Slovenija

Ste pripravljeni na razprodaje?

Ljubljana, 12. 07. 2015 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovci trajanje sezonske razprodaje določijo sami, vendar pa lahko trajajo največ 60 dni. Najpogosteje cene tekstila in obutve spustijo v razponu med 30 in 50 odstotkov; odstotek znižanja je odvisen tudi od modnosti izdelka.

Jutri se bodo začele poletne razprodaje tekstila in obutve. Trgovci, večina jih je s popusti vabila že pred razprodajami, bodo cene izdelkov še znižali. Popusti bodo različni.

Trgovci trajanje sezonske razprodaje določijo sami, vendar pa lahko trajajo največ 60 dni. Najpogosteje cene tekstila in obutve spustijo v razponu med 30 in 50 odstotkov; odstotek znižanja je odvisen tudi od modnosti izdelka, običajno pa se veča sorazmerno glede na kakovost blaga, so pojasnili na Trgovinski zbornici Slovenije.

Poznate pravila razprodaj?

Razprodaja-5
Razprodaja-5 FOTO: 24ur.com

Tako v Trgovski zbornici Slovenije kot Podjetniško trgovski zbornici poudarjajo, da morajo trgovci pri izvajanju razprodaj upoštevati veljavno zakonodajo, pravila zbornice, zakon o varstvu potrošnikov in zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

"Trgovci pred uvedbo popusta ali razprodaje ne smejo dvigniti cen izdelkov in jih nato znižati z namenom višjega odstotka znižanja, ki privablja kupce, saj gre v tem primeru za navidezna znižanja oz. navidezno razprodajo, ki je zakonsko prepovedana," poudarjajo v zbornicah.

Trgovec mora v razprodaji navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje, so pojasnili na trgovinski zbornici in dodali, da mora biti blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno.

Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, kot na primer od 20 do 50 odstotkov ali do 40 odstotkov, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji.

Trgovci se lahko odločijo, da ne bodo imeli razprodaje, ampak lahko v obdobju razprodaje ali pred njim izvaja drugačne pospeševalnike prodaje, kot so npr. popusti in razne akcije. Vendar pa je treba tudi pri teh oblikah prodaje paziti na veljavno zakonodajo.

V zbornicah so ob tem poudarili še, da pri izvajanju sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve ni večjih ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti oz. jih je vsako leto manj - to po njihovem pomeni, da trgovci spoštujejo zakonodajne določbe oz. se vsako leto na sezonske razprodaje tudi pravočasno pripravijo.

V trgovinski zbornici opažajo tudi, da se poleg domačih potrošnikov poletnih sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve radi udeležijo tudi kupci iz sosednjih Italije in Hrvaške, razprodaje pa izkoristijo tudi številni turisti.

Kljub znižani ceni mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. Če se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji v času izven sezonskih razprodaj, so poudarili v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Če je potrošnik na razprodaji kupil izdelek, s katerim ni nič narobe, a ga ne želi imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj, so pojasnili v zvezi in dodali, da je od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca odvisno, kako bo obravnaval takšno zahtevo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
13. 07. 2015 04.10
+1
Kaksne razprodaje neki?? Narod nima vec za kruh, meso banda pa se gre nekaksne razprodaje. Tam lahko kupujeta Cmerar in Mramor ki zasluzita po 10.000 eur na mesec ne pa vecina drzavljanov te zblojene, nicvredne t.i. drzave!!
srecnii
12. 07. 2015 22.19
-2
Raprodaja odpadnih oblačil !!! Navadn šrot
matisss
12. 07. 2015 22.02
+3
Eden izmed mnogih ki razprodajam ne bo prišel blizu, kaj šele da bi kaj kupil.
bboy7
12. 07. 2015 19.45
+8
Mene pa zanima kakšni so zakoni glede oblačil iz preteklih sezon? Ker gledam pri naših trgovcih identično majico/pulover itd. kot je bila naprodaj lani ali pa celo že 2 leti nazaj še vedno prodajajo po enaki ceni. Kako lahko lanskoletno robo, oz. več let stara oblačila še vedno prodajajo po enaki ceni, čeprav vmes pridejo ven že novi modeli? A nimamo nobenega zakona, ki bi to urejal?
NoviceResnice
12. 07. 2015 19.55
+8
mitja1951
12. 07. 2015 19.35
+19
RAZPRODAJ se žal ne morem več privoščiti,saj so mi lopovi (beri POLITIČNI) odrezali tako majhen košček skorje kruha ,da mi ostane komaj za preživetje. Tajkuni ,ki so nas pa okradli ,pa živijo brez kazni na veliki nogi
DAEMONIUM
13. 07. 2015 04.04
Se slabse bo, sploh sedaj ko so sprejeli financno pravilo in bodo vso sparanje drzave prevalili na ze tako shiran narod. Ce bo sreca in bo evropa koncno crknila je edina varianta da ta gnila drzava crkne in da gremo pod Avstrijo in Italijo, drugace bomo nadaljnih 500 let zaradi politicno-tajkunske bande iz leta v leto bolj revezi! Da smo zapufani 2x vec kot je bila Yuga z 20 milijoni ljudi je cisti dokaz da nismo v stanju samostojno ziveti tako iz politicnih kot predvsem iz ekonomskih razlogov!
Rde?aAnarhistka
12. 07. 2015 19.29
-22
pustite razprodaje! Raje drujte katoliški cerkvi. Boste pri Bogu imeli kakšno dobro besedo.
HellWolf
12. 07. 2015 19.46
+6
JVS - povej mi neki... kak me bo vera ščitla pred dežjem namest vetrovke ko bom v hribih?
razocarani
12. 07. 2015 20.26
-2
vse je v bozjih rokcah ,,vsaj zupnike in skofe ne bo zeblo ,,koga briga za narod ,samo da gosposka lepo zivi to je od vedno in bo ,,vedno se najde elita ki zivi na racun mnozic ,,a zakaj se enkrat te mnozice ne uprejo ,,to pa je vprasanje ?????? verjetno ga se bog noce slisati ,,saj tudi ON zivi na racun revezev ,,no njegovi odposlanci na zemlji ,,ja lep nateg mnozic ,,