkološkega inštituta v Ljubljani je opozorila, da je sicer definicija paliativne oskrbe poznana, da pa je v praksi še veliko nejasnosti. Pri učinkoviti paliativni oskrbi je ključno, da se pri neozdravljivo bolni osebi ne osredotočamo zgolj na telesne simptome, pač pa tudi na psihične in socialne posledice, ki jih trpi bolnik in njegovi svojci. Zato pa potrebujemo ustrezne time, ki bodo delali usklajeno. Ebert Moltarova pravi, da se večina medicinskega osebja strinja, da je paliativna oskrba pri zdravljenju bolnika prepozno vključena. Kot pravi, naj bi se začela takoj po diagnozi neozdravljive bolezni, ko se bolnik še aktivno zdravi. Zdravljenje bolezni in paliativna oskrba gresta z roko v roki, pravi Ebert Moltarova, ki dodaja, da se je zgodnja paliativna oskrba izkazala za učinkovito. V tujini so izvedli preizkus in bolnike s pljučnim rakom razdelili v dve skupini. Ena skupina bolnikov je bila deležna zgodnje paliativne oskrbe. Rezultati so govorili v prid paliative. Namreč, bolniki, ki so imeli še zgodnjo paliativno oskrbo, so živeli dlje. Na vprašanje, zakaj zgodnja paliativa podaljša preživetje, Ebert Moltarova odgovarja, da bolnika v ambulantah dodatno podprejo pri reševanju težav, pomaga pa tudi svojcem bolnika.

Prošnja za evtanazijo je klic na pomoč. Bolniki so v stiskah, ko jim pomagamo, pa žeja po evtanaziji počasi zbledi. Maja Ebert Moltara z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Ebert Moltarova je opozorila, da mora biti paliativna oskrba dostopna vsem neozdravljivo bolnim. Ker si ljudje večinoma želijo umreti v domačem okolju, je potrebno bolnikom to tudi zagotoviti. Tukaj so ključni mobilni timi, ki so lahko v pomoč družinskim zdravnikom. Zaenkrat imamo tak mobilni tim za paliativno oskrbo na Gorenjskem. Seveda pa je potrebno nadaljevati z ustanavljanjem mobilnih timov. "Potrebujemo izobraževanje, čim boljšo prepoznavnost paliativne oskrbe," opozarja in dodaja, da pa je za vse to potrebno zagotoviti ustrezna finančna sredstva. Potrebujejo dovolj zaposlenih, dovolj usposobljenega osebja, da bodo lahko postali enakovreden del stroke, še opozarja. "Prošnja za evtanazijo je klic na pomoč. Bolniki so v stiskah, ko jim pomagamo, pa žeja po evtanaziji počasi zbledi."

’Ljudje umirajo pozneje, torej starejši in z več kroničnimi boleznimi,’

Mateja Lopuh, predstavnica Zdravniške zbornice Slovenije in državna koordinatorica razvoja paliativne oskrbe, je izpostavila, da učinkovita paliativna oskrba pomeni podporo v vseh fazah bolezni in ne samo medicinsko podporo. Kot je dejala, je morda prav ta medicinski del še najlažji v paliativi. Spregovorila pa je tudi vodja delovne skupine za paliativno zdravstveno nego pri Zbornici – Zvezi Judita Slak, ki se kot medicinska sestra dnevno sooča z umirajočimi in njihovimi svojci. Slakova opozarja, da postaja oskrba umirajočega vedno bolj zapletena, zato vse več ljudi umira v institucijah. "Ljudje umirajo pozneje, torej starejši in z več kroničnimi boleznimi," opozarja.

Medicinsko osebje ob oskrbi na smrt bolnega doživlja stres, opozarja Slakova. Večina osebja ni ustrezno pripravljena na smrt, zato pogosto ob tem doživljajo osebne stiske. Prav tako je to še vedno tabu tema v družbi. Prav tako opozarja, da so prav medicinska sestre tiste osebe, ki so večino časa prisotne ob bolniku in zato še najbolj intenzivno doživljajo stisko. So ključen član paliativnega tima, vsi člani tima pa potrebujejo dobro medsebojno komunikacijo in ustrezne vedenjske ter osebnostne lastnosti, še opozarja.

V prvi bojni liniji medicinske sestre, ki negujejo na smrt bolne

Ob umiranju bolnika in stiski njegove družine medicinske sestre doživljajo hud stres, ki jim povzroča sindrom izgorevanja. Zato medicinsko osebje potrebuje različne oblike podpore v strokovnih timih, da se jim omogoča, da razmišljajo o lastni umrljivosti, da se jih izobrazi, da se bodo znali soočati s temi stiskami. Osebje pogosto doživlja stisko ob oskrbi umirajočega, zato se dostikrat želi umakniti, pravi Slakova in dodaja, da se včasih dogaja, da umirajočim celo vlivajo lažno upanje, kar je etično nesprejemljivo. V vseh fazah zdravljenja mora biti v ospredju odkrit odnos z bolnikom. Ključna je torej zadostna količina usposobljenega kadra. Če ga ni dovolj, osebje nima dovolj časa za bolnika, je preobremenjeno, opozarja in dodaja, da dobra paliativna oskrba ki jo lahko nudijo bolniku in družini krepi medicinsko osebje. To pa si želi predvsem več izobraževanja o paliativi, in sicer že v času študija. "Le kompetentna oseba bo lahko v oporo bolniku."

Na smrt bolni poleg zdravljenja potrebujejo še ustrezno paliativno oskrbo, ki bo v oporo tudi njihovim svojcem.
Na smrt bolni poleg zdravljenja potrebujejo še ustrezno paliativno oskrbo, ki bo v oporo tudi njihovim svojcem. FOTO: iStock

Žist: Pomanjkanje postelj in ustreznega kadra

O vidikih paliative je spregovoril tudi Andrej Žist iz slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe. Je internist onkolog v mariborski bolnišnici in ima veliko izkušenj z na smrt bolnimi. Tudi on je prepričan, da lahko paliativna oskrba izboljša njihovo življenje v zadnji fazi. Opozarja, da bo prihodnja leta vedno več obolenj, kjer bodo bolniki potrebovali paliativno oskrbo, zato potrebujemo dober zdravstveni sistem. Bolnika je v paliativno oskrbo potrebno vključiti dovolj zgodaj, potreben je individualiziran pristop do bolnika ter povezovanje stroke na vseh treh nivojih. Temu služijo tako imenovani mobilni paliativni timi, a imamo zaenkrat zgolj enega. Prav tako je opozoril, da nam na ravni države primanjkuje tako postelj za te bolnike kot ustreznega kadra. Pri čemer je izpostavil potrebo po ustreznem in dovolj zgodnjem izobraževanju. Ponovil je, da je paliativna oskrba nekaj zelo pozitivnega in dobrodošel dodatek k ostalemu zdravljenju.

Z govorci se je strinjala tudi sestra Emanuela Žerdin, ki prihaja iz hiše Ljubhospic. "Želim si, da bi ta zavest o umiranju res prodrla v vse ustanove našega življenja. Da bi naša hiša, kjer je v zadnjih slabih dveh letih umrlo okoli 200 oseb, tudi našla mesto v zdravstvenem sistemu." Poudarila je, da so velike stiske umirajočih, da pri njih najdejo zavetje tisti ljudje, ki so večinoma prepuščeni negi doma. "Ena in edina hiša bi potrebovala še najmanj dve ali tri," opozarja in dodaja, da je potrebno pomagati ljudem, ki ne morejo ostati doma. "Naj socialna smrt ne prehiti telesne smrti," svoj apel državi zaključuje zaposlena v edini slovenski hiši hospic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdonekje
28. 10. 2017 12.10
Js bi bl reku, da je dejstvo, da mi ne uidemo smrti.
vezuv_
27. 10. 2017 19.24
+1
Doživeli paliativno oskrbo in je daleč od tega hvalisanja, zdravnik je tisti ki odloči kaj boš - za njihove napake pa nihče ne odgovarja, še najmanj oni sami. Bolnik ima željo voljo živeti, pa zdravnik pravi "nismo mu dali jesti ker bo bruhal", halo ko je bolnik dobil za jesti, seveda ni nič bruhal - torej teoretično so predvidevali da bo bruhal. Bolnik je dobil morfinski obliž pri bolečini stopnje 3 od 10 stopenj. Obliž se zamenja po 76 urah, a medicinsko osebje jo je zamenjalo po 48 urah!!!!! Vse doživeto, videno na lastne oči.
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2017 18.35
+2
Tisti, ki je v življenju kdaj vzel LSD, pil ayahuasco, jedel psilocybe gobe, ali inhaliral DMT, tisti je že izkusil, da je telo neodvisno od tvoje biti. Vse zgoraj opisane droge so prepovedane. Mimogrede, DMT nastaja v možganih, vsako noč se vam sprosti v možgane in sanjate. Ste postali odvisni? Raziskoval jo je Dr. Rick Strassman. Dr James Fadiman se je ukvarjal s tem, kako zgoraj naštete droge omogočajo UVID pri reševnju znanstvenih problemov, glej (Scientific Problem Solving with Psychedelics). Vse zgoraj omenjene droge so prepovedane in vemo zakaj. Če pa želite izgubiti zavest, pa nobena droga ni prepovedana. Ste odvisni od heroina in nimate za šus? Ne skrbite, država vam priskrbi prostor, igle, metadon, ker mi želimo, da se varno zadevate. Živela svoboda spoznanja.
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2017 18.14
+3
Naše telo nismo mi, ampak smo neodvisni od našega telesa. Poučite se o raziskovanju dr. Brian Weiss, ateistični psihoterapevt, do kakšnih zaključkov je prišel. Poučite se o raziskovanju Dr. Ian Stevenson, poučite se o pričevanju klinično mrtvih ljudeh, kot je npr. Življenje po življenju, ali NDE (near death experience) Pam Reynolds. Poučite se ugotovitvah fizika dr. Tom Campbell. Mi nikoli ne umremo. Vsako noč v spanju zapustimo naše telo in gremo v druge realnosti izkušat drugačne izzive in ko se zjutraj zbudimo pravimo, da so bile samo sanje. Prav tako bo naše življenje izpuhtelo ob naši smrti in bomo šli v druge simulacije izkušat, spoznavat, rast v drugačnih zadevah. Živimo, da rastemo in se znebimo strahov. Naša simulacija je odvisna od našega opazovanja. Brez opazovanja bi bila samo verjetnostna distribucija, zadeve sploh ne bi obstajale. Glej: "Wave–particle duality of C60 molecules", pouči se o "Quantum eraser experiment".
encijandupli
27. 10. 2017 15.50
-6
Dobrodošli Slovenci v ZAHODNJI EVROPI! Multikulturnost in kriminal s tem povezan, posvojitve otrok istospolnim, legalizacija drog in prostitucije, ne blage kazni za posiljstvo in umor... In sedaj vas čeka še EVTANIZACIJA. Vse te pridobitve vas čakajo, če boste še naprej volili za "napredno" levico. Vse te "moderne" pridobitve zahodnjega sveta vas čakajo, samo nizke plače, penzije in visoka korupcija bodo še ostale še Balkanske oz nespremenjene! Sedaj si pa predstavljate EVTANIZIJO V VISOKO SKUROMPIRANI SLO oz VISOKO SKUROMPIRANEM ZDRAVSTVU, kako bodo evtanizirani tisti, ki si tega ne bodo želeli, ampak bo to v resnici želja dedičev, ki se bodo hoteli po najkrajši poti polastiti "jerbije"!
Emeritus
27. 10. 2017 16.25
+0
JohannTheTerrible
27. 10. 2017 16.58
+1
Kot sadist si proti skrajsanju nesmiselnega trpljenja.
encijandupli
27. 10. 2017 17.39
+0
Za to so drugačni postopki! Na smrt bolne se drži v nezavednem brez- bolečinskem stanju, dokler ne ...
Mejduš
27. 10. 2017 15.32
+10
Življenje je tako tisti ki nima nič dobrega od življenja mu ni težko umreti,tisti ki je lepo živel bi pa še kupil leta tukaj je tista pravica ki moraš zapustiti tisto kar je na kral,jaz imam 90 let skoz skromno živim z majhno penzijo,mi je vse eno kje in kako bom takrat samo da se nebi mučil.
razocarani
27. 10. 2017 16.24
+6
se strinjam ,,imas pa glede na to kar si napisal velikoooooo lepse zivljenje kot tisti ki zivijo v naropanem izobilju ,,,zelim ti se veliko let ,,
heello
27. 10. 2017 17.56
+2
90 let, čestitke...., pa tako lepo napisano !
ibro2
27. 10. 2017 14.22
+3
zdi se mi,da čedalje bolj postajamo roboti,ko ga ne boš potreboval ga izklopi in pozabi
ibro2
27. 10. 2017 14.15
+1
js pa cipresin čaj pijem pa v klt hodim ležat da se na zemlo navadim
PIERREBRICE
27. 10. 2017 14.15
+22
Kakšen je sploh smisel življenja? Rodiš se, se šolaš, delaš, trpiš, umreš in te ni več. ??????
JbmTiMt
27. 10. 2017 14.27
-9
zivljenje si moras narediti zanimivo in pestro. k mas enkrat svoje otroke je to smisel
PIERREBRICE
27. 10. 2017 14.44
+9
?asjeza
27. 10. 2017 15.44
+16
bravo ja narediš otroke da bojo naprej trpeli ko tebe ne bo več
PIERREBRICE
27. 10. 2017 16.30
+3
JohannTheTerrible
27. 10. 2017 17.10
+3
Govoriti o smislu življenja je nesmisel. Če pa že vztrajaš, in imaš nekaj smisla za humor, je najbolj očiten smisel plačevati davke.
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2017 18.19
Fizik dr. Tom Campbell govori o smislu življenja. Če imaš željo po znanju se učiš.
nesre?ko
27. 10. 2017 13.53
+1
Jst bom za seme!
krucyfix
27. 10. 2017 13.29
+2
>"Pravica do smrti bi namreč imela posledice za tiste, ki bi bili dolžni smrt izvršiti. Če bi bila želja osebe po smrti za drugo osebo zavezujoča, bi to izničilo dostojanstvo slednjega, je dejal Ošlaj,..." ......... Zdravniki se tu malo preveč sprenevedajo. Razumem da jim evtanazija ni pri srcu, po drugi strani pa sem žal videl, da imajo v sedanjem sistemu previsok prag tolerance za trpljenje bolnikov, ki jim ne znajo več pomagat. Kljub očitnim psihičnim težavam je za antidepresive treba ful prosit, dolgo traja do učinka in ta ni predvidljiv. Klasična protibolečinska zdravila pogosto ne primejo dovolj, z opiati odlašajo ker vedo da škodijo. Za konopljo zdravniki v veliki večini še nočejo slišat, čeprav bi marsikomu olajšala stanje je že nekako legalizirana!?!?!? Problem je da če slabo delajo po doktrini so v primeru zapleta pokriti, če "eksperimentirajo" lahko sami nasrkajo! Ni se problem odločit za tvegano operacijo metastaze v možganih, ki naj bi izboljšala stanje za nekaj časa, čeprav je primarni rak ocenjen za neozdravljivega. Ni pa mogoče od nevrokirurga zahtevat, da ne popravlja, če se ta operacija ponesreči, predvidoma zato ker to poslabša statistiko uspeha operativnih posegov! Meni se je to zdelo kot prevara bolnika, ne razumno zdravljenje. Tako dežurnim etikom lahko samo svetujem, da trikrat premislijo, preden zaupajo nasvetom zdravnikov pred morebitnimi tveganimi posegi, zlasti kadar itak ni več dobre prognoze ozdravitve. Po zdravniški doktrini je velika verjetnost, da te brez sojenja doleti nekaj mesecev popolne agonije, tj kazen ki je sodišče ne more dosodit Breiviku in podobnim. V svoje roke lahko zaenkrat pri nas zadevo vzameš samo dokler si dovolj pri močeh, kdor pa bi ti hotel kasneje samo pomagat hitro postane predmet kazenske preiskave. In to se mi nikakor ne zdi pravično. Dilemo sicer vidim pri tistih bolnikih, ki se v takem stanju znajdejo nenadoma in niso več dovolj pri sebi, da bi se lahko zavestno odločali.
ivan.z Doba
27. 10. 2017 12.46
+53
Z vsem spoštovanjem do paliativne oskrbe. Evtanazijo je potrebno uzakoniti. Vsak ima pravico razpolagati s svojim telesom. Ko postane življenje nevzdržno, je potrebno bolnikom omogočiti človeka dostojno slovo.
razocarani
27. 10. 2017 16.32
+6
to je to ,,imam obcutek da evtanazije pri nas nocejo uzakoniti ker ta ne prinasa dobicka ,,ce te dolgotrajno drzijo pri zivljenju je vse to dobro placano ,,torej ??? danes je se smrt donosna zadeva ,,sem pa za to da se za evtanazijo vsak odloci ko je se zdrav in priseben ,,na koncu ko ti vse odpoveduje vecini niti pamet ne delije kot bi morala in taki niso v stanju da bi odlocali,, se o sebi ne
Frane Šajn
27. 10. 2017 12.44
+20
Lepo napisan naslov samo bojim se, da vse prevečkrat premaga naravno smrt socialna, a je žal socialna smrt veli k vzrok naravne. Sram naj vas bo :"POGOLTNI KAPITALIZEM IN KVAZI DEMOKRATE!" In vse vas z mano vred , ki zmoremo to gledat pred sabo in tako neprizadeto hoditi mimo. Mogoče nisi na odstrelu v tem trenutnem mimohodu pa si siguren , da ne boš drugič ti naslednji, ki bodo bežali pred tabo???? Samo mezde in pokojnine si poglejte in izračunajte , koliko vam ostaja za življenje ko poravnate te enormne račune za samo bivanje in daleč od kakšnega modnega oblačenja. Ja semnji in boljšji trgi so vedno bolj oblegani. karitas in rdeči križ pa zadnja postaja. Po zadnjih izračunih 75% ljudi živi na robu revščine, Cerar se pa hvali z gospodarsko rastjo, in si pripenja nezaslužene medalje , da ne vidi ob tem, kako so bogati , ki nenenhno jamrajo še bolj bogati. Ljudje čas je za tehnično neobremenjeno in neomdeževano tehnično vlado. Drugače nam v kratkem grozi preimenovanje te državice v ; DEMOKRATIČNO KLOŠARSKO REPUBLIKO SLOVENIJO!"
ivan.z Doba
27. 10. 2017 12.47
+12
Tudi naslednja vlada bo podobna vsem dosedanjim. Neoliberalna.
Frane Šajn
27. 10. 2017 13.08
+7
Postavimo TEHNIČNO NEOBREMENJENO če si hočemo dobro!
krucyfix
27. 10. 2017 13.32
+2
Tudi "tehnična neobremenjena" bo neoliberalna. Žal nas neoliberalni kreditodajalci držijo za kohones.
razocarani
27. 10. 2017 16.39
+2
frane rad preberem tvoje komentarje ,,res imas dar napisati vse kot je ,,,tudi sam zeloooo podobno razmisljem ,,nikoli nisem podpiral povzpetnikov ki si zelijo oblast samo za lastno blagostanje ,,,zalostno je da se nasi v tem se zelooooo trudijo ,,tale mirko je bil nekeko upanje naroda da bi lahko imali vodjo ki bi bil predvsem clovek ,,,in glej ga zlomka tip je nategnil vse svoje volilce ,,,na naslednjih volitvah nas bo se velikoooo majn takih ki nimamo kaj voliti ,,,le kaj se vse rine v politiko in se huje zakaj ,,miro je dokaz da politiku ne mores zaupati in verjeti ,,, pa se cim vec takih komentarjev
razocarani
27. 10. 2017 16.41
+2
le kako se resiti takih barab ,,,zal vidim samo eno resitev in to je ulica ,,,demokracija je vsaj pri nas nekaj nedosegljivega ,,ti povzpetniki na oblasti in opoziciji pa so tam samo za lasnodobrobit ,,,fucka se jim celo za svoje malikovalce ,,,imamo pac dve vrste f..a...s...i...z..m...a
?asjeza
27. 10. 2017 12.39
+16
mene ni problema umret ampak živeti s 500 eur penzije
Frane Šajn
27. 10. 2017 12.46
+11
Ti si proti enim lahko še srečen čeprav v narekovajih, ja velika beda je to! človek moj žal.
valkiria
27. 10. 2017 12.37
+28
moj oče je zbolel za pljučnim rakom ,nato se je razvil še kožni rak,metastaze so se razširile že v glavo in ni bilo več nikakršne pomoči .na onkološkem v mb so nas dodobra pripravili in nam do podtankosti objasnili kaj je in kako poteka paliativna oskrba,koliko časa še ima oče in kaj se bo dogajalo v času njegovega umiranja. njegova zdravnica iz onkologije je z nami zelo dobro sodelovala,mamo je domov poklicala vsak dan in jo potolazila v tezkih trenutkih ter ji bila v oporo.dejstvo pa je ,da v tako hudo težkih casih je ključno,da sodeluje vsa družina.
batom@pinkponk.com
27. 10. 2017 12.21
+16
evtanazija je potrebna že bistveno prej - ko uvidiš, da s svojo plačo/penzijo nikakor ne prideš dostojanstveno skozi
murinar
27. 10. 2017 12.30
+14
In to tistih ,kateri so nas do tega pripeljali !
batom@pinkponk.com
27. 10. 2017 12.40
+5
Frane Šajn
27. 10. 2017 12.51
+3
Saj nam naši gospodje že potihem snujejo ograjene lagerje za starejše ljudi kjer bo na vratih pisalo na veliko "ARBEIT MACH FRAI!" Evropski volilec do kraja zmeden pa gre v skrajnosti , in si koplje na glavo nacizem in fašizem, neglede na nezadostno v zgodovini ne uvidijo kako teško je te zajedalce tudi odstraniti.
Frane Šajn
27. 10. 2017 12.53
+3
Pa si poglejmo Čehe pa sem jih le imel za pametne ljudi! Žal sem nad njimi razočran do kraja.