Slovenija

Konkretnih predlogov za rešitev iz krize še ni, se bodo pa še naprej dogovarjali

LJubljana, 24. 09. 2013 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada, sindikati in delodajalci so se usedli za skupno mizo, da bi poiskali ukrepe za izhod iz krize. Konkretnih zaključkov niso sprejeli, kljub temu naj bi bilo soglasje blizu. Minister Stepišnik je srečanje označil kot pozitivno in dodal, da vsaka stran želi nekaj prispevati.

Minister Stepišnik poudarja, da je treba ohraniti delovna mesta.
Minister Stepišnik poudarja, da je treba ohraniti delovna mesta. FOTO: Reuters

V prostorih vlade je potekalo srečanje predsednice vlade Alenke Bratušek s sindikalisti in delodajalci o ukrepih za izhod iz krize. Gospodarski minister Stanko Stepišnik je ob prihodu na srečanje menil, da "smo v isti državi in da imamo podobne primere, zato je v vsakem primeru najboljše, da stopimo skupaj".

Na vprašanje, komu bo dal prednost, ali delodajalcem ali sindikatom, je minister odvrnil, da je pomembno delovno mesto in tega je treba ohraniti. "Če ohranimo delovna mesta, smo naredili vse za delavca, delodajalca in za državo. Delovno mesto je pomembno," je poudaril.

Stepišnik je današnje srečanje označil kot pozitivno, "vsaka stran želi nekaj prispevati". Po njegovih pojasnilih so zelo "blizu enotnemu družbenemu pristopu", kar pomeni, da bodo šli vsi v isti smeri – da bodo poiskali konsenz za vse družbeno pomembne stvari.

Stepišnik se je dotaknil tudi socialne kapice, ki jo kot ukrep za izhod iz krize predlagajo delodajalci. Po njegovi oceni je dobra za gospodarstvo. "Socialna kapica je za gospodarstvo plus, za javnofinančni primanjkljaj pa minus. Nekje se je treba najti, na sredini," je dejal.

Po njegovi oceni je pomembno ohraniti delovna mesta. "Če ohranimo delovna mesta, smo naredili vse za delavca, delodajalca in za državo," je pred srečanjem z delodajalci in sindikalisti še dejal minister Stepišnik.

Poseg v minimalno plačo le v primeru, ko je podjetje v krizi

Delodajalci si želijo olajšan trg zaposlovanja.
Delodajalci si želijo olajšan trg zaposlovanja. FOTO: Reuters

O posegu v minimalno plačo danes po njegovih pojasnilih niso govorili. O minimalni plači so sicer govorili le v primeru, ko pride podjetje v krizo in se delodajalci in delavci o tem dogovorijo. Tako bi se za nek kratek čas plača prilagodila vsem, predvsem menedžmentu in tistim na individualnih pogodbah, pa tudi drugim delavcem, če so pripravljeni na tak korak, da se ohranijo delovna mesta.

Za Stepišnika je najbolj pomembno, da se delodajalci in delavci takrat, ko pridejo podjetja v krizo, zaradi trga ali kakšnega drugega vzroka, v luči premostitve težav, skupaj dogovorijo, da prebrodijo krizo in ohranijo delovna mesta. "Mislim, da smo preveč delovnih mest zaradi stečajne zakonodaje v preteklosti izgubili in to je precej narobe, ker bi lahko ohranili zdrava jedra in bi danes imeli dosti več zaposlenih, tako pa smo jih v zadnjih šestih letih izgubili 90.000 v realnem sektorju," je po srečanju še dejal minister Stepišnik.

Lukič: Gospodarstvu se ne da več obešati mnogih bremen

Predstavniki delodajalcev in sindikatov pa pred današnjim srečanjem niso bili posebej optimistični. Kot so dejali, so na različnih bregovih, zato pričakujejo oster, a konstruktiven pogovor. Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukič je pred srečanjem v Ljubljani dejal, da pričakuje veliko razuma, in sicer v smeri, da se "bomo znali strpno pogovarjati o tem, kako najti čim boljše rešitve za izhod iz krize".

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je pojasnil, da govora o konkretnih ukrepih ni bilo, je pa beseda tekla o sivi ekonomiji, zakonu o sistemski razdolžitvi podjetij, sanaciji bank. Po njegovih besedah je delodajalska stran predlagala, da se vse to pospeši, in dobila obljubo, da bo to narejeno.

Kot je še povedal Lukič, je slovensko gospodarstvo v štirih letih izgubilo 90.000 delovnih mest in je še šibkejše kot pred štirimi leti. "To pomeni, da se gospodarstvu ne da več obešati mnogih bremen," je poudaril.

Predsednik Združenja Manager Dejan Turk medtem pričakuje odkrito razpravo o ukrepih, ki so potrebni. "Pričakujemo ukrepe, ki bodo predvsem naravnani na dvig konkurenčnosti, rast gospodarstva in temu, da bo gospodarstvo lažje dihalo," je dejal.

Delodajalci si po njegovih pojasnilih želijo olajšan trg zaposlovanja, nujno potrebna je tudi socialna kapica – z njo bi namreč lahko dobre strokovnjake, ki zdaj bežijo v tujino, ohranili v Sloveniji. "Predvsem si želimo konkurenčnosti in strukturnih reform," je še poudaril Turk.

Semolič: Delodajalci imajo neprimerno več pravic in ugodnosti

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je opozoril, da so delodajalci in sindikati v mnogih stvareh na različnih bregovih. Kot je ocenil, v Sloveniji obstajata dve socialni državi, ena za delodajalce oz. kapital, druga za delavce. Delodajalci imajo neprimerno več pravic in ugodnosti, medtem ko morajo delavci plačevati vse slabosti napačnih odločitev, je bil kritičen.

Delodajalci imajo neprimerno več pravic in ugodnosti, medtem ko morajo delavci plačevati vse slabosti napačnih odločitev, je bil danes kritičen Dušan Semolič.
Delodajalci imajo neprimerno več pravic in ugodnosti, medtem ko morajo delavci plačevati vse slabosti napačnih odločitev, je bil danes kritičen Dušan Semolič. FOTO: Blaž Garbajs
Šest delodajalskih organizacij v dokumentu Kisik za gospodarstvo predlaga ukrepe za davčno razbremenitev ter za zagon razvoja in konkurenčnosti ter ukrepe za izvedbo strukturnih reform in sanacijo bančnega sistema. Osem sindikalnih central medtem v dokumentu Nova pogodba med delom in kapitalom za izhod iz krize navaja predloge za prehod od varčevanja k trajnostnemu razvoju in blaginji, med drugim uvedbo davčnih blagajn, kadrovsko okrepitev davčnega nadzora in uspešnejše črpanje evropskih sredstev.

V zvezi s hitenjem s proračunom za prihodnje leto je dejal, da bo zanje v prvi vrsti pomembna smer dokumenta. Če se bo z njim prizadelo socialne pravice, bo to slaba pot, ki ji bodo nasprotovali, je dejal in dodal, da je sicer treba počakati na petkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta, ki bo namenjena prav temu vprašanju.

Sindikalna stran je po besedah Semoliča opozorila, da reševanje problemov, ki se ga bo lotevala vlada, ne sme iti v škodo standarda delavcev. "Upokojenci in delavci so že do sedaj preveč prispevali k izhodu iz krize in glavni problemi so problemi trga kapitala, obresti, garancij, funkcioniranja pravne države," je še ocenil Semolič.

Štrukelj: Vlada bega od ene do druge strani

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj se je strinjal, da gre pri delodajalski in delojemalski strani za dva različna pogleda. Kot je ocenil, delodajalci vztrajajo pri demontaži socialne države in ključno rešitev vidijo v zmanjšanju kakovosti življenja ljudi, medtem ko si sindikati želijo ohranitve socialne države.

Ključni problem vidi v tem, "da vlada bega od ene do druge strani, da ji ni jasno, kaj želi in da daje mešane signale". V tej luči danes upa na odkrito razpravo o tem, kam država hoče v prihodnosti. Izmenjava mnenj bo ostra, je napovedal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
25. 09. 2013 07.27
+1
če bi bilo res komu v interesu da se ta revščina konča bi se tudi kaj zgodilo. tako pa se ne bo ker to nikogar ne zanima. je včeraj bila ena super oddaja o propadu bančnega sistema in krizi kjer so povedali kar nekateri ponavaljamo že skoz - zmanjševanje plač in dviganje davka ne reši krize pač pa jo poglablja. če bi hoteli iz krize bi morali ljudje imet denar in ga zapravljat. tako ga pa nimamo in nimamo s čim polnit blagajne kot z davki kaznimi vinjetami ipd neumnostmi ki nas na dolgi rok ne rešijo. ne razumem kako lahko pri tolikih ekonomistih ki delujejo v tujini samo domači ne razumejo bistva. ali ga res ne ali ga pa nočejo ker se jim fučka za folk in krizo
Der Thomas
25. 09. 2013 00.01
+1
Mislim no konkretnih predlogov ni so pa blizu rešitve. Torej če nimajo nič so praktično končali in če so končali so učinkoviti. Bravo samo tak naprej...
u3pm
24. 09. 2013 22.58
+2
Gledal pogovor s premierko. Takšen masaker nad slovenskim jezikom kot ga izvaja Bratuškova, redko vidimo pri nosilcih javnih funkcij.
kaprikorno
24. 09. 2013 21.21
+1
Malo sem prebral komentarje in jaz ZELOOOOOO pogrešam rešitev polnih komentarjev tovarišev, kot so Korintos ter vstajnikov, kot so Gurt, pa Niet, pa..... Ko so rušili prejšnjo vlado so imeli ogromno rešitev, zato sedaj pogrešam njihov prispevek.... Vsak nasvet šteje, a ne? Sicer pa je biti na tem forumu zguba časa. To je moje mnenje. LP vsem!
askralj
24. 09. 2013 21.17
+1
Prvo je potreben protest proti sindikalistom ko se stanje slabša njihove plače z dodatnimi zaslužki pa večajo...
MIGLA
24. 09. 2013 20.48
+3
kar trojka naj pride oni bodo hitro našli rešitve, prepričan sem da bodo najprej udarili po državnem aparatu, zmanjšali za 40% tako kot v grčiji
Tonček Balonček
24. 09. 2013 20.22
-3
Seeveda so rešitve, Janša in Vizjak jih imata, pa 10+10o je še vedno špica! Žal je Bratuškova zdaj vse uničila in Janša bo potreboval ne le dva mandata absolutne večine, ampak najmanj trideset, da bo slovenski narod sploh preživel,mi smo že leto dni pet čez vanajsto in padamo v prepad, ne delajte se norca iz prerokov, še najmanj, če je to Anaez Janša. Konec je, brez njega smo gotofi vsi, ne le tovariš Majer!
resslovenka
24. 09. 2013 20.15
+1
Oni se dogovarjajo, ljudje čakamo. Kaj čakamo? Niti sami ne vemo, gledamo in poslušamo ves ta cirkus, 500 tisoč ljudje je menda že na socialnih transferjih , pa še kar iščejo "rešitve". Ljudje ne morejo plačevati stanarin, stroškov, otroke je sram povedati, da so revni , da nimajo, da so starši na robu obupa. Ne, naši "modreci" se s tem ne ukvarjajo, oni se ukvarjajo zgolj s tem, kje še priviti obubožan narod, pa kako zase najbolje poskrbeti v prihajajočih naslednjih volitvah. Ne, gospodje , ne pozabljamo in ja, imamo zamere do vas. Ker niste ustvarili pravične države, ker ste poteptali dostojanstvo večine volilne baze in ker ne vzamete denarja pri tistih, ki so državo s svojo požrešnostjo spravili na boben! Ker imamo dovolj besed, ki jih poslušamo že vsa leta in ker je vsak dan slabše. Za nas - volilno bazo!
u3pm
24. 09. 2013 19.55
+7
važno da je miljarda za reševanje svojih tajkunov v probanki in factor banki.............
u3pm
24. 09. 2013 19.44
+8
TA NESPOSOBNA VLADA JE UNIČILA CELOTNO ZGORNJE POSOČJE--NI BILA SPOSOBNA DATI GARANCIJE ZA ZAGON KANINA!!!!!!POSLEDICA TEGA JE POVEČANJE REVŠČINE,IZGUBA DELOVNIH MEST IN ZAPIRANJE DEJAVNOSTI POVEZANIH S TURIZMOM NA BOVŠKEM!!!!!1PRIHODNJI MESEC SE ZATO ZAPIRATA OBA HOTELA V BOVCU!!!!!ZAPTRAJO SE VSE DEJAVNOSTI POVEZANE Z ZIMSKO SEZONO,POVEČUJE SE BREZPOSELNOST V ŽE TAKO OGROŽENI REGIJI!!!!!!!!BOVEC PO ZASLUGI RDEČE VLADAJOČE KLIKE POSTAJA MESTO DUHOV!!!!!!!SRAMOTNA VLADA KI SE ŽE ŠEST MESECEV UKVARJA SAMA S SEBOJ IN SVOJIM OBSTOJEM NA RAČUN MALIH LJUDI!!!!!!DRŽAVA SI TAKIH LJUDI NE ZASLUŽI NA OBLASTI!!!!!!
u3pm
24. 09. 2013 19.54
+4
važno da je miljarda za reševanje svojih tajkunov v probanki in factor banki.............
Buena Vita
24. 09. 2013 19.10
+4
SEVEDE SE BODO DOGOVARJALI,IMAJO ČASA NA PRETEK,,MAR NE?????T
klldmoll
24. 09. 2013 18.26
+4
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji.
Ana Hleb
24. 09. 2013 17.22
+0
Če že samo kradejo ne (tako kot prejšnje vlade), so dost nardil.
belaovca
24. 09. 2013 17.13
+4
meni pa še vedno ni jasno...kako nas lahko rešujejo ti ki so nas spravili v to stanje..in kar je še najbolj žalostno dobili bodo penzijo mi pa...???
belaovca
24. 09. 2013 17.14
-2
Tanko..... pohlepni šircelj.......itd ....banda
u3pm
24. 09. 2013 16.44
+2
Opec:Zamrznitev usklajevanja olajšav pomeni nižanje neto plač,brez zadržkov lahko govorimo o prikriti uvedbi kriznega davka
u3pm
24. 09. 2013 16.33
+3
genij veleum te vlade--minister stepišnik,je po 6.mesecih ugotovil,da smo še vedno v isti državi in da bi potrebovali delovna mesta.............
razocarani
24. 09. 2013 16.31
+8
ko se tile veleumi takole dogovarjajo vem da bomo mi narod N..........I in dobili po grbi ..od veliko govorjenja ni se nikoli dobrega obrodilo ..--ce vseh teh povzpetnikov vseh opcij barv,sekt .nasih.vasih .njihovih..in podobnih ne bi bilo bi se res vsi ostali dobro imeli .cemu vsa na navlaka veleumov ko pa delajo dobesedno samo skodo in zlo ...KOLIKOR SMO VELIKI -ZA ENO VECJO FIRMO --RABIMO SAMO DOBREGA-SPOSOBNEGA DIREKTORJA IN PAR RACUNOVODIJ IN TO JE DOVOL ne pa celo krdelo polotikov vseh cudnih usmeritev ki se v medsebojnem obracunavanju pozvizgajo na nas .SAMO DA SAMI LEPO SKOZ PRIDEJO dezela in narod pa jim je figo mar
moj i
24. 09. 2013 15.42
+2
komentarji, predlogi .... ampak vse v prazno - samo še tonemo torej narediti je potrebno konkreten rez ....
u3pm
24. 09. 2013 16.31
+3
saj je rekla da bo,jaz bom ,moja vlada bo.....nekaj bo-----v vsakem primeru nić dobrega...do zdaj nić dobrega tudi ni bilo.....
moj i
24. 09. 2013 15.40
+4
samo malo še počakajte z predlogi pa jih več ne boste potrebovali - p r o ..... b a n ..
kar napiši da se razume prokletabandahudičeva nje ču ču...
Milan Novak
24. 09. 2013 15.03
+1
davek na nepremičnine bo vse rešil
razocarani
24. 09. 2013 16.33
+3