Slovenija

Država ukinja pripravništva in razpisuje 300 služb. A ne za starejše od 29 let

Ljubljana, 04. 11. 2015 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
170

Država je ukinila pripravništva v šolstvu, in to kljub dejstvu, da je zadnja leta naraščalo povpraševanje po pripravništvih. Tistim, ki si že vrsto let prizadevajo, da bi se zaposlili, pa ne morejo konkurirati učiteljem z opravljenim strokovnim izpitom, tako preostane na voljo razpis za 300 delovnih mest, ki pa prinaša ogromno omejitev.

Z letošnjim letom plačanih pripravništev v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji ne poznamo več, prav tako ni več volonterskih pripravništev. To pa za tiste, ki še nimajo strokovnega izpita, pomeni novo veliko oviro na poti do službe. Kako naj torej tisti, ki bi radi poučevali, pa nimajo strokovnega izpita, pridejo do zaposlitve, če pa se na razpis za prosto delovno mesto prijavi več deset kandidatov, od katerih ima večina že opravljen tudi strokovni izpit? 

Da lahko pristopiš k opravljanju strokovnega izpita, potrebuješ od 6 do 10 mesecev delovnih izkušenj v vzgojno-izobraževalni ustanovi, a le-te ne bodo zaposlile kandidata brez izkušenj in izpita, ker je na trgu dela ogromno kandidatov, ki že imajo strokovni izpit. "In tako se vrtimo v začaranem krogu znova in znova in znova," opozarja zaskrbljena učiteljica matematike in računalništva, ki ne želi razkriti imena, zato jo poimenujmo Maja. "Vsak učitelj brez strokovnega izpita ni konkurenčen na javnem razpisu delovnega mesta, saj imajo učitelji s strokovnim izpitom prednost," še pravi.

Slaba tolažba ministrstva, da pripravništvo ni obvezno

Na ministrstvu za šolstvo zaskrbljene bodoče učitelje 'tolažijo', češ, da pripravništvo ni obvezno, temveč je le ena od oblik pridobivanja ustreznih delovnih izkušenj za pristop k strokovnemu izpitu. Kot navajajo, lahko bodoči učitelji potrebne izkušnje pridobijo tudi tako, da nadomeščajo nekoga na bolniški ali porodniški, ali pa delajo v knjižnici in drugih strokovnih službah v šoli.

Pot do službe učitelja vodi običajno prek strokovnega izpita, da pa lahko pristopite k izpitu, potrebujete 6 do 10 mesecev izkušenj. Priti do teh izkušenj pa je sedaj, ko je ukinjeno pripravništvo, misija nemogoče.
Pot do službe učitelja vodi običajno prek strokovnega izpita, da pa lahko pristopite k izpitu, potrebujete 6 do 10 mesecev izkušenj. Priti do teh izkušenj pa je sedaj, ko je ukinjeno pripravništvo, misija nemogoče. FOTO: Thinkstock

Tisti, ki si že vrsto let prizadevajo, da bi se skozi birokratske in nesmiselne ovire prebili do strokovnega izpita, pa jim ne uspeva, so dokaz, da ta tolažilna pojasnila ministrstva zdržijo le na papirju, medtem ko je v praksi povsem drugače. Tako kot marsikje drugje, je tudi v šolstvu ogromno brezposelnih oseb, zato je velika verjetnost, da se bo na javni razpis za nadomeščanje prijavil kakšen kandidat, ki že ima opravljen tudi strokovni izpit. Po podatkih za september letos, je bilo v evidenci brezposelnih oseb pri Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 1383 oseb z visokošolsko pedagoško izobrazbo, od teh je bilo 999 starih 30 let ali več.

Je sploh možno brez pripravništva priti do strokovnega izpita?

V teoriji ja, v praksi pa je možnost majhna. Strokovni izpit vam sicer ne zagotavlja delovnega mesta, vam pa zagotovo prinese več možnosti, da nekoč vendarle pridete do zaposlitve v šolstvu. Opravljen strokovni izpit je namreč eden od pogojev, ki jih delodajalec zahteva od kandidata, kar pomeni, da lahko zaposli osebo brez izpita le, če se na razpis ni prijavil kandidat z opravljenim izpitom. To pa se v praksi zgodi zelo, zelo redko.

Prejšnja leta je vlada s plačanim pripravništvom in tudi volonterskim letno omogočala med 500 in 600 osebam, da so opravile pripravništvo. Lansko leto je bilo teh oseb prek 800, kar pa je še vedno le polovica od vseh, ki so se na pripravništva prijavili.

Zanimanje za pripravništva je raslo, najbolj po letu 2011.
Zanimanje za pripravništva je raslo, najbolj po letu 2011. FOTO: 24ur.com

Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) preprečuje zaposlovanje v javni upravi, volontersko pripravništvo pa je bilo ukinjeno zaradi očitkov, da se izkorišča poceni delovno silo. Zdaj so ukinili še plačano pripravništvo, saj ministrstvo javnega razpisa pripravniških mest na področju vzgoje in izobraževanja v obliki, v kakršni je bil običajno objavljen in realiziran, v tem trenutku ne načrtuje. Zato smo pristojno ministrstvo povprašali, ali ne bi bilo smiselno, da se v javnih razpisih za delovna mesta v šolstvu iz zahtevanih pogojev umakne zahteva po strokovnem izpitu in tako izenači kandidate za delovno mesto – vsaj v tej točki. Odgovora nismo dobili. So pa na ministrstvu za šolstvo pokroviteljsko dejali, da razumejo stisko bodočih šolnikov in da si prizadevajo zadeve reševati, kolikor se pač v danih razmerah da.

Namesto pripravništev javni razpis, ki obljublja 300 zaposlitev. A ni vse tako rožnato

Ena od rešitev, ki jo načrtujejo, je javni razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja. Le-ta je v zaključni fazi priprave, cilj razpisa pa je po besedah ministrstva "organizacija in izvedba kvalitetnega uvajalnega obdobja s kontinuiteto zaposlitve po uvajalnem obdobju". Z drugimi besedami, s tem razpisom želijo v šolstvu v štirih letih zaposliti 300 oseb, ki pa bodo nadomestile nekoga, ki odhaja v pokoj. Razpis bo objavljen kmalu, vsebina razpisa pa je že sedaj marsikoga ujezila. Za nove zaposlitve v šolstvu bo v naslednjih štirih letih na voljo 5,4 milijona evrov, razpis pa bo prinesel 300 zaposlitev. Bo pa ravno toliko pedagoških delavcev moralo v pokoj.

Na ministrstvu za šolstvo so pripravili informativni dan o razpisu, da bi pridobili čim več različnih mnenj in stališč, ki bi jih nato upoštevali pri razpisu. Ene od teh predstavitev se je udeležila tudi učiteljica Maja, ki je bila nad vsebino razpisa razočarana. "Razpis obljublja 300 delovnih mest za učitelje začetnike, v bistvu pa je to prikrivanje resnice in zavajanje ljudstva. Ko sem prvič slišala za ta razpis, se mi je zdelo, da je kar preveč lepo, da bi bilo res. Na žalost sem imela prav," pravi.

V res majhno tolažbo vsem, ki imajo po ukinitvi pripravništva še manj možnosti, da pridejo do strokovnega izpita in zaposlitve, ministrstvo sporoča, da je 5. septembra pričel veljati nov pravilnik o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. Ta olajšuje pogoje za pristop na strokovni izpit in sicer tako, da lahko uveljavljajo poleg delovnih izkušenj tudi del prakse, ki so jo opravili v okviru študija.

Razpis delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in delno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Sicer končno besedilo razpisa še ni znano, je pa že jasno, da se bodo na razpis lahko prijavili le tisti javni zavodi, ki imajo v svojem kolektivu osebo, ki je pred tem, da se naslednje šolsko leto upokoji. Prav tako naj bi prednost imeli javni zavodi, ki so na območjih z višjo stopnjo brezposelnosti, vsak zavod pa bo lahko zaposlil le enega mladega iskalca zaposlitve. To so lahko le osebe stare do 29 let (vključno), ki še niso opravljale pripravništva, še nimajo opravljenega strokovnega izpita in iščejo prvo zaposlitev. Na razpis se ne morejo prijaviti pedagogi in andragoški delavci ter osebe, ki niso neposredno vključene v sam pedagoški proces poučevanja, ter učitelji, ki se ukvarjajo s poučevanjem odraslih.

75 delovnih mest na leto za tiste, ki so 'sveži s faksa'

Učiteljica Maja sicer že ima službo, a jo je vsebina razpisa ujezila. Opozarja, da teh 300 zaposlitev pomeni 'zgolj' 75 na leto, "kar je desetkrat manj, kot so jih včasih razpisovali letno," pravi. "Pogoj, da se javni vzgojno-izobraževalni zavod lahko prijavi na razpis je, da ima na voljo izkušenega učitelja, ki bo šel v upokojitev 1. novembra 2016 oziroma je do takrat pripravljen podaljšati svoje delovne obveznosti. V poštev pridejo vsi učitelji ter vzgojitelji, ne pa pomočniki vzgojiteljev in socialni delavci. Izključene so tudi glasbene šole," opozarja in dodaja: "Učitelj začetnik (bivši pripravnik) bo po tem datumu izkušenega učitelja nadomestil za nedoločen čas, s katerim bi si tudi delil do polovice učne obveznosti. Na ministrstvu so prepričani, da bodo učitelji z veseljem podaljšali svoje delovno razmerje, a to pomeni, da bi se s tem seveda odpovedali odpravnini, katera jim pripada, če ne podaljšujejo svoje zaposlitve."

Učiteljica Maja: razpis ni v skladu z ustavo

Z rdečo barvo je označeno število kandidatov, ki so se prijavili na pripravniška mesta, z modro pa število kandidatov, ki so dobili pripravništva. Zadnja leta je bilo povpraševanja po pripravništvih bistveno več od same 'ponudbe'.
Z rdečo barvo je označeno število kandidatov, ki so se prijavili na pripravniška mesta, z modro pa število kandidatov, ki so dobili pripravništva. Zadnja leta je bilo povpraševanja po pripravništvih bistveno več od same 'ponudbe'. FOTO: 24ur.com

Po mnenju učiteljice Maje sta starostna omejitev 29 let ter pogoj, da ima oseba manj kot šest mesecev delovne dobe v vzgojno-izobraževalni ustanovi, sporna. "S tem razpisom država onemogoča kvalifikacijo poklica, kar posledično pomeni, da nismo konkurenčni na svobodnem trgu dela. S tem pa krši 49. člen ustave, ki zagotavlja državljanom svobodo dela, prosto izbiro zaposlitve, prav tako ta člen določa, da je vsakomur pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto in prepoveduje prisilno delo," opozarja Maja in dodaja, da so tisti, ki nimajo možnosti, da pridobijo potrebne izkušnje za opravljanje strokovnega izpita, v neenakopravnem položaju na trgu dela, prav tako je verjetnost, da bodo dobili zaposlitev v šolstvu, zelo majhna.

Kot pravi, so na predstavitvi v vsebino razpisa podvomili celo ravnatelji, ki so se udeležili posveta. "Njihova prva reakcija na pogoje razpisa je bil smeh. Sedaj, ko sem obiskala 15 šol v svojem okraju in jih preklicala dodatnih 50, razumem zakaj. Zato, ker nobena šola ne izpolnjuje vseh kriterijev. In zato imajo na ministrstvu prav, ko so rekli, da bo 300 delovnih mest čisto dovolj," pravi Maja.

Facebook skupina poziva državo, naj zagotovi enake možnosti pri zaposlovanju

V evidenci brezposelnih oseb pri Zavodu za zaposlovanje je bilo septembra letos prijavljenih 1383 oseb z visokošolsko pedagoško izobrazbo, od teh je bilo 999 starih 30 let ali več.

Očitki na razpis, ki obljublja 300 novih zaposlitev, pa letijo tudi s strani tistih, ki že imajo opravljen strokovni izpit, pa tudi nekaj delovnih izkušenj. Ti se na razpis ne morejo prijaviti. Na Facebooku je bila sredi oktobra ustanovljena skupina ZA enake možnosti pri zaposlovanju v VIZ, ki je nastala kot odziv na omenjeni razpis. Opozarjajo, da bo kandidat brez strokovnega izpita in delovnih izkušenj z razpisom v bitki za službo izločili kandidata s strokovnim izpitom in izkušnjami. Prav tako se sprašujejo, kaj naj naredijo vsi tisti, ki na tem razpisu zaradi omejitev ne morejo kandidirati? "Kako bodo enakopravni pri iskanju zaposlitve, za katero praviloma potrebujejo strokovni izpit? Če jim ne bo omogočeno opravljanje pripravništva, ki je v praksi najbolj realna pot do zahtevane kvote izkušenj v VIZ, le-te pa so pogoj za pristop k strokovnemu izpitu," se sprašuje 27-letna profesorica pedagogike in sociologije, ki je ustanovila skupino na Facebooku. "Občutek imam, da smo se spet lotili reševanja problema na napačnem koncu. Ali jo to pač še ena kolateralna škoda ob nenehnem produciranju in vlaganju v kader, ki po zaključku izobraževanja postane višek? Kako lahko ob takšni problematiki ostaja število vpisnih mest na pedagoških smereh praktično nespremenjeno," še pravi.

Plaz kritik tudi na forumu Mladi učitelj

Po ukinitvi pripravništva v vzgoji in izobraževanju se je na forumu Mladi učitelj razvila razprava, na kateri večina opozarja, da je v šolstvu zelo težko priti do službe, za tiste, ki so brez strokovnega izpita, pa je to praktično nemogoče. Kritični so tudi na račun razpisa. Ena od številnih obupanih članic foruma je na pristojne naslovila vprašanje, v katerem jih sprašuje, "kaj bodo v naslednjih mesecih ponudili nezaposlenim osebam z vsemi pogoji za zasedbo nekega delovnega mesta v šoli, ki že imajo ustrezno znanje, izkušnje in odlična priporočila delodajalcev, žal pa so stare nad 30 let? V kateri projekt jih boste vključili?"

Skop odziv ministrstva

Na ministrstvu vsebine razpisa ne želijo komentirati, saj razpis še ni objavljen. Na vprašanje, zakaj omejitev 29 let, pa odgovarjajo, da razpis upošteva načela in cilje Jamstva za mlade v obdobju 2014 - 2015, ki ga je sprejela vlada, in predstavlja poseben ukrep na trgu dela, ki je prilagojen ciljnim skupinam na področju vzgoje in izobraževanja. "Namenjen bo znižanju brezposelnosti mladih, zato bo razpis namenjen mladim do vključno 29 let. Sredstva iz razpisa je potrebno razporejati strogo namensko in v skladu s pravili, ki jih določa EU," še pojasnjujejo odgovorni.

Na vprašanje, kdaj bo ministrstvo iz državnega proračuna namenilo sredstva tudi za starejše od 29 let, na ministrstvu odgovora nimajo. Vztrajajo, da se trudijo po najboljših močeh in opozarjajo, da so tudi pred njimi številne omejitve. Kot pravijo, problem ni le v vzgoji in šolstvu, pač pa tudi v drugih poklicih. A je več kot očitno, da je ta generacija s strani države pozabljena, saj so 'državne subvencije' namenjene le za zaposlovanje mladih.

Še nekaj statistike, ki prikazuje razmerje med zanimanjem za pripravniška mesta in številom razpisanih mest

Podatki o pripravništvih razkrivajo, da je zanimanje za pripravništva na začetku zelo naraščalo. Leta 2004 se je na razpisana pripravniška mesta prijavilo 197 oseb (106 so jih sprejeli), leta 2005 se je prijavilo že 368 oseb (sprejeli so jih 88). Leta 2006, ko so bila prvič razpisana volonterska pripravniška mesta, se je na pripravniška mesta prijavilo že 456 oseb, sprejeli pa so 113 plačanih pripravnikov in 110 volonterskih. Leta 2007 je bilo prijav že 603, medtem ko je bilo razpisanih 211 plačanih ter 450 volonterskih pripravništev. Naslednje leto je število prijavljenih ostalo skoraj nespremenjeno (601), je pa država to leto že zmanjšala število plačanih pripravništev in povečala število volonterskih. Verjetno je bil prav to razlog, da je število prispelih prijav leta 2009 upadlo na 456. Se je pa tega leta povečalo število volonterskih pripravnikov.

Razporeditev kandidatov, ki so dobili pripravništva.
Razporeditev kandidatov, ki so dobili pripravništva. FOTO: 24ur.com

Leta 2010 se je na pripravniška mesta prijavilo 562 oseb. Naslednje leto je število rahlo upadlo, saj se je za pripravnika prijavilo 538 oseb, so pa to leto zapolnili prav vsa volonterska pripravništva.

Največji skok v številu prijav smo zabeležili leta 2012, ko se je na razpisana pripravništva prijavilo dvakrat več kandidatov (1026), pri čemer je bilo razpisanih mest manj kot leto pred tem. Leta 2013 je bilo prijav že 1103, zadnje leto pripravništev pa 1668. Prav tega leta se je število razpisanih volonterskih pripravništev iz 500 povečalo na 797.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
05. 11. 2015 10.10
+8
Kakšen absurd pri tolikšni brezposelnosti. Naša država je en sam absurd. Žalostno.
Alan Bokši?
05. 11. 2015 05.48
-17
UČITEL SI NE ZASLUŽ 1300€ KER NIKOLI NI NA ŠIHTU 8 UR! PRIDE OB 8 gre ob 13 PA ŠE POČITNCE MA SKOR 4 mesce na leto! PA N MI SPET O POPRAVLJANJU KONTROLK POPOLDNE :)
Tina Sluga 1
05. 11. 2015 06.07
+11
Učitelj ima bruto 1386 (nekaj takega).....NETO je pa pol drugačen. Res imajo pa starejši učitelji bajne plače za njihovo delo (ker so kvazi skoz napredovali). Če nekdo dela 100%, si to placo zasluzi. Ne in nisi skoz doma. Vsake pocitnice /tedenske/ smo dali 2 dni dopusta, 3 dni so izobraževanja. V poletnih pocitnicah pa koristiš dopust, kolikor ga pač imaš.
deathbite
05. 11. 2015 10.12
-10
Tine@ Učitelj na srednji šoli ima 1300€ NETO! Da ne boš zavajal bralcev! Za 30 ur na teden. Po 45 minut! Zakaj se ne uvede elektronskega beleženja prisotnosti v šoli???!! Kar se pa dopusta poleti tiče..... dejstvo je, da ga učitelji koristijo VEČ kot ga uradno imajo!
s-versus
05. 11. 2015 10.48
-1
itak ti država vse potrga od plače če maš mal višjo, misliš da imajo kaj od tega???:D
bibi90
06. 11. 2015 13.42
+2
ANDREJ BENEDI?I?
13. 11. 2015 10.21
+5
Vsak naj pomete pred svojim pragom. Noben učitelj se ne vmešava v druge poklice, vsak se pa v učiteljevega. Zelo zanimivo. Pa vsak, ki ima 5 minut časa v življenju, se lahko vtika v učiteljevo STROKOVNO delo. Itak je pa brezveze karkoli pisat, ker učitelji karkoli napišemo, itak ni nič vredno.
Sam Il
04. 11. 2015 23.47
+15
Bravo država! 30 letnega diplomanta ste obsodili. Bravo! 29 let? Popolnoma OK! 30? Ni šans! Saj ne morem verjet. Posranci iz parlamenta: pejte na vrh gore in vprašajte pastirja: zastonj vam bo dal KORISTNE nasvete, ki NIKOLI ne bi zrasli na vašem zeljniku.
c00kies
04. 11. 2015 23.38
+15
Skratka, do 26. leta lahko študiraš (ker ti to pripada), nato pa imaš 3 leta časa da spokaš na pripravništvo, če ga v tem času ne dobiš, si lahko svinec pošlješ med gledike, ker si si zabetoniral krsto. BRAVO. Ko mladina že po dolgem in po čez beži iz Slovenije, sedaj pa še to. Kateri so našim politikom pisali diplomske, magistrske in doktorske, se verjetno niso nikoli vprašali, kaj so poslali mimo sita. Še ena sramota v zbirki sramot te samoklicane republike bananastana.
pepikrlinca
04. 11. 2015 21.47
+7
kako zdej, zujf prepoveduje zaposlitve v JU, zaposluje se pa stalno? Kaj zakon velja samo za nekatere ( kot ponavadi)
Tina Sluga 1
04. 11. 2015 19.09
+10
Sama sem lani dobila pripravništvo - plačano iz sredstev EU. 10 mesecev, v šolstvu, brez vsake veze. Drug problem je, ker smo morali vsak cent preko programov dokazovati, vsak mesec v LJ posiljat. Cel fascikel papirjev, pa vedno je po njihovo nekaj manjkalo. Obup od obupa, zihr je šlo za ta ISARR sistem in vse skupaj dodatnih 40 ur na mesec, totalno mimo vse skupaj. Naj raje popokajo v penzije učitelje, ki so cez 60 in vlecejo veluke place, ne vejo pa, da smo zdaj hoces noces v moderni dobi in je njihov nacin dela totalno zgresen.
vdolinitihi
04. 11. 2015 20.36
+10
Tina, učitelje, ki so čez 60, popoka v penzijo ZUJF, zato naj vas ne skrbi glede starejših kolegov, ki naj bi vam odžirali delo ...o velikih plačah le-teh se pa raje prej pozanimajte ...in ne pozabite, tudi vi boste enkrat 60 - malo več spoštovanja do starejših bi pa od učiteljice res pričakovala.
pepikrlinca
04. 11. 2015 21.46
+5
žal je totalno zgrešen način dela mladih učiteljev, tako, da so učenci velikokrat srečni, ko dobijo starejše učitelje.
bibi90
06. 11. 2015 13.50
No, no... mislim, da če uberemo srednjo pot je še najboljše. Moramo pa priznati, da je stari sistem imel kar nekaj pomanjkljivosti. Sama pa poznam kar nekaj učiteljev, ki so zreli za pokoj in se katedra držijo kot pijanec kandelabra. Ne vem, koliko ima ZUJF moči, ker ne morejo nekoga kar tako prisiliti v pokoj, če tega ne želi.
berlusconi
04. 11. 2015 19.02
+6
Hvala lepa študentski organizaciji, ki je dosegla ukinitev volunterskega pripravništva in nas s tem oropala možnosti, da bi, pa magari z zastonjskim delom, prišli do strokovnega izpita ...
s-versus
04. 11. 2015 20.37
-3
kapljač1
04. 11. 2015 18.38
+7
Ne država, Vlada Mira cerarja je ukinla pripravništvo-. Profesorji s i očitno niso dovolj napolnili žepe, pa je čas, da se omeji število možnih konkurentov.
ONniON
04. 11. 2015 18.33
+6
uspešna država je tista in takrat ko znižuje revščino !
pihecmihec
04. 11. 2015 17.29
-5
Vsak razpis je malce drugačen. Eden je za tiste s strokovcem, drugi pa za tiste, ki ga še nimajo. Če šole ustrezajo razpisu je druga stvar... Osredotočimo se raje na sam namen razpisa. Ta razpis je sestavljen ravno z namenom tako, da imajo možnost prijave tisti, ki strokovnega izpita še nimajo! Druga stvar je, da je s tem razpisom praktično onemogočeno, da bi kdo prišel notri preko poznanstev! A glej ga zlomka...ravno to gre najbolj v nos tistim, ki strokovca že imajo in imajo že tako ali tako prednost! In tem slednjim predlagam, da to prednost že opravljenega strokovca tudi izkoristijo. Samo pri katerem drugem razpisu. Tega pa naj stijo pri miru za tiste, ki želijo prve izkušnje, tj. opraviti strokovca in si povečati nadaljnje možnosti za zaposlitev!!! Razpis podpiram.
bibi90
04. 11. 2015 18.28
+16
žal to ne bo držalo... noter bodo prišli ravno tisti, ki osebno poznajo ravnatelje.
s-versus
04. 11. 2015 20.38
OPUSDEI
04. 11. 2015 17.19
+13
država dela proti ljudem ..... hahahah čudno, da niso uvedli pripravništva za politike aja saj res , dejanskjo ga ne rabiš ker je lahko vsakdo politik.....
skismania
04. 11. 2015 16.11
+4
smrdarija smrduhasta
gongash
04. 11. 2015 15.59
+23
to preprečevanje zaposlovanja v javni upravi je naravnost smešno, le prave ljudi je treba poznati pa si not , odpuščen pa ne boš nikoli
vdolinitihi
04. 11. 2015 20.36
-4
To pa ni res. Odpuščanje je veliko lažje, kot je bilo včasih.
TellingTheTruth
04. 11. 2015 15.50
+15
Ukint vecne studente ki ne delajo nic in le mesajo zrak. Ukinte radio vecni student!
ivan.z Doba
04. 11. 2015 15.42
+8
Najbolje, da se vsi včlanijo v stranke in računajo, da bodo kaj storile za njih.
jaka
04. 11. 2015 15.23
+18
Pravilno! Ukiniti pripravništva in zahtevati od šolstva, da servira na trg sposobne, izobražene ljudi, ki bodo začeli delati, kar so se med študijem naučili!
gongash
04. 11. 2015 16.06
+14
a si sploh prebral članek? ravno to je problem da jim je birokracija to onemogočila. zakaj? ker morajo imeti še nekaj mesecev izkušenj in strokovni izpit. kje jih boš pa dobil? a jih boš iz riti ven potegnil?
jaka
04. 11. 2015 20.40
+6
kakšne izkušnje, kakšen izpit? Diploma mora biti merilo za delo, ŠOLA pa mora stati za tem, kaj je te ljudi naučila!
AlternativeFacts
04. 11. 2015 15.19
+12
"Finska vlada je začela pilotni projekt izplačevanja univerzalnega temeljnega dohodka. Izbrani državljani bodo tako prejemali 550 evrov dohodka, ne glede na to, ali so zaposleni ali ne. Od novembra prihodnje leto bodo 800 evrov dobivali vsi državljani Finske. V Sloveniji ideja nima niti strokovne, niti politične podpore. " ....@Naša politika bo pač še raje malo pobrcala kadaver in s prstom kazala, kako ta še vedno kaže znake življenja....
ivan.z Doba
04. 11. 2015 15.43
-3
Predvsem ta ideja nima v Sloveniji ustreznih finančnih temeljev. Lahko je s polno....
ONniON
04. 11. 2015 15.08
+7
v tej državi me moti dejstvo da je pod pragom revščine živi 14,5 % državljanov kar nas ne uvršča med države z nizko stopnjo, včasih smo se, kar naprej še volite levice, da vam nabije davke in obremenitve
1airbus
04. 11. 2015 15.11
+2
ivan.z Doba
04. 11. 2015 15.45
+4
Koliko jih je pa bilo pod pragom revščine v prejšnjem sistemu?! Da ne bosta preveč pametna. Sedanje sranje je posledica hudo plodnega obdobja 2004-08.
ONniON
04. 11. 2015 16.15
+1
v obdobju leta 2004-2008 je pod pragom revščine živelo 11 do 12 % prebivalstva, še kaj bi rad vedel ?
whitepaprika
04. 11. 2015 14.53
+17
Tragikomika kaj se dogaja s sistemom. Zanimivo je predvsem dejstvo, da rešitev in financ za pripravništva ni, medtem ko sredstva za akreditacijo in vodenje sto in enega izobraževalnega programa za izobraževanje profesorjev, magično vedno obstajajo. Analogija takšnega stanja: vlagati sredstva v tisoče in tisoče kilogramov pridelka, a v času žetnje, ne imeti sredstva za izkoristek posejanega. Ob tem razpisu se pojavi še en problem: osebi, ki v šolstvu izpolnjuje pogoje za pokoj, tega ni potrebno realizirati, če sama ne želi. V naši državi se s problemom temelja stavbe ukvarjajo krovci.
AlternativeFacts
04. 11. 2015 14.51
+19
Koliko dolgo si bomo še zatiskali oči pred resnico? Politično ekonomski sistem, kot ga poznamo danes je MRTEV, tole brcanje kadavra ne pomeni, da je sistem še vedno pri življenju...Imamo 100 tisoč in več brezposelnih, vlada ukine pripravništvo, da ustvari 300 delovnih mest...pač brca v kadaver...Še bolj smešni so Nemci, BMW išče 20 delavcev med migranti in ker jih ne najde je to novica, ki problematizira begunce...Novica bi morala biti, da ima Nemčija 4 MILIJONE brezposelnih in BMW ne najde 20 delavcev, še več EU ima 30 MILIJONOV brezposelnih in en BMW ne najde 20 delavcev..Skratka veselo brcanje kadavra še naprej, samo premaknil se ne bo....
s-versus
04. 11. 2015 15.06
+0