Slovenija

Ste upali, da davka še nekaj časa ne bo? Nič ne bo iz tega

Ljubljana, 07. 03. 2014 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada, kot kaže, pozivom, naj počaka z odmero davka na nepremičnine, dokler evidence ne bodo urejene, ne bo prisluhnila. Minister Čufer ne vidi razloga za to, zakon bo po njegovem mnenju Slovenijo pomagal spraviti iz krize. Branko Meh iz OZS se ne strinja: "Jemlje nam konkurenčnosti in ne moremo zaposlovati," pravi.

Uroš Čufer ne ve, zakaj bi odmero davka premaknili za toliko časa, da se uredijo evidence.
Uroš Čufer ne ve, zakaj bi odmero davka premaknili za toliko časa, da se uredijo evidence. FOTO: Reuters
Treba se bo odločati o tem, ali bomo raje ostali pri triodstotnem primanjkljaju in s tem odprli razpravo o novih davkih ali njihovem začasnem povišanju, ali pa bomo dvignili primanjkljaj, pravi predsednik SD Igor Lukšič.

Poudarja, da za močno javno šolstvo, zdravstvo in socialno skrbstvo država potrebuje sredstva. Vendar ko odprejo vprašanje, kako polniti proračun, "se celotna javnost in gospodarstvo postavita proti temu".

Vlada kljub pozivom, naj z odmero davka na nepremičnine počaka vsaj do odločitve ustavnega sodišča, ne namerava odstopiti od začrtanega terminskega načrta. Faza čiščenja podatkov, ki smo ji priča, je neobhodna, potrebe po zamiku terminskega načrta ni, meni finančni minister Uroš Čufer.

Člani odbora za finance so danes o problematiki nepremičninskega davka in informativnih izračunov razpravljali na zahtevo poslanske skupine SDS, kjer so želeli vladi naložiti, naj zaradi ogorčenja lastnikov nepremičnin in gneče na uradih Geodetske uprave RS (Gurs) takoj prekliče informativne izračune Gursa, predlaga pa tudi razveljavitev zakona o davku na nepremičnine ter pripravo izhodišča za prenovo tega področja.

"Zakon je nastal iz nuje po zniževanju proračunskega primanjkljaja, ne pa iz nuje po sistemski ureditvi tega vprašanja," je ugotovil Andrej Vizjak (SDS). Če bi vlada nameravala področje urediti sistemsko, potem se zakonodaja ne bi uveljavljala tako na vrat na nos, je dodal.

Tudi ostali poslanci opozicije kot tudi več vabljenih gostov so opozarjali, da vlada z odmero davka na nepremičnine preveč hiti. Pozivali so jo, naj počaka vsaj do končne odločitve ustavnega sodišča, na katerega je vloženih več zahtev za presojo ustavnosti in je februarja pošiljanje odločb od odmeri davka začasno zadržalo. Vendar v glasovanju po koncu več kot triurne razprave ni bil deležen podpore nobeden od predlaganih sklepov SDS.

Čufer: Uvedba vsakega davka je težka

Vraničarjeva trdi, da je delež lastnikov, ki so dobili napačne podatke, majhen.
Vraničarjeva trdi, da je delež lastnikov, ki so dobili napačne podatke, majhen. FOTO: Thinkstock

Čufer je zakon o davku na nepremičnine izpostavil kot zelo pomemben kamenček v mozaiku ekonomskih politik, ki bo državi pomagal čim prej priti iz krize in se bo lahko uvrstila na zemljevid uspešnih in prebojnih držav. Uvedba vsakega novega davka je težka, še posebej če temelji na podatkih, ki do tedaj še niso bili uporabljeni, je dejal. Potrebe po spremembah zato ne vidi.

Medtem ko so govorci navajali vrsto primerov neurejenih podatkov o nepremičninah, ki povzročajo gnečo na uradih Gursa, pa po mnenju državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar evidence niso tako zelo neurejene. Od enega milijona lastnikov se jih je za ureditev podatkov naročilo 30.000, torej tri odstotke, večina zaradi rezidenčnosti stanovanj, je dejala.

Poslanec NSi opozoril na besede Bratuškove

To je šolski primer, kako se ne smemo norčevati iz državljanov, pa je opozoril Jožef Horvat (NSi). "Večina Slovencev je na nogah, tudi gasilci. Pa čeprav je vlada govorila, da gasilski domovi ne bodo obdavčeni," je dejal in spomnil na besede premierke Alenke Bratušek, da bo povprečna slovenska družina dodatno obremenjena le za tri evre na mesec. A izračuni kažejo, da ni tako, je opozoril.

Kritičen je bil tudi do geodetske uprave, ki je informativne izračune pošiljala tudi že več let mrtvim ljudem. "Pričakoval bi, da boste vlado opozorili, da ta zakon ni izvedljiv," je dejal predstavniku Gursa Alešu Seliškarju. Horvat ocenjuje, da potrebujemo vsaj leto dni za ureditev zadev.

Da vseh podatkov ne bo mogoče urediti do konca marca, je ocenil tudi Darko Fras iz Skupnosti občin Slovenije. Sam si želi, da bo ustavno sodišče dokončno zdržalo izvajanje zakona in oživilo pobiranje prejšnjih dajatev, s katerimi so bile obremenjene nepremičnine.

Predlog: Počakajte z odmero davka!

V SLS so obdavčitev nepremičnin označili az "desant na kmetijstvo, obrt, gospodarstvo in slovensko porebivalstvo".
V SLS so obdavčitev nepremičnin označili az "desant na kmetijstvo, obrt, gospodarstvo in slovensko porebivalstvo". FOTO: Thinkstock

Naj se z odmero davka počaka, se je strinjal tudi Franc Pukšič (SLS), zakon o davku na nepremičnine pa označil za desant na kmetijstvo, obrt, gospodarstvo in slovensko prebivalstvo. Vlada po njegovem mnenju nima druge možnosti, kot da se temeljito loti priprave modernega zakona ali pa vse skupaj pusti in gremo maja na volitve. "Čas je, da končate z desantom na to državo," je pozval.

Vraničarjeva je na očitke o visoki davčni obremenitvi odgovorila s podatkom, da so v zakon vgrajeni socialni elementi, ki za različne kategorije zavezancev določajo nižje stopnje. Izračuni kažejo, da za lastnike stanovanjskih hiš velja obremenitev v višini 0,8 odstotka povprečnega letnega dohodka, za lastnike stanovanj pa 0,6 odstotka, je povedala.

Znižanje davčne stopnje za mala podjetja ni predvideno

Vlada se je medtem odločila predlagati nekatere popravke pri obdavčitvi nepremičnin, in sicer odpravo razlikovanj med rezidenčnimi in nerezidenčnimi stanovanji ter samo za letos spremembe pri vrednotenju nezazidanih zemljišč. Zaradi tega bo pri obdavčitvi stanovanj prišlo do izpada največ 20 milijonov evrov, pri zemljiščih pa 15 do 18 milijonov evrov in toliko dodatnih prihrankov bo treba poiskati znotraj proračuna, je povedala. Ni pa po njenih besedah predlagano znižanje stopnje davka za mala podjetja, kar je pred dnevi predlagal minister za gospodarstvo Metod Dragonja.

Branko Meh iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je opozoril, da je obdavčitev prostorov malih podjetnikov z 0,75-odstotno davčno stopnjo škodljiva za malo gospodarstvo. "Jemlje nam konkurenčnosti in ne moremo zaposlovati," je dejal in opozoril, da malo gospodarstvo tega davka ne bo preneslo.

Poslovne in industrijske nepremičnine so bile prej obremenjene v povprečju z 0,71 odstotka, zdaj pa bodo z 0,75 odstotka, je odgovorila Vraničarjeva in dodala, da bo veliko podjetij po novem plačevalo manj. A Vizjak je vztrajal, da bodo morda manj obremenjena velika podjetja, medtem ko bodo vsa mala in srednja podjetja plačevala več. "Vi pa pričakujete, da bodo še zaposlovala in nas zvlekla iz krize," je bil kritičen. Naj se upošteva pripombe malih podjetij, je predlagal tudi Bojan Starman (DL).
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
08. 03. 2014 07.57
+2
vsi v vladi govorijo da je davek potreben za krpanje bank, nihče ne omenja pa zagon in pomoč v gospodarstvu
lila2140
08. 03. 2014 03.28
+8
Mislim, da je to, da so nepremičnine obdavčene, v redu. Če imam hišo in še pet stanovanj, ki jih oddajam, pa vikend v hribih in še enega na morju, mi tudi davka ne bo nemogoče plačati. Če imam veliko kmetijo, ki je ne obdelujem, je prav, da plačam davek. Če imam majhno stanovanje, v katerem živim, je tudi prav, da plačam davek. Problem nastane, ker so si elitaši ogromne, razkošne hiše, na prekrasnih parcelah, na najdražjih koncih Slovenije, ocenili na take vrednosti, da davek ne bo dosegal polovice mojega, za majhno stanovanje, v sedmem nadstropju bloka, v "manjvrednem" delu mesta. Vsi smo brali elektronsko pošto, ki kroži po Sloveniji in priloženi slikovni material. In zato se tudi jaz pridružujem vsem, ki mislijo, da je davek krivičen. Turkova bajta stoji, Jakličeva je legalizirana, Maher ima vikend še cel, tista Slovenjgraška sodnica ocene svoje kočure ni spremenila, Janša in Jankovič se še vedno smejita in kažeta jezik vsem nam, ki dobesedno crkujemo iz meseca v mesec in ki vemo, da bodo davke od nas izterjali. Tako ali drugače. In če je to pravica, potem pravice ni.
rotekurbenhaus
08. 03. 2014 00.46
+8
minister ne vidi razloga, jaz tudi ne vidim razloga, da ne bi bilo revolucije !!
rotekurbenhaus
08. 03. 2014 00.47
+4
rotekurbenhaus
08. 03. 2014 00.49
+3
najprej so nas napadli, 23 let pozneje pa nas odirajo , kot da smo vojno izgubili !!
mistake
07. 03. 2014 23.20
+1
Raje ne berem več - kot ponavadi...:))))))) Legalne kraje in plačilo že PREplačanega in obrekovanje s strani novinarjev namesto informiranje............ prvi vdih......... zadnji izdih.... kdor misli, da je neminljiv in nenadomestljiv.............. naj gre po apaurine :)))))))))))))))))))))))))
mistake
07. 03. 2014 23.17
+0
/"V SLS so obdavčitev nepremičnin označili az..."/ Kaj pomeni "AZ" ? Sicer pa... ta oznaka.... kaj... točno.... to pomaga kmetijstvu, obrtnikom, gospodarstvu, slovenskemu porebivalstvu oz. gonilni sili države in Thinkstocku?????? ??????? :)))))))))))) Sprenevedanje, manipuliranje... a ne da ja? Ja ja....;)))))))
mistake
07. 03. 2014 23.13
+4
/"Čufer: Uvedba vsakega davka je težka"/ Hehehe.... pejt malo sanirati gozdove in boš hitro opazil kaj ti bo težko ;) Prestavit cca 10 kg težko vejico...... ;) :))))))))))))))) Ej, Čufer - zastonj fitnes! Aja ne... te bodo inšpektorji preganjali.......hm........ zate je verjetno še na wc velika potreba težka naloga...................... rest in peace ;)
mistake
07. 03. 2014 23.11
+1
/"Vraničarjeva trdi, da je delež lastnikov, ki so dobili napačne podatke, majhen. "/ Itak, ker je izgubila stik z.... realnostjo ;) :))))) Kdo še lahko računa davek na dno reke Save po pogodbi iz leta 1848, če je že zdavnaj to dno last občine??? Oz. iz tega konteksta zakaj so pogobe z ŽIGOM in PODPISOM iz leta 1958 kao prestare????? Vrančarjeva.... pusti službo oz. žepnino, saj ne veš kaj delaš ;) :)))))))))))
Super Huey
07. 03. 2014 22.47
+16
Se kdaj vprašate kam greto vse te milijarde od davkov? Na kratko...leta 91, 60 000 javnih uslužbencev, nikjer interneta, računalnikov...sistem laufa, davki normalni. Danes? 240 000 javnih uslužbencev, v vsaki pisarni klima, net, komp...sistem v razsulu. Evo kam gredo davki! So pa javni uslužbenci dobri vsaj v surfanju po netu in po špilanju igric za lepe plačice.
mistake
07. 03. 2014 23.09
+6
+++ :))) in.... brisanju komentarjev oz. po domače rečeno, kršenju ustave glede svobode govora ;):)))))))))
mistake
07. 03. 2014 22.47
+2
"/Uroš Čufer ne ve, zakaj bi odmero davka premaknili za toliko časa, da se uredijo evidence."/ ??? Sigurno tudi ne ve, zakaj bi dobil tarnsfuzijo (v primeru nesreče seveda) za krvno skupino OO, preden bi se preverilo ali ima res to skupino ali mogoče katero drugo :)))))))))))))))))))
simple_mind
07. 03. 2014 22.18
+4
... da za močno javno šolstvo, zdravstvo in socialno skrbstvo država potrebuje sredstva... Večina nepremičninskega davka bo končala drugje, kot v teh nesramno naštetih segmentih javnega sektorja.
simple_mind
07. 03. 2014 22.13
+9
Ustavno sodišče pa očitno čaka na "strokovne" ukaze.
seljak+
07. 03. 2014 21.30
+11
A BOMO MEL KAKE DEMONSTRACIJE?????
seljak+
07. 03. 2014 21.30
-1
simple_mind
07. 03. 2014 22.06
+5
Ćimprej. Res čimprej, drugače bo scenarij še veliko hujši.
Goflja_1
07. 03. 2014 20.37
+14
Vsi vstajniki, Lubej, Štrukelj, Posedi, Vuk z čudnim priimkom,kulturniki in mirovniki ne bodo plačali nepremičninskega davka. In veste zakaj? Zato ker vsi živijo v socialnih stanovanjih!!!!
nx56rt28kk290056
07. 03. 2014 19.54
+14
Čufer samo zasleduje Lukšičevo idejo o bančnih vlogah in Slovencih, kjer imajo naloženo 14 milijard evrov premoženja. Dokler ne bo obran zadnji evro ne bodo nehali, ker samo tako lahko država preživi. Če ne znaš drugače ustvarjat je tudi izsiljevanje donosen posel, kar ve vsako pe . z de z ulice in ni hudič da tudi ne glavni guruji slovenskega nasedlega bančništva in financ. In tako bo to. Proračun se bo reševal skozi nove in nove davke, davčne stopnje in "ugodnosti". To je bilo vsem že ob nastajanju te pučistične vlade povsem jasno. Vi dont nid monej ... ne ne... vi vill trink our blad, lot of blad. In to je to! Čufer pravi da ni razloga da ludem ne bi pobrali, pa čeprav bo šlo za napako, samo da se pobere? Analitik NLB z 5 milijardno bančno luknjo.
piko112
07. 03. 2014 19.19
+14
A ni tako da je sodišče razsodilo da je ta davek nekako neustaven ali kako že
soba666
07. 03. 2014 20.16
+3
Ne upajo povedat na glas, zato še niso nič rekli, to pomeni, da se pogajajo z vlado oz. vlado AB, njeno vlado, ne našo
BULDOH
07. 03. 2014 19.15
+12
Oče -odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo........
JApajaDAja
07. 03. 2014 19.18
+12
se bojim, da bo Oče omagal pri odpuščanju. Tudi on ima svoj limit.
JApajaDAja
07. 03. 2014 19.33
+3
JApajaDAja
07. 03. 2014 19.05
+19
zakaj slo ne bo dobila letos 185 mio € iz eu? Politiki, česa zopet niste naredili pravočasno in dosledno?
felix59 drugič
07. 03. 2014 23.46
+3
up_
07. 03. 2014 19.03
+4
kk smo naivni slovenci še dosti okrepov v našo slabo bodo naredili in se nebo nikjer poznalo niti 1eu v državni blagajni k itak pou bodo pokradli pou bo pa čudežno zginalo
Verbena
07. 03. 2014 19.01
+17
Ja, sem upala, res...in vidim, da sedaj zastonj!!!...sam ne razumem pa tudi ne čisto nič več....kaj je z ustavnim sodiščem....a ne bo še potem ponovna procedura......nekam zelo se jim mudi!!!...in, če so stavili rešitev države na teh cca.400 milijonih nepremičninskega, potem je to presneto slaba stava!!!.......kje so milijarde??...dragi moji, no, čisto nič moji,.....kaj ne bi bilo bolje sprejeti zakone, ki bi imeli večjo veljavnost pri vračilu, zaplembi neupravičenega denarja!!!.....ga je še kar precej, poiskati ga je treba!!
Deep Space
07. 03. 2014 18.54
-1
Ne vem zakaj samo jamrate. Dajte pobude na portalu predlagam vladi!
JApajaDAja
07. 03. 2014 19.18
+15
predlagam odstop-pa ne upoštevajo predlogov.
Sara Rebek
07. 03. 2014 19.47
+3
ta portal je bolj za mazanje oči in metanje denarja v meglo, ker se predlogi itak ne upoštevajo.
Deep Space
07. 03. 2014 20.15
+2
Pol je pa to tako kot jebilo v času komunizma....