Slovenija

'Ste tedaj zavajali javnost?'

Ljubljana, 25. 02. 2010 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji notranji minister Bohinc je dejal, da je razlika v številu izbrisanih posledica drugačnega metodološkega pristopa. Sicer pa se mu to vprašanje ne zdi tako pomembno, saj je pomembneje, "da vsi, ki jim pripada pravica, to pravico tudi pridobijo".

Nekdanji notranji minister Rado Bohinc je pred preiskovalno komisijo pojasnjeval, kako so v času njegovega mandata ugotavljali število izbrisanih. Po njegovem mnenju je razlika v primerjavi s številom, ki velja danes, le posledica drugačnega metodološkega pristopa, zato naj jih komisija primerja, preden postavlja trditve o politični odgovornosti.

'Ste tedaj zavajali javnost?'

Predsednika komisije, ki se ukvarja s štetjem izbrisanih, Roberta Hrovata (SDS) je zanimala razlika v številu izbrisanih iz leta 2003 in letom 2009. Ob prvem štetju, ko je bil minister Bohinc, je bilo namreč število izbrisanih 18.305, ob lanskem štetju pa 25.671. Zato je Hrovat Bohinca vprašal, ali držijo očitki, da štetje v njegovem mandatu ni bilo korektno ter da ministrstvo tedaj zavajalo javnost.

'Očitke zavračam'

Rado Bohinc
Rado Bohinc FOTO: Dare Čekeliš

Bohinc očitke o zavajanju zavrača in poudarja, da so vseskozi razpolagali le z enim podatkom. Evidenco oseb, ki jim je 26. februarja 1992 prenehal status stalnih prebivalcev, so po Bohinčevih besedah v času njegovega mandata ugotavljali po upravnih enotah. Tedaj namreč še niso imeli računalniške podpore, s pomočjo katere bi lahko izknjižili seznam.

Zaupal sodelavcem

Do podatka o 18.305 izbrisanih so po Bohinčevih besedah prišle strokovne službe ministrstva, podrobnosti, na kakšen način, pa ne pozna. "Kot minister nisem štel in knjižil podatkov v evidenco," je dejal in poudaril, da je pri tem zaupal strokovnim sodelavcem. "Vem pa, da smo imeli težave z vzpostavljanjem evidenc," je še dejal.

Prav tako ni mogel ocenjevati, kaj se je s podatki dogajalo po tem, ko mu je prenehal mandat. Bohinc tudi nima podatkov, na kakšen način je ministrstvo sedanjega mandata prišlo do številke 25.671. Pravi pa, da do današnjih dni, ni nihče problematiziral prvotne številke. Po njegovih ocenah je šlo verjetno za drugačno metodologijo pri štetju, možno pa je, da njihove evidenca izključuje tiste izbrisane, ki so si vmes pridobili državljanstvo.

Kaj se Bohincu zdi pomembno in kaj ne?

Izbrisani-4
Izbrisani-4 FOTO: Damjan Žibert

Sicer pa se mu vprašanje števila ne zdi tako pomembno, saj je najbolj bistveno urediti vprašanje na način, "da vsi, ki jim pripada pravica, to pravico tudi pridobijo". Glede izdajanja dopolnilnih odločb pa je pojasnil, da so jih v njegovem mandatu izdajali le tistim, ki so dovoljenje za stalno prebivanje že pridobili in so od 26. februarja 1992 prebivali v Sloveniji.

Poudaril je, da so bili upravičenci do odločb obravnavani individualno, upravne postopke pa so vodili usposobljeni ljudje. Kot pravi, nobena odločba ni bila razveljavljena in zoper nobeno niso bila uporabljena pravna sredstva. Bohinc zato verjame, da so bili postopki vodeni v skladu s predpisi.

Bohinc: Delali tudi doma, toda informacije niso šle iz hiše

Nekdanji minister je tudi zavrnil očitke, da je ministrstvo prenehalo izdajati odločbe zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, pač pa zato, ker mu je prenehal mandat. Predsednik komisije ga je povprašal tudi o očitkih, da so uslužbenci delo opravljali tudi od doma, kamor so nosili dokumentacijo o izbrisanih. Bohinc je potrdil, da je delo res potekalo tudi ob popoldnevih in vikendih, a zanikal, da bi kakršna koli informacija šla "iz hiše".

Ali je problem v mednarodni javnosti predimenzioniran?

Hrovat je med zaslišanjem tudi navajal podatke notranjega ministrstva, iz katerih naj bi bilo razvidno, da so bile nekatere odločbe izdane tudi izbrisanim, ki do njih niso bili upravičeni. Bohinc je zatrdil, da so bile vse odločbe, ki so jih izdali, veljavne, dokončne in zakonite, zato naknadne evidence ne morejo imeti pravne veljave.

Na vprašanje, ali je problem izbrisanih v mednarodni javnosti predimenzioniran, pa Bohinc ugotavlja, da je bil predvsem orodje politične manipulacije v notranji politiki. Po njegovem mnenju ne bi bilo tako predimenzionirano, če bi ga bili doma sposobni rešiti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
26. 02. 2010 13.22
SRAMOTA KAJ PREŠIREN DOŽIVLJA KDO HODI PO NJEGOVEMU SPOMENIKU
bron
26. 02. 2010 13.18
ŽE 65 LET ČAKAM POGUBNO
bron
26. 02. 2010 13.16
PREBRISANCI DOL Z NJIMI
bron
26. 02. 2010 13.15
KAKŠEN IZBRIS KJE SO PA TISTI KI SO JIH ZBRISALI 43 LETA ŠE MRLIŠKIH LISTOV NISO IZDALI KAJ ŠELE DOSTOJNO POKOPALI. KJE SO ODŠKODNINE OD AGRESORSKE NEMČIJE. PORAVNALA ODŠKODNINO IN POSTALA BOGATA DRŽAVA SLOVENIJA DOBESEDNO PROPADA.
porka.malorka
26. 02. 2010 09.25
Jaz nekaj ne razumem kako si lahko izbrisan če nikoli nisi bil slovenec. So bli državljani SFRJ in ne slovenije. Vse ostalo je brezpredmetno
ex-patriot
26. 02. 2010 09.06
Spet velika poteza LDS za krepitev baze njihovih volivcev, barabe izdajalske.
ex-patriot
26. 02. 2010 09.05
Kaj te potuhnjenci sploh še delajo tukaj, na vlak za govedo pa nazaj od koder so prišli!
cepec22
26. 02. 2010 08.42
Sam sem dozivel togost mocvirnske administracije, ki je delala, kakor se jim je pac zdelo. Sem sin slovenskih starsev in sem rojen v Sloveniji, kjer sem prezivel prvih 25 let zivljenja. Potem so me izbrisali, ker pac si je administracija izmislila zakon, ki je tako kot administracija bil nemogoc. Dobil sem drzavljanstvo nazaj, a nikoli ne bom pozabil, kaj vse sem dozivel. Le glejte v racunalnike in se delajte pametne in inteligentne, a videti ni, da bi bilo tako, saj sicer nebi delali taksnih napak.
taddy78
25. 02. 2010 19.58
Kaki izbrisani spet... Izbrisani so narodni izdajalci, ki so se med YU vojno selili sem in tja... sedaj pa se delajo norca iz nas in iščejo pravico, pa še slovensko ne znajo govorit. So imeli možnost da se prijavijo, kdor se ni, naj se vrne od kod je prišel...
Milan Koleznik
25. 02. 2010 19.34
težko je,a moje mnenje je, slabše samo še v Albaniji.
WikiX
25. 02. 2010 17.50
Zakaj mislite, da se to danes ne dogaja več? Zgodba o naši oblasti, je bolj zgodba o organizirani kriminalni združbi, ki si je po vzoru ostalih balkanskih piratov, z našim denarjem, na še neraziskane načine, zagotovo pa pod nadzorom policije in sodstva, olastninila naše gospodarstvo, od katerega bi morali drugače vsi lepo živeti. Oblast jim ni bilo treba prevzeti, ker niso nikoli nehali vladati, le Manifest so zamenjali z drugim programom. Finta komunizma je bila, da je imela vedno prav le partija, družba je bila vedno pred posameznikom, zato se nisi imel komu pritožiti. Podobno kot danes. Namesto policijska država, smo potem rekli temu slogu življenja socializem s temelji marksizma, družbena samozaščita in podobne norosti. Mednarodnih afer, kot so izbrisani ali trgovina z orožjem Patria, ne bi nikoli bilo in jih tudi ne bi moglo biti, če ne bi imeli tako bogatih, za drugačno družbo dimenzioniranih stanovanjskih skaldov. Najboljši primer je naša vojska, ki bi morala šele menjavati lesene vojašnice z betonskimi, pa se je že na začetku ponašala z ogromno infrastrukturo, ki je bila podlaga za ogromne kredite, ki so potem poniknili pri posameznikih. Dokler ne bo padla cena 20 let praznih, tisočev stanovanj MORS, ki z njimi sploh ne bi smeli razpolagati, bosta nepremičninski trg ter proračun stabilna. Poleg omenjenih pasjih taktik, opozarjam na ključ do resnice in pravičnosti, torej navadnega, malega človeka, ki že dvajset let, nepovratno tone v prepad. Naj se slišijo zgodbe izbrisanih, kako malo je bilo treba, da so bila uničena življenja ter družine in prav tako malo je treba, da se ti ljudje postavijo nazaj na noge. Ne kršitve ter nemoralnost v nezmotljivi vladi, kršitve temeljnih človeških vrednot samih, te bodo pokopale diktaturo, oziroma njihovo najmočnejše orodje - nezmotljivo lokalno birokracijo, ki z raznimi pravnimi konstrukti, prižiga ter ugaša življenja, kot jim ustreza. Nihče ni še nikoli storil nobene napake, le slučajno je vse čedalje bolj narobe. Kaj ko bi to preverili, preizkusili odločbe ter sodbe, kot pravijo, da bi razumeli vzroke in posledice, kdo kaj ni storil, kdo se je okoristil, da je bilo vse prav, nekdo pa ob vse, ko je lastnina zamenjala lastnika. Skratka, več ljudi kot bomo postavili na noge, več bo koščkov mozaika, prej bo padla oligarhija, ker ne bo zmogla skriti vseh povezav, skuriti vseh dokumentov, utišati čedalje več posameznikov...