Slovenija

Številni še vedno nepripeti

Ljubljana, 16. 03. 2011 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Akcija slovenskih policistov, med katero so preverjali uporabo varnostnih pasov med vožnjo, je pokazala, da se številni še vedno ne pripnejo, zaskrbljujoče pa je tudi, da ne poskrbijo za varnost otrok.

Policisti so zaskrbljeni predvsem zato, ker se številni potniki na zadnjih sedežih še vedno ne pripnejo.
Policisti so zaskrbljeni predvsem zato, ker se številni potniki na zadnjih sedežih še vedno ne pripnejo. FOTO: Blaž Garbajs
Med 7. in 13. marcem so slovenski policisti izvedli evropsko usklajen nadzor nad uporabo varnostnih pasov med vožnjo. Po vsej zbrani statistiki so policisti zaskrbljeni predvsem zato, ker se še vedno ne pripne veliko potnikov na zadnjih sedežih, čeprav so ob prometnih nesrečah posledice zanje najhujše. “Tudi podatek, da se zadrževalni sistemi pri prevozih otrok ne uporabljajo pri vseh vožnjah, je izjemno zaskrbljujoč,” pravijo na policiji. V 66 primerih so bili otroci nepripeti ali pa so bili kako drugače ogroženi med vožnjo.

V akciji so sicer policisti ugotovili 2755 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnih pasov na prednji sedežih osebnih avtomobilov, in sicer 2612 kršitev. 2721 jih je moralo plačati denarno kazen, 137 pa je policija izrekla le opozorilo.

Policija bo maja letos izvedla še eno širšo akcijo, ki bo prav tako potekala po vsej državi, septembra pa bo spet evropsko usklajen nadzor. “Glede na problematiko po posameznih območjih bodo policijske uprave večkrat letno poostreno nadzirale uporabo varnostnih pasov, policisti pa uporabo varnostnih pasov ves čas preverjamo tudi med svojim rednimi delom,” še poudarjajo na policiji.

Otroka v avtomobilu nikoli ne držite v naročju, tudi če sedite na zadnjem sedežu, saj lahko v primeru trka otroka vrže ob vetrobransko steklo ali celo iz avtomobila!

Policisti opozarjajo: med vožnjo ustrezno zavarujte tudi otroke v avtomobilu!
Policisti opozarjajo: med vožnjo ustrezno zavarujte tudi otroke v avtomobilu! FOTO: Reuters

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buderus
16. 03. 2011 18.20
Nič posebnega......
profi1
16. 03. 2011 17.47
JEŽEK TEKA TEKA ! ti in ostali pametnjakoviči tvoje vrste! kaj se bunte če policaji kasirajo. prpel bi se, pa bi blo vredu. tak ste pa nekteri že prav neumni (tedomedo,nebi... ) . s tem ko se nočte pripet ogrožate sebe ,mene in vse ostale. zakaj ? sebe ogrožate fizčno,ker se lahko poškudujete ali celo umrete. če pa preživite ogrožate pa vse ostale ki plačujemo socialno zavarovanje(finančno ). saj ste zaradi svoje neumnosti poškodovani in gre čas in denar za vaše zdravljenje. ta čas in denar bi lahko šel za koga ki je zdravljenja bolj potreben. da ne govorim o sroških če postaneš invalid. penzija, invalidski pripomočki, ljudje ki bi morali skrbet za tebe...pol bi te pa mogla država živet. pa še krat vsi neumneži tvoje vrste.... zdej pa mal premisl kaki stroški lahko nastanejo in kolk ogrožaš vse okrog sebe. kolk zdravljenja potrebnih bi zaradi takih kot si ti dalj časa čakal na zdravljenje ker gre čas in denar za tebe !
Krematorij666
16. 03. 2011 17.20
...2721 jih je moralo plačati denarno kazen... Če bi naši dolenjski policaji opravljali strokovno svoje delo, bi 10% vseh izrečenih kazni nabrali samo v Novem mestu... 20 kombijev X 2 starša min. 3otroci, ki plešejo v avtu... 50 osebnih vozil X min. 5 otroci, ki skačejo v avtu, pomagajo voziti, se obešajo skozi okna...... Jp nihče pripet... Briga državo varnost, le denar molzejo, zato pa lovijo le tiste, ki kazni plačajo...
JezekTekaTeka07
16. 03. 2011 16.54
Važen da se blagajna fila ... sramota !!!
zele kolac
16. 03. 2011 16.24
kakšni idoti ste eni, ni čudn da je tolk nesreč; ko se neki jezite, da druge skrbi za vas; tuki ni problem da vi umrete, problem je če slučajno preživite, ker pol vsi trpijo ko poslušajo kaj vse je bilo narobe, da se vam je zgodila nesreča
nebi
16. 03. 2011 14.35
Če želiš biti pripet s pasom bi morala biti posameznikova odločitev. Sedaj se bodo nekateri javili in rekli, da lahko koga poškoduješ, ko zletiš skozi šipo, in da je dovolj, če zaradi tega rešimo le eno življenje. Moj odgovor: kaj pa, če se ne moreš odpeti oz. te ne morejo odpeti, iz avta pa odteka bencin, nekdo te poskuša rešiti in te ne uspe in oba umreta. Če ne bi bil pripet bi oba preživela. Torej ponavljam, da bi morala to biti odločitev posameznika, če boš pripet ali ne, ker drugi nimajo pravice kontrolirati tvoje življenje, ki je tako ali tako že preveč kontrolirano.
Meritmut
16. 03. 2011 14.03
Pr nas na dolenjskem ciganski otroci niso nikol prpeti, še huje, skačejo po celem avtomobilu. Vozili so se pred mano in gremo mimo policistov...in policija mene ustavi!!! Itak je bila samo "kontrola" ampak se je opazilo, da so jih namerno pustili oditi!!
Anita Mažgon
16. 03. 2011 13.56
Ne morem verjeti, da je toliko neumnih komentarjev. Sama preživim na cesti veliko časa, pa policije praktično nikoli ne vidim. Edino pravilno bi bilo, da bi bili stalno prisotni na cesti in pisali kazni. Tako bi se počasi navadili upoštevati pravila. Očitno to, da je nekaj za nas in naše otroke dobro, za slovenčke še vedno ni dovolj dobra motivacije.
Ramzess
16. 03. 2011 13.44
Jankoslav točno tako, pol pa je povzročitelj kriv, ... ne pa malomarni straši, ki bi zapovrh radi še nevem kaj ...
JezekModaFoka02
16. 03. 2011 13.17
Pa so spet pokradl folk ki je že tko brez dnarja ... * * *!
MYDAY
16. 03. 2011 13.09
policaji ustavljajo voznike z lučmi in sirenami, kot največje kriminalce in s tem polnijo proračun.....svinjarija brez primere
jankoslav
16. 03. 2011 12.57
pravilno!še več takih akcij! pol so pa vsi drugi krivi k ti otrok poleti čez kakšno šipo...samo ti ne...
tedo974P8medo
16. 03. 2011 12.52
Varnostni par je dober samo, če se zabiješ naravnost nekam s hitrostjo do 20 km/h.
odisej2
16. 03. 2011 12.51
2700 x 60 je dobrih 160.000 eur v državno blagajno iz žepov davkoplačevalcev, ki davke plačujemo tudi zato, da bi nas policija obvarovala pred lopovi kova hilda, zidar, šrot, kordež, kresal, janša, pahor,...(ojoj, sej seznama spoh ni konec). U bistvu pa je ta ista policija, ki jo plačujemo, nesposobna ujeti prave lopove. Jasno, lažje je štrapcirat male ljudi.
bosscoreli
16. 03. 2011 12.48
država zase se brigaj, ne pa zame in mojo družino!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...