Slovenija

Vlada odstavila Šteinerja in imenovala Dobrana Božiča

Ljubljana, 23. 02. 2012 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je razrešila Alojza Šteinerja, ki se od funkcije načelnika generalštaba poslavlja po nekaj manj kot treh letih in bo v prihodnje opravljal funkcijo svetovalca ministra za obrambo v njegovem kabinetu. Novi načelnik generalštaba je Dobran Božič.

Vlada je razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja in na predlog ministra za obrambo Aleša Hojsa na njegovo mesto imenovala Dobrana Božiča, ki je v Slovenski vojski zaposlen 18 let.

Božič je leta 2007 poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, lani pa slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu.
Božič je leta 2007 poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, lani pa slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu. FOTO: Kanal A

"Minister za obrambo ima možnost, da predlaga razrešitev načelnika generalštaba Slovenske vojske in imenuje novega načelnika. V vseh vojskah, tudi v Slovenski vojski, so rotacije njenih pripadnikov zelo običajne na vseh ravneh, še posebej na najvišjih poveljniških ravneh," so ob tem zapisali na ministrstvu za obrambo.

Šteiner se od funkcije načelnika generalštaba poslavlja po nekaj manj kot treh letih in bo v prihodnje opravljal funkcijo svetovalca ministra za obrambo v njegovem kabinetu.

Kdo je Dobran Božič?

Kot je zapisano v vladnem gradivu, ima Božič, ki bo dolžnosti prevzel v ponedeljek, veliko izkušenj pri uveljavljanju profesionalizacije Slovenske vojske. V dosedanji vojaški karieri je opravljal številne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh vodenja in poveljevanja. Poveljeval je ključnim enotam Slovenske vojske, in sicer 10. motoriziranemu bataljonu ter 1. brigadi, leta 2007 in 2008 pa je bil namestnik poveljnika poveljstva sil.

Obenem ima pomembne mednarodne izkušnje tako v mednarodnih operacijah in misijah kot tudi na različnih vajah. Med drugim je leta 2007 poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, lani pa slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu.

Božič je tudi veteran vojne za Slovenijo, za zasluge v Slovenski vojski pa je bil odlikovan s srebrno medaljo Slovenske vojske, bronasto medaljo generala Maistra in bronasto medaljo Slovenske vojske, je še zapisano v vladnih gradivih.

Sindikat vojakov: to je korak, za katerega Jelušičeva ni zbrala poguma

Kot so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije, so zamenjavo Šteinerja pričakovali kot edini racionalen ukrep novega ministra ne glede na to, kdo bi prevzel obrambni resor znotraj nove vlade. Kot pravijo, so si za zamenjavo prizadevali že dalj časa in ministrico za obrambo Ljubico Jelušič k temu javno pozvali. "Ministrica se na to ni odzivala, zato še toliko bolj pozdravljamo predlog novega ministra Aleša Hojsa, za katerega bivša obrambna ministrica ni zbrala dovolj poguma,“ so zapisali.

Kot pravijo, se jim je izpolnila želja po načelniku generalštaba, ki bo bolje delal z ljudmi. "Ob tem močno upamo, da se bodo razmere na področju spoštovanja pripadnikov Slovenske vojske ter njihovih pravic, predvsem tistih, ki izhajajo iz delovnega razmerja, ter v povezavi z njim v mnogih pogledih izboljšale. Verjamemo, da bo novi načelnik dovolj modro uporabljal svojo moč v dobrobit pripadnikov Slovenske vojske ter slovenske družbe. V sindikatu pa si bomo v bodoče prizadevali za delovanje v pozitivnem duhu, če nam bo le-to omogočeno,“ so zapisali.

Božiču so čestitali in mu zaželeli vse dobro na novem položaju. Ob tem upajo, da bodo tudi oni lahko pripomogli k uspešnejšemu vodenju Slovenske vojske v konstruktivnem duhu pod njegovim okriljem.

Hojs je storil nekaj, za kar Jelušičeva ni zbrala poguma, pravijo v sindikatu vojakov.
Hojs je storil nekaj, za kar Jelušičeva ni zbrala poguma, pravijo v sindikatu vojakov. FOTO: MORS

Tudi nov direktor obveščevalno-varnostne službe

Prav tako je vlada na položaj generalnega direktorja obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo imenovala Boštjana Perneta. Nasledil je Damirja Črnčeca, ki ga je vlada na svoji prvi seji imenovala za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Perne se je po končanem šolanju leta 1999 zaposlil v OVS, kjer je kariero začel kot analitik, pozneje pa vodil oddelek, sektor in urad. Deloval je predvsem na obveščevalnem področju. V mednarodnih operacijah in misijah je sodeloval trikrat, tudi kot načelnik Nacionalne obveščevalne celice. Za svoje delo je prejel več odlikovanj, med drugim tudi bronasto in srebrno medaljo Slovenske vojske ter bronasto medaljo generala Maistra.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
24. 02. 2012 11.01
+3
Ni simpatizer "prave" politične opcije ?
MERDE-AVE-MERDE
24. 02. 2012 11.00
+1
KDAJ GREMO IZ AFGANISTANA ?!
Butalka42
24. 02. 2012 10.38
+2
Hojs-a hvalite??? Ki nima tri čiste o stroki in vojski? Ki reče da treba ukinit tanke, čez pol ure pa izjavo obrne ko ga novinar vpraša kako namerava bojno skupino naredit brez tankov?! Ki reče, da bo pilatuse prodal, ko pa pride v Cerklje na obisk in ogled teh igrač, pa ne more ven iz njega pol ure ker je kot majhen otrok čist navdušen na cockpitom??? Človek ki ima ideje zopet s helikopterji brnet domačinom na Brniku nad glavo, kljub temu da so za njih zgradili novo letališče na dolenjskem? To so resni in zreli ljudje, ki bi naj vodili SV??? O bog nam pomagaj... upajmo, da je vsaj ta Božič bolj pri pameti.
tigerbalm
24. 02. 2012 08.26
+1
ADMIN !!! ...zakaj se vam podvajajo komentarji ???....dajte to porihtat !!!!
tigerbalm
24. 02. 2012 08.25
+0
....prvo kar bi morali v SV narediti - nazaj uvesti obvezno služenje vojaškega roka , da se mladina malo reda in discipline nauči - ampak ne takšno služenje , kot je bilo v navadi - neko taborništvo ampak konkretno usposabljanje,.....potem nadalje je treba zmanjšati število poveljujočih - pa saj je razmerje že skoraj 1:1 prema vojaku.....tiste pri koritu generalštaba nagnati na teren in ne da nekateri vlečejo plače do 17.000 evrov !!!.....itd.
Osvald
24. 02. 2012 08.46
+2
Ravno par postov nižje si govoril da mora biti vojska profesionalna ??? Kaj bo sedaj naborna ali profesionalna ??
tigerbalm
24. 02. 2012 08.17
+0
...tako kot vsakemu bo tudi njemu položaj stopil v glavo - ......ni mi jasno , zakaj ti poveljujoči ne prisluhnejo idejam za izboljšanje stanja v SV tudi navadnim vojakom,....zbereš en kup idej , izluščiš najboljše , združiš , malo skopiraš,...pa bi bilo vse ok,....
indal
24. 02. 2012 08.15
-4
AliEn je rekel "vojska je neumna stvar je treba ubijat na znak"...in še kako se strinjam z njim! V kolikor hočeš pomagati ljudem imaš civilno zaščito ali pa GRS! Orožje je za na odpad!
tigerbalm
24. 02. 2012 08.32
+1
...pojdi raje mandale barvat - bo bolj koristno za tebe,....a ti misliš , da vsi vojaki samo po boju in streljanju hrepenijo ???....
indal
24. 02. 2012 08.36
-3
No nekateri tudi ne hrepenijo po boju...se jih pa izkorišča. In v kolikor niso sami vojaki sposobni dojeti, da se jih izkorišča za razne politične igrice potem so pa res zelo omejeni!
indal
24. 02. 2012 08.38
-3
Si pa zelo površen pri branju tigerbalm...civilna zaščita in grs so zelo dobra alternativa vojski! Samo GRS so dobri po srcu in delajo zastonj ali pa za nek drobiž! Za razliko od vojakov, ki vlečejo mastne pare na misijah...da ne govorim o domačem taborjenju...no comment!
Princ Teme
24. 02. 2012 10.00
-2
Indal povsem se strinjam s teboj,to so društva v pomoč ljudem,ne pa napihnjeni plačanci.Spomnim se incidenta v Novi Gorici ,ko so v nekem nočnem baru pripadniki SV bili malo preveč korajžni ,nakar jih je en redar krepko namahal haha bil so 3 proti enemu ,kaj nam bodo taki napihnjenci.
Fickofan
24. 02. 2012 08.07
+3
Ne vem kje si ti v službi SUSTAR, ka imaš take neumne komentarje. je pa res da je vse boljš kot ŠTAJNER.
tigerbalm
24. 02. 2012 08.21
+4
...verjetno kakšen faliran študent ali pa dela v kakšni pisarni v JU in za svoje brezdelje in kofetkanje krade denar in čas državi,...
Princ Teme
24. 02. 2012 08.03
-9
V vojski so sami napihnjenci in brezdelneži,taki ki se jim ne da delat,živeti na račun države
tigerbalm
24. 02. 2012 08.12
+8
...sustar - samo vprašal bi te - kje pa ti delaš ????>.imej jajca in povej po pravici,....
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.42
+1
Rošade po slovensko! Kdo komu kot svoj svojmu!
Carantanian
24. 02. 2012 07.05
+6
Božič mi je bil šef 3 leta in že takrat ni bil ne vem kaj sposoben Kral so nam ure, niso nam plačeval prekomernega dela, irso ( vojaška inšpekcija ) je prišela v inšpekcijo, in so ugotovil take nepravilnosti, da bi pol poveljstva letelo iz službe, če takrat ne bi ukinjal naborništva in si niso smel privoščit slabe reklame. ( Recimo eden od primerov ) - - - - Da so ga postavil za načelnika je bila napaka. Da je Štajner svetovalec, še večja napaka - - - - Vojska je že organizacijsko totalno na psu zaradi Jelušičke in Štajnerja Zdej pa bojo še zadnje žeblje zabil v krsto. ( Sedaj pa hit zbrisat ker ne pojem hvale naši novi "vrli vladi" )
nemarx
24. 02. 2012 07.01
+1
Spodbudna novica, vlada potrebuje na vseh ključnih mestih marljive visoko motivirane sodelavce, ne pa krtov, ki bodo povzročali nešteto krtin (kulturno revolucijo) na tistih področjih v gospodarstvu, v državni upravi, povsod kjer se bodo s težko muko stavari začele premikati na bolje. To bi in bodo počeli, samo da bi dokazali svoj prav in ponovno prišli na oblast.
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.42
+0
sunshine91
24. 02. 2012 06.35
+4
Slovenska vojska je ena bolj spoštovanih v Evropi, tko by the potka, pa ne zarad opreme, ker je dost zadej, ker se državljani skoz prtožujejo kolk davkov gre za vojsko, ampak kr so telesno mnogo bolj pripravljeni in se ko so na dveh nogah mnogo bolj znajdejo kot drugi! Pa prašite kkšnga k je bil v Afganistanu al pa na kkšnem skupnem urjenju, kuk vsi letijo kt ovce, majo high opremo, k jo pol uporablat ne znajo pou jo pa zgubijo, sam Slovenski ponos je na psu.
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.48
+1
O pa tudi Slovenci zelo visoko kotirajo v evropi vsaka anketa nas je postavila na mesto od koder bi človek , ki, da sam kaj nase pocefedral prvi moment, mi ne se naredimo malo blesavi glavice vstran in ostajamo. Pomine , ki nam jih polivajo po glavi imamo pa za pohvale na naš ponos.
mangan
24. 02. 2012 08.12
-6
Ukiniti vojsko!. Če se pa kdo hvali s tem, kako je mišičast, poln kondicije ipd... se pa naj ukvarja s športom. Naj bo npr. vrhunski športnik.
tigerbalm
24. 02. 2012 08.29
+1
...vojska mora biti !!!....ampak naj bo profesionalna , visoko usposobljena , v pomoč ljudstvu v naravnih nesrečah in še za kaj ,...ne pa, da imamo en kup nepotrebnih poveljnikov , ki samo papirje prelagajo,....
ljx
24. 02. 2012 02.13
+2
Je pa res da v NWO niso obremenjeni z narodnostjo,dokaz za to je UN.
haarpo
24. 02. 2012 01.33
+4
Božič-ameriški deček.....
ljx
24. 02. 2012 02.11
+1
Sam še NDAA v slovenski izvedbi rabjo narest in aretacije vseh svobodomiselnih aktivistov se lahko začnejo. Kar so se naučili v deželah tretjega sveta,bojo zdej tud doma apliciral,viva NWO.
pehtateta
24. 02. 2012 00.50
+5
TA VLADA ŽANJE SAME USPEHE. tAKO SE DELA jANŠA, LE POKAŽ JIM!
clox
24. 02. 2012 07.42
+4
Če je to zate uspeh... potem smo pa res daleč prišli
skydrol7
24. 02. 2012 00.46
+6
ljudje,ne ga klobasat,g.Bozic je slovenski drzavljan,rojen v sloveniji,polno kvalificiran za polozaj nacelnika slov.vojske!!! cestitke novemu poveljniku !!!
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.51
+1
JA ČESTITAMO TI NAŠ NOVI POVELNEK,plosk,pljosk,pljosk itd.
Sodnik_Kriv
24. 02. 2012 00.05
+3
Vsi sedaj vidite samo to da je hrvat nč drugega ! to pa da je rojen v LJ in da je za SLO storiu že marsikaj pa nevidi noben! ... glavno je to da hrvat nesme bit na takem položaju !... tipično slovensko obnašanje ! viva la slovenija
pticka1
24. 02. 2012 00.33
+5
pehtateta
24. 02. 2012 00.51
-2
ljx
24. 02. 2012 02.09
+4
Tudi Laško je bilo nekoč v Jugoslaviji,torej bi lahko rekli da je rojeni Jugović?
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.52
+0
LEGIJON JANKOVIČ JE TUDI SLOVENSKE MATERE SIN PA???
ljx
23. 02. 2012 23.46
+0
Pa dobr,zakaj ta Janša na čelo policije ali vojske vedno nekega Hrvata postavi? A ma fobijo pred Srbi?
Sodnik_Kriv
24. 02. 2012 00.05
+0
mogoče zato ker so nekateri slovenci nesposobni ?
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.54
Jeanus1
23. 02. 2012 22.37
+5
Jelušičeva ni imela poguma, ker ni imela jajc!
Jeanus1
23. 02. 2012 22.46
+0
Jej jej, le kdo si jo je izmislil, babo primorsko, Steinerja pa tudi?
ljx
23. 02. 2012 23.47
+3
Frane Šajn
24. 02. 2012 07.55
Chilipepper PA SAJ NI BILA KURA NESNICA! OD KJE JI JAJCA?