Slovenija

'Šteje le iznajdljivost pri koritu'

Ljubljana, 11. 03. 2015 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Težave se z odstopom ministrice za izobraževanje Stanislave Setnikar Cankar ne bodo rešile, opozarjajo tako zaposleni v visokošolskih zavodih, kot študenti. Zato že pozivajo k podpisu peticije za sistemske spremembe. Visokošolski sindikat pa je podal pobudo za demokratizacijo univerz.

"Meje med povprečno plačo raziskovalca in neverjetnimi zneski ne postavlja odličnost, ampak iznajdljivost pri koritu," pravijo zaposleni na Inštitutu za biologijo.
"Meje med povprečno plačo raziskovalca in neverjetnimi zneski ne postavlja odličnost, ampak iznajdljivost pri koritu," pravijo zaposleni na Inštitutu za biologijo. FOTO:
Na Inštitutu za biologijo izražajo razočaranje in ogorčenje nad visokimi avtorskimi honorarji, ki jih je razkril KPK. "Upravičeno se vprašamo, kako nadčloveške morajo biti njihove sposobnosti, da ob opravljanju rednega (in pogosto še dopolnilnega) dela zmorejo še poučevati, raziskovati in svetovati za tolikšne zneske," so zapisali.

Hkrati pa opozarjajo, da v raziskovalni dejavnosti ni stabilnega financiranja, v akademskem svetu pa smo dopustili t.i. kastni sistem. Del denarja, ki prihaja od države, namreč pokrije predvsem mesta, ki so višje na hierarhični lestvici, medtem ko se morajo raziskovalci prijavljati na razpise, da si zaslužijo za plače. "Tako smo si privoščili izplačevanje obsceno visokih zneskov nekaterim, medtem ko večini znanosti zaradi domnevnega pomanjkanja režemo kariere in delovna mesta - družbi pa boljšo in na razvoju temelječo prihodnost."

Pri takšnem sistemu pa jo najslabše odnesejo mladi, poudarjajo zaposleni na Inštitutu za biologijo in dodajajo, da najbolj plačani niso nujno najbolj učinkoviti. "Meje med povprečno plačo raziskovalca in neverjetnimi zneski ne postavlja odličnost, ampak iznajdljivost pri koritu," je dejala Ana Roter z Inštituta.

Zato pozivajo k podpisu peticije, s katero zahtevajo večji nadzor nad avtorskimi pogodbami in njihovo omejitev (npr. z omejitvijo največjega dovoljenega zneska avtorskih honorarjev na ustanovo glede na število zaposlenih); javni seznam prejemnikov (z vsotami) avtorskih honorarjev nad določeno vsoto; znižanje odstotka zaposlitve (torej financiranja iz javnih sredstev) za prejemnike avtorskih honorarjev ali omejitev največjega zneska, ki ga lahko nekdo prejme za avtorsko pogodbo glede na plačo, ki jo dobi v svojem rednem delovnem razmerju; prepoved dvojnega financiranja in njeno dosledno izvajanje ter preusmeritev sredstev privarčevanih z omejitvijo izplačevanja avtorskih honorarjev v sklenitev rednih delovnih razmerij.

Visokošolski sindikat bo sprožil obsežno akcijo za demokratizacijo univerz in temeljite spremembe v volivnih postopkih na vseh ravneh.
Visokošolski sindikat bo sprožil obsežno akcijo za demokratizacijo univerz in temeljite spremembe v volivnih postopkih na vseh ravneh. FOTO: Miro Majcen

Pobuda za demokratizacijo univerz

V Visokošolskem sindikatu pravijo, da se ravno zato, ker imajo tisti, ki se znajdejo “pri koritu” ustrezno visoke zaslužke, ti niso pripravljeni zavzeti za sistemsko ureditev financiranja. "V tej luči postaja čedalje bolj razumljivo pristajanje naših akademskih kolegov v vladi, zlasti predsednika vlade Mira Cerarja (Pravna fakulteta UL) in finančnega ministra Dušana Mramorja (Ekonomska fakulteta UL), na krčenje visokošolskega proračuna," pravi predsednik Visokošolskega sindikata, Marko Marinčič.

"Dejstva, da se je na spisku Supervizorja znašlo toliko dekanov, sodeč po seznamih znanstvenih objav ni mogoče povezati z imenitnimi raziskovalnimi dosežki teh oseb, temveč s fevdalizacijo fakultet kot institucij," ugotavljajo v sindikatu.

Temu je treba narediti konec, pravijo, zato bodo sprožili obsežno akcijo za demokratizacijo univerz in temeljite spremembe v volivnih postopkih na vseh ravneh, od rektorjev do dekanov, od senatov in upravnih odborov do akademskih zborov. "Med spremembami, pri katerih bomo izrazito vztrajali, so splošne volitve rektorjev in dekanov, omejitev števila mandatov za vse vodilne funkcionarje ter osemletni moratorij (2 mandata) pri kandidiranju nekdanjih političnih funkcionarjev na vodilne univerzitetne funkcije," je pojasnil Marinčič.

Ministrica odhaja, težave ostajajo

V mladinski organizaciji Iskra menijo, da je razkritje KPK pokazalo predvsem na sistemsko težavo, na kar je že v torek opozoril Branimir Štrukelj iz Sviza. Jedro problema je po njihovem mnenju komercializacija javnih ustanov, posebno visokega šolstva. To se kaže v tem, da se iz proračuna za visoko šolstvo namenja vse manj denarja, zato so se javne ustanove prisiljene tržiti in na tak način iskati alternativne vire prihodkov.

"Storitve postanejo plačljive, zato si jih socialno ogroženi del prebivalstva ne more privoščiti. Ravno tako imajo elite, ki te ustanove upravljajo, nadzor nad tokom finančnih sredstev iz tržnih projektov, zato se obnašajo čedalje bolj kapitalistično. Javni sektor tako ne predstavlja več sistema, ki omogoča univerzalno dostopnost temeljnih storitev, ampak se spreminja v lovišče za profite zasebnikov. S tem pa se javni sektor odmika od svojega osnovnega poslanstva," ugptavljajo v Iskri.

Zato zahtevajo sistemsko ureditev težav, odpravo zlorabljanja izrednega študija ter zaustavitev komercializacije univerz in ostalih javnih ustanov. To pa mora postati prioriteta vlade.
Primeri dvoživk, koncesij ali javno-zasebnih partnerstev so razširjeni po vsem javnem sektorju, na področju šolstva pa je prisotna tako v pedagoški kot raziskovalni dejavnosti.

Eden od razlogov za takšne anomalije je tudi vse večja komercializacija univerz, so prepričani študenti.
Eden od razlogov za takšne anomalije je tudi vse večja komercializacija univerz, so prepričani študenti. FOTO: Thinkstock

V Iskri so opozorili tudi na tržno naravnane projekte. Te lahko javni raziskovalni in visokošolski zavodi ponujajo ceneje kot zasebni izvajalci, saj so njihove plače in infrastruktura krite z javnimi sredstvi.

Pri teh projektih pa pogosto brezplačno sodelujejo študenti. "Govorimo torej o obliki javne subvencije zasebnemu kapitalu, saj ta dostopa do javno sofinanciranega razvoja, ki je cenejši od lastnih razvojnih oddelkov podjetij," pravijo v Iskri. Pri tem javni zavodi od takih projektov pogosto nimajo veliko, saj od zaslužka fakultete zadržijo le okoli 10 odstotkov režije. "Ostalih 90 odstotkov ostane v upravljanju vodjam skupin, kar za akademske elite ustvarja ugodbe pogoje, da v javnem sektorju funkcionirajo kot zasebni podjetniki," še dodajajo.

Namesto, da bi se vlada lotila teh sistemskih težav, pa jih le še poglablja in skuša dodatno komercializirati visoko šolstvo, opozarjajo študentje. "Najbolj agresivno se tega loteva kar zdajšnja vlada pod ministrico Setnikar Cankar." Prav zdaj naj bi namreč rektor Univerze v Ljubljani skušal doseči spremembe zakona in statuta, "ki bi odprle možnosti za tudi formalno izenačitev izrednega in rednega študija, večje zaračunavanje šolnin tujim študentom, študij na daljavo in dodatne oblike podjetniške dejavnosti akademskih delavcev." Te spremembe bi po mnenju Iskre trenutne težave le še poglobile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet50
13. 03. 2015 08.45
+1
Sploh ni čudno, kam je šlo leni 11 000 milijonov....4000 milijonov je šlo v banke (zaradi kreditov gospodarstvu kao)...za 7000 milijonov pa se ne ve....matematika je dokaj preprosta....enih 2000 ljudi v sloveniji (mislim da jih je več) vsak po 500 000 evr pa je milijarda mimo...
Maja Mozgan
12. 03. 2015 08.10
+3
Lisicam so dali kure pazit, zato pa je kot je, potreben je nadzor od zunaj, katerega se pa bojijo,ker bi dejansko naredili red.
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.45
čimprej eu....me sploh ne čudi zakaj se bojijo eu zakonodaje....
brank1
12. 03. 2015 07.39
+3
Če bi vsak višji funkcionar zaposlen v javnem sektorju imel svojega policaja za nadzor, bi kljub tisoče na novo zaposlenih policajev bil javni sektor cenejši. Potreben je nadzor!!!!! Odstop je premalo, takšna babnca ne more več imeti službe na račun davkoplačevalcev. Kje bo sedaj zaposlena. Zopet bo vlekla tri plače za eno delo.
Maja Mozgan
12. 03. 2015 07.22
+6
Vsem zaposlenim v javnem sektorju treba prepovest sp-je in vse dodatne mastne pogodbe...sploh tistim, ki zaslužijo 2 jurja ali več.
Maja Mozgan
12. 03. 2015 07.19
+3
Zakaj bi mene firma tožila ,če bi popoldne prek sp-ja delal enako delo kot v službi??? Ali bi kr v službi delal še za svoj žep....
Roman Hren
11. 03. 2015 21.01
+14
Zasebno zaslužkarstvo v javnih institucijah se je razpaslo po vseh porah države! Brez korenitih sprememb in odstranitve ljudi, ki se jim tako zaslužkarstvo zdi nekaj povsem normalnega, se ne bo nič spremenilo! Nekaj dni se bomo ukvarjali z "afero", potem pa pozabili nanjo, ker že pripravljajo drugo!
LLLEPI
11. 03. 2015 21.11
+10
Se strinjam Nezakonito pridobljen denar je potrebno vrniti.Potrebno pa je tudi kazensko odgovarjati in se preselit na Dob na prevzgojo slabih navad
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
11. 03. 2015 17.39
+2
Ah resssss????? česa ne poveste.xD
User768643
11. 03. 2015 16.27
+9
Psi lajajo, karavana gre dalje. Spet vsi glasni, čez 14 dni bo vse poniknilo in vse bo po starem. Vedno znova ista zgodba.
nogomet12
11. 03. 2015 15.47
+29
se opravičujem ampak vse bi nekam postavu in red naredu......dost mam vseh...
Gratitude
11. 03. 2015 16.12
+5
Thruma
12. 03. 2015 07.33
+1
To so narodni sovražniki. Te pa pred zid,pa bum.
brabusednet
11. 03. 2015 15.44
+13
Ajde,vstajniki bo kaj,ali ste podkupljeni tudi vi.Ja Kangler ni bil prave politične barve,to se sedaj počasi kaže.
brabusednet
11. 03. 2015 15.38
+19
Nekdo mora šparat,da lahko drugi kradejo.
Niky21
11. 03. 2015 15.24
+45
Potem pa pravijo da država nima denarja....to ne drzi, ker če denarja nebi bilo nebi mogli krasti. Denarja je veliko vendar gre posameznikom parazitom kot je ta stara gnila vešča, namesto da bi npr. obnovil vse ceste.... ITD... Ćez 15 let bodo v Sloveniji razmere kot v Bosni ali pa še slabse. Nihče ne gleda na humanost, politiki dokazujejo iz dneva v dan da so najbolj nepravični, nehumani, neodgovorni, brezbrižni, lažnivci ki gledajo samo na svojo rit....oni ki bi morali biti zgled vsem drugim....ko pa gledaš kar se dogaja v parlamentu pa neveš al gledaš vrtec ali živalski vrt....razpravljajo samo stvari ki so popolnoma nepomembne ( kot da bi jaz šel v službo in bi visel na fb-ju) In kakšen bi bil rezultat? Takšen kot je pri nas ....negativen. In še pika na i.....Pravnomočni zapornik vodi stranko, z tem nam zapornik še vedno delno odloča o naši usodi, katero je ze do dna potunkou v vodo, ali je to normanlo.....ALO FOLK KDAJ BOMO ŠLI NA ULICE PA DVIGNLI CELO DRZAVO U ZRAK, SESULI PARLAMENT?? VAM POVEM KDAJ????? NIKOLi KER SMO OVCE, KER NI JAJC!!!TUDI ČE DAJO MINIMALNO PLAČO NA 200 € IN LITER BENCINA DVIGNEJO NA 5 € BOMO SAMO MIRNO OPAZOVALI. Lep pozdrav vsem skupaj....!
kek?e
11. 03. 2015 15.30
-6
Mb128
11. 03. 2015 15.36
-11
Ja, če je prazno predvsem v glavi se pojavijo tudi takšni komentarji kot je tvoj! Mimogrede, koliko stane km asfaltirane ceste?!
Niky21
11. 03. 2015 15.53
+15
vsi skupaj so pokradli toliko da bi celo slovenijo lahk zasvaltiru :)
mototurist
11. 03. 2015 20.38
-4
niky21,kogar obsodijo levaki, je zame heroj, ne pa zapornik
Niky21
11. 03. 2015 21.18
+5
aja po čem naj bi bil heroj? a več pokradeš večji heroj si?
Abrams
11. 03. 2015 15.07
+2
Spet bi neko zakonodajo. Pa to je prou bolezen in način kako naj vse propade. Ko bodo fakultete in drugi dejansko zaslužili svoj denar, ga bodo tudi tako razdelili. Če pa se jih kar tako netransparentno financira, pa samo pri koritu vejo kolk je dnarja in tolk ga razdelijo. Šole naj se plačuje, znižat je potrebno vse vrste davkov in dajatev. Socialo prestavit na znižanje davkov in bomo vsak po svoje pluli po tej reki.
Abrams
11. 03. 2015 15.09
+0
Ja se pa tega bojijo ne tisti, ki dost zaslužjo ampak tisti ki malo delajo.
gongash
11. 03. 2015 15.04
+8
grda parazitska babura setnikarjeva skupaj z upravno fakulteto si je zdaj verjetno oddahnila, ker ni več na prvi strani haha
S56EM
11. 03. 2015 15.12
+6
kiboko
11. 03. 2015 15.02
+38
Državnim uslužbencem je treba prepovedati vse dodatne pogodbe, tako kot imajo prepoved upokojenci. Naj živijo izključno od plače in opravljajo to delo 100% ... Če nočejo, naj se odpravijo v zasebna podjetja in naj od tam opravljajo te dejavnosti po pogodbi.
Gratitude
11. 03. 2015 16.18
+8
LimonaM
11. 03. 2015 14.44
+18
Zanimivo, kako človeštvo ni nič napredovalo. V vseh obdobjih zgodovine je enako. Cilj človeka je nagrabiti čim več bogastva, ki ga ne rabi. Par 1000 let je šlo v nič.
kiboko
11. 03. 2015 15.02
+10
Veliko ljudi ima drugačne cilje. Naš problem je negativna selekcija.
opazovalec_
11. 03. 2015 14.42
+21
Kaj če bi to pričeli prakticirati na primer tudi delavci v fabrikah? Bi polovico dneva delal za firmo poltem pa za sebe... bi najverjetneje rekel delodajalec, da dela škodo podjetju in ga najmanj nagnal, če že nebi zahteval povrnitve škode!!
mufic
11. 03. 2015 14.41
-1
Eni se pac znajdejo
gongash
11. 03. 2015 14.56
+6
ker ni posledic, pošiljimo jih vse skupaj na kitajsko se bodo vsi posrali
Lakotax
11. 03. 2015 14.40
+18
Zdaj je treba iti do konca, mladi doktorji in študenti, ne odnehajte, vztrajajte!
UkaPitka
11. 03. 2015 14.47
+4
In potem se nikar zgledovat po vaših predhodnikih.
ceta69
11. 03. 2015 14.29
+12
imamo same drugorazredne nesposobne politike,pijavke ki ne znajo nič drugega kot se nekje prisesati in z državnim denarjem razmetavati njim v prid.zato ker če bi pa z svojim bi pa bili zelo previdni