Slovenija

Ste pripravljeni na kurilno sezono? Malomarnost vas lahko stane življenja!

Ljubljana, 07. 10. 2014 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji se na leto v povprečju zgodi 450 dimniških požarov in povprečno 10 zastrupitev ljudi z ogljikovim monoksidom, ki so posledica obratovanja kurilnih naprav. Najbolj pogosta razloga sta malomarnost in nevednost.

Dimnikarji pred začetkom kurilne sezone opozarjajo na nevarnosti pri obratovanju kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav. Ljudem svetujejo, naj pred začetkom kurilne sezone preventivno očistijo peči in dimnike. Obvezni so tudi letni pregledi in meritve emisije dimnih plinov.

"Nezgode, ki nastajajo zaradi obratovanja kurilnih naprav, so posledica nevednosti in tudi malomarnosti, saj bi jih s preventivnimi ukrepi lahko preprečili," opozarja predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel. V zadnjih letih je vse bolj pogosto tudi ogrevanje na trdno gorivo, kar je povezano s kakovostjo zraka.

Zaradi žledoloma je marsikje les vlažen in neprimeren za kurjenje

"Slovenija je bila s strani EU že večkrat opozorjena na prekoračitve dovoljenih mejnih vrednosti, ki so najbolj pogoste ravno v času kurilne sezone. Zato je kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave treba na sezono pripraviti, zagotoviti redno vzdrževanje med samim obratovanjem in jih pravilno uporabljati," opozarja Dovrtel. Dodaja še, da je zaradi žledoloma les vlažen in slabše kakovosti ter kot tak neprimeren za kurjenje.

Dimnikar
Dimnikar FOTO: Thinkstock

Čiščenje naprav je sicer odvisno od vrste goriva. Pri klasičnem kurjenju s trdnimi gorivi je čiščenje potrebno štirikrat v kurilni sezoni, pri biomasi dvakrat letno, pri tekočem in plinastem gorivu pa enkrat v kurilni sezoni.

"Dimnikarska javna služba je izrazito preventivna dejavnost v javnem interesu, zato je pravočasnost ravnanja oziroma ukrepanja ključnega pomena za dosego zdravstvene in požarne varnosti, varstva okolja, učinkovite rabe energije in ustrezne kakovosti zraka," še izpostavlja Dovrtel.

Dimnikarji sicer opozarjajo, da morajo biti z namenom zagotavljanja kakovosti zraka kurilne naprave na trdno gorivo preizkušene, imeti znane lastnosti in znane emisije, prav tako pa morajo biti pravilno vgrajene. Za preprečevanje prekomernih emisij prašnih delcev je treba zagotoviti kakovosten in ustrezno sušen les, zagotoviti pogoje za pravilno zgorevanje ter redno izvajati dimnikarske in servisne storitve.

Plinska peč
Plinska peč FOTO: Thinkstock

Do leta 2017 je potrebno v kurilne naprave vgraditi alarm za ogljikov monoksid

Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki je bil sprejet lani, določa, da je za obstoječe kurilne naprave, ki so vgrajene v bivalni prostor in so odvisne od zraka v prostoru, treba zagotoviti dodatni varnostni ukrep. Poleg tehničnih zahtev je treba do 1. januarja 2017 vgraditi javljalnik ogljikovega monoksida, ki v skrajnem primeru lahko opozori na izhajanje nevarnih plinov iz kurilne ali dimovodne naprave v prostor.

Ob tem v sekciji opozarjajo, da če je kdo poleti kupil novo peč, vgradil nov dimnik ali zamenjal ogrevalni sistem in se pred nakupom ni posvetoval z dimnikarsko službo, je zdaj skrajni čas, da dimnikarja o menjavi obvesti. Dimnikar mora opraviti obvezen prvi pregled, pri katerem preveri, ali je nova naprava vgrajena v skladu s tehnično dokumentacijo in predpisi ter jo vpiše v evidenco kurilnih naprav. Za nadaljnje preglede bo potem skrbelo dimnikarsko podjetje.

Goreče ostrešje
Goreče ostrešje FOTO: Thinkstock

Če naprava ni prijavljena, ne sme obratovati niti nihče ne more skrbeti za njeno pravilno delovanje in redne preglede. Če se menjave, sanacije ali vgradnje peči ali katerega koli dela lotevate šele zdaj, pa se prej posvetujte z dimnikarjem, pozivajo.

Dimnikarji opozarjajo, da na varno uporabo kurilnih naprav vplivajo tudi številne prenove, ki tega na prvi pogled ne kažejo - na primer menjava oken in vrat, vgradnja klimatske naprave in podobno. Zaradi neustreznih pogojev lahko pride do slabšega zgorevanja, tvorjenja katranskih oblog v dimniku, slabše kakovosti zraka v prostoru ali do uhajanja dimnih plinov v prostor, posledica katerega pa so lahko celo zastrupitve, ki se usodno končajo.

V zadnjih letih se v Sloveniji izvaja tudi veliko tako imenovanih energetskih sanacij stavb, v sklopu katerih se na številnih stavbah prenavljajo fasade. Pri tem se pogosto zgodi, da izvajalci spregledajo in preprosto prekrijejo zračnike ter druge odprtine za dovod zraka. Tudi v takšnem primeru lahko pride do prej navedenih posledic, saj kurilna naprava ne bo imela zagotovljenega dovoda zraka.

Pri prenovah fasad je pozornost treba nameniti tudi veznim elementom med kurilnimi napravami in dimniki, ki morda prečkajo zunanjo steno stavbe. Na teh delih mora biti sanacija fasade ustrezno izvedena, saj sicer lahko privede do pregrevanja in vžiga fasade. Pri prenovah strešnih kritin velja opozoriti na potrebne odmike ustja dimovodne naprave od strešne kritine, slemena, okenskih odprtin in frčad, še opozarjajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eddy kenway1
07. 10. 2014 17.58
Prodam drva!!
24uric
07. 10. 2014 19.02
raje kurim na kurilno olje je bolj poceni kot tvoja drva
minimalisch
07. 10. 2014 16.17
+4
A to ta dovertel, ki ima koncesijo za gorenjsko in natehuje vse po spisku???..sesanje pepela 30 eur in je kao ociscen dimnik???...