Slovenija

Prva zmaga vladne koalicije

Ljubljana, 26. 01. 2012 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na izredni seji državnega zbora so sprejeli novelo zakona o vladi, s katero se bo število ministrstev s sedanjih 15 zmanjšalo na predvidoma 11. Za je glasovalo 49 poslancev, proti pa 37. Predlogu so nasprotovali v Pozitivni Sloveniji in SD. Najbolj jih moti ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo in umestitev tožilstva pod resor za notranje zadeve.

Na izredni seji so poslanci državnega zbora z 49 glasovi za in 37 glasovi proti sprejeli dopolnjeno novelo zakona o vladi. Novela predvideva zmanjšanje števila ministrstev s 15 na 11, med drugim pa tožilstvo prenaša pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, kulturni resor pa združuje z resorji izobraževanja, znanosti in športa.

Kljub zmanjšanju skupnega števila ministrstev pa koalicija predlaga tudi ministrstvo brez listnice za Slovence po svetu.
Kljub zmanjšanju skupnega števila ministrstev pa koalicija predlaga tudi ministrstvo brez listnice za Slovence po svetu. FOTO: Miro Majcen
Bojim se živeti v državi, kjer bo državno tožilstvo urejal minister za policijo. Jani Möderndrofer, vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija

Zoper predlog so imeli največ povedati v opozicijskih strankah, Pozitivni Sloveniji in SD. Vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija Jani Möderndrofer tako meni, da obstajajo vsi elementi, ko lahko govorimo o ustavno spornem zakonu, ki bi lahko šel tudi v ustavno presojo. Njegova poslanska kolegica Maša Kociper pa je v primeru sprejema zakona že napovedala vložitev ustavnega spora in zahtevo po zadržanju izvrševanja zakona. Tudi njej se namreč zdi neprimerno, da "policisti nadzirajo tožilce in ne obratno".

Da ne bo "nič narobe", saj pristojnosti tožilstva ureja poseben zakon, je opozicijskim kolegom poskušal najbolj vehementno razložiti poslanec SDS Vinko Gorenak. Pojasnil je, da bodo sedaj le izboljšali delovanje tožilstva. Njegov strankarski kolega Zvonko Černač pa je spomnil, da je podobno rešitev poznal tudi predlog Jankovićeve koalicijske pogodbe. Novela, ki so jo vložili poslanci levosredinskih strank še pred glasovanjem o predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću kot mandatarskem kandidatu, je sicer predvidevala 12 ministrstev.

Kultura bo brez ministra

Veliko kritik je letelo tudi na račun ukinjanja kulturnega ministrstva kot samostojnega resorja. Janković je bodoče člane koalicije pozval, naj pripravijo predlog za dodatno, kulturno ministrstvo. Njegov poslanski kolega Matjaž Zanoškar je poudaril, da je kultura sveta in državotvorna stvar. Podporniki zakona so večkrat pojasnili, da se ministrstvo ne ukinja, temveč le združuje z drugimi resorji. Branko Grims iz SDS je pojasnil, da ta sprememba kulture ne ogroža, Gorenak pa poudaril, da bodo kulturniki dobili še več sredstev, saj "denar ne bo več šel za ministra in njegove sodelavce."

Branko Grims je prepričan, da sprememba kulture ne ogroža.
Branko Grims je prepričan, da sprememba kulture ne ogroža. FOTO: Dare Čekeliš

Predlog bodoče vladne koalicije je v zadnjih dneh dvignil veliko prahu, zaokrožila je tudi peticija proti ukinitvi ministrstva za kulturo, ki jo je podpisalo že več kot 1300 ljudi. Da je potrebno ohraniti ministrstvo za kulturo kot samostojen resor, se je zavzel tudi pesnik, esejist, prevajalec in urednik Niko Grafenauer. Meni, da se padec stanja duha nasploh kaže že v tem, da nekatere politične stranke v svojih programih niso zavzele tako rekoč nikakršnega stališča do kulture.

Koalicijski peterček strank sicer namerava ohraniti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zunanje zadeve. Preostala dosedanja ministrstva pa naj bi se združila ali preoblikovala, tako da bi imeli še ministrstvo za finance, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg 11 ministrstev naj bi imeli tudi minisrstvo brez listnice za Slovence po svetu.

Predsednik Združenja občin Slovenije in župan Pivke Robert Smrdelj meni, da izvzetje lokalne samouprave ni smiselno, njeno delitev pa je označil kot "nepoznavanje tematike".

Zakon o vladi pa med drugim predvideva tudi razbitje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR). Del pristojnosti SVLR, ki se nanaša na področje lokalne samouprave, torej občin, bi prenesli v pristojnost ministrstva za pravosodje in javno upravo, del, ki se nanaša na področje regionalnega razvoja in črpanja evropskih sredstev, pa v pristojnost ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije.

V SVLR upajo, da bo motnja čim manjša, saj sredstva evropske kohezijske politike v Sloveniji predstavljajo ključni instrument spodbujanja konkurenčnosti.

Zalar: Umestitev tožilstva pod notranje ministrstvo bi bilo neustavno

Še pred sejo vlade sta o napovedi umestitve tožilstva pod notranje ministrstvo govorila tudi sedanji pravosodni minister Aleš Zalar in nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič. Minister meni, da bi bila taka umestitev neustavna. Pri tem dodaja, da ustava tožilstvo uvršča pod poglavje v pravosodju. Prav tako so tožilci po statusu, položaju in organiziranosti mnogo bližje sodnikom, je navedel Zalar.

Aleš Zalar opozarja, da ustava tožilstvo uvršča med pravosodje.
Aleš Zalar opozarja, da ustava tožilstvo uvršča med pravosodje. FOTO: Miro Majcen

Težava bi lahko nastala tudi zato, ker je strasbourško sodišče za človekove pravice Slovenijo pred leti v zadevi Matko opozorilo, da mora biti preiskovanje kaznivih dejanj, ki jih storijo policisti, umeščeno tako, da je neodvisno, zaradi česar je bil tudi ustanovljen poseben oddelek na tožilstvu. Če bosta policija in tožilstvo združena pod ministrstvo za notranje zadeve, potem Slovenija ne bo več upoštevala zahtev omenjenega sodišča, opozarja.

Drobnič pa je dejal, da ni tako pomembno, pod katero ministrstvo se tožilstvo uvrsti, pač pa je pomembneje, kakšne pristojnosti ima ministrstvo nad tožilstvom in kakšen je minister.

Cela vrsta sistemskih razlogov je, zaradi katerih imamo v Sloveniji že več kot 20 let tožilstvo umeščeno v področje pravosodnega resorja. Aleš Zalar, minister za pravosodje

Umestitvi državnega tožilstva pod okrilje MNZ nasprotujejo tudi v društvu državnih tožilcev. Po njihovem prepričanju bi bila takšna ureditev v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, bordojsko deklaracijo glede umestitve in samostojnosti državnega tožilstva, izenačenostjo državnega tožilca glede pravic in dolžnosti s sodnikom in v nasprotju z zakonom o državnem tožilstvu. Po mnenju predsednika Društva državnih tožilcev Slovenije Primoža Suknaiča se postavlja vprašanje, kako bo državno tožilstvo lahko usmerjalo in nadziralo drug samostojen organ v sklopu istega ministrstva, in dodaja, da po njihovih podatkih nikjer v Evropi državno tožilstvo ni v sklopu ministrstva za notranje zadeve.

Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede meni, da se zaradi takšne združitve ne bi povečala uspešnost pregona. Raziskave Europola kot tudi vseh drugih institucij v Evropi po njegovih besedah kažejo, da se učinkovitost pregona poveča ob boljšem medresorskem sodelovanju, ne pa ob ustanavljanju novih enot. Opozarja, da takšna rešitev ni poznana v EU in da "vsekakor ne gre za klasično delitev oblasti". Po njegovem mnenju bi bilo kvečjemu smiselno, da bi en del policije vključili pod tožilstvo, takšno rešitev poznajo v nekaterih državah. "Če pa združimo ta dva organa, potem ju mora nadzorovati sodišče kot neodvisni organ," je še povedal Dobovšek.

Katera vlada je imela koliko ministrstev?

S sprejetjem predloga desnosredinske koalicije bomo imeli očitno vlado z najmanjšim številom ministrov v kratkotrajni zgodovini samostojne Slovenije.

Demosova vlada (delovala je od maja 1990 do maja 1992), ki jo je vodil Lojze Peterle, in prva vlada (delovala je od maja 1992 do januarja 1993), ki jo je vodil Janez Drnovšek, sta imeli obe po 23 ministrov (v času Demosa so bili to še republiški sekretarji), pri čemer je imela Demosova vlada še dodatne štiri podpredsednike vlade, Drnovškova pa tri.

Druga Drnovškova vlada, ki je bila na oblasti od januarja 1993 do februarja 1997, je imela 15 ministrov in dva ministra brez resorja. Tretja Drnovškova vlada (vladala je od februarja 1997 do junija 2000) pa 16 ministrov in štiri ministre brez resorja, pri čemer je bil eden izmed njih (Marjan Podobnik) tudi podpredsednik vlade.

Marjan Podobnik
Marjan Podobnik FOTO: Dare Čekeliš

 

Vlada Andreja Bajuka, ki je sledila (od junija do novembra 2000), je imela 16 ministrov in enega ministra brez resorja, četrta Drnovškova vlada (od novembra 2000 do decembra 2002) pa 14 ministrov in dva ministra brez resorja. Enako sestavo vlade je ohranil Anton Rop, ki je vlado vodil od decembra 2002 do decembra 2004.

Podrobnejši pregled zadnjih dveh vlad – vlade Janeza Janše, ki je vladal v času od decembra 2004 do novembra 2008, in vlade Boruta Pahorja, ki trenutno opravlja tekoče posle – pokaže, da med njima vsaj glede števila ministrov oziroma ministrstev ni večjih razlik.

Ko je konec leta 2004 vlado sestavljal Janez Janša, je takratna koalicija SDS, SLS, NSi in DeSUS na isti dan, ko je bil Janša v DZ potrjen za mandatarja, spremenila zakon o vladi, s katerim je ustanovila dve novi ministrstvi – ministrstvo za javno upravo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo – ukinila pa ministrstvo za informacijsko družbo. Nova vlada je imela tako 15 ministrov oziroma ministrstev. Poleg tega je imela še dva ministra brez resorja.

Spremembe zakona o vladi se je po prihodu na oblast konec leta 2008 lotila tudi koalicija SD, Zares, LDS in DeSUS. Po spremembah je število ministrstev ostalo enako, je pa koalicija (poleg dveh, ki jih je že dopuščal zakon) dodatno uzakonila še enega ministra brez listnice, to je ministra za zamejce in Slovence po svetu. Tako je dobila vlada 15 ministrov z resorjem in tri ministre brez resorja. Mandat je sicer končala brez ministra, pristojnega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj; resor sedaj vodi državni sekretar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dododododod
28. 01. 2012 03.18
Uspelo vlada bo ! ČAS JE DA VSAKO JUTRO IN VEČER MOLIMO. Najmanj dvakrat na dan, po možnosti večkrat. Samo bog nam lahko pomaga
bkaval
27. 01. 2012 18.08
+1
Ali bodo z zmanjšanjem ministrstev, zmanjšali tudi število zaposlenih?
dododododod
28. 01. 2012 03.20
Seveda sedaj jih bo manj na ministrskih stolčkih, zato bo pa sekretarjev 30 krat več
prašek
27. 01. 2012 13.35
+1
Sir George Bernard Shaw je dejal že v svojih časih: POLITIKE in PLENICE je treba menjavati zaradi ISTEGA vzroka!
kratko in jasno
27. 01. 2012 16.36
+1
steiermark1918
27. 01. 2012 19.36
+3
Prašek, zelo zanimiv "komentar". Ko si pa že tako "izobražen - razgledan", da si celo poznal reke demokratičnih avtorjev, me pa zanima, zakaj tega reka nikoli nisi "predlagal" svojim boljševističnim gospodarjem, titu in njegovi "kompaniji", ki nas je držala v šahu od 45 - 91 leta in katerim niso "plenic nikoli zamenjali" in se je zato razširil neznosni smrad po boljševizmu, ki nas, na žalost spremlja še danes, dostikrat iz "ozadja", največkart pa kar iz "pozicij" - državnih!
tikataka100
27. 01. 2012 13.34
+2
Desne ovce vidijo samo svojega vodnika - ovna. Če je potrebno tudi v brezno pogube. Desničarski čredni nagon je močnejši od zdrave pameti.
tekavcminka56
27. 01. 2012 15.40
+1
pa čakaj a ni bolje bit za janšo ko za kučana, v poštenosti je razlika velika.
Odpri..Oci
27. 01. 2012 13.24
+4
Ko je Janša omenjal Ukrajino.... ste bili vsi "na nogah".... Ko pa Zalar primerja Slovenijo z Madžarsko... mu pa levaki ploskate... . Res..... "enaka merila" na višku !!!! . PS : Dejstvo, da je Zalar... en teden pred zamenjavo... in odhodom na smetišče zgodovine.... zaposlil skoraj polovico LDS-a za nedoločen čas po "svojih dveh" ministrstvih.... to se Vam pa ne zdi sporno ?????
tikataka100
27. 01. 2012 13.30
+2
Ni dovolj samo odpreti oči, potrebno je tudi sneti plašnice.
prašek
27. 01. 2012 13.23
+3
Jutri se bom zapeljal mimo parlamenta , pa da vidim, koliko vas bo , protestnikov !!!
Odpri..Oci
27. 01. 2012 13.25
+0
Kako "vas"..... . Mar Ti ne boš "cvilil, vpil, se drl"... za svojega "boga" ?????
prašek
27. 01. 2012 13.50
+1
cupofmarja@email.si
27. 01. 2012 12.24
+4
jutri imamo še čas pokazat, da nam ni za tako samooklicano vlado.......še je čas
I_LL_BE_BACK
27. 01. 2012 12.46
-3
Samooklicana je za tiste ki mislite da bi solatar delal ćudeže
Purgatory
27. 01. 2012 11.34
+8
21.55: Kdo bo s kom v vladi, kdo s kom ne bo zaradi zamer? Virant: Smo pripravljeni na sodelovanje. Moti nas odnos Janše do sodišč. Pogojujemo z notranjim in pravosodnim ministrstvom. Janša je v postopku na sodišču, nihče ne more žaliti sodišč, ne moreš jih primerjati z ukrajinskimi modeli. Nekaj sumov je še iz časa Janševe vlade in policija jih preiskuje. Hočemo, da se zaščiti pravna država, za to gre, zato želimo prevzeti notranje ministrstvo in pravosodje. Janša: Vlado bo trebo hitro sestaviti, prosil bi kolege, da ne licitirajo z ministrskimi mesti. Virant: Problem SDS je odnos do sodišč. Gre za varovanje pravne države. Ne gre za pozicije, gre za varovanje pravne države v Sloveniji. Janša: Vsi vemo, da imamo težave s sodstvom. Zgolj 13 odstotkov ljudi mu zaupa. Imamo sodne zaostanke zlasti v primeru gospodarskih sporov. Virant je bil v naši vladi predsednik kadrovske komisije. Sklicevanje obravnav pred volitvami je ukrajinski model. Virant je bil štiri leta v moji vladi, predsednik kadrovske komisije, ne more se sklicevati, da nič ne ve.
gongash
27. 01. 2012 11.58
+5
evo en primer "virantovga šparanja" uradniki so še vsi tam na večini uradov pa ni več varnostne službe ker se varčuje. super ni kaj zdaj se bo gospodarstvo pognalo kot iz topa :))
gongash
27. 01. 2012 12.09
+4
pa ne me narobe razumet to ni smešno smeško v zgornjem komentarju je zgolj sarkazem
InterReflections
27. 01. 2012 11.33
+6
Poglejte, kako se Hrvati norčujejo iz volivcev SDS! Jaz se kar ne morem nehat smejat:): Youtube: Mi Smo Slovenci
InterReflections
27. 01. 2012 11.35
+3
tekavcminka56
28. 01. 2012 10.43
+1
ti že veš, samo da je kučan, da so komunisti, bi mel verjetno tudi sam kakšno korist, sedaj pa na drevo pa jokat, saj bo
InterReflections
27. 01. 2012 11.28
+6
Kako komentirate to, da bo Janša dobil ministrstvo za notranje zadeve in pravosodje, pa bo imel podlago, da "popuca" za zabo sojenje v zadevi Patrija?
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.29
+7
cupofmarja@email.si
27. 01. 2012 11.35
+7
zakaj pa to kot narod dopuščamo......zato ker smo hlapci....
cupofmarja@email.si
27. 01. 2012 11.42
+8
InterReflections
27. 01. 2012 11.46
+8
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.21
+8
Spoštovani gospod Janša! 1. Zadolžili ste Slovenijo 2. S političnim kadrovanjem ste uničili del javnega gospodarstva 3. Nepremišljeno ste razprodali državno premoženje 4. Niste izpeljali strukturnih reform 5. Omogočili ste tajkunizacijo 6. Odpravljali ste socialno državo 7. O krizi ste se sprenevedali 8. Podredili ste si medije 9. Privatizirali in spolitizirali ste šolski sistem 10. Spolitizirali ste upravo in izpeljali kadrovske čistke 11. Pripomogli ste k militarizaciji in kriminalizaciji družbe 12. Spodkopavate sodno vejo oblasti 13. Poglabljate spore s Hrvaško 14. Kupovali ste politično podporo RKC 15. Širite sovraštvo, etnično nestrpnost in osebno diskreditacijo
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.23
+7
spoštovani gospod se mi je pomotoma prilepilo zraven, se opravičujem !
cupofmarja@email.si
27. 01. 2012 11.36
+5
....kje smo Slovenci, da stopimo vkup......
LJUBLJANA.
27. 01. 2012 11.58
+4
?ira?ira
28. 01. 2012 19.33
malaraja
27. 01. 2012 11.20
+7
Ste brali današnjo Mladino? Odprto pismo uredništva Mladine Janezu Janši: 15 razlogov, zaradi katerih ne bi smel postati mandatar. Obvezno čtivo za leve, desne in volilce vseh možnih barv.
mpk2
27. 01. 2012 11.12
+0
Cela vrsta sistemskih razlogov je, zaradi katerih imamo v Sloveniji že več kot 20 let tožilstvo umeščeno v področje pravosodnega resorja .... ZA TO DA SI LAHKO VEČ RAZDELITE MEd SABO... zakaj pa imajo potem ostale razvitejše in večje evropske države še manj ministrstev???
mpk2
27. 01. 2012 11.19
+1
pa imeli smo ministrstvo za šolstvo in šport, zraven pa še ministrstvo za visokošolstvo!!!
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.06
+5
ACTA Priprava v tajnosti Sporazum so države v tajnosti pripravljale že od leta 2006 naprej, uradna različica pa je v pripravi od leta 2008. Ves ta čas so gradiva, analize in mnenja držav pod oznako tajnosti. Na pritisk javnosti, ki se je pojavil po objavi dela gradiva na Wikileaksu leta 2008, so države, ki Acto pripravljajo, izdale javno različico teksta sporazuma, vse ostalo pa je še vedno tajno. Objavo je na poizvedbo enega slovenskih medijev zavrnilo tudi slovensko ministrstvo za gospodarstvo.
njofra47
27. 01. 2012 11.36
+2
Zdaj naj sporazum še objavijo v kakšnem tajnem uradnem listu. Saj prakso in izkušnje iz neke polpretekle zgodovine že imamo.
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.53
+4
Vemo kdo je bil na oblasti ko so začeli s pripravo sporazuma v tajnosti, vemo !
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.05
+6
ACTA - so že podpisali? Adijo svoboden internet.. SO ŽE PODPISALI ?!
LJUBLJANA.
27. 01. 2012 11.10
+0
JozaFric
27. 01. 2012 10.58
-2
Lev(ak)i so brez zob.
LJUBLJANA.
27. 01. 2012 11.11
+6
fakinshit
27. 01. 2012 10.55
+8
pa se neki sej nismo njega izvolil ta se je sam izvolu
fakinshit
27. 01. 2012 10.56
+5
ce me spomin ne vara smo ga izvolili se pred pahorjevo vlado, samo za zadnje volitve sem pa 100 % preprican da je ZOKI zmagou
cupofmarja@email.si
27. 01. 2012 11.40
+4
sam se je izvolu....ljudje a bomo to gledal.....
fakinshit
27. 01. 2012 15.01
jaz bi mu pustu naj bo mandatar ce ga lahko vsak ki g ani volil z zelezno palco cez hrbet useka:))
Ro?ers
27. 01. 2012 10.40
-2
Vsem ki se imate za leve lep dan ,pa fejst nej bo oblačn..sam tok no !!!!!
motorrader
27. 01. 2012 10.35
+7
KOT SEM ŽE POVEDAL, UPAM, DA SE BO SLO NAROD ZNAL UPRETI NEČEMU, KAR ZA NAS NI DOBRO, KAR NAM JE BILO VSILJENO IN KAR SE JE ŽE IZKAZALO KOT KATASTROFA ZA SLOVENIJO.
HLAPCI.HLAPCI
27. 01. 2012 11.42
+1
LKOHOL
27. 01. 2012 10.29
+1
Vsi ki govorijo in promovirajo preteklost ne mislijo dobro prihodnosti!!!!To se na nasa na dolgo dolgo nazaj kod da bi bilo dones:))nesmem biti prevec direkten je pa tako.....Najboljse je da vsi kradeno nategujemo,lazemo,prodajamo otroke po drugih drzavah.....vse za gotovino....to bi bila ena lepa slovenija......
LKOHOL
27. 01. 2012 10.30
+0