Slovenija

Vladna pogajalska skupina malce popušča, nekateri sindikati pa vseeno napovedujejo nove stavke

Ljubljana, 05. 03. 2018 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je nadaljevala pogajanja z javnimi sindikati. Glavna pogajalka Lilijana Kozlovič naj bi privolila v zvišanje plač, a le za določene poklice in samo za štiri odstotke. Medtem ko vlada malce popušča, pa so stavko napovedali v Konfederaciji slovenskih sindikatov, kjer zahtevajo dvig plač. Njihovo napoved stavke pa so policijski sindikati označili za "neresno".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogajanja naj bi prinesla določene dogovore
    03:05
    Iz SVETA: Pogajanja naj bi prinesla določene dogovore
  • Iz 24UR: Sindikalisti zahtevajo več
    02:34
    Iz 24UR: Sindikalisti zahtevajo več
Branimir Štrukelj ni optimističen, da je premik velik.
Branimir Štrukelj ni optimističen, da je premik velik. FOTO: 24UR

Vladna pogajalska skupina je danes nadaljevala pogajanja s šolskim sindikatom Sviz in Počivavškovimi sindikati. Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po koncu današnjih pogovorov ugotavljala, da so naredili določene približevalne korake.

"Zdijo se mi pomembni, kajti v procesu je pomembno, da napreduješ," je dejala. So pa po njenih besedah ostale odprte določene vsebine. 

Lilijana Kozlovič naj bi tako privolila v zvišanje plač, a le za določene poklice in večinoma samo za štiri odstotke, kar je še vedno pol manj od zahtev sindikalistov, poročajo v oddaji 24UR. 

Po besedah Kozlovičeve je želja, da bi se ponovno dobili še v tem tednu. "Vemo, da imajo napovedano stavko in zato želimo, da se čim hitreje ponovno srečamo in dogovorimo," je dejala.

Na vprašanje, kje konkretno je bil narejen napredek in kje so še odprta vprašanja, je odvrnila, da z vidika pogajanj o tem še ne bi govorila in ponovno poudarila, da je pomembno, da se partnerji za mizo dogovorijo glede pomembnih vsebin.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj se je s Kozlovičevo strinjal, da je danes prišlo do napredka, ni pa tako optimističen glede tega, kako velik je ta premik.

"Zdi se, da so nekatera ključna vprašanja še ostala odprta. Bi pa, če bi nadaljevali v tej smeri, bilo možno doseči stavkovni sporazum," je ocenil Štrukelj. Glede tega, ali ga je možno doseči pred izvedbo stavke, v tem trenutku ni optimističen, saj je časa še zelo malo. Stavka je namreč napovedana za sredo v prihodnjem tednu.

"Dejstvo je, da je gospa Kozlovič tudi omenila problem visokega šolstva in tu se mi zdi, da so stvari izrazito odprte," je dejal Štrukelj. Več o tem, kot tudi o drugih vprašanjih, ki ostajajo odprta, pa ni razkril. Poudaril je le, da bo potrebno še zelo veliko volje, da bi lahko prišli do cilja.

Tudi Jakob Počivavšek, vodja stavkovnih odborov, ugotavlja, da so z vlado dosegli določena zbližanja, a je po njegovih besedah med njimi še vedno precejšnja razlika. 

Znova se bodo sestali v sredo popoldne. Ta dan dopoldne se bo vladna stran sestala tudi s predstavniki Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije ter Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. 

Vlada popušča, nekateri sindikati vseeno napovedujejo stavko

Kljub temu, da vlada nekoliko popušča, so stavko napovedali tudi v Konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS), in sicer bo ta 11. aprila. Med stavkovnimi zahtevami sta osemodstotni linearni dvig plač, kolikor je bilo zaposlenim odvzeto v času varčevanja, in nadaljevanje pogajanj za odpravo anomalij v okviru pogajanj v javnem sektorju.

Med stavkovnimi zahtevami sta osemodstotni linearni dvig plač, kolikor je bilo zaposlenim odvzeto v času varčevanja, in nadaljevanje pogajanj za odpravo anomalij v okviru pogajanj v javnem sektorju.

Kot so pojasnili v KSS, so pogajanja predstavnikov vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja o odpravi anomalij ustavljena, ker se vlada ločeno pogaja s štirimi skupinami sindikatov. "Ravnanje vlade predstavlja kršitev dane zaveze iz leta 2016, da ne bo ločeno sklepala sporazumov in dogovorov," so navedli.

11. aprila bodo stavkali med drugimi tudi občinski redarji.
11. aprila bodo stavkali med drugimi tudi občinski redarji. FOTO: Blaž Garbajs

Svet KSS je zato po njihovih navedbah s podporo sindikatov zasebnega sektorja sprejel sklep o začetku stavke in protestnem shodu. Sodelovali bodo KSS, Sindikat vojakov Slovenije, SPUKC – Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J in Sindikat občinskih redarjev Slovenije.

Sindikat vojakov Slovenije bo zaradi zakonske prepovedi stavke vojaškim osebam na dan stavke izvedel protestni shod pred vlado.

Poleg nadaljevanja pogajanj za odpravo anomalij v pogajalski skupini predstavnikov vlade in sindikatov zahtevajo linearen dvig plač vsem javnim uslužbencem, in sicer v višini osmih odstotkov, kolikor je bilo javnim uslužbencem odvzeto z zakonom za uravnoteženje javnih financ.

Zahtevajo tudi ločena pogajanja vlade s KSS in z v njo združenimi sindikati o stavkovnih in protestnih zahtevah ter prenehanje kršenja zaveze, da vlada ne bo ločeno sklepala sporazumov ali dogovorov, s katerimi bi urejala vsebine, ki se tičejo elementov enotnega plačnega sistema. Zaradi te kršitve pričakujejo tudi, da bo stavka plačana.

V KSS so sprejeli protestne in stavkovne zahteve, za njihovo uresničitev si bo prizadeval skupni stavkovni odbor pod vodstvom Andreja Dočinskega iz SPUKC.

Vlada naj bi se sestala z vsakim

Vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je pojasnila, da so se v skladu z zakonom o stavki dolžni sestati z vsakim, ki napove stavko, in se bodo tudi s KSS.

Na očitke, da vladna stran krši dogovor, ker se ločeno pogajajo oz. ker naj bi sklepali ločene dogovore s posameznimi skupinami sindikatov, pa Kozlovičeva odgovarja, da se sicer res ločeno pogajajo, a se bodo na koncu morali vsi skupaj usesti in se dogovoriti. "Želim, da je to na koncu skupen konsenz," je poudarila Kozlovičeva.

Aprilski stavki se pridružuje Sindikat finančno računovodskih uslužbencev.
Aprilski stavki se pridružuje Sindikat finančno računovodskih uslužbencev. FOTO: Thinkstock

Na napovedano stavko so se z začudenjem odzvali v policijskih sindikatih

Razloge, ki jih za napoved stavke in protestnega shoda navaja KSS, so v policijskih sindikatih označili kot neresne in naravnost smešne, če ne že škandalozne.

Če bi obveljala "nora teorija KSS in nekaterih drugih sindikatov v javnem sektorju o tem, da nihče v lastnih kolektivnih pogodbah nima pravice urejati plač tistih, ki jih predstavlja, in bi tako o plačah posameznih poklicev odločali sindikati, ki sploh ne združujejo uslužbencev teh poklicev", bi to po njihovem mnenju predstavljalo kršitev ustave, prava EU in za Slovenijo zavezujočih ratificiranih mednarodnih listin.

Kot so še zapisali, ne morejo in ne bodo dovolili, da katerikoli sindikat s stavko zahteva, da se drugi sindikati in njihovi člani, ki se v sindikate združujejo prav zaradi učinkovitejšega zastopanja v boju za njihove pravice, odrečejo svojim legitimnim pravicam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vangra
14. 03. 2018 15.32
"se je strinjal, da je danes prišlo do napredka, ni pa tako optimističen glede tega, kako velik je ta premik" no to pa daje upanje
ROMELS
09. 03. 2018 16.58
+4
Mene kot učitelja bi bilo sram, da bi pri takih pogojih dela in plači stavkal.
Moros
06. 03. 2018 10.36
+5
Štrukelj naj bo pa kar tih saj je šisto isti kot kučan. Se vidi da sta v žlahti!
resslovenka
06. 03. 2018 10.17
+3
O, ja. Volitve so pred vrati.
proofreader
06. 03. 2018 10.16
+9
Dokler je DDV 22% ni govora o nezasluženem višanju plač. Ko bodo skrajšali vrste in izdajali odločbe v rokih, pa se lahko dvignejo za kakšen procent.
proofreader
06. 03. 2018 10.15
+6
Javni sektor je v krizi obdržal službe na račun nevišanja plač in najemanja dragih kreditov. Sedaj bi višje plače, s krediti pa naj se ukvarjajo naslednje vlade.
User1035444
06. 03. 2018 10.07
+2
Štrukljev boj za nov mandat do penzije. Pa če bo treba potem še do 70. leta in imamo novega Semoliča.
resslovenka
06. 03. 2018 10.22
+2
Lol. Ta se vsaj bori in izbori. Ostali sindikati pa, ma brez veze! Razumejo zgolj kapital.
proofreader
06. 03. 2018 09.09
+7
Katero storitev javni sektor opravlja bolje ali hitreje, da bi si zaslužili 8% dvig plač?
tellerkit
06. 03. 2018 09.32
-4
prooreader, teh 8% smo mi že meli pa so nam jih vzeli zato jih naj zdaj vrnejo, to ni noben dvig plač...
tellerkit
06. 03. 2018 09.33
-2
saj so lepo obljubili, ko bo gosp. rast najmanj 2,2 %, ukrepe ZUJF vrnejo na 0...
SDS_je_poden
06. 03. 2018 09.42
-2
Želijo le, da se jim vrne procente odvzete z ZUJF-om.
Simon Ozmec
06. 03. 2018 09.55
+7
Ma nemoj!!! Naj najprej nam ki za vas delamo spustijo davek...
resslovenka
06. 03. 2018 10.20
+5
Koliko % upokojencem in ostalim? In? Nič!
resslovenka
06. 03. 2018 10.24
+1
SDS_je_poden
06. 03. 2018 10.43
+4
Dokler ste doma, ali protestirate le tu na portalu, toliko časa ste za politiko NEVIDNI.
User1035444
06. 03. 2018 10.47
+1
User1035444
06. 03. 2018 11.06
-2
Simon Ozmec
06. 03. 2018 08.58
+13
Kje so pa tiste obljube ki so jih dali v začetku krize ko so dvignili ddv za 2% da naj bi ddv spustili nazaj dol na 20% ko se bo stanje začelo popravljati??? Naj najprej nam v zasebnem sektorju dajo malo več zraka za dihat...
SDS_je_poden
06. 03. 2018 09.41
+2
A kdo kje protestira? Ne? Torej za politiko ni problemov.
Moros
06. 03. 2018 10.36
+2
Za DDV si je pa kar CMERAR zmislil da bo ostal trajen ukrep, ter vzporedno začel deliti denar javnemu sektorju v upanju da mu namenijo še en mendat.
El Toro
06. 03. 2018 08.53
+16
Plače naj popravijo tistim v najnižjih razredih, ostalo pa naj pustijo pri miru. Če bodo procentualno dvigovali bodo zopet dobili največ tisti z najvišjimi plačami. Pa še to: delavci v gospodarstvu so na dnevnem prepihu, redko pa slišimo, da so koga odpustili v javnem sektorju.
proofreader
06. 03. 2018 09.07
+6
Pa še tisti, ki jih odpustijo, so kmalu nazaj zaradi napak v postopku.
proofreader
06. 03. 2018 09.08
+8
Timy15
06. 03. 2018 11.17
+3
Kakor pri upokojencih,tisti z nizko pokojnino je dobil cca.8 €,drugi z visoko pokojnino pa kar 10 % pokojnine od upokojenca z nizko pokojnino.NEPOŠTENO!
Timy15
06. 03. 2018 08.49
+10
Kuharici v šoli kateri sta za 600 otrok prisiljeni pripraviti hrano,gospod Štrukelj ne vidi in se jima plača ne poviša,a na račun njiju dobijo zraven le učitelji,kateri že tako imajo enkrat višjo plačo.
TistoPravo
06. 03. 2018 08.38
-7
proofreader
06. 03. 2018 08.26
+14
Vrnitev osemletke. Nagrajevanje po uspešnosti in odpuščanje slabih, kot je Štruklju napisal Pahor.
tovnak
06. 03. 2018 08.23
+6
Berem komentarje, ampak nekaj pa ne razumem. Skoraj vsi ste proti stavki, podpirate zvišanje plač v zasebnem sektorju oz. gospodarstvu,.... vse lepo in prav, ampak ko je treba stavkati v zasebnem sektorju pa nikjer nikogar? Do kdaj bomo prenašali zasužnjevanje delavcev?
Moros
06. 03. 2018 08.34
+8
Problem je ker v gospodarstu je sindikat le na papirju. Iz primera lahko povem da ko se je delodajalec odločil za prenovo prostorov nas se je nekaj bilo primoranih se seliti začasno za cca.2-3 leta v drugo stavbo kjer pa si moramo sami plačevati parkirišče pred stavbo ker je sindikat (kateri je operativen v podjetju) preprečil da bi nam delodajalec zagotovil parkirišča češ ker to ni pošteno do ostalih ki so ostali na prejšni lokaciji. Dejsto pa je da na prejšni lokaciji je delodajalec imel zagotovovljneo parkirišče katero pa je bilo nažalost premalo a če si prislel mal pred 7 uro zjutraj si pač imel parkirišče tik pred tovarno v nasprotnem primeru pa si pač parkiral 400 m stran. A kaj sindikat je nam ki smo se morali preseliti to preprečil in moramo sedaj za prarkirišča plačevati 550€/ leto(govorimo o parkirišču na gramozu z zapornico) če želimo parkirati tik od tovarni na novi lokaciji ali pa pešačiti 1,7km v eno stran. Toliko o sindikatu v gospodarstu.
tellerkit
06. 03. 2018 09.37
+2
Moros, to pa ni daleč stran od Šešoka a..??!!! Tale ma tud sindikaliste pod sabo...
Moros
06. 03. 2018 10.24
+2
Moros
06. 03. 2018 08.13
+21
Zgolj v šolstu je zaposlenih cca. 50 000 ljudi kar je občutno preveč glede na to je velikost posameznig generacij vse od leta 91 bolj kot ne konstantan oziroma so generacije kvečjemo manjše saj se vsako leto rodi manj otrok in temu primerno bi moralo se prilagoditi tudi število zaposlenih v šolstvu. Kot drgo zakaj se ne zgledujemo po nemčiji in spemenimo pogodbe zaposlenim v šolstu iz 12 na 10 mescev ali pa sedajšno plačo kater prejemajo v 10 mesecih razdelimo na 12 mesecev. Kajti dejstvo je da učno leto ne traja dlje kot 10 mesecev in še znotraj teh 10 mesecev je najmanj dodatnih 3 tednov počitnic (jesenske, novoletne, zimske itd.) tako da efektivnih delovnih dni v šolstu je izredno malo in je popolnoma nepravičo da prejemajo tako visoke plače za le polovično delo skozi celotno leto.
Moros
06. 03. 2018 08.06
+21
Zanimivo je da pri stavkah v javnem sektorju so vedno najbolj glasni šolniki kateri so najbolj priviligirani. Najprej jim je potrebno zmontirati ure za štemplanje ter jim predpisat min. 40 uro tedensko prisotnost na delovnem mestu. V sklopu teh ur morajo pripraviti vse priprave na učno snov brez izjem. Ne pa tako kot se to sedaj dogaja ko vidiš učitelje po 13 uri v kafičih in pa trgovinah, priprave na učno snov pa delajo pozno zveče čemor primerna je potem tudi kvaliteta te snovi katera je porazna.
SDS_je_poden
06. 03. 2018 09.44
-5
Moronos pojma nimaš o šolstvu, rad bi izpadel pameten, pa si na kup nametal nekaj stvari, končni rezultat je pa zmazek od komentarja.
Moros
06. 03. 2018 10.26
+5
Pojma nimam o šolstvu. Pa mi razjasni kje na šolah so ure za preverjanje prisotnosti? Ter koliko učitelju oddela 40 ur na teden ali več?
SDS_je_poden
06. 03. 2018 10.45
-2
Učitelj ni obremenjen z 40 rednimi delavnimi urami, ampak z pedagoškimi urami. Koliko pedagošlkih ur ima lahko učitelj največ na teden določa ZAKON in ne učitelj sam.
Moros
06. 03. 2018 11.14
+3
Ja določeno je koliko pedagoških ur imam na teden prostanek časa pa je namenjen pripravam na učno snov itd. kar bi morali učiteli v sklopu 8 urnega delovnika opraviti na šoli in ne zvečer ali ponoči doma. To je poglavitni greh za slabo pripravljenost učiteljev na predavanja učne snovi zato je tudi izkopiček znanja vedno slabši kljub temu da se število učencen na razred oziroma na učitelja drastično zmanjšalo v zadnjih 20 letih.
Moros
06. 03. 2018 08.01
+19
Dejstvo je da je povprečna plača v javnem sektorju cca. 30% večja od povprečne plače v gospodarstvu, kar je skoraj unikum na svetu saj smo ena iz med petih držav na svetu kjer je povprečna plača v javnem sektorju večja od povprečne plače v gospodarstvu. Naslednje dejstvo je da je leta 91 ob samosvojitvi bilo zaposlenih v javnem sektorju zgolj 80-90 tisoč ljudi medtem ko jih je danes zaposlenih v javnem sektorju preko 170 tisoč ljudi. Glede na to da je inforacijska doba naredila velik korak naprej bi se moralo število zaposlenih v javnem sektorju zmanjšati ne pa povečati in glede na primerjavo števila zaposlenih iz leta 91 in danes pomeni da je vsaki drugi viška ter zrel za na borzo. Predlagam vladi da naletni ravni zmanjša število zaposlenih v javnem sektorju za 10-15 tisoč/leto in sicer vseh naslednjih 5 let ter da se s tem doseže neko normalno število zaposlenih v javnem sektorju katerega lahko podpira normalno gospodarstvo. Hkrati pa z zmanjšanjem števila zaposlenih v javnem sektorju pridobimo prepotrebno število ljudi katere potrebujemo v gospodarstvu, saj le teh primanjkuje hkrati pa zapremo meje in izdajo delovnih viz vsem iz balkana in pa iz vzhodne evrope ter s tem pospešimo blaginjo slovencem.
denden
06. 03. 2018 08.43
-1
A si mogoče pomislil na to, da so pri nas plače v gospodarstvu tako nizke in da naše gospodarstvo večinoma temelji na trgovinah, gostincih in na nizko kvalificiranih, najslabše plačanih delovnih mestih, za razliko od zahoda.
Moros
06. 03. 2018 08.54
+11
Si mogoče pomislil da je naš javni sektor za več kot 50% prevelik ter da je potrebno število zaposlenih v javnem sektroju drastičb zmanjšati?
User1035444
06. 03. 2018 09.10
-2
Odpustiš 50% javnega sektorja, vsem zmanjšaš plače. Bravo. S tem zmanjšaš porabo, torej morajo podjetja zmanjšati proizvodnjo. Kaj sledi veš - odpuščanje v gospodarstvo (že videno). Strinjam se, da so plače v JS dovolj visoke, ampak kar vse povprek porezati se ne da brez kolateralne škode.
denden
06. 03. 2018 10.17
+0
Tistih po agencijah, direktoratih, sekretariatih, generalnih uradih itd. ni ravo 50% JS. Njihove plače pa res dvignejo povprečje v nebo. Te je potrebno poslat na štrajk in po 2 -3 mesecih preverit, če slučajno koga od teh rabimo, ostali pa naj kar štrajkajo naprej.
Moros
06. 03. 2018 10.33
+3
Nikjer nisem napisal da je potrebno vse povprek enako porezati, ampak dejsto je pa tudi da tudi v zdravstu je preveč ljusi zaposlenih in tle imam v mislih predvsem razna oklicana administrativna dela. Če pogledamo kar UKC ljubljan je 1/5 zaposlenih administrativnih delavcel, mislim halo kje si še to vidu da rabiš na 3 medicinske sestre pa 1 zdravnika še potem 1 administrativnega delavca. Zato pa ni denarja v zdravstvu. itd. In iste navleke je povsod, največ jo je pa seveda v javni upravi, občinah, itd.
macro
06. 03. 2018 07.55
-1
No pred tednom dva sem napisal:" Zdaj še pa samo čakam, da začnejo stavkat pa smo originalni!" No, mi smo zdaj Originalni. In to Originalni tepci.
mario7
06. 03. 2018 07.51
+9
Vlada bo vsem štrajkajočim popustila in jim dala zahtevan denar...Gospodarstvo in mi vsi zaposleni v njem,pa bomo počasi"gagali"
User1035444
06. 03. 2018 10.02
kaktusar1
06. 03. 2018 07.36
+12
če se bodo še naprej pogajal za one z manjšimi prihodki sem zato, da jim uspe..v kolikor pa bodo svoj lonček pristavili tisti, ki imajo že itak prevelike plače, pol pa naj vlada raje zapusti pogajanja in počaka do volitev, potem pa naj nova vlada naredi red in socialni mir..... pa še to..tisti, ki ste stavkali, pa prejemate 1500 do 2000 eurov neto plače, A VAS NI NIČ SRAM...