Slovenija

Vladi se ne mudi, tudi policisti še ne bodo izrekali glob. Poznalo se bo v proračunu

Ljubljana, 28. 12. 2015 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavka policistov po mnenju sindikalistov poteka po pričakovanjih. Izpad iz proračuna pa zaradi nje ocenjujejo na 3,5 milijona evrov. Od vlade pričakujejo, da bo izpolnila obljube glede odprave plačnih anomalij. Stavke pa za zdaj več ne bodo zaostrovali, še naprej pa ne bodo izrekali glob.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogajanja s policisti
    01:19
    Iz SVETA: Pogajanja s policisti
  • Iz 24UR: 41. dan policijske stavke
    01:51
    Iz 24UR: 41. dan policijske stavke

Stavka policistov po ugotovitvah stavkovnega odbora policijskih sindikatov poteka po pričakovanjih. Od vladne strani še pričakujejo simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij, za zdaj bodo obdržali raven stavkovnih aktivnosti. Izpad iz proračuna zaradi stavke ocenjujejo na 3,5 milijona evrov.

Kot je v izjavi za medije po današnji seji stavkovnega odbora policijskih sindikatov dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, stavka poteka po pričakovanjih, zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve opravljajo vse naloge, ki jih v skladu z zakonom morajo.

Policisti do začetka prihodnjega tedna od vladne strani pričakujejo obljubljene simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Do takrat bodo obdržali raven stavkovnih aktivnosti, je napovedal Uroševič, ki sicer ne izključuje zaostritve stavke. O njej bodo odločali na podlagi omenjenih vladnih izračunov.

Stavka bo po ocenah sindikatov povzročila izpad iz proračuna v višini 3,5 milijona evrov.
Stavka bo po ocenah sindikatov povzročila izpad iz proračuna v višini 3,5 milijona evrov. FOTO: Damjan Žibert
"Čeprav se proračun države v času stavke ne polni, saj policisti praktično ne izrekamo glob, se Vladi R Slovenije očitno ne mudi," so zapisali sindikati. Pogajanja bo vlada namreč nadaljevala šele po novoletnih praznikih. Zato bodo tudi policisti do konca pogajanj opravljali le nujne naloge, saj kot pravijo to ustreza trenutnemu plačilu policistov.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pojasnil, da bi zaostritev stavke lahko vključevala ponovno izvedbo že izvedenih stavkovnih aktivnosti in izvedbo novih ukrepov. Na seznamu jih je 17, je dodal.

Na podlagi omenjenih vladnih izračunov bi po besedah Petroviča simulirali, kaj bi se zgodilo z implementacijo dogovora. Kot je poudaril, se morajo v pogajanjih z vlado najprej dogovoriti o dvigu osnovnih plač. "O nobeni drugi točki ne bodo potekala pogajanja, dokler se ta prva in bistvena ne zaključi," je dejal. Po njegovih besedah zagovarjajo celostno prenovo plačnega in kariernega sistema in niso pristali na ponudbe vlade, s katero bi se ločeno dvigovali dohodkih posameznim skupinam.

V okviru pogajalskega procesa z vlado se po Petrovičevih napovedih ta teden zanesljivo ne bo nič premaknilo, se bodo pa nadaljevali pogovori o vsebini pogajanj. O vsebini sicer Petrovič ni želel govoriti. Opozoril pa je, da se bo število zaposlenih v policiji zmanjšalo za skoraj 200, in sicer zaradi upokojitev in odpovedi.

Na vprašanje, ali je zaradi zmanjševanja števila policistov sploh mogoče izvesti poostren nadzor na schengenski meji zaradi vala migrantov, je Petrovič odgovoril, da je krepitev schengna pristojnost vodstva policije in vlade, policistom pa to prinaša veliko težav, saj je zaradi tega manj policistov v notranjosti države.

Kot je pojasnil Petrovič, natančnih izračunov o tem, kolikšen je zaradi stavke izpad sredstev iz proračuna, ker opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge v okviru stavke, nimajo, po ocenah pa je ta okoli 3,5 milijona evrov. To je po njegovih besedah zanesljivo povezano z neodzivnostjo policistov, saj v okviru zakonite stavke izvajajo minimum obsega del. Kot je dejal, jih to ne skrbi toliko, saj se ta sredstva namenijo večjemu trošenju v gospodarstvu in se zaradi tega lahko za kak promil dvigne gospodarska rast.

Uroševič je napovedal, da so tovrstne podatke o izpadu sredstev iz proračuna zahtevali tudi sami in jih bodo javnosti predvidoma predstavili po novem letu.

Policisti, ki stavkajo od 18. novembra, med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
29. 12. 2015 13.31
+2
Avstrija nam je vrnila tri avtobuse prebežnikov, ki jih je naša policija evidentirala kot sirijce., avstrijska policija pa je ugotovila, da prihajajo iz Maroka in Irana. Kar pa ni vojno krizno območje. Ali to pomeni da slovenska policija sabotira in bojkotira dogovor o šengenu? (takoj uvesti postopek zoper policiste , ki so pregledovali omenjeno skupino . Če delavec v proizvodnji ustvari preveč škarta, bo že jutri na cesti) )
Marija Eržen
28. 12. 2015 21.48
+0
Policaji, Slovenci vas mamo RADI !!! Hvala za bogato novoletno darilo (3,5 miljonov). Darilo ima samo majhno napako, dobili so ga ta POREDNI !
mallonge
28. 12. 2015 21.27
+3
vse je že dogovorjeno: še en mesec bodo blefirali, nakar jim bodo nekaj dvigni8li in to toliko, da bosta lahko skočila Štrukelj in Kuštrin. Na koncu bodo dvignili še plače sodnikom in parlamentu in nekoliko vse davke.
Kollerik
28. 12. 2015 21.26
+3
tali?ni tom
28. 12. 2015 21.02
+8
nekak so polcaji sedaj JAVNO priznali da so globe v veliki večini najlažje sredstvo za polnjenje proračuna!kje je sedaj štaba,žlender,zajc ki so tako glasno podpirali plenjenje v imenu kvazi varnosti denimo njihova slavna hitrost recimo tiste minimalne kjer se človek pelje 5-10 kilometrov več po možnosti na nekem ravnem odseku kjer ponavadi prežijo na žrtve! ali kraja vozil,vozniških! ? in ne , nisem noben pijanček ali zagovornik alkohola,velikih hitrosti,še več , vozim maksimalno po predpisih in zato v 30 letih le dve kazni , neprižgane luči in premik deset metrov na parking neprivezan! pač , oboje sem plačal ker sem "ogrožal"! so pa kazni v večini pri nas roparske! pustimo tiste za divjake pri miru , te so popolnoma pravilne in v posameznih primerih premile! govorimo o "navadnih" prekrških! se pa kaže ,sem danes opazoval promet in ne glede da ni polcajev je vse lepo počasi laufalo! brez izpadov in kot kaže je teh dvatisoč ki so dopustovali resnično odveč!
Enik
28. 12. 2015 20.39
-1
Spet en kup kriminalcev in lokalni pijančkov, ki bi radi ukinili policijo.. Pa kakšen normalen vmes.. zdaj pa, kdor se tu not najde, se najde... ;) Zabavno branje zagotovljeno :D
felixkp
28. 12. 2015 20.09
kar precej je podpornikov policije. Kateri so argumenti? A, da je bilo obljubljeno?
Darko32
28. 12. 2015 19.49
+5
Kdor je vsaj malo pogleda okrog sebe vidi, da je grožnja z kaznimi v bistvu način izsiljevanja in je nedopustno, da se proračun polni na takšen način. Tako ni v interesu nikogar, da zagotovi varnsot občanom. Prav tako je sklicevanje na varnost občanov nedopustno, če pa morajo občani sami poskrbeti za svojo varnost. TAko vsi v javni upravi in sodstvu samo kalkulirajo kako bodo pridobili čimveč deanrja iz tega naslova. NEk osamljen prier pa napihujejo do onemoglosti in potem opravičijo nek zakon. POLICAJ kot varuh zastave in ustave je potreben. Nemore pa biti inkasant. Da opraviči inkasanstvo počejajo celo to, da skriva ali priredi dokaze samo zato, da opraviči neko obtožbo in opravičilo za neko kazen. Žal pa je takšna ideologija pokazala, kot propad sistema na celi črti. ZATO PREDALGAM TEM POLICAJEM, DA RAZMISLIJO ALI JE PRAVILNO, DA OPRAVIČUJEJO SVOJE DELO PO LINIJI NAJMNJŠEGA ODPORA. ČEdalje bolj je jasno, da ni interes varnsot ljudi in premoženja ampak kako napolniti proračun in za plače javnih uslužbencev za mešanje megle.
Svetec 2021
28. 12. 2015 21.00
+0
Delno se ne strinjam s tabo niso policaji tisti ki na lastno željo samo polnijo račun ampak ga morajo, saj je taka direktiva iz vlade na MNZ in dol do policajev . In če vlada reče tolko jih mora bit kaznovani jih pač tolko mora bit. V tovarni je tudi norma pa ni delavec kriv za to ampak vodilni če razumeš!
mallonge
28. 12. 2015 21.16
+2
razumi ti, da tam ne štrajkajo, ampak zamenjajo delavce ali pa vodilne, če ne gre
Uporabnik113089
28. 12. 2015 19.47
+3
Policisti tako lepo "skrbijo" za varnost občanov, da se je na Kočevskem organizirala Facebook - skupina, ki sama skrbi za varnost občanov. Ob tako "učinkoviti" policiji, ni več tako blazno daleč čas ko se bodo začele organizirati vaške straže...
Darko32
28. 12. 2015 19.50
+7
To je potrebno podpreti in domačine pohvaliti. ŽAl pa nekateri delajo zdraho med domačini in to se vidi. Žal.
staridida
28. 12. 2015 19.44
-1
Policajem dvignit plačo, s pogojem, da naprej stavkajo-semZA....
Uporabnik113089
28. 12. 2015 19.43
+4
Nekdo je nekomu nekaj obljubil!? Tudi v gospodarstvu so nekateri nekomu nekaj obljubljali. Delavcem so izdajali potrdila o premalo izplačanih plačah, delavci sami pa tega denarja niso nikoli videli. Policisti so v tej državi plačani za pregon kriminalcev. Pa jih preganjajo? Bi kdo znal napisati vsaj pet primerov o pravnomočnih obsodbah za gospodarski kriminal v 25 letih samostojnosti?
Svetec 2021
28. 12. 2015 21.02
-1
Ne mešaj Policije pa Sodstva ker nobenega še ni policija obsodila ampak sodnik.
Uporabnik113089
28. 12. 2015 21.50
+3
Sodnik obsodi kriminalce na podlagi obtožnice, ki jo pripravijo policisti in tožilci. Ker v naši državi gre za totalne zgoraj omenjene diletante, jih vsak drugorazredni odvetnik osmeši na sodišču. Razlog temu so največkrat dokazi pridobljeni na nezakonit način, dolgotrajni procesi zbiranja dokazov (polovica prič pozabi za kaj se je šlo, ta druga polovica umre naravne smrti, med dolgoletnimi slabo pripravljenimi procesi). Mislil sem da kot policist veš kaj več o tem, a kot vse kaže je tvoj največji domet pisanje glob za napačno parkiranje.
komarec
28. 12. 2015 19.20
+8
Torej je državni proračun odvisen tudi od kazni. To je žalostno.
rde?kar
28. 12. 2015 19.05
+0
Še vedno dovolj denarja .Bolje ,da ga ne poberejo potem ga pa razmetavajo .Cmero izgublja tla pod nogami.
Silvey
28. 12. 2015 18.56
-1
A sindikalista policije sta pa očitno vesela,da ima država izpad proračuna za 3,5 milijona evrov.Oba treba takoj zapreti.
Joža Gabroža
28. 12. 2015 18.35
+7
sedaj za praznike jih je bilo polovico na dopustu in se varnost v naši državi niti za malekost ni poslabšala predlagam vladi da namesto pogajan prekine delavno razmerje z njimi kar se lepo vidi da jih sploh ne potrebujemo točno polovica jih je preveč tej polovici pa dat plače da bodo vedeli zakaj nosijo orožje takoj za tem pa javna uprava polovica preveč ko kaj iščeš na up.enoti jutri pridi bo g novak tu plača pa 1800e delajo kok se jim zljubi in kdaj koli v petek ob 12h se za njih konča delovni dan vem iz lastnih izkušen.
Darko32
28. 12. 2015 19.55
+2
ČE si prebral moje pisanje v zadnjih nekaj mesecih je potrditev izračuna pokazala, da je dovolj ljudi v Sodstvu, če bi jih zmanjšali za 45%. Sočasno pa uvedli, da ponarejanje dokazov ne zastara v prierih, da je nekdo pridobil neko korist. Policaji so se prelevili v inkasante in tako opravičujejo svoje delo. Da ne zagotavljajo pravne varnsoti ljudem je vsakomur jasno, saj še dokaze uničujejo ko delajo po liniji najmnjšega odpora. Tukaj je potrebno zmanjašati število za 35-45% ITD...
number46
28. 12. 2015 17.59
+18
Skratka nobena stranka doslej ni dosegla da policija ne izdaja globe, bravo Miro ti si kralj enako velja za policaje samo tako naprej. LP
ManOwaR
28. 12. 2015 18.05
+2
felixkp
28. 12. 2015 17.43
+4
predlagam, da gremo na referenum za 35% povišanje plač za vse v javni upravi. Če pade, tudi policisti ne dobijo povišice.
Joža Gabroža
28. 12. 2015 18.39
+0
SDS_je_poden
28. 12. 2015 17.39
-1
Policaji, ne se dat. Jest vas podpiram!
Joža Gabroža
28. 12. 2015 18.36
+4
Joža Gabroža
28. 12. 2015 18.38
+3
vi bi 35 procentov upokojenci pa s 1januarjem 0,8 procenta sram vas naj bo
ONniON
28. 12. 2015 17.20
+12
pod pragom revščine živi že 290.000 slovenskih prebivalcev ali 14,5 % delež kar je največ po osamosvojitvi odkar merijo,leta 2009 je bilo pod pragom revščine 11,3 % preb
Kapitol
28. 12. 2015 17.26
+7
ja konec 2008 so prevzeli levi, statistika je takoj odreagirala....,,...
Shisui
28. 12. 2015 17.29
+2
Tolar to si pa tako povedal, kot da še nikoli nisi slišal za kolaps finančnih marketov, kateri nas je najbolj zabolel ravno po letu 2008?
SDS_je_poden
28. 12. 2015 17.35
+3
Predsednik vlade, ki je končala svoj mandat leta 2008, je VEHAMENTNO zatrjeval v kamere, da KRIZE NI in JE NE BO. Po tem smo dobili pa še Pahorjevo vlado, ki ni naredila popolnoma nič, tako kot tista prej in rezultati so tu.
Joža Gabroža
28. 12. 2015 18.41
+1
a janšino vlado si pa kar pozabu ko ti je pobrala 2 januar in se nekatere proste dneve
Silvey
28. 12. 2015 18.59
+2
Čuj kje na svetu imajo 2.januar praznik,nikjer tako da veš.
fljfo
28. 12. 2015 17.15
+0
Hvala ti Cerar za blagostanje, ki ga uživamo....
mokocoko
28. 12. 2015 17.19
+0