Slovenija

FOTO: Ste že kdaj rešili življenje? Zdaj imate priložnost

Ljubljana, 19. 03. 2015 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dvoživke počasi začenjajo svojo selitev proti mrestiščem in v društvu Žverca že iščejo prostovoljce, ki bodo pomagali tistim, ki prečkajo prometne ceste, da ne bodo končale pod kolesi. Potrebujete le odsevni jopič, dobro svetilko in globoko vedro.

Visoke spomladanske temperature so prebudile dvoživke, ki v teh dneh začenjajo selitev iz prezimovališč (gozdov) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk v času razmnoževanja vezana na vodo. V tem času se premikajo počasi, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu prenašajo samce. V krajih, kjer njihovo pot prečka prometna cesta, večina populacije konča pod kolesi avtomobilov.

Veliko ljudi pogled na tisoče trupelc na cesti zelo prizadane in želijo dvoživkam pomagati, vendar ne vedo, kako, in ali je pomoč sploh smiselna. V društvu za pomoč živalim Žverca zato opozarjajo, da lahko že nekaj prostovoljcev reši tudi več sto ali več tisoč živali v le nekaj dneh.

Tudi letos namreč začenjajo z akcijo Pomagajmo žabicam, v katerih prostovoljci širom Slovenije pomagajo dvoživkam čez cesto. Tako so že pričeli s postavljanjem zaščitnih mrež za dvoživke (Večna pot, Hraše pri Smledniku, Rova pri Radomljah, Boreci pri Ljutomeru, itd ...). Množično spomladansko selitev dvoživk pa pričakujejo v naslednjih treh tednih.

Kako poteka reševanje žabic?

In kako se lotiti reševanja? "Dvoživke vsak večer med 18. (oz. od takrat, ko se zvečeri) in 21. uro nosimo z ene strani ceste na drugo. Dvoživke pobirate nekaj metrov pred cesto, jih nežno položite v vedro in jih nesete čez cesto. Na vsaki posamezni lokaciji boste brez težav videli, v katero smer potujejo dvoživke. Vedno pa lahko za več informacij vprašate prostovoljce, ki so že tam. Če želite, lahko uporabite lateks rokavice (brez smukca), vendar to nikakor ni potrebno. Za same dvoživke je bolje, če jih pobiramo z golimi rokami," še pravijo v Žverci.

Za obvezno opremo poskrbi vsak sam. Potrebujete odsevni jopič, dobro svetilko (čelne svetike so premalo) in dovolj globoko vedro (vsaj 30 cm). Če bo deževalo, obujte škornje in oblecite dežni plašč. Brez ustrezne opreme se ne udeležujte akcij, ker ne boste v pomoč, sebe pa na tak način spravljate v nevarnost (brez odsevnega jopiča).

Več navodil si lahko preberete TUKAJ!

reševanje žabic - 3
reševanje žabic - 3 FOTO: Društvo za pomoč živalim Žverca

Želijo zbrati čim več prostovoljcev

V Žverci so se tega pred osmimi leti samoiniciativno lotili v Hrašah pri Smledniku. Začeli so s tremi prostovoljci in rešili 3.000 dvoživk, nekaj let kasneje pa s pomočjo številnih prostovoljcev in postavljenimi zaščitnimi mrežami za dvoživke čez cesto prenesejo tudi do 15.000 dvoživk. Izkazalo se je, da so tudi prostovoljci nad dvoživkami navdušeni, vsako leto se akcije udeleži vedno več ljudi, med njimi številni otroci. 

"Ker bi si želeli, da se našega navdušenja nalezejo tudi v drugih krajih, kjer je potrebna pomoč dvoživkam, smo izdelali zemljevid z zbranimi lokacijami, kjer se lahko udeležite akcij (na zemljevidu je za vsako akcijo posebej naveden organizator) in tudi kraje, kjer so na cesti opazili dvoživke, vendar jim tam še nihče ne pomaga. Ugotavljamo, da je odziv na našo pobudo vsako leto večji, vsako pomlad dodamo več novih akcij na naš žabji zemljevid in vedno več ljubiteljev živali se pozitivno odzove," so še zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cvn
19. 03. 2015 22.13
+2
Rešil sem že na stotine živalskih življenj vsakokrat, ko se mi ni dalo vstati iz postelje in iskati po sobi krvosesnega brenčača. Rjuha čez glavo in noge ven. Jej in pij, samo spat me pusti!!!
odpisan2x
19. 03. 2015 18.15
+3
velikokrat poskušal-žal neuspešno.ni šlo za žabe
icetel
19. 03. 2015 18.01
+25
... hitro tiste, ki ste se samske ... mogoce najdete princa :D
24uric
19. 03. 2015 18.36
+6
Hary6
19. 03. 2015 17.57
-9
mi še na miseu ne pride kaj takega
ODSLUŽILDOB
19. 03. 2015 17.06
-10
Najboljše so pohane pa regrat v solat!
NCAT
19. 03. 2015 17.33
+16