Slovenija

Na večer pred gregorjevim barčice preplavile potoke

Ljubljana, 11. 03. 2017 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spuščanje barčic na predvečer gregorjevega je že star običaj. Lansko leto je veselje najmlajših v Ljubljani in tudi ponekod drugod onemogočilo slabo vreme, letos pa ni razloga, da ne bi ob potokih mrgolelo nasmejanih otrok in ostalih navdušencev. Kam se lahko odpravite?

Takole so gregorčke spuščali v Tržiču.
Takole so gregorčke spuščali v Tržiču. FOTO: POP TV

Ljudsko izročilo v delu leta, ko se dnevi daljšajo in se približuje pomladansko enakonočje, pozna številne šege, ki napovedujejo prihod pomladi. Med takšnimi je spuščanje barčic na predvečer godu sv. Gregorja. V krajih z obrtniško dediščino bodo otroci tako danes po rekah spuščali barčice in spomnili, da ne bo treba več delati pri luči.

V nekaterih obrtniških in delavskih krajih na Gorenjskem so pred 2. svetovno vojno dejali, da sveti Gregor "luč v vodo vrže". To je pomenilo, da po godu sv. Gregorja, 12. marcu, lahko dlje časa delajo pri dnevni svetlobi. Med svetovnima vojnama in v 2. polovici 20. stoletja so šego na pobudo šol prevzeli otroci in po vodi začeli spuščati lesena ali papirna plovila z gorečimi svečami.

Gregorčki na Kriškem bajerju pri Komendi
Gregorčki na Kriškem bajerju pri Komendi FOTO: Maja Kepic

Etnolog v Tržiškem muzeju Bojan Knific opozarja, da podobne šege poznajo tudi drugod po Evropi, denimo v Avstriji, Nemčiji, Švici in Franciji. Izpostavil je šego v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem, kjer luč po vodi spustijo na predvečer svečnice, ki je 2. februarja. Otroci izdelajo makete cerkvic, v njih prižgejo luč in jo spustijo po reki Beli.

V Železni Kapli sicer pravijo, da spuščajo luč po vodi z namenom, da bi preprečili morebitno vnovično poplavo, ki se je nekoč v preteklosti že zgodila. "Toda v resnici ima ta šega bolj globoke korenine, ki segajo v predkrščanski čas," je opozoril Knific, ki je avtor pred dnevi predstavljene knjige Gregorjevo - Ko gre luč v vodo in se prične pomlad.

Po njegovih besedah so ljudje v času pred krščanstvom "ob prelomnih trenutkih leta izvajali določena obredja z namenom, da bi preprečili kaos in vzpostavili red".

"Gregorčke" bodo med drugim spuščali v Tržiču in Ljubljani

Dogodki na predvečer gregorjevega se bodo sicer vrstili po vsej državi, večinoma v obrtniških in delavskih krajih, a najbolj obiskana bosta gotovo tudi letos dogodka v Ljubljani in Tržiču. 

V Tržiču bodo danes popoldne v Kurnikovi hiši najprej pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri bodo izdelovali gregorčke, kot imenujejo barčice za gregorjevo. Proti koncu svetlega dela dneva bo sprevod z baklami v spremstvu pihalnega orkestra Tržič krenil do nabrežja Tržiške Bistrice, kjer bodo gregorčke spustili v vodo.

Kriški bajer pri Komendi
Kriški bajer pri Komendi FOTO: Maja Kepic

Luč bodo vrgli v vodo tudi v Kropi na tamkajšnjem bajerju nekdanje spodnje fužine in v Železnikih, kjer bodo prihod pomladi praznovali pred Plnado.

Tako kot v Tržiču bodo tudi v pristavi gradu Strmol popoldne najprej pripravili delavnice z izdelovanjem barčic, potem pa jih bodo spustili po tamkajšnjem jezercu.

Prav tako bodo pozdrav pomladi z gregorčki pripravili v Trnovem v Ljubljani. Po Gradaščici bodo spustili gregorčke, ki jih bodo pred tem izdelali na delavnici v Slovenskem etnografskem muzeju ali pa so jih že izdelali v Botaničnem vrtu in po številnih šolah in vrtcih.

Tudi kovaška kraja Kropa in Kamna Gorica sta ohranila pristno kovaško šego na predvečer gregorjevega. Lučke, ki jih vržejo v vodo, so pravzaprav hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici pa jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
12. 03. 2017 17.12
+1
Raj dajte pozimi pticanm več semen v hranilnice, doma mi v zahvalo prelepo pojejo, drugače je pa to skomercializirano rsanje
dejansports
12. 03. 2017 12.59
+2
V Tržiču se spusti, malo nizje po reki je napeta mreza, kjer jih ribiči polovijo, spravijo v vreče, reditelji pa pospravijo v smeti. Tako da ni nobenega onesnaženja.
mazizi
12. 03. 2017 10.21
+1
kdo bo spuco to svinjarijo
Rolesx
12. 03. 2017 10.06
+2
in spet bo ogromno smeti prišlo v morje.potem pa bo kriv kdo? ja narava seveda ne pa človek
JanšaBoy
11. 03. 2017 15.29
-8
To so delali v Trzicu! ZAKAJ v Lj in drugod?????? Je ze res,da ste slovenci narod plagijatorjev,itd...a vseeno....
zizi Z djskl
11. 03. 2017 15.16
+2
Barčice morajo biti EKO - iz lesa in časopisnega papirja, nobene plastike, stiroporja, itd....pridite pogledat kako se to dela danes zvečer v Kanal ob Soči, kjer jih bomo spuščali - ne boste verjeli, po Soči....
Suckhead
11. 03. 2017 14.51
+9
Mene tudi zanima če to potem ven polovijo in vržejo v smeti???
nanka1
11. 03. 2017 19.41
+3
poberejo in vrnejo otrokom, ki so jih naredili
vojer2
11. 03. 2017 12.29
+9
A to pol na koncu kdo pebere ven al vi v eni novici pravite koliko so reke onesnažene v drugi pa kako se spušča plastiko po njih? Drugače pa lepo