Slovenija

Stavko napovedali za napačni dan

Ljubljana, 09. 07. 2009 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikat zdravstva in socialnega varstva je stavko, sprva pomotoma napovedano za 28. julij, prestavil za en dan. Tako bodo sedaj stavkali 29. julija med 9. in 11. uro.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so se zaradi neplačevanja nekaterih dodatkov odločili za stavko, ki bo trajala do izpolnitve zahtev. Stavka bo potekala v sredo 29. julija med 9. in 11. uro, nato pa vsak petek, ponedeljek in sredo po dve uri do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Stavka bo 29. in ne 28. julija.
Stavka bo 29. in ne 28. julija. FOTO: Reuters

Kot je na sredini novinarski konferenci povedal predsednik sindikata in stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič, zahtevajo, da se uresniči dogovor, sklenjen aprila med sindikatom in ministrstvom za delo. Po njegovih besedah so kršitve dogovora "naravnost bizarne".

Stavki, ki so jo v sindikatu sprva pomotoma napovedovali za 28. julij, se po Vukadinovičevih besedah ne bodo pridružili trije zavodi.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa ugotavljajo, da pri izvajanju in razlagi dogovora, sklenjenega med sindikatom in ministrstvom o načinu in postopkih urejanja nekaterih vprašanj v socialno varstvenih zavodih, ki je bil podpisan 21. aprila, prihaja do različnih interpretacij posameznih določil oziroma točk. Da bi razčistili konflikt in se dokončno izognili težavam pri izvajanju, so predstavnike sindikata zdravstva in socialnega varstva in skupnosti socialno varstvenih zavodov že povabili na skupni sestanek, ki bo 14. julija in na katerem bi se pogovorili in dogovorili za enotno razlago dogovora.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
09. 07. 2009 15.23
Zakaj sploh stavkajo saj jim bo vlada itak dvignila plače kot zmeraj. PRVO SODNIKOM, POTEM ZDRAVNIKOM, UČITELJEM, ... delavec ki vas hrani crkuje, komu boste vzeli, našim otrokom? Dol s parazitskimi komunisti in njihovimi odrepniki!
mina1980
09. 07. 2009 11.08
Vprašanje za vse bodoce dijake in študente zdravstvenih šol - ZAKAJ SE ODLOCATE ZA TOVRSTNI POKLIC? Zaradi cim vec denarja in cim manj dela ali pa zaradi zelje pomagati bolanim? Ne me razumet narobe, ne podpiram izkoriscanja delodajalcev, ampak cedalje bolj se mi zdi, da zdravstveni delavci se u.s.r.a.l ne bi, brez da bi za to dobili dodatno placilo. Razlike v placah bojo obstajale, pa ce se s tem sprijaznite ali pa ne. Neumno se mi zdi, da zelite place direktorjev, lastnikov, kirurgov ipd...ko pa se sami v zivljenju niste potrudili toliko, da bi vsaj faks koncali al pa se kakega podiplomca. Zakaj ne odprete svoje podjetje, pa boste tudi vi direktorji in lastniki. Minimalna placa za nekoga, ki ima srednjo solo..po moznosti se nedokoncano poklicno (kolikor vem so streznice manj kot tehniki), se mi zdi cisto normalno. Nerazumno je zahtevat placo visjih medicinskih sester in podobno, ko pa nimate te izobrazbe. Je nekak nefer do tistih, ki so se solali do 25 leta al pa vec, vi pa ste po 19 letu lenarili. To, da so dezurstva in nocne ste pa vedeli ze preden ste se odlocili za svoj poklic. Ce niste tega pripravljeni delati, zakaj ste potem sli v to? Ali kdo natakarce vprasa ce bo delala v nedeljo ali pa ce stranke ne odidejo iz gostilne do 2 al 3 zjutraj? Kaj pa trgovke, ki tudi delajo za vikende? A bojo potemtakem cisto vsi stavkali in izsiljevali? Navsezadnje imajo tako pravico stavkat kot vi. Se vam zdi to pametna poteza v teh hudih casih, ko nekateri niti sluzb nimajo ali pa so jih zdaj izgubili? Opravljanje dodatnega dela (zraven osnovnih opisov vasih delovnih nalog) je pa prisotno v prav vsaki dejavnosti. Cist vsak zaposleni tu pa tam mora narediti se kaj, kar ni njegovo delo. Poglejte si samo oglase za prosta delovna mesta, ko zahtevajo, da ste hkrati tajnica in racunovodja in organizator. A bojo potem tudi vse tajnice sle stavkat?
Uporabnik215111
09. 07. 2009 10.48
Ni problem samo v zdravstvu ampak povsod kjer delavci zaslužijo žalostnih 500€. Pa kako se naj človek s tem preživi??? Kje je zdaj minimalna plača 1000€, kje so bonitete, ki so nam jih obljubljali, kje je mala Švica??? Upam, da dosežejo svoje, mogoče bojo komu odprli oči!!!
nefretete
09. 07. 2009 10.46
Jao jao, še stavkat ne znajo. Pejte raje delat, pa malo manj gobezdat. Tudi moje potrpljenje je pošlo. Saj vas nihče ni silil v poklic, no. Jamranje vsepovsod, bodite veseli, da imate službe, kar pa se vodstva in plač tiče - obstajajo še drugi ukrepi, ne samo stavke. Je pa postalo res moderno stavkati.
foff
09. 07. 2009 10.35
Pa še to mi lahko razložiš: Delo za praznike in vikende, nadure večine delavcev v zdravstvu (ali j. sektorju); torej med. sester, oskrbnic itd. ni plačano oz. je zelo slabo plačano - preveri sam, če ne vrjameš! Medtem, ko so nadure tistih na višjih položajih; torej nekaterih zdravnikov, menedžerjev, sodnikov itd. plačane astronomsko - delaš 3 vikende in dobiš še eno plačo zraven (beri 2000 - 5000 eu)! Se ti zdi logično? Tremin "bolj odgovorno delo" opraviči to dejstvo? Očitno smo res v pravni in socialni državi! Da o demokraciji ne govorimo - slepilo! Ti kr pljuvaj, sam v pravo smer...
foff
09. 07. 2009 10.25
@speed Jst pa po teb! Razmisl malo no... Če si na speedu in ti je vse rožnato in ql, potem vsaj dopuščaj ostalim, da se borijo za svoje pravice! Ko bi vsi stavkali, bi se mogoče vsaj kdo od poslancev, ekonomistov in direktorjev z astronomskimi plačami (beeri prav nič ne občutijo recesije) vsaj zamislil, da bo treba tam nekje vzet... Plačilni sistem je v razsulu! Spreminja se ga pa ne, ker se ve kdo ga je uvedel in komu v prid je tak kot je...
-speed-
09. 07. 2009 09.36
Prekleti smrduhi !!! Marš !!!! Vsepovsod zapirajo tovarne,odpuščajo delavce,vsak mesec nižje plače....... Oni bi dodatke rad........ Pljuvam........