Slovenija
Oglas

Ste že obiskali Belinkino kavarnico?

Ljubljana, 25. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Belinka je za vse, ki se boste lotili obnove in zaščite lesenih površin, pripravila odlično presenečenje v obliki Belinkine kavarnice in brezplačnega strokovnega posveta.

Belinka - 3
Belinka - 3 FOTO: Belinka

Belinkina lesena kavarnica vas bo pričakala še ta vikend v Ljubljani, obiščete pa jo lahko vsi, ki si boste zaželeli slastne kave, odmora med nakupovanjem ali pa tisti, ki ste ugotovili, da je letos čas za obnovo vaših lesenih površin. Vse, ki jih zanima prva ali ponovna zaščita lesa, bo pričakal tudi Belinkin strokovnjak in z vami delil 45-letno znanje in izkušnje vodilne slovenske proizvajalke premazov za les. Belinkina kavarnica je že obiskala Celje, Kranj, Maribor in Ljubljano, brezplačno svetovanje o postopkih in pravilni izbiri ustreznih izdelkov pa lahko prejmete le še ta vikend, ko se bo Belinkina kavarnica med 29. in 31. majem nahajala pred trgovino Bauhaus na Kajuhovi v Ljubljani. Belinka bo obiskovalce tudi nagradila, potegujete se namreč lahko za stilska lesena očala ali domači kavni aparat, ki vas bo vsako jutro pospremil v nov dan. Več informacij o Belinki in njenih aktivnostih lahko najdete na www.belmojster.net in na Facebook profilu Belinka.

Za dolgotrajen učinek zaščitite les pravilno

Belinka - 4
Belinka - 4 FOTO: Belinka

Le les, ki bo ustrezno zaščiten od samega začetka, bo ohranil svoj izgled in strukturo še dolga leta. Pri tem moramo upoštevati različne dejavnike, ki jim bo les izpostavljen, še posebej, če bodo to vremenski pojavi. Belinkini strokovnjaki svetujejo uporabo izdelka, ki bo les ščitil in ohranjal lepega tudi pri izpostavljenosti močnemu soncu, dežju, snegu in pred temperaturnimi nihanji. Pri tem moramo biti pozorni, da les zaščitimo že takoj po montaži ter postopek čez eno leto ponovimo. Svež les se namreč prvo leto prilagaja mikroklimi okolja, posledično pa se razteza in krči. Na površini premaza nastanejo majhne, običajno očem nevidne razpoke. Ker les diha z mikroklimo, je potrebno po enem letu od prvega premazovanja ves vremensko izpostavljen les še enkrat premazati z izbrano lazuro.

Kdaj je čas za obnovo?

Belinka - 2
Belinka - 2 FOTO: Belinka

Če niste prepričani, ali vaša ograja, brunarica, vrtna miza ali drug lesen element potrebuje nov premaz, izvedite preprost preizkus z vodno kapljico. Na površino lesa kapnite kapljico vode in opazujte, ali ta ostane na površju ali se vpije v les. V slednjem primeru je čas za ponoven premaz. Obnavljanje in zaščita zunanjih lesenih površin pa lahko zahteva različne pristope in postopke, še posebej, če so les napadli škodljivci ali pa smo z njegovo obnovo odlašali dalj časa. Na tej točki vam lahko svetuje Belinkin strokovnjak, saj je v tem primeru postopek sestavljen iz več korakov, pozorni pa moramo biti tudi pri izbiri ustreznih premazov. Obnove se lotimo takoj, ko na njem opazimo spremembe, saj bo v nasprotnem primeru les postal poškodovan, grob, s spremenjeno in običajno potemnjeno barvo, imel pa bo tudi vidne razpoke.

Izberite učinkovito zaščitno sredstvo

Preden se lotimo premazovanja zunanjih lesenih površin, razmislimo, ali želimo ohraniti strukturo lesa vidno ali jo popolnoma prekriti. Lazure so polprosojni površinski premazi, ki les ščitijo pred vremenskimi in mehanskimi vplivi, hkrati pa ga dekorativno obarvajo. Les zaščitijo tudi pred maščobami, so paroprepustni in omogočajo enostavno obnavljanje. Belinkini strokovnjaki priporočajo izjemno obstojno in debeloslojno lazuro Beltop uv plus, ki je namenjena zaščiti lesa v najzahtevnejših vremenskih razmerah. Vsebuje tudi UV filtre in absorberje ter lovilce prostih radikalov, ki najbolj učinkovito preprečujejo propadanje premaza. Njegova uporaba je preprosta, zaščita pa dolgotrajna. Vremensko izpostavljen les pri prvem premazovanju vedno pred nanašanjem Beltopa uv plus uporabimo impregnacijo Belles.

Belinka - 1
Belinka - 1 FOTO: Belinka
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni