Slovenija

Številne poletne prireditve z glasno glasbo lahko resno okvarijo sluh

Ljubljana, 29. 07. 2017 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obiskovalci poletnih prireditev, predvsem nočnih klubov in diskotek, pa tudi koncertov na prostem, so pogosto izpostavljeni glasni glasbi. Na NIJZ svetujejo, da si obiskovalci vsako uro vzamejo deset minut odmora in ga preživijo v mirnem okolju. Posebno previdnost priporočajo bolj občutljivim obiskovalcem, saj se lahko njihovo stanje po obisku kluba ali prireditve poslabša.

V poletnem času smo lahko v nočnih klubih in diskotekah, pa tudi gostinskih lokalih izpostavljeni glasni glasbi. Izpostavljenost hrupu lahko povzroči vznemirjenost in poškoduje sluh. Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) svetujejo, da si obiskovalci vsako uro vzamejo deset minut odmora in ga preživijo v mirnem okolju.

NIJZ obiskovalcem priporoča, da si vsako uro vzamejo vsaj deset minut odmora in ga preživijo v mirnem okolju. Pri tem pa naj so prostori v nočnem klubu urejeni tako, da se lahko obiskovalci vsaj začasno umaknejo v mirnejše okolje.

Organizatorjem prireditev z glasno glasbo svetujejo, da naj bo prireditveni prostor primerno izbran. Poskrbeti je treba tudi za dobro akustiko v prostoru. Zvočniki naj bodo v prostoru postavljeni tako, da obiskovalci ne morejo priti v njihovo neposredno bližino. V prostorih naj organizatorji izvajajo meritve hrupa.

Izpostavljenost hrupu lahko povzroči vznemirjenost in poškoduje sluh.
Izpostavljenost hrupu lahko povzroči vznemirjenost in poškoduje sluh. FOTO: iStock

Priporočajo pa tudi, da organizatorji dogodkov ob vhodu podajo obvestilo, da raven zvoka v klubu dosega vrednosti, ki bi lahko predstavljale nevarnost za okvare sluha. Svetujejo, da udeležencem dogodkov ponudijo brezplačne čepke za ušesa.

Posebno previdnost priporočajo bolj občutljivim obiskovalcem, saj se lahko njihovo stanje po obisku kluba ali prireditve poslabša. Pazljivi morajo biti na primer tisti, ki zaznavajo stalno šumenje v ušesih.

Izpostavljenost hrupu lahko povzroči vznemirjenost, motnje spanja ali počitka, poviša krvni tlak, poškoduje sluh ter poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Hrup povzroča tudi motnje pri koncentraciji in pogovoru ter zmanjša učinkovitost pri delu. Poslabša lahko tudi psihično stanje.

Po vsaki izpostavljenosti hrupu pa svetujejo, da posamezniki vsaj nekaj časa preživijo v mirnem in tihem okolju. Na ta način se lahko nastale poškodbe popravijo, sicer pride do trajnih poškodb sluha, še pravijo na NIJZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
30. 07. 2017 09.28
+1
"Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) svetujejo, da si obiskovalci vsako uro vzamejo deset minut odmora in ga preživijo v mirnem okolju." To so pa spet eni strokovnjaki, sploh jim ni jasno, da to večinoma ni izvedljivo, niti območja ne moreš zapustiti, da bi se lahko neovirano vrnil, ena karta je za enkratni vstop, ne večkratni. Tega še na hrupnem delovnem mestu ne moreš izvajat.
Senca6
29. 07. 2017 14.34
+9
hodim na metal koncerte že več kot 20 let pa še vedno čujem ko ...ona žival kaj pač ful vredu čuje! :P
janezccc
29. 07. 2017 14.27
Članek in pol, ni kaj.
Frankly
29. 07. 2017 14.27
+12
Sluh bo ze v redu, problem bo z zivci; sploh, ce ti nabijajo balkansko glasbo v slovenskem primorju!
redfox
29. 07. 2017 12.57
+5
Ampak nos mate kot pinokio,povsod ga vtaknete.
murkecc
29. 07. 2017 12.40
+3
In kje so te številne prireditve? Vse zaprto.