Slovenija

FOTO: Prostora za kompromise ni več

Ljubljana, 28. 09. 2010 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vlada bo vložila interventni zakon, razveljavila del reforme in prvič v zgodovini spremenila kolektivno pogodbo. A sindikati ne mirujejo, zaostrili bodo stavko.

Zaposleni v delu javnega sektorja danes že drugi dan stavkajo. Sindikati so se dopoldne sestali z vladnima pogajalkama, a vlada ne popušča in dogovora niso dosegli. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je predstavila interventni zakon, sindikati pa so napovedali zaostritev aktivnosti; pripravljajo se na dolgotrajnejšo stavko.

Dogovor o zamrznitvi plač lahko sindikati javnega sektorja podpišejo še dva dni, potem pa bo vlada 1. oktobra razveljavila dosedanjo kolektivno pogodbo.

Vlada namreč namerava vztrajati pri svoji nameri in sindikatom ne misli popuščati. Poleg interventnega zakona, katerega vsebina sledi dogovoru, ki ga je ministrica dogovorila s sedmimi sindikati, namerava vlada uporabiti še druga pravna sredstva za zamrznitev plač javnih uslužbencev oz. odložitev odprave preostanka plačnih nesorazmerij.

Stavka javnega sektorja - 2
Stavka javnega sektorja - 2 FOTO: Blaž Garbajs

'Pogovor ni potreben, le pogajanja'

Vodja stavkovnega odbora in predstavnik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščević je po pogajanjih poudaril, da so njihove stavkovne zahteve jasne in so se o njih pripravljeni pogajati. Če pa vlada tega ne namerava storiti, se bodo dogovorili o zaostritvi stavke. "Stavkovne zahteve so dovolj jasne, da pogovor ni potreben, ampak izključno pogajanja," pravi.

Vlada je skupaj s predlogom državnega proračuna pripravila zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize in v njem določila tudi elemente plač javnih uslužbencev in funkcionarjev v prihodnjih dveh letih. Plače bi, vsaj v prvem letu, ostale zamrznjene na ravni 30. septembra letos. Ker dogovora z zadostnim številom reprezentativnih sindikatov ni dosegla, bo morala za dosego tega cilja ob interventnem zakonu ubrati še sodno pot.

Tako bodo zdaj na poteze in odločitve vlade počakali do srede. Stavkovne aktivnosti bodo "prilagodili novonastali situaciji" in se odzvali na nepripravljenost vlade, da se pogaja o njihovih stavkovnih zahtevah. Po Mišćevičevih besedah so se odločili, da bodo na mejnih prehodih čakalne dobe skrajšali, a to ne pomeni, da drugod stavke ne bodo zaostrili. "Temu bomo rekli taktika toplo-hladno, ki bo trajala do izpolnitve naših zahtev," je povedal in dodal, da ne gre za popuščanje. Ocenjujejo pa, da bi lahko radikalna stavka v tem trenutku povzročila preveč nevšečnosti državljanom, kar pa ni njihov namen. Prepričani so, da bo dolgotrajnejši pritisk na koncu "obrodil sadove".

Vse kaže, da se tudi pri interventnem zakonu obeta referendumska pobuda. Kot že pri spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju gre za enostransko odločitev delodajalca, da poseže v kolektivno pogodbo. Zato bodo "šli tudi pri interventnem zakonu z istim postopkom, ker gre za isto zgodbo," je napovedal Janez Posedi.

Uporabo vseh pravnih sredstev je ob stavki omenil tudi Jakob Počivavšek iz Pergama. Po njegovih besedah je vse odvisno od današnjih sklepov vlade, interventnega zakona in posebnih sklepov, ki bi jih vlada, podobno kot za veterinarje, sprejela še za katero od skupin zaposlenih.

Izjave sicer ne presenečajo, saj je generalna sekretarka vlade Helena Kamnar še pred sestankom dejala, da vlada sindikatom v finančnem smislu ne more ponuditi nič, lahko pa se dogovorijo za večja zagotovila, da bodo plačna nesorazmerja odpravljena. Je pa premier Borut Pahor izrazil željo, da bi čim prej prišlo do konca stavke. "Upamo, da se čim prej vrnemo v normalno življenje, ker je to za prihodnost gospodarskega okrevanja zelo pomembno," je poudaril.

Kolone na mejnih prehodih

Sindikat vojakov Slovenije podpira stavko dela javnega sektorja v celoti. Zaradi zakonskih omejitev prepovedi stavke med opravljanjem vojaške službe smo se v sindikatu odločili, da izrazimo podporo stavki z objavljanjem pozivov pripadnikom Slovenske vojske k podajanju zahtev za varstvo pravic. Pozivi so namenjeni uveljavljanju pravic, ki jih ministrstvo za obrambo nezakonito ne priznava pripadnikom Slovenske vojske. Sindikat vojakov Slovenije

Okoli 80.000 javnih uslužbencev tako danes stavka že drugi dan. Včeraj se je stavka najbolj poznala na mejnih prehodih, kjer so policisti in cariniki temeljito izvajali nadzor in so predvsem v tovornem prometu nastajale kolone. Danes se je zgodba ponovila.

Čakalne dobe:

 – za tovorna vozila pri vstopu: Obrežje 5 ur, Središče ob Dravi 4 ure, Gruškovje 6 ur, Zavrč 5 ur, Dobovec 6 ur;

– za tovorna vozila pri izstopu: Obrežje 5 ur, Središče ob Dravi 2 uri, Gruškovje 6 ur, Petišovci 4 ure, Zavrč 5 ur, Starod 3 ure, Dobovec 6 ur;

– za osebna vozila pri vstopu: Obrežje 45 minut, Slovenska vas 45 minut, Starod 40 minut, Sečovlje dve uri, Dragonja 40 minut, Gruškovje 1 uro 15 minut.

(Vir: Promet.si)

Sindikati sicer poudarjajo, da je stavka usmerjena proti vladi in ne državljanom, ki naj bi jo občutili v čim manjši meri.

Klobasa sporoča carinikom: Sprostite gospodarstvo, sprostite transport

Vozniki tovornjakov so se tako znašli v nemogočih razmerah. Predsednik sekcije za promet pri obrtni zbornici Andrej Klobasa je za 24ur.com dejal, da avtoprevozniki čakajo na mejah več, kot pa je zapisano v uradnih poročilih. "Čakalna doba na mejah je že med 15 in 18 ur,“ je dejal in dodal, da ga tovornjakarji kličejo in obveščajo, kaj se dogaja na terenu.

Mejni prehod Gruškovje
Mejni prehod Gruškovje FOTO: Mia Media

"To povzroča strašno nejevoljo, velikanske in milijonske škode slovenskemu transportu,“ je razložil. "Izvajajo strahovit nadzor in strahovit pritisk nad slovenskimi avtoprevozniki, tujci pa so deležni povprečnega nadzora,“ nam je zaupal in dodal, da bi bilo dobro, da se cariniki in policija lotijo tujih avtoprevoznikov, ki naj ne bi imeli urejenih vseh potrebnih dokumentov za vožnjo po naši državi.

Povejte gospodu Miščeviću, da ga predsednik slovenskih avtoprevoznikov iskreno prosi, da naj v njegovi glavi prevlada razum in naj sprosti gospodarstvo, ki se imenuje transport. Naj sprosti tovornjake. Povejte mu, da ga iskreno, iskreno prosimo! Naj prevlada v njegovi glavi razum! Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri OZS

Tako bi lahko, meni Klobasa, zaračunali kar nekaj kazni. A naši organi se tega enostavno ne lotijo. Tuje avtoprevoznike spuščajo naprej, kar pa povzroča dodatno nejevoljo med slovenskimi. "Oni so tam zaradi nas in ne mi zaradi njih. Gospodu Miščeviću bi bilo treba sporočiti, naj pošlje mobilne enote izvajat nadzor znotraj Slovenije. Tako bi videli, da tuji avtoprevozniki vozijo brez dovolilnic in tako bi lahko 'pokasirali' milijone evrov kazni. Carina je nedejavna, policija prav tako. Tudi prometni inšpektorat je nedejaven,“ je bil kritičen Klobasa, carinike pa je pozval, naj sprostijo gospodarstvo in transport. "Vsaka palica ima namreč dve strani,“ je še dodal.

Brez vode, hrane, stranišča ...

Klobasa je opozoril tudi na nemogoče pogoje, v katerih avtoprevozniki čakajo na mejah. Kje so stranišča, kje je kakšna trgovina ali črpalka, kjer si lahko kupijo hrano ali vodo? "Govorimo o človeških potrebah. Vozniki pa nimajo kam kot pa ob cesto. Lahko pride tudi do izbruha kakšnih bolezni,“ je opozoril Klobasa. "Vozniki stradajo po 15 ur,“ je dodal, saj nimajo možnosti priti do hrane in vode. "To je grozno in ni tako enostavno, kot si mi predstavljamo. Ta zadeva lahko privede do destabilizacije Slovenije,“ pravi in dodaja, da lahko pride tudi do stečaja države.

Čakanje se šteje v delovni čas

Razložil je še, da se čakanje voznikov šteje v delovni čas, a težava je v tem, da se njegovo mirovanje ne more šteti v zakonsko obvezni počitek. Meni, da bi lahko prišlo tudi do povečanega števila primerov, ko vozniki ne bodo upoštevali zakonsko omejenih časovnih intervalov vožnje, tako da lahko pričakujemo tudi povečano število izrečenih kazni. "A te bomo poslali na naslov ministrstva za finance. Komu pa naj, povejte mi,“ je še dejal.

Sindikati so sicer na današnjem sestanku zahtevali udeležbo novinarjev.
Sindikati so sicer na današnjem sestanku zahtevali udeležbo novinarjev. FOTO: Katarina Drlja/SVET

Klobasa je za oddajo 24UR OB ENIH dejal, da vsak dan zaradi stavke nastane za dva milijona evrov škode. Nato pa bodo avtoprevozniki morali plačevati še penale, ko podjetjem ne bodo mogli pravočasno dostaviti tovora. Na vprašanje, ali pripravljajo protiukrepe, je Klobasa dejal, da se bodo jutri odločili, ali bodo zaprli Luko Koper. Razlog za to je po njegovih besedah ta, da država še ni izpolnila zahtev, ki so jih nanjo naslovili že junija. Takrat so zahtevali odprtje lokalnih cest za avtoprevoznike ali prepoved tranzita prek Slovenije, razrešitev cestne takse v Luki Koper in uzakonitev 30-dnevnega plačilnega roka.

Luka Koper: Prizadet je naš ugled

Z zaskrbljenostjo spremljamo napovedi združenja avtoprevoznikov, ki napoveduje možnost popolne blokade vstopa v pristanišče. To bi za koprsko pristanišče, ki se že tako srečuje z resnimi operativnimi težavami zaradi stavke v javnem sektorju, pomenilo dokončen udarec. Nekorektno in neodgovorno je, da se rešuje parcialne interese na plečih Luke Koper. Poleg tega so razlogi za to dejanje povsem nesorazmerni s škodo, ki bi jo s tem dejanjem povzročili. Pozivamo jih, da še enkrat premislijo svojo namero in se izognejo namerni povzročitvi poslovne škode družbi, sicer bomo sprožili primerne postopke. Luka Koper

Kot so za 24ur.com pojasnili v Luki Koper, je stavka že precej prizadela pretovor v pristanišču, predvsem na kamionskem delu, saj se pojavljajo večurni zastoji pri vstopu v pristanišče. "Največ težav beležimo na terminalih za kontejnerje, za sipke tovore in za avtomobile. Kot primer naj navedem kontejnerski terminal, kjer so včeraj naložili približno 200 kontejnerjev, običajno pa jih okoli 400," je razložil tiskovni predstavnik.

Pravijo, da je v tem trenutku še nemogoče oceniti škodo, ki je v prvi vrsti prizadela ugled pristanišča. "Konkurenčna prednost Kopra je bila vedno v tem, da nismo imeli stavk. To se odraža tudi v reakcijah naših poslovnih strank, ki nas opozarjajo na motnje v oskrbovalni verigi, nekateri pa celo grozijo s preusmeritvijo tovora v sosednja pristanišča. Do zdaj se to še ni zgodilo, tudi zato, ker sosednja pristanišča nimajo enakih zmogljivosti oz. ne morejo sprejemati vseh vrst tovora, ki prihaja v Koper. Upamo, da do tega ne bo prišlo, ker bi dejansko pomenilo poslovno škodo, je pa predvsem odvisno od trajanja stavke. Če bi ta trajala teden dni ali še več, bi se dejansko srečevali tudi s problemom skladiščnih prostorov in v skrajnem primeru bi morali ladje celo zavračati."

Nekaj težav jim povzroča tudi stavka policistov, saj postopki pregledovanja ladij in posadke v določenih primerih trajajo tudi štirikrat dlje od običajnega. Zaradi tega zamujajo z začetkom pretovarjanja ladij, kar pomeni predvsem dodaten strošek zaradi najete delovne sile, ki v tem času ne more opravljati svojega dela.

Kdo vse stavka?

Avtoprevozniki za vstop v Luko Koper trenutno čakajo 15 ur. Kolone naj bi bile že na avtocesti, stanje pa naj bi še poslabševali občinski redarji, ki jih kaznujejo zaradi nepravilnega parkiranja.

Stavke, ki bi povezala tolikšno število različnih skupin zaposlenih v javnem sektorju, v samostojni Sloveniji še ni bilo. Pridružili so se ji policisti, cariniki, veterinarji, zaposleni na upravnih enotah, RTV Slovenija, del zaposlenih v zdravstvu, sociali in kulturi. Po ocenah stavkovnega odbora naj bi stavkalo okrog 80.000 javnih uslužbencev, po vladnih ocenah naj bi bilo število stavkajočih manjše in naj bi jih bilo okoli 27.000.

Natančnih podatkov ni, glede na poročila s terena pa državljani stavke za zdaj niso (pre)močno občutili. Zaposleni v javnem sektorju morajo namreč vrsto nalog zagotavljati tudi v času stavke. Delo je bilo ponekod upočasnjeno, drugod so delali še temeljiteje kot sicer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (903)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shambala
30. 09. 2010 09.57
So totalno nesramni. Oni bi napredovanja, povišice ... a mogoče vedo, da v gospodarstvu ni v zadnjih 2 letih ne napredovanj (tistim ki so bila celo obljubljena) in ne povišic, vsi delamo celo več za manj denarja. Nimamo nobenih garancij, da bomo imeli jutri še tako klavrno garaško službo, njih je pa marsikje preveč, pa živijo od denarja, ki ga zaslužimo mi. Torej danes dobivajo plačo od nas, mi pa imamo zaradi teh lenih riti še več težav in še težje delamo. Ja, ja dragi moji javni uslužbenci, če vi ne delate, mi ne moremo papirjev na upravi dobit in stojimo ko norci na carini, če bomo šli pa mi iz gospodarstva štrajkat, pa vi tud za jest ne boste imel.
nahrbtnik
29. 09. 2010 22.09
303, anjerd pravjo, da so hoteli spremembe!!!! demokracijo, menda.ampak kje je pa še kdo videl, da so ljudje bili demokratični s privatno lastnino-torej vsak kateri nekaj ima, bo to ščitil in ne bo nič demokratičen.
Mateja Dremel
29. 09. 2010 19.57
Ljudje pazite se, v avtošolah KRADEJO osebne izkaznice. Kdor bo v teh dneh delal izpit bo 100% padel in ostal brez osebne do konc štrajka. Mislm če pa to ni nezakonito....
DAEMONIUM
29. 09. 2010 19.52
24 ur oz POP TV je pod vplivom vlade kar je bilo na današnjem dnevniku POP TV jasno razvidno saj so prikazovali samo komentarje ki so stavko proti vladi obsojali. In še enkrat, za bedo delavcev Vegrada je kriva vlada, ki ni predlagala spremembe zakonodaje (kdo pa jo bo iz te nenaravne koalicije; Kresalova, Golubič???), da se tajkunom zapleni premoženje, da se v firmah ki ne izplačujejo plač, ne vplačujejo zavarovanje za zaposlene..., takoj zapre odgovorne osebe in proda del premoženja firme in pokrije dolgove delavcem!!! Tako bi morala delati ta vlada ne pa da podpira lopovščino, katera je popolnoma ušla nadzoru! Tako nisko kot je Slovenija danes ni bila še nikoli in kdo je za vse to kriv??
yarrick
29. 09. 2010 19.33
@ kramer. 29.09.2010, 00:19 8 "samo še čakam kdaj bo kdo prave številke nezaposlenih vn vrgu, osebno mislim da smo bližje 200000 kot 100000...." mislim, da pri nas nezaposlenost dosega vsaj 150.000 če ne več, a po uradnih statistikah niti 100.000? a so v teh 100K všteti tisti, ki sploh niso prijavljeni na zavodu, ker so obupali nad koruptivnim delovanjem le tega? Ne bom metal vse JU v en koš, ker nekateri morajo kar precej delati za svojo plačo, medtem ko drugim ni treba. Tako je pač že od pamtiveka naprej; ko je alfa samec dobil vse postreženo k riti, ostali pa so se pač morali podrejati njemu. In uganite: ne bo se spremenilo, pa če zamenjamo vlado 100x, spremenimo režim(po možnosti z revolucijo)..človeška narava je pač taka in tega ne moreš spremeniti kar tako.pri nas manjka nadzora in discipline. Ko bi naši vrli ministri malce preverili koliko ljudi dela brez potrebe in neefektivno, bi bilo zanje stanje verjetno šokantno(ali pa tudi ne, glede na to kako "vladajo"). ne trdim, da je treba sedaj odpustiti VSE delavce v JU, ampak siguren sem, da bi se dalo delo racionalizirati in prerazporediti s tem pa zmanjšati potrebo po JU delvacih.A potem smo spet na tem, da se brezposelnost dvigne, kar pa si nihče ne želi. je pa res, kot je tu že nekdo napisal:ZAKAJ SE KREGAMO MED SABO; KDO DOBI VEČ; KDO JE UPRAVIČEN IN KDO NE itd.. Namesto da bise združili in pokazali naši politiki da pač sedaj pa mislimo resno.Dokler se bomo takole bodli med sabo bodo VODILNI imeli mir pred rajo, saj vedo da razdeljeno ljudstvo ne predstavlja problema.Bi pa postal VELIK PROBLEM, če bise končno poenotili(nekako tako kot na volitvah leta 91) in jih vrgli iz vladavine.
Adolph
29. 09. 2010 16.31
Slovenci, vriti ste in z temi stavkami se vse poslabsate, Kjer nic ni se ne da nic razdelit. .. . ... .. . .
M teorija
29. 09. 2010 15.08
Smrekova29.09.2010, 10:33 JU je le del javnih uslužbencev in ti imajo mogoče res takšne pogoje dela, a ker ne poznam ne bom trdil. Vem pa, da v Posedijevo skupino spadajo tudi takšni s tvojo ali celo višjo izobrazbo, ki ravno tako delajo v podobnih pogoji. Ko imaš že nick "Smrekova" ti bodo najbližji gozdarji kot primer tistih, ki delajo v nevarnem okolju ( medvedi, klopi dež, sneg, težko prehodni tereni). To je le en primer bi jih pa našli še brez skrbi. No kar se pa tiče zahtev Posedija in zaletavanja v zid se pa kar strinjam s teboj. Celo, če si gledal zadnji poskus dogovarjanja z vlado (s Krebsovo in Kamnarjevo) zgleda, da sploh ni namen da se dogovorijo, temveč, da zdrušijo "Virantov sistem" v javnih plačah, posledično anarhijo sistema. Posedi in ekipa so očitno v navezi z opozicijo, kaj je njim v interesu pa itak že vemo.
resslovenka
29. 09. 2010 12.47
Harmony___7000 Osebna in družbena odgovornost??? Menda se ja ne hecaš? Zakaj hudiča na vest ne potrkaš tistim, ki so nas spravili v ta položaj? Dobro svetovna recesija je eno, bi človek še razumel, toda za krizo v tej državi so še kako krivi drugi dejavniki. Tem, ki so jo povzročili s svojo lakomnostjo in jo še povzročajo se družbena in osebna odgovornost gladko fučka. Mi osebno in družbeno odgovorni ljudje smo samo nemi opazovalci pustošenja, brez služb in vere, da je to samo prehodno stanje. Pa še to: potrplenje je božja mast ampak revež kdor se z njo maže.
Smrekova
29. 09. 2010 10.33
Glejte.Jaz delam v 4 izmenskem delu in imam z vsemi dodatki in prevozom 900€ plače.Nisem delavec,imam 5 stopno izobrazbe.Delam v nevarnem okolju,na prepihu in se ne pritožujem-nekje je še slabše in pri nas dobivamo plače redno.V JU imajo pa čisto in klimatizerane prostore in imajo plače okoli 1000€ neto.Kje je tukaj pravica?A imajo oni drugčne potrebe kot jaz ali kaj?A oni imajo zlato rit?Če smo delavci v gospodarstvu potrpeli ker niso nam zvišali plač,lahko tudi javna uprava potrpi.Zato naj nehajo stavkati,pa vse v redu.Zakaj Posedi ni hodil na pogajanja?Verjetno zato,ker hoče iti z glavo skozi zid.Naj on sedaj plača gospodarsko škodo.Če država nima denarja,ga pač nima.
Harmony_7000
29. 09. 2010 10.20
So res tako slepi, da ne vidijo, da s to stavko krizo samo še poglabljajo in nas vse skupaj, tudi tiste, ki hočemo samo pošteno delati, spravljajo v še globlji ... ??? Čeprav se daleč naokoli izogibam političnim temam, moram tokrat izraziti svoje ogorčenje nad pomanjkanjem osebne in družbene odgovornosti med stavkajočimi. V danih gospodarskih okoliščinah se tokrat popolnoma strinjam z vlado. Takemu izsiljevanju ne sme popustiti, sicer bomo reš šli po stopinjah Grčije. Sprašujem se, kje imajo ljudje pamet, da ne vidijo dlje od svojega nosa in zaradi trmoglavosti pluvajo v lastno skledo!!!
Peter Kralj 1
29. 09. 2010 09.10
Nekdo se je odločil zamenjati vlado in ostati na poziciji
Prassek
29. 09. 2010 08.38
Upam, da bo vlada sprovedla svojo grožnjo. Jaz bi vsem stavkajočim dal izredne odpovedi, zaposlil kadre iz privatnega sektorja, ki bodo skromnejši in velikokrat tudi bolj izobraženi in bolj delavni. Tisti, ki bi dobili odpoved pa naj gredo delat v opevani privatni sektor, če jih bo kdo maral. Vmes naj pa tožijo državo za odškodnine. Če bodo sodišča tako mlela kot delajo sedaj konca razprave tako ne bodo dočakali ampak bo zadeva zastarala. Pa srečno javnemu sektorju.
M teorija
29. 09. 2010 07.47
Pa kako hudiča vlada ne najde denarja za nadaljevanje plačne reforme oziroma plačnih nesorazmerij. Že samo. če ne izplača tiste, ki štrajkajo te dni se bi nabralo dovolj denarja.
cupofmarja@email.si
29. 09. 2010 07.32
s tem štrajkom ne bodo nič dosegli, razen, da bodo še poslabšali zadevo......
nibo
29. 09. 2010 07.32
Zanimivo za banke, grčije, in ostalo go_lazen se zmeraj najde denar.
nibo
29. 09. 2010 07.30
majkol Če sta tvoja starša pripravljena delat za denar s katerim ne morata preživeti je to njun problem. Tudi jaz delam v privatnem sektorju in bi bilo treba tudi tam zaropotati. Toda ljudje se ne zavedajo, da če zmanjšajo pravice v javnem sektorju, se tako dvakratj zmanjšajo pravice v delavcv realnem, ki so že tako na meji ali pa so že čez mejo.
Andre.MB
29. 09. 2010 07.26
le vkup,le vkup uboga gmajna!!! SPS Stranka Pravične Slovenije
joselyn
29. 09. 2010 07.25
15 let v javnem sektorju-absolutno sem proti stavki
triglav52
29. 09. 2010 07.23
Posedi, poln kufer imam tebe in tvojega psa
Important notice
29. 09. 2010 07.16
"Avtoprevozniki za vstop v Luko Koper trenutno čakajo 15 ur. Kolone naj bi bile že na avtocesti, stanje pa naj bi še poslabševali občinski redarji, ki jih kaznujejo zaradi nepravilnega parkiranja." Ali občinski redarji ne spadajo v javno službo in zato ne štrajkajo???? Včasih so takšnim rekli STAVKOKAZI!!!!