Slovenija

Bo zaradi stavke junijska plača nižja?

Ljubljana, 25. 04. 2012 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković/Blaž Garbajs/STA
Komentarji
355

Zaposleni v javnem sektorju vztrajajo, da jim mora država plačati stavkovni dan, a z ministrstva za pravosodje in javno upravo so sporočili, da ne bo tako. Kako naprej? V Svizu so svoje člane že obvestili, naj v primeru neplačila ne vlagajo posamičnih tožb, saj jih bodo vložili skupinsko.

Stavka ne bo plačana, ker iz stavkovnih zahtev izhaja, da splošna stavka ni potekala zaradi neizpolnjevanja oziroma kršitev določil kolektivnih pogodb, temveč zaradi nestrinjanja z nekaterimi ukrepi, ki jih je Vlada RS predlagala za uravnoteženje javnih financ. Ministrstvo za pravosodje in javno upravo

Zaposleni v javnem sektorju so na trnih, saj se približuje dan izplačila plač. Zaradi praznikov jih v računovodstvih pripravljajo že te dni, težava pa je, da še vedno ni jasno, kako naj obračunajo 18. april, ko je v naši državi potekala stavka javnega sektorja.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so danes sporočili, da stavka ne bo plačana. To pomeni, da se plača za stavkajočega za ta dan obračuna kot izredni neplačan dopust, s strani delodajalca se odvedejo zgolj prispevki. "Navedeno je v skladu z usmeritvami Vlade RS glede ravnanja resornih ministrov in predstojnikov vladnih služb pred začetkom in v času izvajanja stavke," poudarjajo v svojem odgovoru. "Vsem tistim javnim uslužbencem, ki so zaposleni v organih, ki plačo prejemajo 5. v mesecu, se vse odsotnosti z dela (bolniške, dopusti) obračunajo v naslednjem mesecu. Neizplačilo dela plače zaradi stavke bo izvedeno v plači, ki jo bodo ti javni uslužbenci prejeli junija. Naloga delodajalcev oziroma vodij organov je, da ugotovijo, kateri javni uslužbenci so na dan stavke, 18. 4., delovne naloge izpolnjevali in kateri ne," so še poudarili. 

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je dejal, da bo moral predstojnik vsakega od organov najti način, na katerega bo ugotovil, kdo od zaposlenih je stavkal in kdo ni. Po mnenju sindikatov pa je sporno in celo nezakonito vodenje evidence stavkajočih. Sekretarja Sindikata državnih organov Slovenije Draga Ščernjaviča zato zanima, kako so zbirali imena stavkajočih, saj je to nezakonito in bodo v sindikatu ustrezno ukrepali.

Ena izmed skupin protestnikov se je tako 18. aprila zbrala pred poslopjem vlade.
Ena izmed skupin protestnikov se je tako 18. aprila zbrala pred poslopjem vlade. FOTO: Miro Majcen

Vprašanja glede obračuna plač smo poslali tudi na ministrstvo za notranje zadeve, a so nam posredovali povezavo do zgornjih navedb ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa so nam posredovali okrožnico, ki so jo danes poslali vzgojno-izobraževalnim zavodom. V njej so zapisali, da stavkajoči delavci za dan stavke niso upravičeni do nadomestila plače vse do takrat, dokler arbitražni svet ne ugotovi, da je bila stavka organizirana v skladu z zakonom in stavkovnimi pravili ter da je šlo za bistveno kršitev kolektivne pogodbe s strani delodajalca in so bile poprej izčrpane vse pogajalske možnosti. 

Zavode so obvestili tudi, da je treba ministrstvu posredovati podatke, za kakšen znesek se je zaradi stavke zmajšal obseg sredstev za bruto plače in za povračilo stroškov dela za april. Če zavodi tega ne bodo storili, bodo na ministrstvu sklepali, da so vsi zaposleni v določenih zavodih stavkali. To se bo seveda opazilo pri proračunu sredstev.

V spodaj pripetem dokumentu si lahko preberete celoten tekst okrožnice.

'Tožbe bomo skupinsko vlagali'

Tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Sandi Modrijan je za 24ur.com dejal, da so sindikalnim zaupnikom razposlali dopis, kako naj se obračunajo plače. "Ti so najverjetneje nato dopis posredovali naprej ravnateljem in računovodstvom,“ je dejal naš sogovornik in dodal, da so to storili pred ministrstvom za izobraževanje.

Sicer pa je sindikat svoje člane pozval, da v primeru, če jim delodajalec ne plača stavkovnega dneva, ne vlagajo sami oziroma posamičnih pisnih zahtevkov za izplačilo nadomestila za dan stavke, saj s tem sprožijo izjemno kratke roke za vložitev tožbe na sodišču, ki po poteku roka ni več možna, kar pomeni, da je pravica izgubljena, opozarjajo na Svizu. "Tožbe bomo skupinsko vlagali,“ je še pojasnil Modrijan.

Kaj pa na vse poreče predsednik Sviza Branimir Štrukelj? Glede danes objavljenega stališča ministrstva za pravosodje in javno upravo o neplačilu stavke je priporočil pozorno branje stavkovnih zahtev. "Pri ministru niso dobro prebrali stavkovnih zahtev, saj trdijo, da se ne sklicujemo na kolektivne pogodbe, kar pa ne drži," je pojasnil Štrukelj.

Ker se sindikati v stavkovnih zahtevah sklicujejo na kršitev kolektivnih pogodb, je to po njegovem mnenju razlog za to, da je stavka plačana. "Razumem, da poskušajo vztrajati pri neplačilu. Moj odgovor je, da bo sodišče na koncu odločilo, kdo ima prav. Ne dvomim v to, da bomo sindikati na sodišču dokazali, da je delodajalec kršil veljavne kolektivne pogodbe in dogovore," je bil odločen vodja koordinacije.

V zdravstvu pričakujejo polne plače

Predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varsta Slovenije
Predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varsta Slovenije FOTO: Blaž Garbajs

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije pričakujejo, da bodo plačilne liste oziroma plačila povsem normalna. "Mi to pričakujemo, saj ni bilo nobenega ekscesa. Smo pač v posebnem položaju, v katerem morajo zaposleni v javnem zdravstvu ter socialnem varstvu opraviti skoraj večino storitev. Danes pravzaprav v tej dejavnosti ni več nenujnih storitev, tiste, ki so bile preložene, pa bodo opravljene v teh dneh, kar pomeni, da bomo program, ki ga je zakupila zdravstvena zavarovalnica, če le ne bo prišlo do večjih zapletov, izpolnili," je danes pojasnil Zvonko Vukadinovič, predsednik omenjenega sindikata.

"Če bo obračun narejen tako, da bodo nekateri zavodi določenim zaposlenim odšteli ure zaradi stavke, nas bodo o tem obvestili sindikalni zaupniki zavodov, mi pa bomo pripravili aktivnosti v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo," pravi in dodaja: "Moramo povedati, da bo moral v takem primeru delodajalec za vsakega posebej dokazovati, zakaj mu ni izplačal polne plače."

'Gospod Janez Janša bo šel še večkrat na sodišče, če bo potrebno!'

Ob tem računajo, da se bo tudi premier Janez Janša držal pravne države in postopkov, ki veljajo v zakonih in kolektivnih pogodbah. Kot pravi, vedo, da je vlada kršila določbe kolektivne pogodbe in tudi podpisanega dogovora, saj da je šla enostransko v zamik ter neizplačilo regresa. "Gospod Janez Janša bo šel še večkrat na sodišče, če bo potrebno. Gre za to, da imamo tudi tretjo vejo oblasti, ki bo v končni fazi, če ne bo šlo drugače, odločila o plačilu stavke," je še zaključil.

Če se bodo stavke nadaljevale, bo prišlo do zmanjšanja izpolnitve programa Zavoda za zdravstveno zavarovanje, pravijo.

"Stavka v zdravstvu in socialnem varstvu dne 18. aprila je bila uspešno izvedena, saj ni prišlo do nepravilnosti pri potrebni oskrbi prebivalstva, istočasno pa smo množično opozorili na veliko nezadovoljstvo vseh zaposlenih,“ so ocenili minulo stavko. Kot pravijo, slednja sicer še vedno traja, razlogi pa so na strani vlade, od katere zahtevajo predvsem izravnavo plačnih nesorazmerij, ohranitev regresa, ohranitev višine kilometrine pri stroških prevoza na delo, ne strinjajo se z omejitvijo zaposlovanja ter s spreminjanjem standardov in normativov.

Anketa Arhiv
Bo zaradi stavke junijska plača nižja?
Ali bi morala država plačati stavkovni dan?
Bo zaradi stavke junijska plača nižja?

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Okrožnica Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport glede obračuna plač v času stavke
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mafia89
01. 05. 2012 22.23
+1
Spoštovani! Čas je da Slovenija podpre ukrepe, ki jih je spisala trenutna vlada Janeza Janše. Edini je, ki nam kaže kako se trudi, da bi Slovenije rešil iz krize je gospod Janez Janša. Opozicija oz. pozitivna slovenija kar naprej meče polena pod noge g. Janši. Mislim, da je čas da damo priložnost, da povlečejo to slovenijo iz krize. Kar se pa tiče proslav in podobno mislim da teh proslav ne bilo treba organizirati ker tudi od proslav se da veliko privarčevati. Sindikalisti ter gospodje kot npr. Stanovnik in podobno pa lahko počasi obmolknejo, ker kakršne plače oz. pokojnine imajo oni je škoda da tako napadajo vlado. Ker tudi sami bi lahko stopili med ljudmi in rekli mi se pač zaradi sočutja z ljudmi in našimi delavci odpovedujemo taki višini plači oz. pokojnini. Podpiram tudi notranjega ministra g. Gorenaka, ki bo odpovedal sindikalne pogodbe v policiji, saj takega razsipanja z denarjem v sindikatu država ne bi smela dopuščati. Se strinjam da se policisti zaslužijo večje plače in dobro opremo, samo da pa sindikati za šport zapravijo za 42 avtomobilov denarja je pa žalostno! Tako da ko govorite o tajkunih se strinjam da bi jim mogli vse pobrati .. ampak tudi naši sindikalisti ter nekateri borci so čedalje bolj podobni tajkunom. SLOVENIJA čas je da se zbudimo iz sanj in začnemo varčevati in nehati stavkati proti tisti vladi, ki dela za slovenijo in ne zase !
61810
26. 04. 2012 06.51
+0
Po drugod imajo močen sindikat, samo nekaj si moramo zapomniti, ko ne bomo imeli več nobenega sindikata, gorje nam. Čeprav se vedno ne strinjam nz njimi ampak tako je. Poglejte moč ministra, kar sam je prekinil pogodbe policijskim sindikatom. Pa čeprav je še pred tedni govorila vlada, da ne bo popustila niti za en mm, ker paket je paket je dejal Žerjav, je morala vlada malo popustiti. Naj rajši vlada lovi tajkune, ne pa da se spravlja na male ljudi. Tudi gospodarstvo bo prišlo na vrsto,kaj bomo pa potem . Vsi bi morali skupaj stopiti prav vsi. Meni je vseeno kdo je na vladi, samo da bomo lahko dostojno živeli
lolipoly
26. 04. 2012 01.23
-3
A niso sindikati dolzni placati stavko? Saj pobirjo lepe denarce zato ! Tako pac je v zahodnih drzavah , ko je stavka, sidikat namesti placo.
gnu
25. 04. 2012 22.58
-1
Pesem majhnega človeka Rad bi bil velik kot mravlja, ki je domov prikotalila svet skozi špranjo med vrati. Velik kot lastovka, ki je prinesla pomlad beguncem z južne strani neba. Rad bi bil velik kot človek, ki je videl dlje, ko se je sklonil do tal.
ZalkaGrabnarK
25. 04. 2012 21.27
+1
Gospodje, ki nas kličete k morali, rešujete iz greha nas in zmot, mar ne bi koščka kruha prej nam dali, ki je začetek blagra in dobrot? Pri sebi ljubiš vamp, pri nas pa blesk srca, zapomni si za vselej to modrost: vse skup ni nič in če obračaš še tako, najprej želodec, potem šele krepost! Človeštvo zmučeno v roke si seže, ko si od hlebca vsak svoj kos odreže. Gospodje, ki nas kličete k morali … Fran Milčinski – Ježek
periot22
25. 04. 2012 20.50
-7
Verjetno ne bodo morali preživeti tako nizko plačo bodo imeli banda pohlepna!!!!!!!!!!!Upam da bodo kdaj res lahko okusili kako preživeti mesec s 500 eu ali manj ali več mesecev brez plače!!!!!!!!!
26277
25. 04. 2012 21.34
+0
Ti si pa res dobrega srca.Verjetno si navijač Barcelone?
Mr.JanHara
25. 04. 2012 22.39
+0
KDO VODI TO DRŽAVO? VSI SINDIKALISTI SO IĆI?
26277
25. 04. 2012 20.50
+4
buongiorno preimenuj se v buonanote mo....ti bi delal za 100eur če ti ukaže Janša,50 bi dal ob nedeljah še za cerkev,ostalih 50 pa podari janezu,da čimprej gre iz Slovenije.
sumarum
25. 04. 2012 19.54
+14
Ta vlada dela, kakor tudi vse pretekle, eno samo zdraho. Namesto, da bi zmanjšali število občin in zaposlenih v JU, od katerih je marsikdo višek, saj dela za nekoga, kateri prelaga delo na njega, bodo kar nižali plače prav vsem po vrsti. Tudi tistim, ki so že zdaj na robu preživetja, pa imajo službo. A zgolj od nižanja plač v JU oni pričakujejo razvoj Slovenije? Kdo bo pa kaj trošil, kje bo denar krožil? Sramota. Take nesposobnosti pa še ne.
BUONGIORNO
25. 04. 2012 19.54
-10
Štrukelj pojdi in pridi iz LUNE na realna tla!! Slovenija varčuje, gospodarstvo varčuje že 3 leta, 75.000 ljudi iz realnega sektorja je izgubilo službe, ti in tvoji marsovci bi pa kar še naprej plesali na potapljajoči ladji in se gostili s kaviarjem!! Tele Štrukljevo, daj se že izresni!! A si upaš povedati kolikšna ti je plača, lahko je z 5.500 euri vpit pred parlamentom ali pred vlado !!! Ko bi imel 600 eur plače ti nebi še na misel prišlo, to pohajkovanje s svojimi javnimi marsovci po Ljubljani!!
BUONGIORNO
25. 04. 2012 19.58
-7
Popolnoma jasno je, da je stavka nezakonita!!! A je vlada tem lenuhom že kaj vzela!! Nič popolnoma nič!! Štrukelj je dobil komando od svojega Kujčmarja, da je potrebno zrušit vlado in ta dTa stavka je bila napirjena v zastraševanje vladi in ljudem iz realnega sektorja, zlasti delodajalcem in tudi delavcem v realnem sektorjuelomrzneš je nalagal vso srenjo JS, da mu je sledila kot breje ovce!!
BUONGIORNO
25. 04. 2012 20.03
-5
Popolnoma jasno je, da je stavka nezakonita!!! A je vlada tem lenuhom že kaj vzela!! Nič popolnoma nič!! Štrukelj je dobil komando od svojega Kujčmarja, da je potrebno zrušit vlado in ta delomrzneš je nalagal vso srenjo JS, da mu je sledila kot breje ovce!!Ta stavka je bila napirjena v zastraševanje vladi in ljudem iz realnega sektorja, zlasti delodajalcem in tudi delavcem v realnem sektorju!! Vendar se motijo, če mislijo na tak način uničevati Slovenijo!! Naši otroci ne bodo plačevali za te lenuhe, da bodo še naprej razvratno živeli in mislili, da se njih kriza ne tiče!! Septembra bo zmanjkalo denarja, potem pa da vidimo, kako ga bodo srali!! A bodo šli štrajkat v Bruselj in razbijati njihove izložbe!!??
BUONGIORNO
25. 04. 2012 20.05
-7
Zaostrit normative, plačo znižati za 30%!! Ko pa komu ni všeč naj si najde službo v Ajdovskem Primorju bo za 10 urni delavnik in vse delovne sobote delal za 600 eur. Potem bo pa še 3 mesece pričakoval plačilo, pa ga ne bo!! Ta ban - da razvajena bi pa kar živela na Luni, za vsote, ki se jih realni sektor še zamisliti ne more!! Gospodarstvo dima na škrge, ti lenuhi bi pa radi da se država za njih še naprej zadolžuje, naši otroci bodo pa celo življenje plačevali ta javni razvrat!! Nobenega popuščanja!!
theNutcase
25. 04. 2012 21.16
+4
poglej, saj vem da misliš, da si pameten...samo - kako naj ti povem - nisi. ... tako da, prosim, v nadaljnje se vzdrži komentarja... v dobro vseh nas.... - taki so najbolj škodljivi naši družbi -
MERDE-AVE-MERDE
25. 04. 2012 19.34
-2
Ne vem zakaj opozicija ne sproži referendum o teh ukrepih ki škodujejo narodu ?!
MERDE-AVE-MERDE
25. 04. 2012 19.39
+1
dodatek za rekreacijo upokojencem dela prosti dnevi vrtci štipendije porodniška 'cenejši bencin' 'nova delovna mesta' denarna nadomestila itd itd itd...
mistake
25. 04. 2012 19.41
+2
:) Ali pa zveza potrošnikov slo? Ali pa okoljevarstveniki, tisti, ki trdijo, da ptiči ne znajo letati? Mogoče bi lahko tudi RKC spožila referendum, RKC se ja gre za sožitje, poštenost, a ne da ja? Ja. Ne... Potem pa narod sam!
MERDE-AVE-MERDE
25. 04. 2012 19.42
+4
RKC se KAO skrbi za narod v primeru družinskega zakonika,v primerov teh "varčevalnih ukrepov" ki slabšajo živlenje državljanov, pa se RKC strinja z vlado,itak,uslugo je treba vrniti
Tago
25. 04. 2012 19.50
+1
Ja,komisija za pravičnost in mir se oglasi,ko je treba dati podporo Janši,Luda Mili in podobnim.Tako da tej komisji ne gre ne za pravičnost ne za mir,prej za vnašanje razdora med ljudmi,RKC posla pač.......
BUONGIORNO
25. 04. 2012 19.52
+3
Mater ste komunajzarji pametni, kje ste bili pa 20 let, ko ste zapravljali in siromašili Slovenijo!!
mistake
25. 04. 2012 19.55
+4
Kdo je komunajzl? Pred 20 leti je pela mala šola :))))
mototurist
25. 04. 2012 20.05
+0
misliš škodujejo JU koristijo gospodarstvu!
Katja10
25. 04. 2012 19.31
+3
Eno besedo bi rekel rad, da bi kot veter pomladni mehka v vaša srca prišla, eno besedo bi rekel rad. Toda, glejte, jaz nimam nič več, moje srce je razbito svetišče, moje besede so ranjene vse, vsaka moja beseda krvavi. Nad mano ni več obokov sanj, ostri robovi črnih zidov, dvigajo se kot spomin na nekdaj v poulično prazno grozoto noči. Toda vendar, saj je, saj je, saj je še ena beseda, še ena! Pridi, ti nočni ranjeni človek, da te poljubim na tvoje srce. (Srečko Kosovel: Eno besedo)
thhomas
25. 04. 2012 19.28
+4
Naj vam Štrukelj časti stavko, nikakor pa ne gospodarstvo!
Darko Vernik
25. 04. 2012 19.10
+9
SAMOSTOJNA SLOVENIJA ZATO STE SE BORILI A NE-ste hoteli kapitalizem in 2000 mark plače NEKATERI IMAJO JA... PLAČO SEVEDA
mistake
25. 04. 2012 19.05
-2
"Ob tem računajo, da se bo tudi premier Janez Janša držal pravne države in postopkov, ki veljajo v zakonih in kolektivnih pogodbah. Kot pravi, vedo, da je vlada kršila določbe kolektivne pogodbe in tudi podpisanega dogovora, saj da je šla enostransko v zamik ter neizplačilo regresa. " Kaj to berem?! :))) Vedo, da je vlada kršila določbe, a vseeno računajo, da se bo Janez Janša držal pravne države?! Da se tega drži je njegova temelnja dolžnost, alo, od njega se to zahteva, ne pa pričakuje!!!!!! In če jo je enkrat že kršil, pardon večkrat, kaj dela na mestu, na katerega ga niso postavili državljani?! Patetično........da je kriza izgovor za darila, kot božiček :)))))
Tago
25. 04. 2012 19.53
+5
Hja,ko bi se JJ držal pravne države,bi se samoovadil za vse nečedne posle,ki jih je naredil odkar je bil spuščen v politiko.Pri spovedi pa bi zihr razneslo spovednico od vse njegove pokvarjenosti,nemorale in hudobije.Z denarjem od prodaje orožja bi delno pokrpali razmesarjeni proračun......
mototurist
25. 04. 2012 20.09
+0
mistake!? verjetno ti ja ta nadimek dala mati ko si se rodil!
mistake
25. 04. 2012 20.40
-1
"mototurist" :))))))) raje povej, da verjameš v božička ;)
Kristi1234
25. 04. 2012 19.03
+2
tak je vseeno kdo je glavni, šparat bo treba
MERDE-AVE-MERDE
25. 04. 2012 19.17
-1
Tincha Bincha
25. 04. 2012 18.59
+11
Res imamo dobro vlado, ja. Edino, kar so dosegli je, da so čisto skregali javni, zasebni in gospodarski sektor.
Tago
25. 04. 2012 19.11
+4
Navadna raja ni kriva stanja v katerem smo!Ko je Janša hujskal proti vladi Pahorja,spodbujal in bil glavni promotor referendumov,je bilo vse v redu.Sedaj ne bi smeli niti stavkati halo.Saj imamo demokracijo in možnost stavke je nekaj normalnega,poglejte naše sosednje države.Tam si en premier nebi mogel dovoliti prepovedati oziroma ne plačati stavke. Gospod Janša,če ste politiki,gospodarstveniki 20 let ropali to državico,vam nihče ne da pravice se obnašat despotsko!
Marija Gergar
25. 04. 2012 19.11
-5
Sej sindikati se ne borijo za pravice......sej zavračajo vse predloge, gre bolj za nagajanje vladi, klasika
Ataaufbix
25. 04. 2012 18.58
+8
Za grosupeljskega kaplarja je najbolje, če se pri priči spakira v Avstralijo in se nikdar ne vrne. Večjega buteljna pa res ne bi mogli imeti za predsednika vlade!
hanoveranec
25. 04. 2012 23.14
+1
MERDE-AVE-MERDE
25. 04. 2012 18.42
+17
kakšna je to vlada ki grozi narodu ?! janšistična...
hanoveranec
25. 04. 2012 23.15
+2
Mirhollio
25. 04. 2012 18.30
-2
Me zanima če bi jaz lahko od privatnika zahteval, naj mi plača prost dan (če si nebi vzel dopusta) zaradi štrajka. Mislim,da bi se samo nasmejal,misloč da ga za.jeb.vam... Dajte se zresnit! Če se že borite za pravice, boste pa te že razkiral 1 dan ane?? Mislim neverjetno. Vse bi jih pometal na cesto pa ostalih nezaposlenih 120 jurjov zaposlil, pa bi vidli, kak bi se delalo!
Mirhollio
25. 04. 2012 18.40
+9
nevem sicer zakaj minusi, ker podpiram štrajk , ampak dajmo pogledat realno. No 1., težava v tej državi je da se po realnem sektorju tepta, v JU pa si privoščijo marsikaj. Ne sicer vsi ampak vseeno... Industrija je hrbtenica gospodarstva, pri nas pa so pojmi malce pomešani... So pa izjeme, priznam...
MERDE-AVE-MERDE
25. 04. 2012 18.48
+7
VSI bi morali stopit skupaj in nardit generalni štrajk ! - ker to kar nam delajo in hočejo delat ni normalno !
BUONGIORNO
25. 04. 2012 18.27
-6
Prekleta banda zajedalska!! Vsem potajlat knjižice in marš na cesto!! Zdaj jim naj mi davkoplačevalci plačujemo tem lenuhom pa še zabite dni, ko so rohneli po Ljubljani!! Malo morgen !!!
Mirhollio
25. 04. 2012 18.30
-8
BUONGIORNO
25. 04. 2012 18.33
-4
Zaostrit normative, plačo znižati za 30%!! Ko pa komu ni všeč naj si najde službo v Ajdovskem Primorju bo za 10 urni delavnik in vse delovne sobote delal za 600 eur. Potem bo pa še 3 mesece pričakoval plačilo, pa ga ne bo!! Ta ban - da razvajena bi pa kar živela na Luni, za vsote, ki se jih realni sektor še zamisliti ne more!! Gospodarstvo dima na škrge, ti lenuhi bi pa radi da se država za njih še naprej zadolžuje, naši otroci bodo pa celo življenje plačevali ta javni razvrat!! Nobenega popuščanja!!
fobija
25. 04. 2012 19.12
+3
ja če nebo premika v jS bo eu znižala, potem bodo sledile stavke v brussslju