Slovenija

Slovenija išče 'odrešenika gospodarstva', a Stepišnikovega naslednika ni od nikoder

Ljubljana, 26. 01. 2014 22.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarsko obubožana Slovenija je že dva meseca brez gospodarskega ministra. Kandidata še ni, večina pa se strinja, da bo moral biti "odrešenik gospodarstva" zelo skrbno izbran.

Stanko Stepišnik si v času svojega kratkega ministrovanja ni nabral prav veliko privržencev.
Stanko Stepišnik si v času svojega kratkega ministrovanja ni nabral prav veliko privržencev. FOTO: Reuters

Že več kot dva meseca mineva, odkar je Slovenija ostala brez gospodarskega ministra. Zaradi očitkov o sodelovanju "njegove" Emo Orodjarne na razpisih za pridobitev javnih subvencij je namreč 20. novembra odstopil Stanko Stepišnik. Začasno je njegovo ministrstvo nato prevzel Uroš Čufer, finančni minister, ki ima več kot dovolj že svojega dela.

Po odstopu Stepišnika se je sicer pojavljalo veliko imen potencialnih kandidatov - Robert Golob iz energetske družbe Gen-I, državna sekretarka Andreja Kert, Ivan Novak iz Rail Carga Austria, Andrej Ribič iz Elektra Ljubljana, Krištof Mlakar iz Vodovoda-kanalizacije in Alenka Avberšek z Gospodarske zbornice.
Kljub temu ministra še vedno ni, premierka pa v zadnjem času daje vtis, da se veliko bolj ukvarja z iskanjem zdravstvenega ministra.

Da se novega ministra na resorju, ki je ključen za ustvarjanje novih delovnih mest in okrevanje države išče tako dolgo, ne razumejo niti v koaliciji. "Socialni demokrati pričakujemo, da bo stranka Pozitivna Slovenija premierki Alenki Bratušek čimprej predlagala novega kandidata ali kandidatko za ministra oz. ministrico za gospodarstvo, saj smo mnenja, da od odstopa ministra Stanka Stepišnika delo na tem ministrstvu že predolgo stoji oziroma se procesi na področju gospodarskega resorja ne odvijajo v skladu s pričakovanji koalicije in gospodarstva," pravijo Socialni demokrati.

In zaradi praznega ministrskega stolčka nastaja škoda, menijo tako v gospodarstvu kot v politiki. "Škoda je velika, ker na področju gospodarstva v tem času ni prišlo do nobenih premikov. Ukrepi, ki smo jih predlagali vladi, so ostali mrtva črka na papirju," menijo v Obrtni zbornici (OZS).

"Ta situacija jasno kaže, da ta vlada in koalicija ne misli resno z zagonom gospodarstva in novimi delovnimi mesti. Osnutek novega koalicijskega sporazuma je torej zgolj domišljen PR projekt," pa so kritični v opozicijski NSi. "Brez tektonskih premikov na področju spodbujanja gospodarstva nam ni pomoči," pravijo. In tokrat se z opozicijo strinjajo celo v koalicijski SD, kjer pravijo, da ime kandidata pričakujejo čim prej. "Od odstopa ministra Stanka Stepišnika delo na tem ministrstvu že predolgo stoji, oziroma se procesi na področju gospodarskega resorja ne odvijajo v skladu s pričakovanji koalicije in gospodarstva," pravijo.

Odsotnost ministra pa ni le ustavila uvajanje sprememb, ampak grozi, da bo povzročila velike stroške, opozarjajo v NSi: "Nedopustno je, da Slovenija zaskrbljujoče zamuja z dokumenti, ki so nujni za črpanje edinih razvojnih sredstev iz EU skladov. Pri tem je potrebno opozoriti zlasti na zaostanek pri pripravi Partnerskega sporazuma, ki je osnovni in izhodiščni sporazum med Slovenijo in EU, nujno potreben za kakršnokoli črpanje evropskih sredstev v novi finančni perspektivi 2014-2020."

Seveda pa najti primernega kandidata ne bo tako lahko, saj zaradi odprtih vprašanj na področju gospodarstva, kjer je nujno izpeljati več ukrepov, to pač ne more biti kdor koli.

Obrtniki si želijo nekoga, ki bi upošteval tudi njih. "V preteklosti resorni ministri za malo gospodarstvo niso imeli velikega posluha, saj so bili problemi velikih gospodarskih družb vselej v ospredju. To nas žalosti, saj vemo, da prav malo gospodarstvo zaposluje 230 tisoč oseb, kar je skoraj polovica vseh zaposlenih v gospodarstvu. Upamo torej, da bomo čim prej našli ministra, ki bo deloval v korist obrtnikov in malih podjetnikov," pravijo. V OZS bi si sicer na ministrskem stolčku želeli videti prvega moža Term Olimia Zdravka Počivalška.

Da so bili do dosedanjih ministrov precej kritični, ne skrivajo niti v OZS, niti v NSi. "Izjemno nezadovoljni smo bili z gospodom Stepišnikom, saj ni razumel težav in potreb obrtnikov in malih podjetnikov, temveč zgolj velikih sistemov," pravijo na OZS, kjer med vsemi ministri v samostojni Sloveniji niso našli niti enega, ki bi ga lahko izpostavili kot človeka, ki si je resnično zavzemal za dobrobit malega gospodarstva.

V GZS so že sredi meseca opozorili na pomembnost čimprejšnje izbire novega gospodarskega ministra. Opozorili so na visoko brezposelnost, porast števila stečajev in zastoj pri razvojnih programih in koriščenju evropskih sredstev.

"Vse to so jasni indici, da razmere v slovenskem gospodarstvu terjajo takojšnje reagiranje in ukrepanje vlade. Pri tem ne gre le za lepotne popravke, temveč za preobrat miselnosti, jasno zastavljeno strategijo in korenite ukrepe predvsem za zagotovitev boljšega poslovnega okolja in ureditev področja zdravstva," so zapisali.

Stepišnik si je negativno oceno prislužil tudi v NSi, kjer pa menijo, da je primer dobrega gospodarskega ministra SDS Andrej Vizjak, ki je bila na tem mestu v mandatu 2004-2008.

In kaj od novega ministra pričakujejo najprej?

V SD si želijo, da bo razumel potrebe slovenskega gospodarstva in hitreje pripravil ustrezne ukrepe za pomoč ter reševanje le tega, saj naše gospodarstvo nujno potrebuje nov razvojni zagon.

V OZS pričakujejo, da bo skupaj z ostalimi resornimi ministri pomagal izboljšati poslovno okolje in tako zagnati gospodarstvo. "Ključni ukrepi so vzpostaviti ugodnejše davčno okolje, fleksibilnejši trg dela, omogočiti lažji dostop do ugodnih bančnih posojil, ki bodo omogočila konkurenčnost in ponovni zagon podjetij, zmanjšanje sive ekonomije ter bolj poostren nadzor nad nelegalnimi subjekti, ki predstavljajo nelojalno konkurenco obrtnikom in podjetnikom. Ključno je tudi, da se odpravijo številne administrativne ovire, ki otežujejo poslovanje in odbijajo tuje investitorje. Pričakujemo tudi prenovo sistema javnih naročil," pravijo.

V NSi pa so pričakovanja strnili v šest točk - pripravo ukrepov za znižanje davkov, ki bi gospodarstvu "dali več kisika", Slovenijo je nujno treba odpreti za tuje investitorje, pripraviti je treba akcijski načrt za črpanje evropskih sredstev iz naslednje evropske finančne perspektive, strategijo privatizacije družb v večinski državni lasti , zaposlovanje mladih in ustvarjanje delovnih mest na področju zelenih in inovativnih tehnologij ter načrt za uresničitev potencialov slovenskega turizma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BULDOH
27. 01. 2014 18.22
+2
Kuge ,lakote in Bratuškove-reši nas ,o Gospod....
mkug5g
27. 01. 2014 15.22
+1
problem je ker levi nimajo primerno izobraženega kadra
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 15.15
+2
.....nobenga šalabajzerja več ne najdejo??
Tonček Balonček
27. 01. 2014 13.38
+6
PA kdo bo minsiuter za 3.500 EUR mesečno, lepo vas prosim? Potem ti bodo pa vsake tri dni pod nos metali, zakaj en odpirašd elovnih mest in kaj potuješ v tujino, kakšna podjetja ima žena, pa kje so otroci v službi, pa kdo ej tvod dedek, sošolci in podobne diskvalifikacije stare dobre šole nekdanjih bveščevalnihs lužb.
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 14.04
+4
...jah,balonček.....črn humor obvladaš......ampak za nas,ki živimo v bananalandu postaja ogaben!
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 13.20
+2
....seveda pa zanj in njegovo penzijo ,delamo redko zaposleni ,solidarni mladi smrkavci ...kene ....
iGURT
27. 01. 2014 13.21
-3
prašek
27. 01. 2014 13.22
-3
prašek
27. 01. 2014 13.23
-3
Zaposlen je na Trstenjakovi. Honorarno pa še na Reporterju
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 13.41
+3
....bejžta no!?.....sem kresnil na glavico,kene?!
prašek
27. 01. 2014 13.54
-3
kameltrajbar
27. 01. 2014 14.02
-2
..se mu ne dvigne..dab kj kresnu....:)))))
iGURT
27. 01. 2014 14.14
-4
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 14.15
+5
....evo,prašek....si prebral kaj pravita "kolega"??.....hehhheee
Tonček Balonček
27. 01. 2014 13.17
+2
Do zdaj najbolj sposoben je bil Lahovnik, Vizjak ima pa itak vse rešitve v rokavu! Pezdir pa otaja ogromen neizkoriščen pozencial, saj ve za neštevilen kufre denarja! Kje jih hrani, se ne ve.
iGURT
27. 01. 2014 13.20
-1
..nazadnje sem ga videl na kongresu Nsi, ..kot govornika. Nič ni omenil kufrov denarja.
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 13.11
+3
....kaj ,ko bi predlagali kar praška?....sicer je predstavnik najštevilčnejše armade "ajd mlad v penzijo in jo koristi 40 let"....pa never majnd......on bi s svojimi "prehranskimi navadami za rajo",lahko še dodatno oplemenitil tajkunske račune foruma.......
Roxy79
27. 01. 2014 13.10
-1
Kje pa je Hribar ??? Ta ima vedno največ za povedati...........
Ivan janez
27. 01. 2014 13.28
+3
kaj bo Hribar če ni znau najti 5 eu, da bi se dvignile plače z najnižjimi dohodki --nasprotoval je-- sramota njemu je treba zajamčena plača pa bomo videli kaj bo rekel po tem
prašek
27. 01. 2014 12.34
-1
Morda bi pa opozicija predlagala enega od najboljših kandidatov ; Dr. Grims, dr. Černač ....... etc.
Koffetka
27. 01. 2014 12.46
+2
V poštev pridejo samo moralno politično neoporečni kadri z partijsko preteklostjo in zveze v zvezi borcev SZDL prej pa agilni v pionirskih ter mladinskih vrstah najbolj glasni kako že ( Sao čara ika blara čobanica progovara...
Koffetka
27. 01. 2014 12.47
+4
iGURT
27. 01. 2014 12.50
-1
v SDS je veliko kadra z partijsko preteklostjo . . . ..tako da ?
kameltrajbar
27. 01. 2014 13.01
+0
Koffetka
27. 01. 2014 12.23
+8
»VI VIL SOLV AUR PROBLEM AURSELVS«. »PIPL MAST TRAS US«. Vi nid tajm Hudiča zakaj potem tak ropajo, pustošijo inj uničujejo use kar je Slovenskega..Jaesno lažejo ka Kmunajsti..
Koffetka
27. 01. 2014 12.24
+5
Leto je okol se je Alenka zredila ka Vol..In njena beseda je laž ne meso postala..
iGURT
27. 01. 2014 12.20
-1
..no, jutri, 28. januarja ob 20.55 uri si bomo ogledali odajo z naslovom 'Koalicija Sovraštva'.
prašek
27. 01. 2014 12.16
-5
Pa en lep dan želim vsem skupaj. Dober dan tudi adminu !
Verbena
27. 01. 2014 12.21
+4
..sem tuhtala, če naj odvrnem pozdrav, ker ga podarjaš še nekomu s katerim nisva preveč na ti!!!....no pa naj bo, dober dan tebi in vsem ostalim !!!
prašek
27. 01. 2014 12.24
-7
verbena .... Že večkrat sem omenil, da naša kultura zahteva, da se pozdravi, ko se nekam pride. A odzdraviš ali ne .......... Lahko tudi klikneš na minus, tako kot so že trije !
Owce yallowe 159, pa to ...
27. 01. 2014 12.16
+11
Gospa premierka ... verjamemo v vas ... res ... nestrpno čakamo, da boste zopet sanjali, pa to ... lol ...
Verbena
27. 01. 2014 12.20
+5
pika poka ježek
27. 01. 2014 12.44
+4
Jezus Kristus
27. 01. 2014 12.12
-6
Tole gre vse skupaj malo počasi ....... ampak važno je, da ni Janše. In ga tudi ne bo več.
prašek
27. 01. 2014 12.15
-8
Zdaj bo vlada v senci, oziroma na Dobu ! Jajček se že pripravlja na prevzem !
+7
Ooo Praško je prišel! Heheheh medo nima nič zimskega spanja:) Naš rakec:)
prašek
27. 01. 2014 12.17
-6
Pozdravljen Sveti. Na žalost ni zimskega spanja. Kako pa kaj v Vatikanu ?
+6
V Vatikanu super, Ukrajinke, havanke, izbrana dela Jacka Danielsa...
prašek
27. 01. 2014 12.20
-3
Pazi da ne boš mešal Ukrajinke s cigarami ! Hud učinek , stranski !
+7
Hehehe, samo Franci ga biksa, dans ni ob 5h molil....
prašek
27. 01. 2014 12.26
-5
Izbrana dela Jacka Danielsa so pa zelo v redu . Baje.
+5
So so, zelo dobra so! Prašek, ne mi rečt, da jih nisi nikoli bral?:)
prašek
27. 01. 2014 12.30
-4
Moram priznati, da nikoli. So stvari, katerih ne uporabljam. In to je ena izmed njih !
prašek
27. 01. 2014 12.32
-5
Sicer pa Sveti, kako da si v Sloveniji ? Sem mislil, da boš dalj časa zunaj ! So morebiti zahtevali od tebe da delaš ?
prašek
27. 01. 2014 12.33
-4
Ali so ti prepovedali uporabo Jacka Danielsa ?
+5
Prašek, jaz sem svoje naredil gori, čez nekaj mesecev grem nazaj, delo mi ni tuje, Jack Daniels pa tudi ni problem pri meni.
prašek
27. 01. 2014 12.39
-3
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 12.02
+7
.....dej,gurt...pelji!!
iGURT
27. 01. 2014 12.06
-6
serija romanov o Harryju Potterju - prevedena v 67 jezikov
prašek
27. 01. 2014 12.14
-6
V koliko jezikov pa so prevedli belo knjigo ?
iGURT
27. 01. 2014 12.17
-6
..baje v angleščino. Za naš dvomilijonski trg.
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 12.02
+7
.....tko...v vednost......bomo še stožice dogradili?!!...in ene 50 milijončkov še ,poleg vsega,častili?!....-da bo zokuni lahko naprej županoval?!!
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 12.01
+6
ammm....katera slovenija ga pa išče, odrešenika?...a pozitivna??......a nismo še vsega odrešeni?....koliko v milijonih ,pa je še za odrešit??
darcs
27. 01. 2014 12.01
-1
BO PREVZEL lukšič
darcs
27. 01. 2014 12.00
-1
gurt, resnica boli, ti pa si zatiskaš oči, za te je vse ok, sam da ni JANŠE,,,.....
iGURT
27. 01. 2014 12.03
-3
O kateri resnici ki boli pišeš ? ..in ja, persona ki ne zna pojasnit izvora premoženja ni primerna za nobeno funkcijo, lahko narišem če ti ni jasno.
iGURT
27. 01. 2014 12.32
+0
Nobeden, ne Jankovič ne Janša nista pojasnila izvora premoženja.
obiskovalecsmetisca
27. 01. 2014 11.59
+4
....a med onimi,ki so po magistratu skakljali ni nobenega primernega?...kaj pa iso?...