Slovenija

'Stavka je skrajna oblika delavskega boja'

Ljubljana, 18. 03. 2012 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva 20 let od prve splošne stavke v samostojni Sloveniji, ki jo je organizirala ZSSS. V stavki je sodelovalo okoli 400.000 članov ZSSS, njihov cilj pa je bil izraziti nezadovoljstvo s takratno oblastjo oz. njenimi protidelavskimi zakoni.

Sindikalisti po referendumih - 2
Sindikalisti po referendumih - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Danes mineva 20 let od prve splošne stavke v samostojni Sloveniji, ki jo je organizirala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kot je v sporočilu za javnost zapisal izvršni sekretar ZSSS Pavle Vrhovec, je oblast tedaj predlagala nesprejemljive lastninske zakone ali pa po hitrem postopku sprejemala protidelavske zakone, kot je bil na primer zakon o zamrznitvi plač, ki je preprečil uresničevanje poglavij o plačah v takrat sklenjenih kolektivnih pogodbah.

"Splošna opozorilna stavka je bila za slovenske razmere velika stavka, ne samo po številu stavkajočih, ampak tudi zato, ker je z njo, poleg nekajurne ustavitve strojev in proizvodnih linij v tovarnah, prišlo do blokad cest in križišč, v nekaterih mestih pa je bila za krajši čas odklopljena tudi električna energija," je spomnil Vrhovec.

V stavki je takrat sodelovalo okoli 400.000 članov ZSSS, njihov cilj pa je bil izraziti nezadovoljstvo s takratno oblastjo oz. njenimi protidelavskimi zakoni.

Pojasnil je, da je vlada po stavki sporni zakon o zamrznitvi plač odpravila, poslanci v parlamentu pa so na podlagi vladne informacije opravili razpravo o materialnem in socialnem položaju zaposlenih. Povečala se je zajamčena plača, začela so se pogajanja o splošnih kolektivnih pogodbah za gospodarstvo in negospodarstvo ter panožnih kolektivnih pogodbah. Ob razpravi o proračunu v parlamentu so bila zagotovljena sredstva za sodišča in institucije, ki so se ukvarjala s pravno varnostjo delavcev, je naštel predstavnik ZSSS.

Po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča je bila prva splošna stavka v samostojni Sloveniji opomin oblastem in delodajalskim organizacijam, da je treba probleme reševati s socialnim dialogom in da morajo sindikati postati enakopraven partner državi in delodajalcem.

"Stavka seveda ni ideal sindikatov, ampak skrajna oblika delavskega boja, izkušnje iz te stavke pa so omogočile, da so se vprašanja, povezana s delovnopravnim in socialnim položajem delavcev, odtlej praviloma reševala z dialogom," so sklenili v ZSSS.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
19. 03. 2012 18.05
Če delavci primejo v roke pajser..bodo skenslali pol javne uprave, pol managerjev in pol državnega zbora!! Proklete pijavke, pokopali ste nas!!!!!!
Huey
19. 03. 2012 18.06
Sami pa imate milijarde evrov vredne otoke na naših žuljih!!
el-komandante
19. 03. 2012 11.11
+2
hehehe mene stalno brišejo KER POZIVAM NA KMEČKE PUNTE hehehehehe -uvesti segregacijo v sindikatu : dobri delavci morajo imeti več podpore sindikata kot slabi ne pa da sindikat apriori zastopa vse po vrsti tiste ki hodijo delat in tiste ki hodijo v službo - takoj je treba ukinit zasčitenost sindikalnih zaupnikov: zakaj bi se jaz naprezal za nekoga drugega če vem da bom zadnji na cesti ker me ščiti zakon ?????? - sindikalnim zaupnikom znižat palče na delavsko povprečje v podjetju: pa da jih vidimo potem kak se bodo zavzeli za delavce - prepovedat je treba lastniške deleže sindikalnih zaupnikov v podjetjih v katerih so zaposleni: nesmiselno je da je delni lastnik firme sindikalni zastopnik delavcev haaaloooo časi ko je bil direktor firme partijski sekretar in predsednik sindikata in predsednik delavskega sveta ena in ista oseba so mimo
Maancy
19. 03. 2012 07.05
+2
Odkar se bori za delavske pravice imajo Slovenski delavci trikrat manjšo plačo kot v Zahodni Evropi socialno podporo.. In v Švici kjer se sindikat čisto nič ne bori za delavske pravice bodo imeli referendum o najmanjši plači ki bo znašala samo 3.3 Tisočake...
gruber74
18. 03. 2012 21.28
+3
Koliko že ima tale Semolič plače????
kraljmatjaz54
18. 03. 2012 20.55
+6
ko berem te bedne komentarje o včlanjanju v sindikat,da bo pol močnejši pa blabla.. me spreletava jeza,da so lahko nekateri tako kratkovidni ali pa se jih kratenje pravic tisočev zaposlenih sploh ne dotakne!!! Sindikat bi moral,neglede na njegovo številčno stanje članstva takoj in neposredno v boj za zaščito pravic tisočerih delavcev ,ki so neupravičeno izgubili vse,kot so bili primeri TAM Maribor, Železarna Ravne,STC,Vegrad,Primorje,Mura!!!! Pa kje so bili tedaj naši vodje sindikatov kot so Semolič in drugi?Še blizu niso prišli,kaj da bi vodili organizirano akcijo za zaščito teh delavcev,ki niso ostali samo brez dela tudi za kruh nimajo ne za stanovanje!!! Njihovo nemo opazovanje ali kvečjemu kakšna pripomba na soočenjih ali novinarski konferenci, da to pač ni prav in da je krivično niso naredili. Prav v teh primerih množičnega odpuščanja delavcev brez njihove krivde si bi moral naš sindikat priboriti zaupanje vanj,saj le po takšni akciji bi marsikateri delavec resnično pristopil v članstvo sindikata neglede na neposredne grožnje vseh delodajalcev,da če se vpišeš v sindikat dobiš brezpogojno odpoved!!
prašek
19. 03. 2012 09.55
M_teorija
18. 03. 2012 20.46
+2
Sindikati imajo res en velik naglavni greh(e), ko se je pri nas dogajalo sužnjelastništvo, vendar bolje pozno, da se zdramijo kot prepozno!? Bi bila pa prioriteta, da se znebijo najprej nekaj JJ-jevih trojanskih konjev, ki so se zrinili v sindikalne vrste!
luckyss
18. 03. 2012 17.28
+5
Sindikalisti so pač hlevarji, torej tisti, ki spijo pri živini in jih je ta tudi najbolj navajena. Kdaj pa se bo paslo, striglo ali šlo v zakol pa odločajo Gospodar. Tako je bilo včasih in tako je še danes...
WikiX
18. 03. 2012 16.55
+5
Šele ulični spopadi z milico, so v resnici skrajna oblika delavskega boja, o čemer se bo lahko totalitrarna oblast kmalu prepričala, se mi zdi.
lepota in zdravje
18. 03. 2012 16.39
+7
Kmalu bo sindikalistov več kot delavcev. Desna roka vsake vlade ste,za delavce pa pesek v oči.
prašek
18. 03. 2012 15.54
+11
Jaz se pa sprašujem , kje so bili sindikalisti takrat , ko so se množično kršile pravice delavcev ????? Ko so delavci suženjsko delali po 12 ur in niso dobili niti osnovnega plačila !!!! Kje so bili npr. v primeru Vegrad ????
piar2
18. 03. 2012 16.41
+0
delavci niso bili vpisani v sindikat. zakaj niso bili vpisani- zato k so tok pametni k ti, pa okol govorijo da z sindikatom ni nic. jest pa pravm da vse delavske pravice ki jih se mamo so nam priborili sindikati. dandanes je pa sindikat skos manj monejsi ker pametnjakovici mislijo da so jim bile delavske pravice polozene v zibelko. in ko sindikat zgublja moc zaradi takih k pravjo da sindikat ni nic, in se ne vpisujejo v sindikat- na konc so pa taki najglasnejsi proti sindikatu.
prašek
18. 03. 2012 16.45
+3
Ti bom pa jaz povedal malo drugačno resnico ; Zato , ker niso smeli v sindikat , zato ker bi bili takoj odpuščeni . In pravice , katere delavci še imajo , smo izborili mi , delavci !!!!!!
piar2
18. 03. 2012 16.55
pravice k jih se mamo nisi izboriv ti, ker si premlad. zborili so jih nasi starsi in se starejse generacije, z vodenjem sindikata ki je vse organizirov. ker niso bili tok pohlepni kot je nova generacija. ti, mi, vi ali oni k prvs pa se nisi niti v sindikat vpisav da bi mu dav moc, ker ti je tesko dati en procent svoje bedne place da bojo tvoji otroci mel vsaj malo svetlo prihodnost. rajsi se vlizujes v rit sefu da mas kaksen evro vec place, na svoje otroke pa pozabljas, pozabljas v kaksnih razmerah bodo morali oni delat. da niso smeli v sindikat????? a se potem ti ljudje zavedajo svojih osnovnih pravic???? VSI LAHKO VSTOPIJO V SINDIKAT! ampak so rajs vsi pohlevni in se ne zavzamejo zase, za svoje otroke,... sami so zavestno delali kar so naredili.
prašek
18. 03. 2012 17.01
+3
»pravice k jih se mamo nisi izboriv ti, ker si premlad.« Tako lepega komplimenta pa že dolgo ne , hvala !!!!☺ Pa plače tudi že dolgo ne dobivam , he, he, he. Nisem zaposlen !
piar2
18. 03. 2012 17.07
malenkost za kopliment, se kaksnega dobis ce hoces, vrjetno si tudi postaven. no pa si potrdiv moje mnenje- da so vedno najglasnejsi tisti k niti v sindikatu niso. nekateri niti zaposleni niso pa se kregajo kaksne so delavske pravice. ja preh mors vsaj delat, da lohka govoris, kako je delat v takih razmerah.
prašek
18. 03. 2012 17.14
+2
»malenkost za kopliment, se kaksnega dobis ce hoces, vrjetno si tudi postaven. « 190 cm , sto kg !!!! He, he, he, prav nasmejal si me . Dokler ne grem spat , se bom režal !!! LOL☺
Huey
18. 03. 2012 17.19
Prašek res si postaven, samo jaz sem še bolj. 196 cm 120 kg lol
piar2
18. 03. 2012 17.20
moje mere, jest se mam za postavnga. zelim ti prijetno rezanje, po vsej vrjetnosti se rezis sebi. spanec bo sele prijeten.
prašek
18. 03. 2012 17.23
Huey Me zanima , kakšen boš , ko boš v mojih letih !!! Samo jaz tega ne bom dočakal !!
prašek
18. 03. 2012 17.25
piar2 Samo prišepnem ti ; Že kar nekaj let sem v penziji !!!
piar2
18. 03. 2012 17.36
-1
ce si v penziji, si pa vrjetno v invalidski penziji. ker to kar pises ni podobno nobenemu odraslemu cloveku ki je dav nekaj zivljenja skozi. pa malo prevec obvladas racunalnik. je pa to samo moje skromno mnenje in je mozno da se motim. ti pa zelim prijetno pisanje na netu. jest sm za dons koncov. lep pozdrav.
prašek
18. 03. 2012 17.43
+1
piar2 Še en pomislek ???? Veš , uporabe čarunalnika me je naučil sin , ki je , mimogrede , doktoriral iz programerstva !!!!
HooplaToopla
18. 03. 2012 15.31
+10
Delavci bi morali že pred vsaj petimi, če ne desetimi leti stavkati množično. Pa ne le s transparenti in govori (to je za otroke). Tudi s tlakovci in ročkami polnimi bencina. Pa vžigalicami seveda.
MERDE-AVE-MERDE
18. 03. 2012 13.46
+0
Kdaj gremo štrajkat ?
HellWolf
18. 03. 2012 13.57
+4
Pa ne s paradajzi v cekru.. s paradajzarcami za pasom.
HooplaToopla
18. 03. 2012 18.40
+1
nightangel
18. 03. 2012 13.44
+14
Vodja sindikata bi moral biti izbran od delavcev,ne pa od vladajočih!.Se sprašujem,kdo je sploh izbral tega evergreena Semoliča,da besediči v prazno v imenu delavcev?
Robert Ma
18. 03. 2012 17.06
+2
HellWolf
18. 03. 2012 13.40
+2
In mimogrede... če se komu od tu, novinarjem al komentatorjem zdi da je največja možna oblika upora delavstva to da se v soboto zbere nekaj ljudi s transparenti in žvižgalkami, bi se mu zrežal v obraz. Revolucija je tisto čemur se reče da se vrže na kolena oblast in pripelje spremembe.
bljak janša
18. 03. 2012 13.35
+13
v teh 2o letih smo delavci znova ustvarili več, kakor smo dobili plačano. in ustvarjeno je naša last, in je znova čas, da se od izkoriščevalcev vzame pa čeprav s silo. Revolucije znajo bit mehke če se da dogovorit, lahko pa so tudi izredno krvave.
Mr.Somebody
18. 03. 2012 14.47
-3
kraljmatjaz54
18. 03. 2012 13.33
+13
Sindikat v Sloveniji kaj je to? Na zahodu sindikat dejansko ščiti interese delavcev in v slehernem primeru, ko so njihove pravice kršene organizirano nastopajo proti delodajalcem,ki kratijo te pravice svojim zaposlenim delavcem! Samo primer v Franciji blokirajo celotne savtoceste,na njih zagorijo kresovi,komplet promet je zaustavljen,goriva se na avtocestah ne prodaja! Pri nas v Sloveniji pa ta sindikat samo zraven gleda,kako firme na cesto mečejo tisoče delavcev,ki so nenazadnje prepuščeni brez denarja sami sebi!!
gruber74
18. 03. 2012 13.31
+7
LEPO JE IMET NEKAJ TISOČ EVROV PLAČE NA RAČUN DELAVCEV-KAJNE SEMOLIČ!
bljak janša
18. 03. 2012 13.34
-2
če si član sindikata lahko odstopiš, če pa nisi pa nimaš kaj govorit čez njegovo plačo in se brigaj za sebe. sindikalisti se borimo tudi za take ki niso v sindikatih in so navadne pijavke ki se prisesajo na raziltate dela sindikata.
gangster03
18. 03. 2012 13.34
+5
Točno tako,ko pa je kaj za naredit pa hitro rep med noge.
porka.malorka
18. 03. 2012 16.27
+1
kamel hahahahahahaha. Pa ne mi rečt da mate kakšno moč da kaj naredite hahahahahaha
loden
18. 03. 2012 13.18
+16
Kdaj bodo pa delavci stavkali proti sindikatom?
saintjozef
18. 03. 2012 13.30
+4
MihaK77
18. 03. 2012 13.13
+12
Za Semoliča je stavka način nagajanja oblasti, ki ni rdeča. Kolikokrat pa je stavkal pod Pahorjem? Praktično nikoli. Deavci so se v prejšnjem, Pahorjevem, mandatu morali sami zoorganizirati in stavkati, šele potem, ko je opazil, da znajo delavci tudi brez njega je mlačno začel migati tudi sam. Zato pa so delavci izžvižgali te rdeče sindikaliste. Pred drugo svetovno vojno so tem rdečim sindikalistom rekli lumpen proletariat, ker itak niso bili za nobeno rabo.
saintjozef
18. 03. 2012 13.17
+2
Niso bili za nobeno rabo? Bali so se jih kot hudiča. In ne zaman.
saintjozef
18. 03. 2012 13.07
+13
'Stavka je skrajna oblika delavskega boja' --Se vidi, da nima pojma, kaj je sindikat! REVOLUCIJA je skrajna oblika delavskega boja!