Slovenija

Štipendije da, štipendije ne?

Ljubljana, 25. 05. 2010 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V državnem zboru kljub ogorčenim protestom Študentske organizacije Slovenije nemoteno poteka sprejem sporne zakonodaje, ki je študente in dijake spravila na ulice. Medtem je državni sklad za razvoj kadrov razpisal za 3 milijone evrov štipendij.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) v današnjem sporočilu za javnost znova opozarja na sprejem, po njihovem mnenju, škodljive zakonodaje, ki bo ukinila državne štipendije mladoletnim dijakom in otroške dodatke staršem polnoletnih oseb. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) naj bi državni zbor sprejel še danes na izredni seji.

Za državno štiependijo naj bi leta 2008/09 zaprosilo kar 40.000 dijakov, dodeljenih pa je bilo 23.000. Po sprejemu zakona naj bi se ta številka po mnenju ŠOS-s znižala na 18.000. Zakon pa predvideva tudi višji cenzus za dodelitev štipendij, kar bo povečalo dostopnost državnih štipendij za večji krog ljudi.
Med prerekanjem o smiselnosti nove zakonodaje pa je državni sklad za razvoj kadrov razpisal 3 milijone evrov štipendij, ki so namenjene študentom dodiplomskega in podiplomskega študija v tujini, tako za plačilo šolnin kot za kritje stroškov bivanja.

Preberite si, kakšni so pogoji za pridobitev štipendij in kako lahko zaprosite za štipendijo.

Za študij v tujini je na voljo 3 milijone evrov štipendij.
Za študij v tujini je na voljo 3 milijone evrov štipendij. FOTO: iStockphoto
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maltežan
25. 05. 2010 16.56
kaj se kregate! Ta denar je namenjen tistim, ki bodo šli študirat v tujino v naslednjem študijskem letu!
mina1980
25. 05. 2010 15.38
+1
@Bronco40 A ti sploh beres kaj pises? NOBENGA ampak res NOBENGA studenta ne pripada 8 let stipendij. Pa kaj ti je? Kdor dela dodiplomski studij 8 let, je parkrat ze pavziral al pa ponavljal, za kar mu niti po starem zakonu ni (in nikoli ne bo) pripadala stipendija. A sploh razmisljate ljudje s svojo glavo, al pa ste totalne brezglave ovcke? Pa od kje jemljete take blesarije? Cenzusi bojo...so vedno bili...vedno bo nekdo, ki bo za 1 cent presegal. Tako pac je. In ne dajes samo TI! Dajemo VSI. IN verjemo, da tisti, ki imajo neto place 6-7 000 evrov dajejo v drzavno blagajno malo vec kot pa tisti, ki imajo 500 neto place. Ne vem od kod ideja, da ti OSEBNO SAM financiras druge ljudi. Daj odpoved, al pa naj tvoja partnerka da odpoved, pa bojo otroci upraviceni stipendij. Hjoj...ne daj boze, da z prstom mignete...samo tulit veste, izsiljevat pa zahtevat.
Alexus27
25. 05. 2010 14.57
+1
alf "kaksna je to drzava. otrokom uzemajo malice,stipendije in pravice do dela..neverjetno..studente so prikazali kot vandale ,stalno manipulirajo z javnostjo.zalostno je da tega nihce ne opazi.." Očitno si ti zmanipuliran. Noben ti ne vzema prabvice do dela. ŠOS hoče zadevo tko prikazat. Ti boš še vedno lahko delal, samo namesto preko študenta (ker tako oni dobijo denar, da si brišejo vemo kaj) boš delal preko pogodbe podjetja. Ta je pa lahko enodnevna, mesečna...pač, tok kokor rabijo...zravn ti bo pa še delovna doba tekla. In kaj je kle narobe? Maš oči zdej mogoče mal odprte? ŠOS-u ste študenjte samo sredstvo za dosego njihovega (in ne vašega) cilja pa tega ne vidte. Ni dobr vedno samo slepo sledit.
Brabus
25. 05. 2010 14.49
pipilongstock 25.05.2010, 14:37 1 bronco40, vedno je treba nekje postaviti mejo, VEDNO bodo ljudje, ki presegajo cenzus za "nekaj evrov". bodi vesel, da ima tvoja hči vsaj OBA STARŠA, ki sta zaposlena, eni še tega nimajo. A, ja, naj bom vesel, da najmanj 8 let vlečejo štipendije, ker imajo par evrov manj? Kot sem spodaj napisal, naj si sposodijo od davkoplačevalcev za štipendije, potem bodo pa vrnili ob zaposlitvi.Pa, zakaj moram vedno JAS dajat? Zakaj naj bi še moj otrok kdaj kej dobil od države, da bi mene razbremenilo vsaj za nekaj evrov in če izračunaš pri vseh soc. transferjih sem na slabšem konec meseca, kot sosed, ki samo jamra, da nima službe, naredi pa nič , da bi jo imel.
ursi-ursi
25. 05. 2010 14.46
aja...mogoče politiki ne znajo računat. Pomoje mislijo, da je 150€ = 4€. Eh sej je itaq isto. Ka pa je to...sam 146€ razlike. "Samo par eurov" gor al pa dol
ursi-ursi
25. 05. 2010 14.42
bronco40 Ja tut men ni jasno, kateri del pameti politikom manjka. Če bi vedla, bi jim pošlihtala kolesca. Enim 1 cent presega limit. In kaj si lahko z 1 centom kupiš? Mal velka razlika je med 150€ štipendije in 4€ oz 1 centom. Res ne vem kater del kolesc manjka politikom vglavi. Sita vrana lačne ne razume
Brabus
25. 05. 2010 14.41
Vsak študent bi moral ZAPROSIT za štipendijo,s tem, da jo pač ob prvi zaposlitvi vrne.Obresti bi začele teči z prvim dnem po enoletnem moratoriju za vračilo, potem bi se pa bolj intenzivno brigali za službo in vrnitev dolga,pa tudi prošenj za štipendije bi bilo bistveno manj, ker potem bi pa marsikdo res živel " študentsko življenje" Tako so pa vedno PRIVILIGIRANI in plačani vedno eni in isti. Tako vedno eni in isti dajemo, potem, ko eni in isti jemljejo.
pipilongstock
25. 05. 2010 14.37
bronco40, vedno je treba nekje postaviti mejo, VEDNO bodo ljudje, ki presegajo cenzus za "nekaj evrov". bodi vesel, da ima tvoja hči vsaj OBA STARŠA, ki sta zaposlena, eni še tega nimajo.
ursi-ursi
25. 05. 2010 14.33
+1
štipendije ukint je tko, ko če bi rekl: šolo ukint. MA DAJ KJE TI JE LOGIKA POLITIK! ŠE TISTIM KERIM DATE DNAR GA DATE BOGATAŠEM, K MAJO POLNO RT VSEGA
Hugh_Mungus
25. 05. 2010 14.32
bronco40 25.05.2010, 14:17 Se strinjam s teboj, ampak glede na količino denarja, ki ga temu namenijo mora nekje bit meja :S Sicer pa kimg 25.05.2010, 13:43 NE MEŠAJ MALEGA DELA IN ŠTIPENDIJ DO 18. LETA!!! Zakon o malem delu bo za štipendije le izboljšanje! (Izgleda, da si predloga Zakona še nisi prebral, skrajni čas je da to storiš) Sicer sem pa tudi sam napisal kratek povzetek največjih sprememb, ki jih bo nov zakon o MALEM DELU prinesel. Najdete ga v skupini na FB: "Šou študente samo izkorišča, zato NE grem na demonstracije" Pod opisom skupine. DRUGA POVEZAVA V OPISU! lp
Brabus
25. 05. 2010 14.17
kimg 25.05.2010, 13:43 3 Uredit štipendije tako da bodo dostopne za vse tiste ki so socilano ogroženi, ampak če ne bodo študirali redno naj se jim odvzamejo in jih v primeru opustitve študija in ponavljanja morajo vrniti nazaj. Uredi pa naj vlada tudi šolski sistem ki je nujno potreben, da se zadeve na tem področju uredijo, ne pa sedaj ta sistem da potem študirjao po 7 in več let. Šele nato naj se ureja trga dela, ne ga pa srat s tem zakonom o malem delu... A moja hči si pa ne zasluži štipendije, ker presega cenzus za nekaj evrov? A to je pa pravično?A je pravično , če sva z ženo pridna in garava, po drugi strani pa druge otroke država z mojim prispevkom financira? Zakaj se dela razlika med mojo hčerjo in otrokom druge družine, kjer imajo par evrov manj, za kar so starši krivi , ne otrok, še manj pa davkoplačevalci in dobi lepo od nas , davkoplačevalcev lepo štipendijo, baje jo bodo celo povečali. A to je pa POŠTENO?
vusek
25. 05. 2010 14.15
Urediti te štipendije tako da bodo dostopne za vse tiste ki jih res potrebujejo za študij, drgače pa naj se vlada namesto da ureja ta butasti zakon o malem delu, ki je naravnost škodljiv, naj raje uredit ta naš šolski sistem, ki je z uvedbo bolonjskega sistem še slabši kot je nekoč bil. Sedaj študentje še dlje delajo faks kar pa ni dobro. Na tem področju bo potrebno zadeve dosti bolj poostriti, da bomo lahko kaj rešili...
Nandy
25. 05. 2010 14.12
V prihodnjih 100. letih ne bi smeli podeliti niti enega evra za družboslovje toliko škode so naredili Evropi Sloveniji in ostalem svetu.
gliss.
25. 05. 2010 14.10
+1
kaksna je to drzava. otrokom uzemajo malice,stipendije in pravice do dela..neverjetno..studente so prikazali kot vandale ,stalno manipulirajo z javnostjo.zalostno je da tega nihce ne opazi..
nikajana
25. 05. 2010 13.50
kimg štipendijo dobiš za tekoče leto, če ponavljaš je ne dobiš, če letnika ne narediš, jo moraš vrniti. Tako, da je to že urejeno.Vzeti štipendije mladoletnim in otroške polnoletnim dijakom pa ne podpiram...,.
kimg
25. 05. 2010 13.43
Uredit štipendije tako da bodo dostopne za vse tiste ki so socilano ogroženi, ampak če ne bodo študirali redno naj se jim odvzamejo in jih v primeru opustitve študija in ponavljanja morajo vrniti nazaj. Uredi pa naj vlada tudi šolski sistem ki je nujno potreben, da se zadeve na tem področju uredijo, ne pa sedaj ta sistem da potem študirjao po 7 in več let. Šele nato naj se ureja trga dela, ne ga pa srat s tem zakonom o malem delu...
Vormi
25. 05. 2010 13.38
Zakon pa predvideva tudi višji cenzus za dodelitev štipendij, kar bo povečalo dostopnost državnih štipendij za večji krog ljudi. - OD KJE VAM TO???? Ravno cenzus za pridobitev se bo z novim zakonom MOČNO znižal!!!!!