Slovenija

Stečaj naj bo časovno omejen, prednost pri poplačilu pa naj imajo delavci in ne banke

Ljubljana, 19. 02. 2015 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati zahtevajo spremembe insolvenčnega zakona, po katerih bi imele prednostne terjatve delavcev absolutno prednost pri poplačilu. Kako pomembno je, da se zakonodaja čim prej spremeni, priča tudi zgodba delavcev SCT-ja, od katerih terjajo denar za bivanje v samskem domu, kar bi moral plačati SCT.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nova zakonodaja v prid delavcem?
    02:05
    Iz SVETA: Nova zakonodaja v prid delavcem?
  • Preverjeno! Namesto, da bi SCT plačal, zdaj trgajo delavcem z računov
    11:16
    Preverjeno! Namesto, da bi SCT plačal, zdaj trgajo delavcem z računov

Pred časom so v oddaji Preverjeno objavili zgodbo delavcev propadlega SCT-ja, ki jim slednji dolguje več tisoč evrov. Delavcem so z izvršbami z računa izterjali denar, ki ga pravzaprav dolguje SCT. Nekdanji gradbeni velikan je namreč iz plač delavcev trgal sredstva in jih nakazoval za njihovo bivanje v samskem domu. Ker od leta 2011 tega, razen na papirju, ni storil, morajo dolg do samskega doma zdaj plačati delavci. Delavci zgroženo ugotavljajo, da so v vrsti za poplačila, ko gre podjetje v stečaj, v prednosti upniki, delavci pa praviloma ne dobijo nič.

Namesto, da bi SCT plačal, zdaj denar za bivanje terjajo od delavcev.
Namesto, da bi SCT plačal, zdaj denar za bivanje terjajo od delavcev. FOTO: Blaž Garbajs

Zato sindikati zahtevajo spremembe insolvenčnega zakona, po katerih bi imele prednostne terjatve delavcev absolutno prednost pri poplačilu, tudi pred zavarovanimi terjatvami in stroški upravitelja. Pričakujejo, da bo pravosodno ministrstvo prevzelo iniciativo pri spremembi zakonodaje, s katero želijo odpraviti "veliko krivico, ki je vgrajena v ta zakon", je danes na novinarski konferenci sedmih reprezentativnih sindikalnih central v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Semolič: Delavci ne morejo zavarovati svojih terjatev

V stečaju so namreč najprej poplačani stroški postopka in zavarovani upniki, v glavnem so to banke, delavci pa praviloma ne dobijo nič. "Delavci ne morejo zavarovati svojih terjatev. So leta in leta soustvarjali podjetje in niso nič krivi, če gre na koncu zaradi poslovnih odločitev, nesposobnih uprav, pogoltnosti lastnikov podjetje v stečaj," je dejal Semolič.

S tem zakonom bi morali ščititi delavce, ti bi morali biti najprej poplačani iz stečajne mase, je prepričan Semolič. Tako pa banke privilegiran položaj spodbuja k temu, da ob prvih večjih težavah spodbudijo stečaj podjetja, dodaja.

Posedi: Radikalen predlog, a le na prvi pogled

"Predlog je gotovo radikalen, tako z vidika evropske in svetovne zakonodaje kot vseh praks. Je pa mogoče radikalen le na prvi pogled - saj je sistem takšen, kakršen pač je: ne ščiti bank, ampak kapitala," je dejal predsednik konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi.

V stečaju so namreč najprej poplačani stroški postopka in zavarovani upniki, v glavnem so to banke, delavci pa praviloma ne dobijo nič.
V stečaju so namreč najprej poplačani stroški postopka in zavarovani upniki, v glavnem so to banke, delavci pa praviloma ne dobijo nič. FOTO: Reuters

"Dozorelo je spoznanje, da je treba nekaj narediti. Če ustava to preprečuje - in tako me prepričuje kar nekaj eminentnih pravnikov - bo verjetno treba tudi tam pogledati," dodaja Posedi.

Sindikati so želeli vprašanje poplačila delavcev v stečajih vključiti že v socialni sporazum, a jim tega zaradi nasprotovanja delodajalcev ni uspelo. "Zelo negativno nas je presenetilo, da so delodajalci zavračali predlog, da se te stvari proučijo," je dejal Posedi. Dodal je, da je bilo glavno nasprotovanje s strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, česar sindikati ne razumejo, saj so tako kot delavci nepoplačani tudi številni obrtniki in podjetniki.

Majcen: stečaj bi moral biti časovno omejen

Predsednik KS 90 Peter Majcen je opozoril, da v podjetjih pogosto pred stečajem prihaja do načrtnega izčrpavanja ter da se stečaji, dokler je še kaj premoženja v stečajni masi, zavlačujejo. Zato meni, da bi morali postaviti časovno omejitev, kdaj mora biti stečaj končan.

Za sprejem predloga se zavzemajo tudi v centralah Solidarnost in Alternativa ter v konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je po navedbah sindikatov "razumel ta problem" in sindikati pričakujejo, da bodo vzpostavili dialog in da bo ministrstvo prevzelo iniciativo za zakonske spremembe.

Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je dejal, da socialnega sporazum ne bi podpisali, če ne bi bilo obljube o popravku glede minimalne plače in razumevanja pravosodnega ministra za rešitev problema poplačil delavcev. Pričakujejo, da se bodo pogovori z ministrstvom začeli čim prej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nowotny
20. 02. 2015 10.41
Bankam? pa saj niste ditht.
majo2
20. 02. 2015 08.45
+4
Pa so se pametni sindikalisti le zmigali in vsaj enkrat dali nujen predlog za spremembo zakonodaje, ki bo končno v stečajnih postopkih prvo poplačala uboge delavce,šele potem pretkane in požrešne bankirje.
FIGEC
19. 02. 2015 21.46
+6
Končno po dolgem času ena humana ideja. Malemu človeku je treba pomagati in ga prioritetno pošteno poplačati, bando goljufivo pa organ gleda! Niso delavci krivi za mahinacije, terjave odločitve in zgrešene naložbe...
mackon08
20. 02. 2015 10.40
+2
Zgrešenih naložb ni, banda pokvarjena točno ve kaj mora narediti da pride do denarja na tuj račun.
User112003
19. 02. 2015 16.00
+10
jakec1575
19. 02. 2015 15.40
+14
Evo, vam odvetniki, ki se hvalite s pro bono. Idealen primer kršenja pogodbe. Tole je zrelo za sodišče. Če pri nas ne uspe, bo evropsko sodišče za človekove pravice nalozilo državi ne samo odpis, ampak tudi mastne odskodnine. In prav je tako. Eni bodo zapiskali, spet iz davkoplacevalskega denarja. Prav nam je. Kaj pa dovoljujemo volivci, ljudje, strokovnjaki take šlamastike. Očitno se bomo naucili le skozi denarnico. Danes sem preprosto šokiran, da poleh vse lačnih ust in krivic, berem to zgodbo. Grozljivo. Cerar, tole je zrelo za odpis. In vlada ima pravne mehanizme, da za dotične in podobne primere pravno izpelje odpis. Veljavnost tudi za nazaj. Argument. Nedopustno kršenje osnovnih človekovih pravic. Pa naj tožijo stečajni upravitelji, če upajo. Da jih ni sram. Ko se je organizirano kradlo z gradbišč in razprodajalo delovna sredstva so mizali in povlekli svoje procente, zdaj pa takole. Amapk veste kaj. karma is a bit*h. Pobje usedma se!!!
User112003
19. 02. 2015 16.01
+3
Ramzess
19. 02. 2015 15.35
Kolikšen pa bil ta omejeni, in kaj po tem ko se ta izteče. Po starem oz. vloge se obrnejo.
Crvena zvezda
19. 02. 2015 15.35
+6
Zadn cajt, pa stečajnim upraviteljem tud pobrat,..... banke pa itak razpolagajo z našim denarjem, tako, da je vse od delavcev...
karlo6
19. 02. 2015 15.00
+8
Verjetno so nekateri tožili na mednarodnem sodišču zato se je pa naša mafija malo zganila. Ampak kljub temu dvomim da bodo kaj poštenega naredili.
zizic
19. 02. 2015 14.49
+8
ne prednost firma mora imeti denar v skladu za popačilo delavcev v primeru stečaja ali neizplačanih plač
zulj001
19. 02. 2015 14.49
+13
A sedaj ,ko je že vsega konec.Ti sindikalisti delajo norce iz ljudi..............
rezervni
19. 02. 2015 15.00
+3
opazovalec_
19. 02. 2015 14.43
+17
Brez skrbi, zakon gor zakon dol, bo že sodstvo spet vse poštimalo v prid korupcije in tajkunom.
JApajaDAja
19. 02. 2015 14.29
+6
zakaj nobena vlada ne naredi nič za menjavo zakonov, ki žrejo narod in koristijo mafiji! vedno bolj je evidentno ,da je samo slo s hr lahko pokradla celo YU-
tantadruj1
19. 02. 2015 14.28
+8
mislim a niste patetični. zdaj je prepozno. saj je že vse v stečaju. aja, za tiste, ki bi kradli po vzoru.... eh
bundy crocodile
19. 02. 2015 14.23
+25
Pa kakim bankam? Saj preko bank potekajo vse največje kraje! Banke imajo sicer čiste roke, ker si jih čistijo preko umazanega denarja (umazan denar na umazan denar - goljufija 21.st)..grozno.. Delavec ki je fabrko postavu in ga je blo 25let nazaj nemogoče odpustiti, ker je bil neprecenljiv, danes ni vreden počenega groša. Banke prodat in pokopat, denar pa nazaj v štunf ali pohorske bunkre.
speedstar
19. 02. 2015 14.20
+6
Sanja svinja kukuruz. Sicer bi bilo lepo, a se mi zdi da sindikati malo preveč živijo v oblakih
tantadruj1
19. 02. 2015 14.28
+4
sindikati so sami sebi namen. namreč plačani so v denarju. tistemu ki vlada svetu.
1xy
19. 02. 2015 14.14
+24
se NORČUJEJO..........KJE so bili do danes - večina velikih stečajev je zaključenih, kar je bilo dnarja je že zdavnaj v bankah in v proračunu........delavci in ostali upniki lahko samo sanjajo........in NE samo da so ostali delavci brez plač in pravic, tudi marsikateri delavec zaposlen pri kooperantu ali podizvajalcu je zaradi tega ostal brez dela........in tako se je sprožila spirala neplačil, nezaposlenih in vsega ostalega kar je narobe v tej državi........pa še to: podizvajalci/kooperanti so dobivali IZVRŽBE zaradi neplačila davka, ki ga NISO dobili plačanega........država pobere svoje, pa je NE briga kaj je vzrok stanju.......
Netajkun
19. 02. 2015 13.25
+0
Če bodo imeli prednost delavci ( sklepam da zaposleni v propadlem podjetju ) , potem ne bodo poplačani morebitni kooperanti ( ki imajo ravno tako delavce ) . Torej , problem se preloži na še manj krive . . .
iGURT
19. 02. 2015 13.31
+1
V stečaju so namreč najprej poplačani stroški postopka in zavarovani upniki, v glavnem so to banke, delavci pa praviloma ne dobijo nič. ... iz članka.
?akimalo
19. 02. 2015 13.44
+19
pozabili so omeniti, da se prednostno izplačujejo nagrade stečajnim upraviteljem, za vsako opravljeno delo. skregano z zdravo pametjo. tisti, zaradi katerih so podjetja potonila, imajo iste pravice, kot ostali zaposleni, ki na poslovanje niso imeli nobenega vpliva. tudi to bi morali spremeniti. namesto, da bi odgovarjali, so izplačani isto, kot ostali zaposleni.
piko2263
19. 02. 2015 13.54
+7
Netajkun, pa saj kooperanti niso sploh nikol poplačani. Vedno banke najprej vse pooberejo, tko da za druge sploh vse zamnjka...
Verbena
19. 02. 2015 13.58
+5
William....tako je blo....najprej so pobrale banke, ker so ena podjetja pač najema kredite za plače.....potem je dobil stečajni.....delavci, kolkor primerov poznam, pa jih ni malo,.....so dobili nč od nč, pardon baje po 10 letih 180 evrov, terjatve si pa lohk misliš, da so bile v tisočih evrih..je pa lepo napisan..delavci imajo prednostne terjatve !!!!
iGURT
19. 02. 2015 15.56
+1