Slovenija

Znova maratonska pogajanja glede stavke

Ljubljana, 04. 10. 2010 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./D.L./STA/T.Š./N.D.
Komentarji
715

Vlada in stavkajoči sindikati so sedli za pogajalsko mizo, vendar večjih premikov kljub maratonskim pogovorom ni pričakovati. Vladna stran namreč nima mandata za sklepanje kompromisov, ki bi imeli posledice za javne finance.

Kamnarjeva nima mandata za kompromis, ki bi imel učinek na javne finance.
Kamnarjeva nima mandata za kompromis, ki bi imel učinek na javne finance. FOTO: POP TV

Predstavniki vlade in v stavko vključeni sindikati javnega sektorja se znova pogajajo o morebitnem kompromisu, ki bi privedel h koncu stavke. Vodja vladnih pogajalcev, generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, je ob prihodu potrdila, da sindikatom danes ne morejo ponuditi nič, kar bi imelo javno-finančne posledice.

Kot je dejal vodja pogajalske skupine 21 sindikatov Janez Posedi, v tem trenutku tega niti ne zahtevajo. "Tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij je dejstvo, ki se je zgodilo 1. oktobra in mi smatramo, da ni več predmet pogajanj," pravi Posedi.

Imajo pa po njegovih besedah tudi zahteve, ki niso finančne narave. Pritrdil je, da so eno od vprašanj, za katera pričakujejo, da se bodo o njih pogovorili, napredovanja. Omenil pa je tudi vprašanje privatizacije javnega sektorja oz. izločanja iz javnega sektorja prek zakona o negospodarskih javnih službah.

In čeprav so na sindikalni strani po prvih urah pogajanj ocenjevali, da bi lahko prišlo do zbližanja in zamrznitve stavke, so se pogovori nato znova zaostrili. Sindikate naj bi razburilo vztrajanje vladne strani pri odpovedi vseh kolektivnih pogodb za javni sektor. "Stavka bo kratka in učinkovita," je napoved vodje stavkovnega odbora Dušana Miščeviča. Ta je dejal, da z zaostrovanjem še ne bodo začeli jutri, ampak se bodo najprej sestali in pripravili temeljit načrt na stavkovnem odboru.

Vlada: Ni bilo priporočila o izvajanju pritiskov

Premier Borut Pahor je sicer že pred odhodom v Bruselj na pogovor sprejel vladno pogajalsko skupino pod vodstvom Kamnarjeve. Sklep je bil, kot je sedaj potrdila tudi Kamnarjeva, da vladna stran na današnjem nadaljevanju pogajanj s stavkovnim odborom sindikatov javnega sektorja nima mandata za kakršne koli kompromise, ki bi imeli javno-finančne posledice za državo.

Pahor, Jelušič, Šteiner
Pahor, Jelušič, Šteiner FOTO: Miro Majcen

Vladna pogajalska skupina bo s sindikati v okviru pogajanj o ostalih stavkovnih zahtevah poskušala doseči tudi dogovor o končanju ali vsaj zamrznitvi stavke in bo ob tem zagotovila sindikatom nadaljevanje socialnega dialoga o rešitvi vseh odprtih vprašanj.

Hkrati je premier ponovil, da v okviru vlade nikoli ni bilo sprejeto nikakršno priporočilo o izvajanju pritiskov na stavkajoče v javnem sektorju. Če so takšni poskusi bili, se bo odgovornost vodij ugotavljala posamično, še navaja urad vlade za komuniciranje. Stavka se medtem nadaljuje.

Klobasa: 600 evrov škode na vozilo 

Predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici (OZS) Andrej Klobasa je glede stavke policistov dejal: "Če avto stoji 36 ur, ali ni to šikaniranje? Policist nima pooblastil, ko štrajka. Država bi jim morala vzeti pooblastila. Predstavljajte si, da štrajka vojska. Dejstvo je, da jim je treba vzeti pooblastila. Če jim tukaj ni za delati, naj pridejo v gospodarstvo, ki potrebuje 70 tisoč ljudi, ki jih ni. Okoli 40 tisoč jih dela redno, 40 tisoč jih dela na črno, 100 tisoč ljudi pa je na zavodu za zaposlovanje,“ še poudarja Klobasa za 24ur.com.

Stavka - 4
Stavka - 4 FOTO: Reuters
Država naj policiji in carinikom prizna to, kar jim pripada, oni pa naj nemudoma prekinejo stavko. Če to ni mogoče, je treba policistom odvzeti pooblastila in na mejo poslati vojsko ter rezerviste, še trdi Klobasa. "Z ljudmi se je treba pogovoriti, če jim je država nekaj obljubila, naj jim to da. Če jim tega nima namena dati, naj jim vzame pooblastila. Ko štrajkajo, naj pač štrajkajo. Ta vlada je zaposlila 30 tisoč ljudi, tudi prejšnja vlada jih je, enkrat bo treba narediti carski rez, še dodaja Klobasa.

Sindikat policistov Slovenije: Izjave Klobase populistične

Predstavnik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrović se je za 24ur. com odzval na izjave Klobase glede odvzema pooblastil policiji. "To pomeni, da bi se pravico do dela odvzelo policiji, ki bi tako nehala funkcionirati. Stavka policistov poteka na tak način, da policisti delajo, izvajajo naloge, ker jim to določa zakon o policiji. Policija mora opravljati naloge, tudi v času stavke, če ne, se ne bi izvajala mejna kontrola, poudarja Petrović. Dodal je še, da vozniki podpirajo njihovo stavko in da so premili, saj v tujini bistveno ostreje izvajajo te stvari. "Da bi policistom rekli, da ne smejo izvajati mejne kontrole, je absurd. V tem času, ko se pojavljajo grožnje s terorističnimi napadi v Evropi, je to neresno," še meni.

Resno upam, da bo vlada spoznala, da na tak način ne more več poslovati in ne more uveljavljati socialnega dialoga. Moratorij na stavko je mogoč, če bi prišlo do dogovora, ki bi vlado zavezal, da ga v nekih rokih izpelje. Predsednik SPS Zoran Petrović

"Tisti, ki se sedaj sklicujejo na škodo, tem šoferjem ne plačujejo prispevkov in jih preobremenjujejo, še meni. Poudarja, da če bo vladni način izsiljevanja javnega sektorja obveljal, potem lahko kasneje pride do stavke tudi v gospodarstvu.

Škodo utrpelo gospodarstvo

Zaradi stavke javnega sektorja je škodo utrpelo gospodarstvo oziroma posamična podjetja. Eden izmed prevoznikov Branko Tkalčič je poudaril, da zaradi stavke ne morejo dostaviti blaga v pravem času. Poudarja, da jih čakajo tudi morebitni penali, kar pomeni, da bo v njihovem primeru škoda presegla 200 tisoč evrov. Lahko pride tudi do odpuščanja delavcev, ki bodo postali breme države, še dodaja.

Policija deli vodo - 7
Policija deli vodo - 7 FOTO: Sindikat policistov Slovenije

"Štrajkajo tisti, ki imajo plače, regrese. Tisti, ki jim kupujemo avtomobile in uniforme, tisti, ki imajo svoje življenje urejeno. Nihče ni kriv, kriva je gospodarska kriza. Žal bodo morali naši policisti in cariniki tudi to sprejeti. Mi bomo storili vse, tožili bomo posameznike, Posedija in sindikate za škodo, ki je nastala,“ je v oddaji TV Klub dejal podjetnik Vlado Ban.

Kot pa so povedali na GZS, še nimajo informacij o podjetnikih, ki bi že vložili tožbo zaradi stavke javnega sektorja in nastale škode.

Predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa pa je poudaril, da naj policisti nehajo šikanirati voznike. Po njegovih ocenah dnevno nastane okoli dva milijona evrov materialne škode. Predstavnik sindikata policistov Zoran Petrović je dejal, da je njihova stavka legitimna ter usklajena z zakoni in ustavo.

GZS: Padel bo ugled Slovenije

Z GZS pa so sporočili, kakšno je stanje glede škode na področju prevozništva in logistike. Pri špediterskih poslih, ki so vezani na trge, kjer se vstopa na ozemlje EU čez meje, kjer cariniki stavkajo, je upad dnevnega prihodka za 30 odstotkov. Tudi drugače je bilo na teh trgih zaradi čakalnih dob za 50 do 70 odstotkov manj posla v špedicijski dejavnosti in prevozništvu. Logisti poročajo, da so se nekatere stranke že odločile, da preusmerijo blagovne tokove po drugi poti, da se izognejo Sloveniji. Skupna škoda je ocenjena na 2 milijona evrov dnevno. Številni prevozniki so se tudi na GZS obrnili za pomoč.

Celotne neposredne in posredne škodo sicer po navedbah GZS še ni mogoče predvideti (preusmeritve, izgubljeni posli, penali za nepravočasno dobavo…), predvsem pa bo to odvisno od trajanja in obsega stavke. ''Vsekakor pa je jasno že danes, da bo neposredne in posredne stroške, ki jih povzroča stavka, na koncu z manjšimi davčnimi prilivi čutila tudi javna blagajna. V kolikor s pogajanji ne bo dosežena zamrznitev mase plač v javnem sektorju, bo to zajedlo v proračunska sredstva za državne investicije, kar bo dodaten udarec gospodarstvu, zlasti gradbeniški in inženirski dejavnosti,'' so zapisali na GZS.

Na Obrežju je čakalna doba za tovorna vozila pri vstopu v Slovenijo pet ur.
Na Obrežju je čakalna doba za tovorna vozila pri vstopu v Slovenijo pet ur. FOTO: Reuters

Ob tem opozarjajo, da poleg tega poskus destabilizacije javnega sektorja pozorno spremljajo tuji analitiki. ''Nedvomno bo na tak način položaj in ugled Slovenije padel, cena tujega kapitala narasla, njegova dostopnost pa se še zmanjšala. Mnoge institucije, locirane tudi v Sloveniji, so že sedaj pripravljene, da morebitno nastalo praznino na trgu zapolnijo s ponudbo svojih podjetij. To ne bi bil le nekaj dnevni, ampak dolgoročni udarec za Slovenijo,'' menijo na GZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (715)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tanja Plevnik 1
05. 10. 2010 16.18
sramota za državo , pol pa rečejo da cariniki stavkajo tako pa toliko kot so sedaj delali na carini in avtomobilov pregledali jih niso prej dve leti ne pa samo nekaj , kje je bila država ko so stavkali delavci , ..... nikjer , delavec naj dela do onemoglosti in to fizično dela , v parlamentu pa nimajo kaj drugega za delati kot pa se sem o tem kregat kje bi prišparali , daj tistemu , ki dela vzami pa tistemu in tam prišparaj kateri državo koristi , pa bote veliko prišparali , ........... na tak način pol ti lahko delaš do 65 leta , če pa fizično delaš pa ne morš ,...... zato bi pa jaz sam to naredila naj probajo naši politiki vsa en teden delati in živeti s takšno plačo kot mi delavci pa bomo videli kako si jih bodo dvigovali , eno je rečti drugo pa narediti in delati ,
Janez Nasrase
05. 10. 2010 14.38
Ta misel je pa iz današnjega Večera: Večina uradnikov meni, da država obstoja predvsem zato, da jim zagotavlja cenjeno, lahkotno in donosno zaposlitev. (Mencij, kitajski filozof)
Horst
05. 10. 2010 12.18
Balonček,glede na tvoje intelektualne kapacitete spadaš zraven kot rešitelj.Ne bodi skromen pri naštevanju kdo lahko reši Slovenijo.
blue-art
05. 10. 2010 09.49
Je pa res, da moramo pa državljani z kazenskimi ovadbami in odškodninskimi zahtevki res jasno izraziti, da nam delajo škodo s stavko. Dokler to ne strimo, ni nič hudega videti.
blue-art
05. 10. 2010 09.48
Žalostno se sliši, ampak za škodo, ki jo povzroči javni uslužbenec je odgovorna država, le ta pa potem lahko sankcionira javnega uslužbenca. Vidi se namreč, da vlada ne zna obiti škodljivi del, odstraniti nevarne z delovnih mest in nadaljevati funkcije države brez škode za prebivalce tega planeta. Tako je po ZJU, OZ in ZDR. Kar preverite.
MIZANTROP
05. 10. 2010 08.54
Stavka javnega sektorja je milo rečeno izjemen dogodek. Še policaji morajo imeti dva sindikata, toliko so sprti med sabo, tu pa je povezanih toliko različnih sindikatov. Pa tudi vlada, pri vsem so se vedno zmenili, Golobičeva laž je postala napaka, itd, tu ne najdejo minimalnega kompromisa. Imam občutek da je vse skupaj zrežirano z namenom pripeljati stavkajoče do generalne stavke, da bo imela vlada prostor za "časten" sestop iz oblasti. Tudi nenavadno hiter odstop Lahovnika z ministrskega položaja in njegov odhod iz politike ni mogel biti naključje. Vse po svetu se ruši, ne le Slovenija.
MIZANTROP
05. 10. 2010 08.49
aquauris 05.10.2010, 07:40 @ ne računaj na vojsko, vojska je solidarna s stavkajočimi, stavki pa se niso pridružili le zato, ker jim nek pravni akt ne dovoljuje stavkati.
jutri_pa_res
05. 10. 2010 08.45
Poznate drevesnega zajedalca belo omelo? Če pogledate drevo, ki je napadeno, to izgleda tako, kot da je v krošnji množica malih zelenih grmičkov. In ti zeleni grmički so zeleni, tudi ko je drevo že do konca shirano in izsušeno. Bela omela posrka iz drevesa svojo hrano, in si tega ne pusti vzeti vse do smrti drevesa. Vsaka podobnost s sindikati javnega sektorja je slučajna.
Tonček Balonček
05. 10. 2010 08.20
Slovenijo lahko rešita le še Janez Janša ter Srečko prijatelj! Prvi ima v rokah šele obtožnico, drugi je pa že obsojen in zaprt! Kaj se res spet ponavlja zgodovina tovarivev Tita in Moše Pijadeja, da ne omenjam svetnikov-mučenikov?!
M-teorija
05. 10. 2010 08.06
Pri vseh, ki vpijejo, da mora vlada odstopiti, se je treba vprašat, če je njihov namen reševati probleme, ali jih potencirati in ustvarjati kaos in anarhijo v ozadju katerega je edini in izključni cilj priti na oblast, spet.
gripson
05. 10. 2010 07.57
A kdo ve koliko davka DURS letos še ni pobral?
pepar
05. 10. 2010 07.52
Slovenijo so dejansko že uničili kradljivi tajkuni,nesposobni menedžerji in pokvarjeni,skorumpirani politiki,dohtarji z za našo državo prevelikimi zahtevami.....,in da sedaj se je tej skupini priključil tudi velik del javne uprave,predvsem njen uradniški del. VREČA JE VSAK DAN BOLJ PRAZNA,VEN BI SE PA VSAK DAN VEČ JEMALO,GOSPODARSTVO NA KOLENIH PA NAJ ČARA.PA STREZNITE SE ENKRAT. OD PREDSEDNIKA PA NA VZDOL JE TREBA PLAČE ZMANJŠAT,RAZEN TISTIM V JU,KI NE DOSEGAJO 600 EVROV.
MOSSAD001
05. 10. 2010 07.48
Vlada JE NESPOSOBNA!!! V dveh letih so ustanovili 11-raznih JAVNIH AGENCI,URADOV... !! Zaposlili 2500 JU-svojih parazitov!! Pol pa gospa VLADNA POGAJALKA omenja da so v VOJSKI ZAPOSLILI nevem koga!!! LAŽE IN ZAVAJA!!! TAKOJ NAJ VLADA ODSTOPI!
gripson
05. 10. 2010 07.47
Kolk vas je ta trenutek komentatorjev iz javnega sektorja? A nimate nič za počet?? Delat pejte.
gripson
05. 10. 2010 07.46
Kolk vas je ta trenutek komentatorjev iz javnega sektorja? A nimate nič za počet??
M-teorija
05. 10. 2010 07.45
rudra105.10.2010, 07:16 Zato pa je nujno, da se uzakoni OBRATNO DOKAZNO PREMOŽENJE. Še posebej, ker bi olajšalo sojenje mnogim aktualnim procesom, ki potekajo, pa tudi tistih, ki so še na vrsti. Dokler pa tega ne naredijo se nam bodo ciljni osebki še vedno smejali v brk, nadaljevali svoje rabote in nelegalno pridobljenim denarjem, premoženjem kupovali razne "Palome". Ampak res čim prej. Če to naredijo, bo dovolj denarja tako za JS, socialne transferje, zagon gospodarstva z mrtve točke, pa navsezadnje celo za kakšne "Grčije".
Trglav
05. 10. 2010 07.42
Ja, kaj se pa greste, »pomebneži«? Za nas, običajne ljudi je najpomebnejši učitelj, ki naj dobro nauči naše otroke in pomaga pri vzgoji. Ko smo bolani, je za nas najpomembnejši zdravnik, od katerega pričakujemo, da je malo manj od boga. Ko imam opravka na sodišču, je najpomembnejši moder in pravičen sodnik, predvsem pa nekorumpiran. Ko v šoli pripravljajo hrano za mojega otroka, je najpomembnejši kuhar, saj lahko hrano pripravi tako, da bo moj otrok resno zbolel. Ko grem ponoči v mesto, je najpomembnejša policija, ki naj bi zagotavljala varno gibanje. Toliko o pomembnežih! Vsi ste že kdaj imeli opravka s temi pomembneži in sami ocenite, koliko so pomembni. In sedaj, POMEMBNEŽI, PAMET V GLAVO IN DELAT!!!
picajzel
05. 10. 2010 07.41
Ko pa so v gospodarstvu razmetavali miljone in divje lastninili podjetja, pa metali ljudi na cesto, jih prisilili na socialno podporo in predčasno upokojevanje, se je še bolj razbohotila administracija (skoraj vsaka vas je že samostojna občina - ob tem, da so na področju nekdanjih občin ustanovljene upravne enote) "podvajala" se je uprava, dokapitalizacija NLB ni vprašanje in še pa še nepravilnosti se je nabralo v 20 letih...sedaj se pa to kali na plečih policajev, vojakov in družbenih služb za ceno "skret papirja". Nisem v sindikatu, vendar podpiram njihove zahteve, pa naj vlada malo priškrne pri svojih plačah...te pa bodo sicer tudi zamrznjene, vendar na veliko višji osnovi kot o z isto izobrazbo v družbenem sektorju...
aquauris
05. 10. 2010 07.40
Odklopit elektriko, izklopit komunikacije, pa vojsko na cesto, pa bo stavke v pol ure konec. Škoda je itak že taka, da imamo sedaj recesijo na kvadrat. Vojska bo pa itak vsak čas morala priti (in to ne naša), ker se bomo zdaj zdaj začeli streljat med seboj. Skregani smo tako, kot še nikoli nismo bili in mislim, da na tak način gre Slovenija počasi (ali pa hitro) k vragu...
dukenukem
05. 10. 2010 07.39
Al delat al pa knjižice ,tako izbiro imajo v gospodarstvu,mamo hudo pravno državo